Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 12 13 14 15 16 ... 90
(Read 330727 times)
plesnamesecu
Ex Member

Re: Sanje
Reply #195 - 31.07.2008 at 07:38:17

murileon wrote on 30.07.2008 at 13:38:29:

Mi lahko opišeš tvoje videnje pravilnega odnosa do otroka v sebi?

Nisem kaj posebej razmišljala o tem. Po moje je ponovno vzpostavljanje izgubljenega stika s svojim pravim bistvom hkrati tudi vzpostavljanje stika s svojim notranjim otrokom. Vsak ima pri tem svojo pot, potrebna je le senzibilnost in intuicija. In to se pač lahko odraža tudi v sanjah. Ali se tvoje vprašanje nanaša na kaj drugega?
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #196 - 31.07.2008 at 08:43:40

Quote:
murileon wrote on 30.07.2008 at 13:38:29:

Mi lahko opišeš tvoje videnje pravilnega odnosa do otroka v sebi?

Nisem kaj posebej razmišljala o tem. Po moje je ponovno vzpostavljanje izgubljenega stika s svojim pravim bistvom hkrati tudi vzpostavljanje stika s svojim notranjim otrokom. Vsak ima pri tem svojo pot, potrebna je le senzibilnost in intuicija. In to se pač lahko odraža tudi v sanjah. Ali se tvoje vprašanje nanaša na kaj drugega?

Sorry, malo neumno vprašanje sem postavil; sem bil navdušen nad novim pogledom na te sanje.
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #197 - 31.07.2008 at 10:45:43

Ima kdo kakšne sanje za obdelati Smiley? Je fajn ko delamo Smiley.
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #198 - 31.07.2008 at 10:57:55

Ok, se bom pač še sam šel malo psihološkega striptiza. Ga imam rad Smiley.

Ene sanje:

Led-kolektivno zavedno

V prvi sliki gledam zemljevid Slovenije. Čez mejo proti Italiji je imena krajev spreminjajo v slovenska. Razmišljam, da verjetno bogati slovenci kupujejo nepremičnine.
     V vesolju je satelit, ki ga popravlja ljubljansko podjetje. Presenečen sem nad visoko tehnologijo, ki jo ljubljansko podjetje obvlada in trži. Ves prizor se začne dogajati v ledu. Del, ki ga dodajo h krilu vesoljskega plovila ali satelita, začne rezati, kot kaka kosilnica ali freza, led, na katerem se sedaj vse nahaja. Led je zelo debel. Ta del plovila uspešno naredi štirioglato luknjo v led. Znajdem se pod ledom, kjer je zemlja in zmasakrirana trupla vojske. Kot, da bi jih nekaj razrezalo ali bi bil priča prizoru po masakru, po boju. Čutim ogaben vonj po krvi. Grem nazaj, kjer je tudi en moder mož in rečem, da je treba luknjo zapreti. Moder mož mi to potrdi
Back to top

IP Logged

a_hero
1
*

I Love YaBB 2!
X
Reply #199 - 31.07.2008 at 12:02:46

murileon wrote on 31.07.2008 at 10:57:55:

Ene sanje:

Led-kolektivno zavedno

V prvi sliki gledam zemljevid Slovenije. Čez mejo proti Italiji je imena krajev spreminjajo v slovenska. Razmišljam, da verjetno bogati slovenci kupujejo nepremičnine.
     V vesolju je satelit, ki ga popravlja ljubljansko podjetje. Presenečen sem nad visoko tehnologijo, ki jo ljubljansko podjetje obvlada in trži. Ves prizor se začne dogajati v ledu. Del, ki ga dodajo h krilu vesoljskega plovila ali satelita, začne rezati, kot kaka kosilnica ali freza, led, na katerem se sedaj vse nahaja. Led je zelo debel. Ta del plovila uspešno naredi štirioglato luknjo v led. Znajdem se pod ledom, kjer je zemlja in zmasakrirana trupla vojske. Kot, da bi jih nekaj razrezalo ali bi bil priča prizoru po masakru, po boju. Čutim ogaben vonj po krvi. Grem nazaj, kjer je tudi en moder mož in rečem, da je treba luknjo zapreti. Moder mož mi to potrdi

Kje se je masakr zgodil?Kdo je to nardil?Kdaj je to blo? Kdo je rezal?
Neki skritga si našu tm spod .
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #200 - 31.07.2008 at 12:11:21

Ene sanje:

Led-kolektivno zavedno

Satelitska tehnologija ima dvojno naravo: omogoča na  vpogled na tisto, kar sicer ne bi mogli videti, hkrati pa nam omogoča tud vplivati (pozročiti) na  tisto, na kar sicer ne bi mogli vplivati (povzročiti). Ker v bistvu ne bi imelo  pravega smilsa videti tisto, nad čemer hkarti ne bi hoteli imeti vpliva (in bili s tem  pripravljeni prezveti za videno/povzrečeno svojo odgovrnost), se je smisleno modro odločiti, da si zapremo (v)pogled.

Po moje si sanjal o pomenu sanj zate. Po moje so ti sanje  lepo rzkrile, da  precenjuješ njihov pomen.

V bistvu so  sanje fragmenti dnevne zavesti, ki se ponoči, ko možganom ni treba biti pozoren na zunanje čutne zaznave, 'usedajo' v dologoročni spomin skozi določen 'filer'oz.  po določenih kriterijih, ki jih zavestno ne moremo nadzorovat. Vsebine, ki tem kriterijem ne ustrezajo povsem, vzdražijo možgansko skorjo na način, da se nam ustvarjajo vidne sanjske podobe v obliki bolj ali manj naključnih  asocicaj, kateri edini namen po moje je, da na tak način (tudi zavedno kot spomin na sanje)  izsilijo našo pozornost, da bi jh predelali  v skladu zahtevami, ki ji za uskladiščenje zahteva možganski center za  dolgoročen spomin. V bistvu so saje samo zvit  način 'infiltracije' dnevnih vsebin v dolgoročen spomin: res veliki in življnekso  pomebni dogodkom se morajo narediti za skromne in ponižne, da pridejo 'skoz', majhni in nepombeni pa se hočejo okititi s sanjsko pomebnostjo, da bi se v dolgoročnem spomiu lahko okitili s trajno slavo.  

'Višji' pomen sanjam je torej kljub pogosti fascinantnosti in jasnosti  po moje zelo tvegano dajati, vsaj podobno tvegno kot so tvegane psihične asociacije  na astronomske pojave (astrologija) in  izide iger  (tarot,  ching..),  pa naj bodo ti še tako impresivni...
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #201 - 31.07.2008 at 14:05:33

a_hero wrote on 31.07.2008 at 12:02:46:

Ene sanje:

Led-kolektivno zavedno

Kje se je masakr zgodil?Kdo je to nardil?Kdaj je to blo? Kdo je rezal?
Neki skritga si našu tm spod .

Mislim, da je moje kolektivno, ki je zavračalo vse vrednote, masakriralo kolektivno zavedno, ki bi moralo zdravo funkcionirati. Nagnjen sem k temu, da zavračam vrednote drugih in mislim, da bi drugim moral pamet soliti. To onemogoča ustvarjanje prijetne socialne energije, ki nastaja ob toleranci in druženju. Težko se je družiti z ljudmi, če do njih nimaš tolerance. Je pa res, da so ljudje v kolektivnem smislu, z njihovimi zavednimi kolektivnimi vrednotami, še vedno zelo nasilni in agresivni, iz tega se je rodilo moje apriorno zavračanje kolektivnih vrednot.
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #202 - 31.07.2008 at 14:35:54

titud wrote on 31.07.2008 at 12:11:21:

Ene sanje:

Led-kolektivno zavedno

Satelitska tehnologija ima dvojno naravo: omogoča na  vpogled na tisto, kar sicer ne bi mogli videti, hkrati pa nam omogoča tud vplivati (pozročiti) na  tisto, na kar sicer ne bi mogli vplivati (povzročiti). Ker v bistvu ne bi imelo  pravega smilsa videti tisto, nad čemer hkarti ne bi hoteli imeti vpliva (in bili s tem  pripravljeni prezveti za videno/povzrečeno svojo odgovrnost), se je smisleno modro odločiti, da si zapremo (v)pogled.

Po moje si sanjal o pomenu sanj zate. Po moje so ti sanje  lepo rzkrile, da  precenjuješ njihov pomen.

V bistvu so  sanje fragmenti dnevne zavesti, ki se ponoči, ko možganom ni treba biti pozoren na zunanje čutne zaznave, 'usedajo' v dologoročni spomin skozi določen 'filer'oz.  po določenih kriterijih, ki jih zavestno ne moremo nadzorovat. Vsebine, ki tem kriterijem ne ustrezajo povsem, vzdražijo možgansko skorjo na način, da se nam ustvarjajo vidne sanjske podobe v obliki bolj ali manj naključnih  asocicaj, kateri edini namen po moje je, da na tak način (tudi zavedno kot spomin na sanje)  izsilijo našo pozornost, da bi jh predelali  v skladu zahtevami, ki ji za uskladiščenje zahteva možganski center za  dolgoročen spomin. V bistvu so saje samo zvit  način 'infiltracije' dnevnih vsebin v dolgoročen spomin: res veliki in življnekso  pomebni dogodkom se morajo narediti za skromne in ponižne, da pridejo 'skoz', majhni in nepombeni pa se hočejo okititi s sanjsko pomebnostjo, da bi se v dolgoročnem spomiu lahko okitili s trajno slavo.  

'Višji' pomen sanjam je torej kljub pogosti fascinantnosti in jasnosti  po moje zelo tvegano dajati, vsaj podobno tvegno kot so tvegane psihične asociacije  na astronomske pojave (astrologija) in  izide iger  (tarot,  ching..),  pa naj bodo ti še tako impresivni...  

Zanimiva razlaga simbola vesoljske tehnologije.
Titud, nisi se kaj veliko ukvarjala s sanjami, da jih tako podcenjuješ. Jaz sem se veliko. V sanjah najdeš takšne vsebine, da si fasciniran nad tem kako natančne so in kako globoko sežejo. Zavesti je do teh vsebin zelo težko priti. Ko enkrat prideš do vsebin in do uvidov, si zelo presenečen in vesel. Začutiš olajšanje. S tem je človeku dana možnost, da sodeluje pri svojem razvoju in se bolje razvija. Nezavedno svoje zavesti verjetno nima, ima pa svojo percepcijo in svojo inteligenco in kaže vsebine, ki so zelo globoke. Sanje so ena od najboljših možnosti za komunikacijo z nezavednim in za pogled v globine naše duševnosti. To govorim iz izkušenj. Po treh letih intenzivnega dela na sebi s pomočjo dela na sanjah, sem razdelal stvari, ki jih verjetno drugače do konca življenja nebi. Kvaliteta mojega življenja se je neprimerno povečala. Vesel sem sanj, ki mi omogočajo komunikacijo z nezavednim.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #203 - 31.07.2008 at 15:46:44

murileon wrote on 31.07.2008 at 14:35:54:
Titud, nisi se kaj veliko ukvarjala s sanjami, da jih tako podcenjuješ.

Nasprotno, ravno zato, ker se nenormalno dosti ukvarjam z njmi (glej dnevnike sanj na drugi topikih o sanjah na threadu izventelesne izkušnje), sem se jih naučil jemati z rezervo, kot neke vrste nočno razvedrilo. Do določene mere sem se jih sicer občasno naučil uporabljat kot psihoterapevtsko sredtsvo, podobno pač kot mi v pishoterpevtske namene v budni zavesti služi npr. umetnost (liertaura, film, glasba..), venadr sanjam zavestno skušam ohranjanjat hierahično enak oseben in kolektiven pomen kot ga dajem drugim pojavnim oblikam zavesti ne glede na njihovo impresivnost. Mi je včasih res prav žal, da se mi kakšno noč ne sanja ali da pozabim na njihovo scenaristično domiselnost, ker bi bile lahko prav lep zametek kakega pravega scenarija, drame, romana ali slike...  

Quote:
Jaz sem se veliko. V sanjah najdeš takšne vsebine, da si fasciniran nad tem kako natančne so in kako globoko sežejo. Zavesti je do teh vsebin zelo težko priti. Ko enkrat prideš do vsebin in do uvidov, si zelo presenečen in vesel. Začutiš olajšanje. S tem je človeku dana možnost, da sodeluje pri svojem razvoju in se bolje razvija. Nezavedno svoje zavesti verjetno nima, ima pa svojo percepcijo in svojo inteligenco in kaže vsebine, ki so zelo globoke. Sanje so ena od najboljših možnosti za komunikacijo z nezavednim in za pogled v globine naše duševnosti. To govorim iz izkušenj. Po treh letih intenzivnega dela na sebi s pomočjo dela na sanjah, sem razdelal stvari, ki jih verjetno drugače do konca življenja nebi. Kvaliteta mojega življenja se je neprimerno povečala. Vesel sem sanj, ki mi omogočajo komunikacijo z nezavednim.

Se strainjam,  da sanje ponujajo možnost za komunikacijo z nezavednim, a odprtje  tega kanala hkrati lahko povzroči tudi vdore nezavednega v našo zavest na način 'sovražnega prevzema' našega zavestna jaza. Pri uprabi sanj  za razikovanje našega osebenega in kolektivnega nezavednega zato svetujem previdnost, zmernost in dobršno mero dvoma v to, da so osebnostni premiki, sproženi in vodeni  pomočjo sanj,  tudi dejanski. Iz mojih izkušej sledi obratno: dejanske osebnostne premike sanje bolj ali manj post festum le  odsevajo, ne pa povzročajo...
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #204 - 31.07.2008 at 16:12:26

titud wrote on 31.07.2008 at 15:46:44:

Nasprotno, ravno zato, ker se nenormalno dosti ukvarjam z njmi (glej dnevnike sanj na drugi topikih o sanjah na threadu izventelesne izkušnje), sem se jih naučil jemati z rezervo, kot neke vrste nočno razvedrilo. Do določene mere sem se jih sicer občasno naučil uporabljat kot psihoterapevtsko sredtsvo, podobno pač kot mi v pishoterpevtske namene v budni zavesti služi npr. umetnost (liertaura, film, glasba..), venadr sanjam zavestno skušam ohranjanjat hierahično enak oseben in kolektiven pomen kot ga dajem drugim pojavnim oblikam zavesti ne glede na njihovo impresivnost. Mi je včasih res prav žal, da se mi kakšno noč ne sanja ali da pozabim na njihovo scenaristično domiselnost, ker bi bile lahko prav lep zametek kakega pravega scenarija, drame, romana ali slike...  

Quote:
Jaz sem se veliko. V sanjah najdeš takšne vsebine, da si fasciniran nad tem kako natančne so in kako globoko sežejo. Zavesti je do teh vsebin zelo težko priti. Ko enkrat prideš do vsebin in do uvidov, si zelo presenečen in vesel. Začutiš olajšanje. S tem je človeku dana možnost, da sodeluje pri svojem razvoju in se bolje razvija. Nezavedno svoje zavesti verjetno nima, ima pa svojo percepcijo in svojo inteligenco in kaže vsebine, ki so zelo globoke. Sanje so ena od najboljših možnosti za komunikacijo z nezavednim in za pogled v globine naše duševnosti. To govorim iz izkušenj. Po treh letih intenzivnega dela na sebi s pomočjo dela na sanjah, sem razdelal stvari, ki jih verjetno drugače do konca življenja nebi. Kvaliteta mojega življenja se je neprimerno povečala. Vesel sem sanj, ki mi omogočajo komunikacijo z nezavednim.

Se strainjam,  da sanje ponujajo možnost za komunikacijo z nezavednim, a odprtje  tega kanala hkrati lahko povzroči tudi vdore nezavednega v našo zavest na način 'sovražnega prevzema' našega zavestna jaza. Pri uprabi sanj  za razikovanje našega osebenega in kolektivnega nezavednega zato svetujem previdnost, zmernost in dobršno mero dvoma v to, da so osebnostni premiki, sproženi in vodeni  pomočjo sanj,  tudi dejaski. Iz mojih izkušej sledi obratno: dejanske osebnostne premike sanje bolj ali manj post festum le  odsevajo, ne pa povzročajo...  

Bravo Titud!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

plesnamesecu
Ex Member

Reply #205 - 31.07.2008 at 19:18:17

titud wrote on 31.07.2008 at 15:46:44:

Quote:

Se strainjam,  da sanje ponujajo možnost za komunikacijo z nezavednim, a odprtje  tega kanala hkrati lahko povzroči tudi vdore nezavednega v našo zavest na način 'sovražnega prevzema' našega zavestna jaza. Pri uprabi sanj  za razikovanje našega osebenega in kolektivnega nezavednega zato svetujem previdnost, zmernost in dobršno mero dvoma v to, da so osebnostni premiki, sproženi in vodeni  pomočjo sanj,  tudi dejanski. Iz mojih izkušej sledi obratno: dejanske osebnostne premike sanje bolj ali manj post festum le  odsevajo, ne pa povzročajo...  

Vse, kar navajaš, Titud, je odvisno od posameznega človeka, ni univerzalnega modela. Sanje - natančneje: delo na sanjah in osebnostni premiki so lahko tudi čisto vzajemen proces. To pomeni, da v določenih primerih brez posvečanja pozornosti sanjam in dela na njih, do poglabljanja osebnih premikov ne bi niti prišlo.

Drugače imam občutek, da se pretirano bojiš vdora nezavednega. Se mi zdi, da je ta strah nekoliko odveč - vsaj, ko ocenjuješ druge, zate ne vem.
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #206 - 01.08.2008 at 07:30:22

Zdravo distanco do sanj je seveda treba imeti. Sanje zaradi sanj samih so neumnost in nevarnost. Razen če gre za veselje z njimi ali za profesijo ali za terapevtsko delo na sebi. V povezavi z realnim življenjem, kot refleksija in pot do uvidov so smiselne in v pomoč. Ne obdelujejo pa samo posameznikovega življenja, ampak vsebujejo tudi obče vsebine. Pri ukvarjanju s sanjami lahko pride do preplavljanja z nezavednim v obliki obsesije, nerealnega navdušenja, gojenja iluzij, iskanja neke neobstoječe sreče, kompenzacija za neizživeto realno življenje, povezava z nekimi drugimi neživljenskimi imaginarnimi teorijami, strah pred neznanim, gojenje negativne mistike z njihovo pomočjo,....
Izvor sanj je lahko tudi čisto somatske narave, čudne lege telesa v sanjah, okoljskih dejavnikov ali kaj drugega. Večinoma pa gre za prikaz človekove ali kolektivne psihološke realnosti ( jaz temu rečem tudi duhovno stanje ) s simboličnim in metaforičnim prikazom.
Back to top

IP Logged

murileon
5

I Love YaBB 2!
Kamnik
Reply #207 - 01.08.2008 at 08:33:36

Dajte, naj kdo napiše kakšne sanje Smiley. Plesnamesecu, ti zgledaš stabilna, povej kake Smiley.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #208 - 01.08.2008 at 16:07:11

Zanimive sanje, ki nakazujejo kar bogato domišljijo. Sam bi v njih našel "vodilno temo" in scier do odnos do kapitalizma, tehnologije in podobnih kolektivnih dosežkov, ki stojijo na topni podlagi, pod katero pa se skriva marsikaj.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #209 - 01.08.2008 at 20:14:41

Quote:

Zanimive sanje, ki nakazujejo kar bogato domišljijo. Sam bi v njih našel "vodilno temo" in scier do odnos do kapitalizma, tehnologije in podobnih kolektivnih dosežkov, ki stojijo na topni podlagi, pod katero pa se skriva marsikaj.

bp

Dobra primerjava 'topna podlaga' -podpišem takoj Smiley

Lp Alojz Cool Wink
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Pages: 1 ... 12 13 14 15 16 ... 90