murileon wrote on 31.07.2008 at 10:57:55:Ok, se bom pač še sam šel malo psihološkega striptiza. Ga imam rad

.
Ene sanje:
Led-kolektivno zavedno
V prvi sliki gledam zemljevid Slovenije. Čez mejo proti Italiji je imena krajev spreminjajo v slovenska. Razmišljam, da verjetno bogati slovenci kupujejo nepremičnine.
V vesolju je satelit, ki ga popravlja ljubljansko podjetje. Presenečen sem nad visoko tehnologijo, ki jo ljubljansko podjetje obvlada in trži. Ves prizor se začne dogajati v ledu. Del, ki ga dodajo h krilu vesoljskega plovila ali satelita, začne rezati, kot kaka kosilnica ali freza, led, na katerem se sedaj vse nahaja. Led je zelo debel. Ta del plovila uspešno naredi štirioglato luknjo v led. Znajdem se pod ledom, kjer je zemlja in zmasakrirana trupla vojske. Kot, da bi jih nekaj razrezalo ali bi bil priča prizoru po masakru, po boju. Čutim ogaben vonj po krvi. Grem nazaj, kjer je tudi en moder mož in rečem, da je treba luknjo zapreti. Moder mož mi to potrdi
Satelitska tehnologija ima dvojno naravo: omogoča na vpogled na tisto, kar sicer ne bi mogli videti, hkrati pa nam omogoča tud vplivati (pozročiti) na tisto, na kar sicer ne bi mogli vplivati (povzročiti). Ker v bistvu ne bi imelo pravega smilsa videti tisto, nad čemer hkarti ne bi hoteli imeti vpliva (in bili s tem pripravljeni prezveti za videno/povzrečeno svojo odgovrnost), se je smisleno modro odločiti, da si zapremo (v)pogled.
Po moje si sanjal o pomenu sanj zate. Po moje so ti sanje lepo rzkrile, da precenjuješ njihov pomen.
V bistvu so sanje fragmenti dnevne zavesti, ki se ponoči, ko možganom ni treba biti pozoren na zunanje čutne zaznave, 'usedajo' v dologoročni spomin skozi določen 'filer'oz. po določenih kriterijih, ki jih zavestno ne moremo nadzorovat. Vsebine, ki tem kriterijem ne ustrezajo povsem, vzdražijo možgansko skorjo na način, da se nam ustvarjajo vidne sanjske podobe v obliki bolj ali manj naključnih asocicaj, kateri edini namen po moje je, da na tak način (tudi zavedno kot spomin na sanje) izsilijo našo pozornost, da bi jh predelali v skladu zahtevami, ki ji za uskladiščenje zahteva možganski center za dolgoročen spomin. V bistvu so saje samo zvit način 'infiltracije' dnevnih vsebin v dolgoročen spomin: res veliki in življnekso pomebni dogodkom se morajo narediti za skromne in ponižne, da pridejo 'skoz', majhni in nepombeni pa se hočejo okititi s sanjsko pomebnostjo, da bi se v dolgoročnem spomiu lahko okitili s trajno slavo.
'Višji' pomen sanjam je torej kljub pogosti fascinantnosti in jasnosti po moje zelo tvegano dajati, vsaj podobno tvegno kot so tvegane psihične asociacije na astronomske pojave (astrologija) in izide iger (tarot, ching..), pa naj bodo ti še tako impresivni...