Imas prau, se mocno razlikuje pomen, samo poglej na vzhodu vem da je zmaj bil vedno simbol dobrega, no se vidi da sem bil bolj v teh vejah, zato sem imel simbol zmaja za nekaj dobrega in ne slabega kot sem rekel
Evo cist na hitro poguglal:
ZMAJ KOT SIMBOL LESA
Zanimivo je, da je bila voda element, ki so ga v stari mitologiji povezovali z zmaji in ne ogenj, kot smo prepričani dandanes. Zmaji so bili tisti, ki so po legendah zadrževali vodo, da ni zalila Zemlje in je padala le v obliki dežja. Prikazovali so ga kot pošast,
ki pa je delal dobro za prebivalce Zemlje. Tiste, ki so si drznili ubiti zmaja, pa jih je zajela poplava in beda.
V evropski tradiciji je v Grčiji zmaj predstavljal naravni kaos, ki ga je potrebno premagati, da se vzpostavi naravni red. Imenoval se je Drakon. Medtem ko je zahodni zmaj bruhal ogenj je zmaj na vzhodu izdihoval oblake. Kitajci so poznali štiri vrste zmajev v svoji mitologiji Shen lung - duhovni zmaj, ki je vplival na vreme, T'ien lung - zmaj, ki so ga uporabljale vladujoče družine v svojih emblemih, Ti lung - zemeljski zmaj, ki je nadzoroval vode na Zemlji in Fu-ts'ang lung - zmaj skritih zakladov.
Mojstri Feng shuija so verjeli, da se energija Chi po zemlji pretaka po zmajevih žilah pod zemljo. Povezali so ga z vzhodom, smerjo novega življenja, vzhajajočega sonca in pomladi.
Zmaj je simbol nesmrtnosti, ima moč transformiranja.
Zmaj predstavlja jang energijo, ki jo uravnoveša jin tiger na zahodu. Zmaj mora vedno malce dominirati nad njim, da gredo stvari v želeno smer.
V opremi doma najdemo zmaja in tigra v spalnici npr. ko se poleg postelje namesti še dve nočni omarici, ki dopolnjujeta zaščito želve. Zelo je pomembno, da sta si enakovredna, saj sta tako moška in ženska energija v harmoniji in sta si enakovredna.