Moonhowl
2

I Love YaBB 2!
|
no ja, vedt je treba da, pa za karkoli se že gre, dokler je določena zadeva označena za bolezen in je odnos do nje izrazito negativen in ultimativen, potem tudi ni kaj preveč upanja da se bo v tem stanju o določeni zadevi kaj več urazumilo in dejansko spremenilo/naprej premaknlo. tko je z vsem, ne sam s pedofilijo.
je pa pedofilija izjemno občutljiva tema ki zahteva dobro poznavanje samega sebe in tudi pogum in odkritost pri razumevanju le-te. mislim da nisem še zasledu resnično objektivne debate na to temo.
kaj pol pričakujete?;P da se bo kej rešlo, dalo kaj nardit? sej ste ja dovolj stari da vedte da to ne gre tako:-) Čustva masovnega ogorčenja na stran in objektivno razmišljat, mogoče začet s tem da se kdo vpraša kako se počutijo pedofili in kaj jih k temu motivira/žene. Pa ne v smislu demoniziranja in psiholoških razlag ki se ne razlikujejo dosti od "it is pure evilz!".
Zelo je zanimivo (da ne rečem smešno) da je današnji človek že tako vajen nasilja, raztrganih teles, sestradanih otrok, posilstev, ropov, pohlepa in vsega drugega da skoraj ne trzne ob vsem tem, ko pa pride novica da je neki duhovnik na drugem koncu sveta spolno zlorabil otroka se taisti človek neznansko ujezi v svetem in pravičnem božjem srdu (in to iz stare zaveze!). Celo ko pridejo posnetki otrok-vojakov ki mučijo, ubijajo in so sami so mučeni in ubiti, ne zasledim da bi kdorkoli govoril o tem s takšnim ogorčenjem kot pa ko pride do primera pedofilije. Nasilja smo pač vajeni.
Bral sem že članke/raziskave v katerih raziskovalci (po mojem majo tle kar en point) trdijo da se pri nenasilnih ( s tem je mišljeno da otrok ni bil fizično ali psihično prisiljen v odnos in je takšen odnos bolj ali manj edina stvar ki ga loči od "normalnih" ljudi) pedofilskih primerih "žrtev" počuti kot žrtev šele ko je vse skup razkrito in vsi lokalni dušebrižniki ter institucije tej žrtvi naenkrat nudijo vso svojo pozornost in tolažbo, za nameček pa ji še natančno razložijo, zakaj tovrstno početje ni v redu.
Nepremišljeno in arogantno je trditi da vsi ali celo večina pedofilskih primerov izvirajo iz želje storiti škodo ali bolečino otroku. v tem primeru bi se verjetno govorilo o sadizmu, ne pa o pedofiliji. Rekel bi da je primerov kjer je vzrok želja po nežnosti in sprejemanju ki ju določen človek mogoče nikoli ni nikjer bil deležen, vsaj toliko kot takšnih kjer je povod za početje neodgovorna in otroku (pa tudi pedofilu samemu) nedvomno škodljiva nebrzdana spolna sla.
In ja, po mojem je kar precejšnja razlika med temi primeri, tudi v tem ali se pri določenih otrok dejansko počuti kot žrtev, in se jih ne bi smelo metat v isti koš.
Verjetno je pa tudi res da nenasilni primeri pač ne pridejo v javnost in po čisti logiki so tisti primeri ki pridejo v javnost zgolj vrh ledene gore (statistične metode lahk verjetno približno nakažejo celoten obseg na podlagi predvidevanj). Na žalost pa ti primeri služijo kot nekaj na podlagi česa si javnost izoblikuje mnenje kar o vseh ljudeh nagnjenih k pedofiliji (drugih pač ne pozna).
Kar se tiče definicije pedofilije kot bolezni, no ja, lepo bi bilo če bi ljudje že enkrat odrasli. Čeprav je recimo homoseksualnost več ali manj že s strpnostjo sprejet pojem se še vedno najdejo predstavniki javnosti in celo stroke ki označujejo le-to kot bolezen. Označiti nekaj kot bolezen kaže na manjek razumevanja oz. manjek sposobnosti/orodja za razumevanje, nič manj kot označiti nek fenomen za božje dejanje.
Kaj konec koncev sploh je pedofilsko dejanje? Zakaj takšna jeza in obsojanje tudi če je le izraz ljubezni in nežnosti?
Moje osebno mnenje je da je otroku potrebno omogočiti okolje v katerem ga lahko skozi otroštvo popeljemo s čim manj usodnimi vplivi ki bi lahko določili in zaznamovali njegov način življenja in pogled na svet še preden si sam izoblikuje sposobnost presoje.
Da, otrok je nedolžen in svet. Je nepopisan list papirja in četudi mu pomagamo napisati prvih nekaj poglavij moramo vedeti da je naša naloga otroka pripeljati do tega da bo svojo knjigo enkrat nadaljeval sam in mu omogočiti da bo tudi sam lahko izbiral, o čem bi rad pisal. Na kratko, čimbolj mu pomagamo do tega da pride do svoje svobodne volje in da le-to tudi ohrani navkljub vsem zadevam, za katere mislimo da bi mu koristile ali škodile.
Zato sem "proti" pedofiliji, da, ker menim da občutki in čustva ki so v takšnih odnosih vpleteni še precej nad našo sposobnostjo ustvarjanja koristnih in iskrenih odnosov. ampak ravno tako sem proti nerazumevanju in nestrpnosti do ljudi ki bi radi živeli drugače ali pa jih tako pač vleče. Ampak konc koncev, a ni tako zaenkrat še z vsem?
ne smemo pozabit da se človeštvo ni rodilo z desetimi zapovedmi v naročju (pa da bi jih vsaj resnično razumelo, bi bla še ena milost, ffs...), naša narava je dinamična in raznolika, prav tako naša hotenja in želje na kakšen način prehoditi življenjsko pot.
Stvari ki so samoumevne in se zdijo del nas samih, kot naprimer monogamija, so z vidika narave nekaj izjemno, no, nenaravnega, nesproščenega. Ampak že je tako da je nekdo ki bi rad imel dve ženi (ali ženska ki bi rada imela dva moška)neznanski čudak, heretik, kriminalec in tepec, na konc koncev ga pa še v zapor pošljemo, barabo hedonistično. a on lahko, jaz pa ne (po mojem je to kr prvi podzavestni odziv haha)? mrš u čuzo prasec!...kako patetično:-)
V naši domišljavosti pa gremo še korak dlje in poligamijo, homoseksualnost in pedofilijo označimo kot nekaj nenaravnega, bolezensko stanje, pozabljajoč da je našo naravo kot smo jo sedaj vajeni ustvarjala zahodna krščanska miselnost tisoče let. Ampak jebi ga, sedaj je pač tako da je vse to "naravno", vse drugo, pa četudi je stokrat bolj naravno, pa "nenaravno, v nasprotju z naravnimi zakoni" in pogosto še heretično haha.
Res pa je da bi nekdo rad mel dve ženi ker mu ena ni dovolj za seks ali rabi še eno za batine talat, nekdo drug pa mogoče preprosto spoštuje in ima rad dve ženski, in bi bil pač rad z obema in z obema delil svojo intimo in življenje.
Na žalost pa sodobna zakonodaja deluje bolj na principu "če te boli prst odreži roko" kot pa kej drugega in kakšnega razlikovanja niti ni sposobna. je namreč odraz moralne miselnosti ljudi, ki pa je trenutno v stanju ko ni sposobna niti razumet tisoče let starih dogem in moralnih pravil, niti jih ni sposobna preseči, še manj pa je v stanju poiskat resnico neodvisno od drugih, v lastnem srcu.
Po drugi strani pa obstajajo tudi kulture in ljudstva z zelo malo tabuji in zelo drugačnimi odnosti kot jih poznamo otroci zahodnega sveta, tudi kar se tiče tega kar mi imenujemo pedofilija. Celo zibelka zahodne civilizacije in demokracije, grčija, je na veliko gojila nežnosti med odraslimi in otroci. Pa so ta ljudstva nebrzdani barbari ki breobzirno izkoriščajo svoje otroke in ne gojijo nikakršne ljubezni ali spoštovanja do njih? izmečki človeštva, kraljestvo hudiča? ah ježeš na tk ježeš na *krčevito zgrabi za razpelo in zažge platonove bukve*.
meh dost razbijanja vzorcev, kdor hoče, ta vidi, kdor je slep naj posluša, oba pa bi lahko že enkrat začela razmišljat z lastno pametjo:-)
|