Bardo_Thodol wrote on 10.12.2006 at 00:07:40:Težje vprašanje bi se glasilo, kaj je prostor?
A (še) ni (zadovoljive) definicije, kaj je prostor?
Če se prav spomnim, je nekako tako tudi z elektriko ...
Ajs, naj ti ne gre na živce, da se laiki pogovarjamo o tem. Nismo strokovnjaki na način, da bi obvladali vaše teoretične premise in strokovna orodja, imamo pa lahko konkretne izkušnje na to temo in drugačen (a ne napačen) pogled nanjo. Po moje se notranje izkušnje ljudi v znanosti čist premal upoštevajo, pozornost se polaga predvsem na izračune in eksperimente z raznimi napravami. Je pa treba definirat besede, da se lahko razumemo, to pa itak.
Lokalno in izkustveno gledano sta prostor in čas dve različni dimenziji: zanju imamo različne merske enote in (če ne gledamo prav natančno, je videti, da) ju tudi zaznavamo na različne načine – prostor predvsem z vidom, čas pa z nekim notranjim občutkom, ki se razvije zaradi zaznavanja sprememb, menjajočih se impulzov. Prostor izkušamo kot bolj dejanskega, trdnega resničnejšega kot pa čas. Med tem, ko se kazalci na uri premaknejo za eno uro, recimo, lahko naš notranji občutek pretečeni čas oceni zelo zelo različno, lahko se zdi kot pol ue, lahko kot dve. Tako izkušnjo ima najbrž vsak. Za prostor pa to ne velja na tak način. En meter se nam bo vedno zdel približno enako velik, ne pol metra ali dva metra. Ampak – po Einsteinu oz. gledano univerzalno pa sta prostor in čas tako zelo soodvisna, da postaneta ena sama enota, kjer se prostor meri s časom: prostor-čas. Pravzaprav mi je to logično, kajti z makronivoja se celota (enotnost in povezanost posameznosti), vidi bolje kot z mikronivoja. (Ko si v gozdu, ne vidiš celega gozda, samo posamezna drevesa.) Pravzaprav nikoli ne vidiš celote, vedno le večje in kompleksnejše enote.
Kako je sploh mogoče, da lahko nekaj, ker je eno – prostor-čas – dojamamo kot dvoje?

Zakaj sploh pride do te razlike?

A ni to mogoče pot do dokaza, da je konec koncev res vse eno (ena substanca, ki se zna multiplicirat in sestavit na mnogotero načinov)?

To se mi zdijo bistvena vprašanja za naše razumevanje univerzuma in sebe (svojega dojemanja tega univerzuma).