Mateja B. wrote on 04.12.2006 at 14:11:55:Tisto, kar so do sedaj imeli za najmanjše delce materije, sploh niso trdni delci, ampak samo valovi možnosti, ki se začnejo obnašati kot trdni delci šele, ko se nanje usmeri nek opazovalec. Iz tega najbrž sledi, da materijo samo zaznavamo kot trdno zaradi fiksnih povezav nevronov v možganih. Ta razlaga mi je najbolj smiselna, ker ustreza moji izkušnji, da je vesolje stalno spreminjanje, pretakanje, valovanje celotnega spektra frekvenc.
No, men se zdi pa tole za nekega laika kar lepo povedan, ... ja, vse skupi je en sam nic, to smo mi, to je vesolje, noskoncno praznega prostora..ce seveda velja, da je vakuum prazen prostor...(pomoje da ni, vsaj ne tako, kot ga sedaj predpostavljajo, pa tudi neke kvantne teorije govorijo o Diracovem morju, ki naj bi bil vakuum, sam tega pa res nisem stekala na faksu

)
ce koga zanima pa lahko mal ponovim fiziko delcev, da se nase skupno znanje koncno ozavesti glede tega, da proton in nevtron in elektron niso niti najmanjsi niti edini...
pa se tolk lepa teorija je to, k ena pravlca, ce jo tko vzames..delci brez mase in take luskane stvarce

evo klele en link na kvarkadabro
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/snov/teksti/fizika_delcev.htmSeveda cedalje bolj opazam, da je med ljudmi, ki sicer niso neki fiziki, se pa vseeno spravjo brat kaksne poljudne clanke glede tega, grozna zmeda glede tega kako predstavljamo svetlobo, kaj so zdej to fotoni, a je to valovanje al kva je zdej to.. pac mamo dve sliki, dva opisa, uporabmo pa tistga ki nam bolj prav pride, elektromagnetno valovanje (naprimer svetloba) ima lastnosti valovne teorije v fiziki (gre tko kt valovi na vodi..) in je to en nacin opisa, ki ga je podal Maxwell s slavnimi enacbami, ki pa so ostale velika skrivnost, ampak to za drugic

potem pa je prislo do potrebe, da to opisejo se v okviru kvantne mehanike, kjer so uporabili za opis delce, fotone, ki so delci brez mase in prenasajo elektromagnetno interakcijo.
Sej ne vem, ce je kaj bl jasn..no ampak to ni en bavbav..pac dve teoriji, valda fascinantni sami po sebi, ampak ne pa neki, k nebi Maxwell ze leta 1800 pa se neki vedu...!!!!
Vsekakor pa je vesolje in vse kar je, neprestano v gibanju in spreminjanju, elektroni se vrtijo okol jedr, protoni in nevtroni tud naokol skacejo, kolkrhitr pa se neki, kar ima naboj premika, pomeni da imamo elektriko, pa magnet ..tko da ja, vse se lahko v enih frekvencah meri..oziroma v enotah, ko povejo kolkrat se neki zavrti na sekundo..naprimer proton okol svoje osi :hm
uglavnm vse se da zlo kunstno povedat, al pa tko da vsak razume

no tko da nevem kopron kaj se ti tko zlo pametnega delas al kva ti gre mateja tko zlo na zivce, k se mi zdi, da ti je lepo odgovorila, ti pa kar nekaj slamo naokol mlatis...

najbrz je glede tega, da opazovalec naredi nekj fiksno hotla povedat, da mi pac zaznamo samo povprecitve nekih gibajocih delcev, kar je pac vsas materija, se pravi, ce bi imeli angstromsko in pa ene 10^-15sekundno razlocljivost oci, bi bil svet vse kaj drugacen, mene ze ko pogledam pod mikroskop cist fascinira...

glede lorberja pa sm ti ze povedala, da obstaja se kaksna druga primerljivo dobra knjiga zihr, pa prav tako al pa se bl od boga navdihnena....valda, teb je lahk to naj knjiga in je to cist kul, lahk ti tud pokaze resnico in nevemkaj, vendar ni nujno, da ne bo name pa ravno obratno ucinkovala..tko da kul ja da poves, sam ne pa jo kot edine zvelicavne kle proglasat
ok kopr?
lepo nocko vsem
ajs