Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 23 24 25 26 27 ... 31
(Read 147561 times)
Madan_Gopal_Das
Ex Member

Re: Odprava religije
Reply #360 - 23.01.2007 at 10:48:09

titud wrote on 23.01.2007 at 10:38:44:
Quote:
titud wrote on 23.01.2007 at 09:26:25:
Pozablajaš, da je tud religiozna pot le oblika poti do samega sebe (sebstva), ki je večje od nas (jaza) in nam pusti  do sebe le z velikim/brezpogjnim zaupanjem in ljubeznijo...

ta sebstvo o katerem govoriš, je večni sluga Boga.

Sebstvo, o katerem govorim, je celostno in vsevsebuječe, in s katerim bi se želu jaz v celoti idendentificirat, da bi se odrešu svoje ločenosti od njega. Ker pa  bi bila ta prilastittev sebstva za jaz usodna (v sebstvu bi se jaz razkroju), si je  jaz skonsturilal boga kot  transcedntno/nadosebno obliko sebstva,  ki zanj ohranja tud  idedentito jaza in  skoz katerega si jaz lahko  prilašča sebstvo tudi na način, da se v njem  ne bi izniču/razkroju. Zato je takšen bog, ki edini obljublja osebno odrešitev,  nujno hkrati tud osebni bog in zanj igra psihološko vlogo  očeta/gospodarja/vodnika/mesije, v katerem se jaz lahko odreši le podrejanjem/služenjem.  

sebstvo o katerem govoriš si itak ti, že skos. jaz o katerem govoriš je materija s katero se ti zmotno poistovečas in si na njo navezan, zato se ne upaš (še) kr tko bit ti.

no, ti si večni sluga Boga in le milost Boga, ki sestopi do tebe ko se Mu predaš, te lahko popolnoma odreš "jaza" in s tem vznemirjenja. ko boš tako osvobojen, boš Boga poleg edinega odrešenika vidu tudi kot popolni objekt ljubezni, do katerega boš naravno, iz srca izvajal brezpogojno ljubezen, ki te edina lahko dokončno izpolni, osreči. posledično boš izvajal tudi brezpogojno ljubezen do vseh ostalih živih bitij.  
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #361 - 23.01.2007 at 14:29:50

Titud,  a lahko malo bolj poglobljeno preštudiraš, kar nam razlaga MGP, ker se mi zdi, da sploh ne dojemaš MGP-jevih resnic  Roll Eyes in tako ostajaš " za časom Huh" ter trobiš Tongue ...  Torej, MGP, ne se ustavljat Wink Cool ... Lp, Boštjan
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #362 - 23.01.2007 at 14:46:52

Tale tvoja citata
t wrote on 22.01.2007 at 11:25:36:
religije samo parazitirajo na določenih tehnikah, ki so splošno univerzalne in so se uporabljale še na mnogih drugih področjih, njihov obstoj pa je popolnoma neodvisen mimo katerekoli posamezne religije ali religij nasploh...

t wrote on 22.01.2007 at 15:45:12:
tehnike kot take jemljejo sojo koristnost iz svojega predmeta (tehnike so utemeljene v svoji koristnosti) - bistvo tehnik je v specializaciji ne pa v univerzalnosti.

sta si v boldanem delu hudo kotradiktorna.  Undecided

Sploh ne, ker stojita v nekontradiktornih kontekstih (na dveh različnih mestih in v dveh različnih trenutkih):  v prvem primeru govorim, da se iste tehnike lahko uporabljajo na različnih področjih (torej so univerzalne): retorika je tehnika - umetnost prepričevanja ljudi - katero uporabljajo vse religije in tudi ostala področja od politikov pa do trgovcev..., vendar pa retorika nima svoje uspešnosti v tem, da jo uporabljajo religije temveč v tem, da ljudi prepričujemo - isto je z kontemplacijo, meditacijo in še čem...

Skratka v obeh citiranih odstavkih govorim o neodvisnosti tehnik...univerzalnost tehnik je v tem, da jih uporabljamo za doseganje določenih posebnih ciljev...

(ko bom stal obrnjen proti izviru reke in dejal, da teče proti meni in ko bom obrnjen proti njenemu izlivu in rekel da teče stran od mene zato vsekakor ne bom podajal kotradiktornih izjav  Grin)

Poleg tega pa religije niso sposobne dajati nikakršne univerzalnosti - saj so univerzalne samo znotraj samih sebe - znotraj svojega zaprtega sistema: povrh vsega tega tega pa sploh ni ničesar, kar bi lahko bilo skupno vsem religijam ali religiji nasploh - razen njihove bebavosti in otročjosti...

Če in dokler ta vase zaprta univerzalnost deluje (centrira tako posmeznika kot skupnost okrog nekih temeljnih vrednot, brez katerih bi posmeznik zašel v shizmo, skupnost pa v anomijo) s kakšnim argumentom je torej to univerzalnost mogoče pripisovat kakršnokoli pomanjkljivost/nezrelost/otročjost? Se strinjam,  osebne in družbene družen konflikte  je lahko povzroči tud trk takih ločenih univerzumov, toda jest rešitve za človeštvo v svoji 'zreli' dobi ne vidim tolk v prepovedi  'otročjih religij' niti v utopičnem iskanju skupnih korenin oz. univerzalne univerzalnosti v vseh religijah ampak v zmožnosti priznanja, da je svet tkorekoč atomiziran v posazmezne univerzume, med katerimi vlada nek 'kozmični red' za katerga si moramo priznat, da nad njim  nihče nima  nobenga vpliva tako kat ga nima iskren vernik na svojega boga, ki ureja njegov univerzum.  

Ta vase zaprta religijska univerzalnost dela samo zato in samo toliko časa in samo tam, kjer večina opic pretepa manjšino opic...

Vedno pa ostajajo še druge skupine opic, ki imajo o bananah drugačne ideje...

Dandanes naj bi se šli družbo, ki se uravna po zakonih in z minimalnim številom ideoloških vsiljevanj zato so religije samo še otročji ideološki kostrukti, ki nas bodo vedno znova silili v nove otročje spopade, dokler nek določen trop ne bo zmagal...

Tehnike so postopki, s pomočjo katerih dosegamo določene cilje, zato uspešnost nikoli ne more biti stvar vere, temveč je to stvar cilja, ki ga hočemo doseči, stvar tehnike, katero smo uporabili za dosego tega cilja in seveda naših zmožnosti in sposobnosti.

Bistvo vsake dobre tehnike, na kateremkoli polju je to, da ob upoštevanju njenih določenih postopkov lahko kdorkoli pride do istega cilja - in v tem smislu je večina religij antitehničnih, tehnike pa uporabljajo predvsem za manipulacijo v svoji smeri ne pa zadokazovanje tega, kar naj bi bilo njihove bistvene postavke.

Bistvo duhovnih tehnik je, da te 'transportijrao' iz običajnega stanja zavesti v duhovne sfere, v katerih se ti širi polje spoznanj tja do ultimativnih meja in po možnoži čez tja do celostnega  spoznanja, ki pa ni mogoče brez vpeljave boga/absoluta ali karšnekoli dogme, ki prepreči totalno shizmo ob celostnem spoznanju. V tem smislu so duhovne tehnike implicitno religiozne, tudi če se jih uprablja v psihoterpevtske  namene ali za druge oblike znanstvenih spoznanj.  

Sploh ni res - celostno spoznanje je lahko tudi spoznanje meja spoznanja - še več: celostno spoznanje se mora nujno zavedati svojih meja in jih upoštevati.

(neko) spoznanje je celostno, ko v celostno spozna svoj predmet...

Vpeljevanje absoluta ali dogme ali česarkoli spoznanju apriornega pa je zanikanje spoznanja, saj spoznavanju jemlje pravico, da bi se ravnalo po svojem predmetu.

Tehnike so vedno samo tehnike: v tvojem smislu pač to več niso tehnike (duhovnega ali kakršnegakoli) spoznanja, temveč samo tehnike duhovnega plobiranja. Tehnika je samo orodje, ki ga uporabimo za svoje namene: z  meditacijo, na primer, lahko spoznavamo ali pa plombiramo...

(sem danes poslušal mahatmo iz Zaplane, ko je flancal o zavedanju in o nivojih zavedanja pa me je presunilo, da sploh ne ve o čem govori: u bistu je govoril o sebi, da je prišel na tako visok nivo zavesti, da bi ga vsi mi morali razglasiti za vladarja tega planeta, če ne kar širšega kozmosa - no ja, nekaj kredibilnosti je dal Gandiju, ampak tega pedofila ni več med živimi... zato nam ostane samo še Janez D.)

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #363 - 23.01.2007 at 14:54:50

tai wrote on 22.01.2007 at 20:37:06:
t wrote on 22.01.2007 at 09:44:44:
tai wrote on 22.01.2007 at 01:36:52:
Quote:
Brez cerkev in ostalih inštitucij ne bi bilo nobene religije...

religija je bla še pred institucijami, tko da tud če bi jih ukinil bi pomojem ostala. je pa res, da se men poanta zdi ravno v institucijah in ne v religiji.

A to ti kar tako - malo na pamet....

Bistvo religije oziroma kakršnihkoli verovanj je v tem, da se njihov vsebine - pravljice - posredujejo skozi različne inštitucije, zato brez njih sploh ne morejo obstajati (seveda se tu inštitucija gleda v najširšem smislu, kjer zajema vse od družine prek plemena do cerkve ali širše verske skupnosti - najhujše je pač to, da se religiozno plombiranje začne prek institucije družine že v najzgodnejši mladosti in je zato ponavadi v večini primerov škoda nepopravljiva).

Problem je seveda v tem, da vsaka religija skuša svoje pravljice prikazati in upravičiti kot poslednje resnice: pri čemer so si med seboj tako nasprotujoče, da ni možno nikakršno sožitje razen v pravljičnem svetu.

uživajte!

hehe  Cheesy za crknt smešno! mal zlobna pripomba, ampak...!
zato ker nimam potrebe po uporabi kvazi strokovnih izrazov še ne pomeni, da govorim kr neki na pamet. sem na mojo veliko žalost mal predolg mogla gulit sociologijo, da ne bi vedla o čem govorim (in na moje presenečenje odkrila, da se vse vrti vedno znova na istem principu). ampak, bistvo je da ni bolj bedaste stvari od tega, da se grejo ljudje visoko teorijo na podlagi teoretičnih zadev, ki jih preberejo oz. jih majo v glavi in se potem zataknejo za vsako besedo. no ok, obstaja še bolj bedasta verzija, da preberejo eno knjigo in jo potem citirajo - ta ga zmaga! anyway potem se običajno izkaže, da ta velika teorija, ki ljudi naredi še bolj velike in pomembne niti slučajno ne sovpada s prakso.
tko da če v okviru pogovora verskih organizacij kot institucijo zajameš npr. še družino, pleme itd. in potem debatiraš o tem, da religije samo parazitirajo, potem ti lahko rečem samo kapo dol! to je dober primer, zakaj se mogoče mal bolj neumnim ljudem zdi, da samozvani teoretiki samo nakladajo?!
uživaj tudi ti!

Ja očitno so vas pozabili naučiti marsičesa...

vendar ni še prepozno, da odpreš slovar tujk:
institúcija  -e  ž [nlat.  institutio] 1. ustanova, organizirana skupnost za opravljanje kake dejavnosti (npr. šola, cerkev) 2. zakonsko urejena ustaljena oblika odnosov med ljudmi (npr. družina)

Sem lepo napisal, da uporabljam institucijo v najširšem možnem pomenu - in če bi bila samo malo bolj občutljiva bi lahko tudi brez študija sociologije hitro videla, da danes pri nas o družini največ govorijo ravno verske institucije (in seveda tisti politiki, ki so jim najbliže...) - ravno zato, ker ravno starši lahko najbolje poskrbijo za religiozno plombiranje svojih otrok... virus religije se tako lepo prenaša s staršev na potomce... in skozi pravico, da vsak širi svoje kvazi "resnice", polresnice in pravljice.

Skratka veliko se še lehko naučiš  Grin

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #364 - 24.01.2007 at 08:44:27

Boštyxz wrote on 23.01.2007 at 14:29:50:
Titud,  a lahko malo bolj poglobljeno preštudiraš, kar nam razlaga MGP, ker se mi zdi, da sploh ne dojemaš MGP-jevih resnic  Roll Eyes in tako ostajaš " za časom Huh" ter trobiš Tongue ...  Torej, MGP, ne se ustavljat Wink Cool ... Lp, Boštjan

Kopron, če poglobljenost razumeš kot potrebo po prehodu iz racionalnega filozofsko-psihoanalitičenga diskurza v teološkega, pol bom na tvojo žalost še kar naprej za cajtom. Ti svetujem, da zato probaš  gledat na najino debato kot da ne poteka v lineranem ampak v cikličenma ali paralelnem času, tko da časovnni 'zamik' ne bo več izpadel kot prednost oz. zaostalost, s tem ko bo pa izgubu moralno/vrednostno težo pa nam bo morda  omogočena vrednostno neobremenjena  komunikacija med različnimi teološlokimi diskurzi kot tud  temi diskurzi z drugimi, reciva jim ateističnimi.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #365 - 24.01.2007 at 09:37:59

T, po moje je bistvo  tehnik v tem, da če  služijo predvsem same sebi. Naj ponazorim: askeza vodi v anoreksijo/bulminijo, meditacija/kontemplacija  v atavizem, uporaba substanc v narkomanijo, bolečinske tehnike v sado/mazohizem, seksualne/pleseno/glasbene/borilne in druge skupinske  tehnike v ekstaziični eskapizem, sanjske v individualnega.....  Tko da če je do skrajnih meja (in čez) dosežen poseben cilj neke tehnike je njena univerzalnost  v tem, da vodi tja, kamor vodijo v bistvu  vse druge: k služenju sami sebi. V tehnike same je torej po moje vgrajena eno patološkost, ki jo za svoje univerzalne (vsem tehnikam skupne) namene s pridom iskoristijo religije, zato so na tej patološkosti zasnovane tud religije same. Skratka, po moje gresta patologija tehnik in patologija religij z roko v roki,  nobena tehnika same zase ni  'čista' in 'nevtralna', vse vso okužene s služenjem same sebi saj  usvatrjajo svoj notranji, vase zaprt univerzum, religije pa iz teh notranjih   univerzumov  skreirajo skupni, a vendar svoj specifični, od drugih religijskih univerzumov ločeni in samozadstni univerzum...
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #366 - 24.01.2007 at 10:50:54

titud wrote on 24.01.2007 at 09:37:59:
T, po moje je bistvo  tehnik v tem, da če  služijo predvsem same sebi. Naj ponazorim: askeza vodi v anoreksijo/bulminijo, meditacija/kontemplacija  v atavizem, uporaba substanc v narkomanijo, bolečinske tehnike v sado/mazohizem, seksualne/pleseno/glasbene/borilne in druge skupinske  tehnike v ekstaziični eskapizem, sanjske v individualnega.....  Tko da če je do skrajnih meja (in čez) dosežen poseben cilj neke tehnike je njena univerzalnost  v tem, da vodi tja, kamor vodijo v bistvu  vse druge: k služenju sami sebi. V tehnike same je torej po moje vgrajena eno patološkost, ki jo za svoje univerzalne (vsem tehnikam skupne) namene s pridom iskoristijo religije, zato so na tej patološkosti zasnovane tud religije same. Skratka, po moje gresta patologija tehnik in patologija religij z roko v roki,  nobena tehnika same zase ni  'čista' in 'nevtralna', vse vso okužene s služenjem same sebi saj  usvatrjajo svoj notranji, vase zaprt univerzum, religije pa iz teh notranjih   univerzumov  skreirajo skupni, a vendar svoj specifični, od drugih religijskih univerzumov ločeni in samozadstni univerzum...

Tehnike nikoli ne morejo služiti samim sebi, temveč vedno tistemu, ki jih uporablja - negativni stranski učinki so  samo posledica nepoznavanja in neobvladovanja tehnik.

Tehnike so izivanje razpoložljivega in zato imajo svoje stranske in nepredvidljive posledice, nikoli pa niso tako kot da<ndanes religije namen samim sebi (so nekoč tudi religije imele svoj namen pri razlaganju sveta, pri čemer pa jih je danes nadomestila znanost).

(to da moraš razbiti jace, če hočeš speči omleto, ni patološkost tehnike pečenja omlet, temveč je posledica dejstva da se omlete drugače ne da speči - če pa se ti omleta zažge ali ti pade na tla pa je to posledica tvoje nespretnosti ali neznanja)

uživaj!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #367 - 24.01.2007 at 11:57:11

t wrote on 24.01.2007 at 10:50:54:
Tehnike nikoli ne morejo služiti samim sebi, temveč vedno tistemu, ki jih uporablja - negativni stranski učinki so  samo posledica nepoznavanja in neobvladovanja tehnik.

Tehnike so izivanje razpoložljivega in zato imajo svoje stranske in nepredvidljive posledice, nikoli pa niso tako kot da<ndanes religije namen samim sebi (so nekoč tudi religije imele svoj namen pri razlaganju sveta, pri čemer pa jih je danes nadomestila znanost).

(to da moraš razbiti jace, če hočeš speči omleto, ni patološkost tehnike pečenja omlet, temveč je posledica dejstva da se omlete drugače ne da speči - če pa se ti omleta zažge ali ti pade na tla pa je to posledica tvoje nespretnosti ali neznanja)

Ko se tisti, ki tehniko uporablja, poistoveti s to tehniko, tehnika začne služit sama sebi. V tem smislu  tehnike (širše tudi vsi rituali in obredja), ki služijo religiji (iskanju, ustvarjanjuu  in poglabljanju religiozne izkušnje), zgolj na videz izognejo služenju same sebi, saj naj bi služile spoznvanju boga, ker  pa ni nič drugega kot  poosebitev oz. identifikacija z  univerzalnostjo  izkušnje, pridobljene s tehniko. Religija torej brez tehnik/obredja/ritualov ne obstaja, religija so tehnike/obredi/rituali, religije torej zato tudi  ni brez cerkve kot isntitucionalizirane nosilke obrednega/ritualnega, kar je tud tvoja teza.

Tko da če bi šel iz tega še dalje, zannosti prav tako ne bilo brez tehnik in institucionaliziranih/ritualiziranih izkušenj in obredja, drži se je ista 'patologija' kot religij, ko znanost začne služit sama sebi...
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #368 - 24.01.2007 at 14:24:18

titud wrote on 24.01.2007 at 11:57:11:
t wrote on 24.01.2007 at 10:50:54:

Ko se tisti, ki tehniko uporablja, poistoveti s to tehniko, tehnika začne služit sama sebi. V tem smislu  tehnike (širše tudi vsi rituali in obredja), ki služijo religiji (iskanju, ustvarjanjuu  in poglabljanju religiozne izkušnje), zgolj na videz izognejo služenju same sebi, saj naj bi služile spoznvanju boga, ker  pa ni nič drugega kot  poosebitev oz. identifikacija z  univerzalnostjo  izkušnje, pridobljene s tehniko. Religija torej brez tehnik/obredja/ritualov ne obstaja, religija so tehnike/obredi/rituali, religije torej zato tudi  ni brez cerkve kot isntitucionalizirane nosilke obrednega/ritualnega, kar je tud tvoja teza.

Tko da če bi šel iz tega še dalje, zannosti prav tako ne bilo brez tehnik in institucionaliziranih/ritualiziranih izkušenj in obredja, drži se je ista 'patologija' kot religij, ko znanost začne služit sama sebi...

Če se poistovetiš s čimerkoli razen s samim sabo, si pač zajebal (ker nikoli ne boš tisto, kar nisi) - tehnike so, kar so (lahko tudi obredja). Se mi zdi da je to sociologiziranje al ne vem kaj, ko se govori o stvareh, kot da so same sebi namen - je hud nesmisel, še posebej, če so to stvari, katere so produkt človeškega ustvarjalnosti in dela. Po moje je to opletanje s služenjem samemu sebi samo posledica nerazumevanja: dandanes religija sicer nima več istega namena, kot ga je imela, še vedno pa ne moremo reči, da je sama sebi namen: dandanes je religija biznis med ostalimi biznisi (torej ni čisto res, da je namen sama sebi, temveč služi tistemu, ki zasluži ali ima kakšne drugačne koristi)...

Jaz religije načeloma ne gledam niti skozi tehnike niti institucije; zame so religije zbirka ideoloških naukov in pravljic ter bolj ali manj ponesrečenih opisov sveta: brez institucij, ki se (z različnimi tehnikami) trudijo te korpuse prikazovati kot potrebne ali celo kot resnične, bi religije bile samo še zbirke knjig po raznih kleteh...

religije so še vedno koristen ideološki aparat države (ljudem pač postavljajo pravo mesto in jim obljobljajo nagrade in kazni, če bodo primerno ravnali, poleg tega pa omogoča jo še najširšo identitetno točko napram ostalim) - zato je iluzorično od vladajočih pričakovati, da bi jih ukinili
religije so tudi dober biznis - kar je dober biznis, tega se pač ne ukinja - še posebej, če ta biznis koristi vladajočim

(ko govorim o ukinjanju, ne mislim na prepoved, religije bi morali kot vsak biznis primerno obdavčiti (in če hočejo imeti svoje đamije in cerkve, naj si jih zgradijo in pobirajo vstopniuno kot v koloseju - če niso rentabilni pa naj bankrotirajo), in jih postaviti na primerno mesto v knjižnicah ob zbirke različnih pravljic in zanimivih starodavnih tekstov, v šolah pa med književnost in zgodovino)

Še tole s poistovečanjem s tehnikami: sam bi to gledal raje skozi razne japoske zenovske pristope, ki imajo velik pomen na tehnikah in ritualiziranju: vendar tam tehnika (ali ritual) nikoli ni namen sama sebi (razen za nekega opazovalca, ki z vsem skupaj sploh ni seznanjen): ko se adept s tehniko popolnoma poistoveti, tedaj tehnike ni več - tedaj tehnika svoj namen izgubi, saj je s tem njen namen dokončno izpolnjen: to je doseganje določenega cilja v popolnosti (pri lokostrlstvu, na primer je to zadetek v center).

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #369 - 24.01.2007 at 15:05:56

Joooooooj, kakšni " mimobežni streli v meglo "  Grin  Lips Sealed  Grin Tongue Grin
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #370 - 25.01.2007 at 10:29:49

t wrote on 24.01.2007 at 14:24:18:
Če se poistovetiš s čimerkoli razen s samim sabo, si pač zajebal (ker nikoli ne boš tisto, kar nisi) - tehnike so, kar so (lahko tudi obredja). Se mi zdi da je to sociologiziranje al ne vem kaj, ko se govori o stvareh, kot da so same sebi namen - je hud nesmisel, še posebej, če so to stvari, katere so produkt človeškega ustvarjalnosti in dela. Po moje je to opletanje s služenjem samemu sebi samo posledica nerazumevanja: dandanes religija sicer nima več istega namena, kot ga je imela, še vedno pa ne moremo reči, da je sama sebi namen: dandanes je religija biznis med ostalimi biznisi (torej ni čisto res, da je namen sama sebi, temveč služi tistemu, ki zasluži ali ima kakšne drugačne koristi)...

Religiozne tehnike/obredja/ritauli torej po tvoje nujno služijo nečemu izven njih samih: so  orodja za pobebljanje, kamufliranje/mimikrijo, prikrivanje resnice, politično manipulacijo... in ne opravljajo nobene spoznavne/razsvetljenske ali celo odrešenjske funkcije (več).  Jest pa še vedno trdim da je  tehnikam/obredju/ritualom imanentno, da s ponavljanjem/utrjevanjem strukturirajo kaotičen  univerzum v nek simbolen red, ki je red seveda  tud če njegov  dejanski animator osatja skrit (in z obredjem 'manipulira').  

Quote:
Jaz religije načeloma ne gledam niti skozi tehnike niti institucije; zame so religije zbirka ideoloških naukov in pravljic ter bolj ali manj ponesrečenih opisov sveta: brez institucij, ki se (z različnimi tehnikami) trudijo te korpuse prikazovati kot potrebne ali celo kot resnične, bi religije bile samo še zbirke knjig po raznih kleteh...

S tem potrjuješ mojo tezo, da religij ne dela živih njihovi nauki/pravljice ampak prakticiranje teh naukov v obliki tehnik/obredja.

Quote:
religije so še vedno koristen ideološki aparat države (ljudem pač postavljajo pravo mesto in jim obljobljajo nagrade in kazni, če bodo primerno ravnali, poleg tega pa omogoča jo še najširšo identitetno točko napram ostalim) - zato je iluzorično od vladajočih pričakovati, da bi jih ukinili
religije so tudi dober biznis - kar je dober biznis, tega se pač ne ukinja - še posebej, če ta biznis koristi vladajočim

(ko govorim o ukinjanju, ne mislim na prepoved, religije bi morali kot vsak biznis primerno obdavčiti (in če hočejo imeti svoje đamije in cerkve, naj si jih zgradijo in pobirajo vstopniuno kot v koloseju - če niso rentabilni pa naj bankrotirajo), in jih postaviti na primerno mesto v knjižnicah ob zbirke različnih pravljic in zanimivih starodavnih tekstov, v šolah pa med književnost in zgodovino)

Jeba je v tem, da takoj ko država postne laična, vzpostavi svoj sistem institucionaliziranih tehnik/obredov/ritualov ki se v ničemer ne razlikuje od religiznih razen morda v tem, da je njihov animator asbstrakno, v konkretni realnosti neostoječe ljudstvo, v imenu katerega se manipiulira enako kot se manipulira v imenu abstaktnega, v konkretni resničnosti neobstjčega boga. Tako za enega kot drugega je potrebna vera v njegovo suverenost, ker  če te vere ni, pride do kaosa in družbene anomije...

Quote:
Še tole s poistovečanjem s tehnikami: sam bi to gledal raje skozi razne japoske zenovske pristope, ki imajo velik pomen na tehnikah in ritualiziranju: vendar tam tehnika (ali ritual) nikoli ni namen sama sebi (razen za nekega opazovalca, ki z vsem skupaj sploh ni seznanjen): ko se adept s tehniko popolnoma poistoveti, tedaj tehnike ni več - tedaj tehnika svoj namen izgubi, saj je s tem njen namen dokončno izpolnjen: to je doseganje določenega cilja v popolnosti (pri lokostrlstvu, na primer je to zadetek v center).

Vzem za primer  politika, ki si zastavi za ciljh  osvojit ablast. Poistovečenje s ciljem je  hkrati positovetenje  s tehnikami osvojitve, če ne  more računat na uspeh.  
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #371 - 25.01.2007 at 11:20:32

Pri raznih tehnikah meditacije je potrebna koncentracija (npr. mantra joga), kar pomeni usmeriti pozornost na eno misel in vse ostale negirati. To, pa je neumnost, saj je meditacija razumevanje celotnosti življenja, v katerem ni nobene delitve. Različne tehnike vas učijo pozornosti in s tem postaneš pozoren na sistem, saj vas nihče ne more naučiti pozornosti. Meditacije se ne da naučiti.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #372 - 25.01.2007 at 11:33:37

titud wrote on 25.01.2007 at 10:29:49:

Religiozne tehnike/obredja/ritauli torej po tvoje nujno služijo nečemu izven njih samih: so  orodja za pobebljanje, kamufliranje/mimikrijo, prikrivanje resnice, politično manipulacijo... in ne opravljajo nobene spoznavne/razsvetljenske ali celo odrešenjske funkcije (več).  Jest pa še vedno trdim da je  tehnikam/obredju/ritualom imanentno, da s ponavljanjem/utrjevanjem strukturirajo kaotičen  univerzum v nek simbolen red, ki je red seveda  tud če njegov  dejanski animator osatja skrit (in z obredjem 'manipulira').  

Ne da morajo ali da bi morale: njihovo bistvo je, da nikoli ne služijo samim sebi: tehnike niso isto ali približno podobno kot ideologije tavtologije in podobno.

Zato sploh ne morem govoriti o religioznih tehnikah, temveč o tehnikah, ki se uporabljajo (tudi) v religijah (za nepristranskega opazovalca (nekoga, ki ni s tega planeta) ni nobene razlike med povzdigovanjem, navijanjem špinela ali brisanjem riti na sekretu...: vse bi lahko uvrstil pod kategorijo ritualov).
Spoznanje in razsvetljenje sta precej izmuzljiva pojma, ki imata različne stopnje in vrednosti in sta vezana na subjekt spoznavanja ne pa na tehnike ali prakse, čas ali prostor, še najmanj pa na različne religije ali ideologije (z lepljenjem razbite vaze boš morda dobil celo vazo, vendar bo to zalepljena cela vaza, ki je bila prej razbita, ne pa cela nerazbita vaza)...

S tem potrjuješ mojo tezo, da religij ne dela živih njihovi nauki/pravljice ampak prakticiranje teh naukov v obliki tehnik/obredja.

Seveda, vendar na drugačen način - ne prakticiranje samo po sebi, temveč subjekt, ki prakticira (kakorkoli že) dela neko poljubno religijo živo: pri čemer religije dejansko lahko dolgo časa vegetirajo v stanju hibernacije in se obnašajo kot virusi ali spore: čakajo na primernega živega gostitelja...

Jeba je v tem, da takoj ko država postne laična, vzpostavi svoj sistem institucionaliziranih tehnik/obredov/ritualov ki se v ničemer ne razlikuje od religiznih razen morda v tem, da je njihov animator asbstrakno, v konkretni realnosti neostoječe ljudstvo, v imenu katerega se manipiulira enako kot se manipulira v imenu abstaktnega, v konkretni resničnosti neobstjčega boga. Tako za enega kot drugega je potrebna vera v njegovo suverenost, ker  če te vere ni, pride do kaosa in družbene anomije...

Seveda in to je dobro  Grin

Najprej moramo uničiti religijo, potem bomo ukinili še vladajoče...

Za pravno državo ne potrebuješ vere, temveč nekaj dobrih zakonov, njihovo upoštevanje in nekoga, ki vse to pedena - smo samo opice, zato je "palica" ali "škaf mrzle vode" vedno močnejša od kakršnekoli religije, ideologije ali vere.

Vzem za primer  politika, ki si zastavi za ciljh  osvojit ablast. Poistovečenje s ciljem je  hkrati positovetenje  s tehnikami osvojitve, če ne  more računat na uspeh.  

Po moje pa to ni tako - pri politikih gre v osnovi za željo po oblasti: po moči in kontroli.

Tukaj si čisto zgrešil: če se bo kdorkoli poistovečal s tehnikami bo pogorel, saj bo tako izgubil svoj cilj - gre tudi za to, da bo tisti, ki živi Jezusa zagotovo prišel na križ. Tisti, ki živi politika bo (mogoče) prišel na oblast ali vsaj čim višje na lestvicah oblasti.
Vsak politik se poistoveča s svojo predstavo o liku politika (vladarja): z določeno masko (persona-osebnost: pomeni maska v stari grščini), za katero upa, da ga bo pripeljala do njegovega cilja / ne pa s tehnikami, s katerimi to masko vzdržuje ali katere uporablja za to, da ostaja v svoji igri in za katere upa, da ga bodo pripeljale do njegovega končnega cilja.

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #373 - 25.01.2007 at 13:18:04

t wrote on 25.01.2007 at 11:33:37:
Ne da morajo ali da bi morale: njihovo bistvo je, da nikoli ne služijo samim sebi: tehnike niso isto ali približno podobno kot ideologije tavtologije in podobno.

Zato sploh ne morem govoriti o religioznih tehnikah, temveč o tehnikah, ki se uporabljajo (tudi) v religijah (za nepristranskega opazovalca (nekoga, ki ni s tega planeta) ni nobene razlike med povzdigovanjem, navijanjem špinela ali brisanjem riti na sekretu...: vse bi lahko uvrstil pod kategorijo ritualov).

O.k., dejva še enkrat: bistvo tehnike/obreda/rituala, je da deluje. Delovanje pomen strukturiranje subjekotvega sveta v določen red. Naloga idelogije (oz. religije) pa je, da temu redu daje neko veljavo, neko določeno vrednost, nek višji/transcedenten namen, ki  pa se lahko doseže s siljenjem folka v prakticiranje določenih tehnik/obredov/ritualov, s privabljenjem na podlagi (nesikrenih/manipulativnih ali sploh neuresničljivih) obljub, z zgledom oz. posnemanjem (pri čemer se o ideloškosti ne sprašuje oz. se jo kamuflira)....  Kakorkoli že, ideologija/religija  brez prakticiranja skozi tehnike/rituale/obredja je mrtva, prakticiranje oberdov/ritualov/obredja pa svet strukturira kljub temu, da za subjekt tak svet  morda nima višjega namena/vrednosti/smisla.  

Quote:
Spoznanje in razsvetljenje sta precej izmuzljiva pojma, ki imata različne stopnje in vrednosti in sta vezana na subjekt spoznavanja ne pa na tehnike ali prakse, čas ali prostor, še najmanj pa na različne religije ali ideologije (z lepljenjem razbite vaze boš morda dobil celo vazo, vendar bo to zalepljena cela vaza, ki je bila prej razbita, ne pa cela nerazbita vaza)...

Zdej sem se spomnu camuseve interpretacije  mita o sizifu, ki rutinirano vali svoj kamen brez višjih ideloških namenov, brez smisla oz. iz čistega absurda, vendar mu to vsakdnevno brezsmiselno valjenje kamenja kljub temu svet strukturira na način, da se mu v njem zdi smiselno  vsaj (uporno) vztrajat...

Quote:
Seveda, vendar na drugačen način - ne prakticiranje samo po sebi, temveč subjekt, ki prakticira (kakorkoli že) dela neko poljubno religijo živo: pri čemer religije dejansko lahko dolgo časa vegetirajo v stanju hibernacije in se obnašajo kot virusi ali spore: čakajo na primernega živega gostitelja...

Prakticirajoči subjekt je subjekt, ki se identificira (ki je eno) s tehniko/obredjem/ritualom, ki ga opravlja...

Quote:
Seveda in to je dobro  Grin

Najprej moramo uničiti religijo, potem bomo ukinili še vladajoče...

Za pravno državo ne potrebuješ vere, temveč nekaj dobrih zakonov, njihovo upoštevanje in nekoga, ki vse to pedena - smo samo opice, zato je "palica" ali "škaf mrzle vode" vedno močnejša od kakršnekoli religije, ideologije ali vere.

Pravo je tehnika/obred/ritaul, s katerim se ideja o pravni državi (kot najvišji vrednoti) vzdržuje pri življenju oz. udejanja. Skor nikjer drugje ni ideologgija tako enaka tehniki sami oz. ni  tehnika tako očitno poosebljenje ideologije kot je to ideji o pravni državi (čeprav je ta njuna enost samo ideloška kamuflaža, saj pravo kot tehnika nima seveda nobenega višjega  smisla od sizofoskega ritualnega reproduciranja svojega početja)...

Quote:
Po moje pa to ni tako - pri politikih gre v osnovi za željo po oblasti: po moči in kontroli.

Tukaj si čisto zgrešil: če se bo kdorkoli poistovečal s tehnikami bo pogorel, saj bo tako izgubil svoj cilj - gre tudi za to, da bo tisti, ki živi Jezusa zagotovo prišel na križ. Tisti, ki živi politika bo (mogoče) prišel na oblast ali vsaj čim višje na lestvicah oblasti.
Vsak politik se poistoveča s svojo predstavo o liku politika (vladarja): z določeno masko (persona-osebnost: pomeni maska v stari grščini), za katero upa, da ga bo pripeljala do njegovega cilja / ne pa s tehnikami, s katerimi to masko vzdržuje ali katere uporablja za to, da ostaja v svoji igri in za katere upa, da ga bodo pripeljale do njegovega končnega cilja.

Oblast kot prazno mesto, ki ga je mogoče zapolnit (na primer podedovat ali osvojit z zaslugami, silo ali zvijačo), je le fikcija, ker oblast je le zapleten splet odnosov moči  med različnimi družbenimi strukturami, med katerimi politik lahko le kolovarati gor in dol  in je v tem lahko uspešen samo pod pogojem, da nima  cilja, oz. smisel tega početja vidi le svojem brezciljnem upornem  vztrajanju v tem kolovratenju  (podobno kot sizif...)
Back to top

IP Logged

Madan_Gopal_Das
Ex Member

Reply #374 - 25.01.2007 at 13:35:09

Many people say that they don't believe in any religion. However, on taking a closer look, we can see that there is no one in this world who does not believe in religion.

To those who say that they don't believe in any religion, I would like to ask, don't they believe in the body's religion of eating, drinking, sleeping and evacuating? Don't they believe in the religion of the mind? They may say that they don't believe in the religion of the soul. How can they believe in it? They don't even know what it is. However, don't they want to live forever? Do they want to remain fools? Don't they want knowledge? Don't they want happiness?

This is called sat, cit and ananda in the language of the scriptures. To desire sat-cit-ananda and to serve Him is the religion of the soul. Living beings, parts of the marginal potency of the all-powerful Supreme Lord, are also atomic sat-cit-ananda while the Supreme Lord is infinite sat-cit-ananda. So, whether directly or indirectly, everyone desires the sat-cit-ananda Supreme Lord. Those who call themselves atheists do not know that they also desire to attain sat-cit-ananda. However, it will be impossible to attain sat, cit and complete ananda on the path that they are following.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 23 24 25 26 27 ... 31