Quote:Avtor: Bernarda Balažic Peček, 27.07.2006
Krapje prizorišče vesoljsko-zemeljskega sevanja ali dela šaljivcev
Kozmos ali kronos
Doler kot tehnični človek ne verjame v nadnaravno, Škoberne z Duhovne univerze pa navdušeno pojasnjuje, da tako velikih in pravilnih znamenj v Sloveniji še nismo imeli
Bil je povsem običajen poletni popoldan, ko je član Aerokluba Mavrica iz Lendave opravljal svoj rutinski prelet zaradi kontinuiranega spremljanja poteka gradnje avtoceste pa tudi (tako kot vsi zmajarji, letalci in padalci) zaradi svojega užitka. Pogled od zgoraj na pokrajino ob Muri je prav te dni nekaj izjemno lepega. Izrazita zelena barva koruze in zlato rumena barva žit ustvarjajo trakove. Med pravilnimi trakovi pa se najdejo tudi velike table, kakršna je njiva Ljutomerčana pri Krapju. In prav na sredini takšne ogromne njive s pšenico pred Krapjem je Robert Doler iz svojega motornega zmaja prejšnji teden opazil nekaj nenavadnega v obliki ure ali krožnice s planeti. Priznava, da je najprej pomislil na zgodbe o neznanih letečih predmetih, čeprav vztraja, da je tehnični tip in takih stvari ne verjame.
Verjamete ali ne verjamete odločitev je v vaših rokah, bolje rečeno v glavi. Mi vam lahko samo posredujemo, kaj je bilo na njivi, ki je bila v nedeljo požeta in o čemer pričajo čudoviti posnetki Roberta Dolerja, ki je opazil kroge in informacijo posredoval naprej. Je to posledica nadnaravnih sil, vesoljskega ali zemeljskega sevanja ali zgolj delo šaljivcev? Kakorkoli. V vsakem primeru je bilo treba vložiti veliko energije. Krogi premera 25 metrov, poležana pšenica brez lomljenja Primož Škoberne iz Ljubljane, ki je takoj naslednji dan po objavi posnetkov na TV Slovenija prihitel v Krapje, trdi, da fizično takih stvari ni mogoče narediti, da je tega zmožna energija, ki ni navadna, takšna, ki jo znajo izmeriti nekateri tehnični ljudje. Kdor verjame v moč energetskih točk (navsezadnje so se prav v Pomurju v zadnjih letih pojavile tri zelo obiskane lokacije za zdravljenje s pomočjo zemeljske energije: bukovniški gozd, Razkrižje in pri gradu v Gradu na Goričkem), kdor verjame v moč zemlje in narave, kdor je prepričan, da so tudi misli energija in da imajo pozitivne misli velikansko moč , ta bo verjel v moč zemeljskega in vesoljskega sevanja.
Strokovnjaki so že dokazali, da obstajajo v svetu izjemna energetska območja, kjer so določena geomatična polja, pasovi in linije. Je mogoče, da je pokrajina ob Muri eno takih območij Evrope? Igor Zienfeld v knjižici Zdravilne energetske točke Pomurja piše: Stara ljudstva so imela zgoraj našteta spoznanja za božja znamenja. Ceste in objekte so gradili po sevalnih pasovih iz vesolja, v kombinaciji z zemeljskimi sevanji pa templje, mestna obzidja in stražne stolpe ter kasneje na mestih blagodejnega sevanja gradove in cerkve Včasih se pojavljajo tudi različna kozmična sevanja, ki delujejo v krogih. Pri njih je intenzivnost v centru največja, navzven pa se koncentrično zmanjšuje. V takih primerih pride po navadi do kombinacije delovanja kozmičnega in zemeljskega sevanja
Znamenje pri Krapju je bilo podobno uri ali vesolju, saj se zdi, kot da bi bilo na krožnici označeno gibanje velikih in majhnih planetov. Robert Doler, ki je naredil posnetke z motornega zmaja, pripoveduje: "Jaz tega na njivi najprej niti nisem videl. Ker je bilo lepo vreme, sem se po končanem delu s posnetki dokumentiramo potek gradnje avtoceste odločil, da grem še malo do pomurskih letališč. Tako sem preletel letališče Aerokluba Prlek pri Krapju in tam opazil kroge. Zdeli so se mi zelo zanimivi, in ker sem imel s sabo fotoaparat, sem jih pač poslikal. Z zraka je zelo zanimiva slika, ker so krogi popolnoma pravilnih oblik. Je pa res, da sem ob pogledu na ta pojav najprej pomislil na nesrečo pred enim letom, ko sta umrla dva naša kolega. Tisti večer nisem še nikomur povedal o tem. Srečala sva se s kolegom iz AK Mavrica in njemu sem povedal: Kaže, da sem našel sledi letečih krožnikov Pogledala sva posnetek in se odločila, da je stvar tako zanimiva, da se jo splača objaviti."
Med tistimi, ki že nekaj let spremljajo dogajanje na poljih in travnikih iz zraka, je tudi arheolog Branko Kerman iz Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti. Ko je iskal znamenja arheoloških ostankov pod površjem zemlje, je kar nekajkrat naletel tudi na podobna znamenja, kakršno je bilo prejšnji teden v Krapju. Toda tako velikega znamenja doslej še niso našli, trdi Primož Škoberne z Duhovne univerze v Ljubljani, ki je v četrtek vzel vzorce zemlje in poležane pšenice in še prej skupaj z zmajarjem poletel nad krogi.
V nedeljo so njivo poželi. Pred tem pa so si kroge ogledali mnogi domačini in tudi ljudje od blizu in daleč, ki so jih fotografirali, snemali, tipali.
Mnenja so različna. Pa vseeno: nekaj je
iz maila