ARS
5

Preveč dobrega je lahko ... čudovito. (Mae West)
daleč od rodne barjanske grude
(2/3)
Kako pri vsem tem delu ne pozabiti nase? Seveda pozabiš nase. Jaz sem, zato sem končala na onkologiji. Moram povedati, da mi je zaradi različne filozofije, kaj storiti v takih okoliščinah, razpadel zakon. Sedemnajst let nisem imela zasebnega življenja, živela sem tako, da sem čez dan servisirala Mašo, se popoldne učila z njo in ponoči delala za službo. Seveda sem pozabila nase.
Bi danes, ko imate za seboj izkušnjo z rakom, spet pozabili nase? Bi. Ja, še enkrat bi naredila enako. Zelo dobro vem, in to mi priznavajo tudi nekateri strokovnjaki, da Maša nikoli ne bi bila tam, kjer je, če ne bi z njo tako in toliko delala. Če pa bi bila malo pametnejša in bi malce bolj verjela signalom, ki so me opozarjali, da sem izčrpana, bi se malo prej ustavila. Otrok s posebnimi potrebami je zelo težka preizkušnja, hud napor. Zelo veliko zakonov razpade in mnogo staršev, ki se predano ukvarjajo s takim otrokom, resno zboli. Ni mi jasno, kako naj človek ne bi pozabil nase, ko pa je račun preprost: kolikor ur si vzameš zase, toliko manj ur delaš z otrokom. Ljudje so mi pogosto svetovali, naj Maši najdem inštruktorja. A to ni tako preprosto. Učenje namreč lahko poteka samo, če ima otrok osebo, s katero dela, rad. Druga težava pa je, da potrebuje nekoga, ki v detajle pozna delovanje njegovih možganov. To inštruktor ni. To mi je povedala že prof. Stanjkova. Če bi bilo šolanje otrok s posebnimi potrebami pri nas urejeno tako kot v nekaterih drugih državah, kjer ima otrok od prvega dne šolanja ob sebi specialnega pedagoga ali dodatnega učitelja, ki ga spremlja vse šolanje iz leta v leto, bi si lahko vzela malce več časa zase. Ker pa lahko pri nas o tem le sanjamo, je to, ali bo otrok napredoval ali ne, odvisno predvsem od staršev. Moram pa priznati, da sem po onkologiji malce izpregla, zaradi česar Maša nekatere stvari dela počasneje, kot jih je prej. Ampak nimam občutka krivde, ker zdaj vem, da ne moreva s takim tempom naprej, sicer mene kmalu ne bo več. Pametneje je, da sem nekaj let več na svetu in da Maša počasneje napreduje.
Sta se z njo kdaj pogovarjali o tem, ali je srečna? Daleč ste jo pripeljali, toda ali je srečna tu, kjer je, takšna, kot je? Kolikor vem, sama s sabo nima težav, ker je navajena nase že od nekdaj. Otrok dobiva svojo samopodobo od drugih in jaz sem zmeraj poudarjala dobre plati njene osebnosti. Tudi o njeni zunanjosti ji vselej govorim o tem, kar je lepo, kajti na njej je marsikaj lepo. Zato Maša o sebi ne misli niti da je grda niti da česa ne zmore niti da je hendikepirana. Če nekdo tako gleda nanjo, ga odkloni. Tega si ne jemlje k srcu. Še ne. Izjema je bila samo ena deklica, katere pripomba jo je hudo prizadela, saj sta bili prijateljici iz vrtca.
Je zato, ker je drugačna, nesrečna? Ne, ker svojo drugačnost jemlje za nekaj normalnega.
Nekoč ste ji to, zakaj je drugačna, pojasnili z zgodbo o klobukih. Ko je bila stara štiri ali pet let, sva hodili po mestu in vprašala me je, zakaj jo vsi tako gledajo. Odgovorila sem ji, da zato, ker drugače hodi. Povedala sem ji, da normalni ljudje gledajo tako vse, ki smo drugačni – tudi mene, ki nosim drugačen klobuk. Ljudje v Sloveniji z zijanjem in s pripombami pač opremijo vsakega, ki je viden. Od takrat ji je to jasno. Mislim, da je v resnici pomembneje, kako travmatično starši gledajo na otrokovo drugačnost. Ali se lahko postavijo na njegovo stran? Kajti če se ga sramujejo in ga skrivajo, če ne hodijo z njim ven, če se jim ne zdi lep in ljubezni vreden, če sami težko doživljajo njegovo drugačnost, jo bo verjetno težko doživljal tudi otrok. Če pa drugačnost sprejmejo, praviloma z njo ne bo imel težav. Saj drugačnosti nikoli ne sprejmeš čisto do konca, brez bolečin in brez strahov. A če jo po svoji najboljši moči in je ne dramatiziraš bolj, kot je stanje že samo po sebi težavno, otroku to ni nujno negativna izkušnja. Mislim, da je Maša iz svoje dobila ogromno pozitivnega. Predvsem pa sebe ne doživlja kot nevredno ljubezni niti kot nelepo, grdo ali nesposobno.
Kolikokrat v 18 letih ste se zjokali? Ne vem. Zelo velikokrat. Dosti sem jokala zaradi Maše. Mnogokrat zaradi nekdanjega moža. Tudi zaradi svoje mame – čeprav mi je vedno stala ob strani, ni mogla razumeti, da je bilo z Mašo pač treba delati, pa čeprav je Maša ob tem jokala in sem jokala jaz in je bilo grozno. Ogromno sem prejokala zaradi strokovnjakov in ne vem kolikokrat zaradi šole.
Ljudje se premalo zavedamo, kako pomemben je jok. To je narobe. Vedno pravim, da so vsa čustva legitimna. V zahodnih kulturah se učimo, da jih je treba skriti. Dostikrat si mislim, da ne bi pristala na onkologiji, če bi svojim čustvom dala prosto pot.
Rekli ste, da je Maša zelo veliko odnesla iz svoje bolezni. Kaj pozitivnega bi vi lahko poiskali v njej? To je bila najbolj pozitivna izkušnja mojega življenja. Morala sem se odločiti, kaj ima prednost: jaz, moja kariera in moji osebni interesi ali moj otrok. Odločila sem za otroka. Pri polni zavesti sem se odrekla temu, da sem prva. Staršem zdravega otroka se o tem praviloma ni treba odločati, ker raste sam od sebe. Ta vaja v zavestni omejitvi lastnega egotripa in egocentrizma je zelo koristna. Potem pa je tu še tisoč drugih stvari. Naučila sem se, kako zelo pomembne so majhne stvari. Pa ponižnosti do življenja sem se naučila. Vztrajnosti, spoštovanja drugačnih. Ljudje rečejo, ja, saj toleriramo drugačne. Ampak eno je toleriranje, drugo, da jih sprejmeš, in tretje, da jih spoštuješ, ceniš in imaš za vrednoto. Da veš, da je tvoj otrok drugačen, da je cerebralni paralitik, da je hendikepiran, ampak ga še vedno vidiš kot lepega in vrednega ljubezni. In lahko verjameš, da ga bo nekoč tudi nekdo drug videl kot lepega in vrednega ljubezni. Res se naučiš videti človeka onkraj tistega, kar je njegova zunanjost. Naučiš se razumeti drugačnost. Če ne bi imela Maše, bi bila do drugačnih ljudi verjetno malo bolj strpna kot drugi Slovenci, vprašanje pa je, ali me ne bi motilo, da se nekdo drugačen usede zraven mene. To je pač del naše kulture. Maša mi je ogromno dala kot človek in tudi strokovno, saj sem se naučila veliko o možganih, ki delujejo drugače. Dobila sem izkušnjo o globoki medčloveški navezanosti, ki prenese vse, tudi grozne padce in grozne bolečine ter rane. Od nikogar nisem dobila toliko kot od Maše.
Nekdo od zunaj to težko razume. Verjamem. Tudi mene ljudje velikokrat sprašujejo, kako lahko zdržim. Razlika med njimi in mano je v tem, da vidijo samo to, da otrok šepa in da je takšen in takšen, ne pa vsega drugega, kar ta otrok je. Če jaz vsega tega ne bi videla, tudi ne bi vzdržala.
|