mind
5

Always remember Krishna and never forget Him !
MB
Ja, cist mozno da si različne stvari predstavljava pod tem pojmom, zato bom poskusil opisat moj pogled in potem lahko skupaj ugotoviva kje so/če so razhajanja.
Vdanost pomeni za mene ljubezen. Če sta dve osebi vdani eden drugemu potem se ljubita. Takrat sta eno (v namenu) in hkrati različna (vsak sta še vedno vsak svoja osebnost, lastna identiteta). Šele takrat, ko sta si vdana lahko pri obeh oživi vitalna življenjska energija, ljubezen, ki jo vsak sam zase ne more nikoli oživet. Ljubezen nikoli ni mogoča s prisilo, in prav to dejstvo nam nazorno kaže na naše svobodno in zavestno odločanje.
Ljubezen med možem in ženo, med staršem in otrokom, bratom in sestro, skratka med enim materialnim telesom in drugim materialnim telesom je le popačen odsev čiste ljubezni. Mi, ki smo čista in večna zavest (duša, atma) z svobodnim odločanjem, smo lahko dokončno izpopolnjeni le, če se popolnoma predamo Tistemu, zaradi katerega sploh obstajamo oz. Tistemu ki je popolnoma predan nam. Ljubezni brez vdanosti zagotovo ne bomo nikoli doživeli, niti njenega popačenega odseva (materialne ljubezni), kaj šele čiste transcendentalne ljubezni z Bogom, Šri Krishno. Trenutno smo ljudje materialno pogojeni in lahko operiramo le z materijo (materialnim telesom). Ker pa le nismo tako pogojeni kot nekatera druga živa bitja (živali, rastline) in ker smo se kot ljudje sposobni svobodno odločati ter imamo sposobnost zaznavati razliko med minljivim in večnim, imamo "tukaj in zdaj" možnost in priložnost uporabiti naše (minljivo)materialno telo za prakticiranje čiste in večne vdanosti.
|