lina
1

I love YaBB 1G - SP1!
|
ampak ne morem si kaj, da me vsaka skrajnost (skrajni egoizem oziroma skopost ali skrajno razdajalstvo), v katero zapade človek, pove, da se v ozadju dogajajo neki nezavedni duševni procesi, ki ne prihajajo iz pristnega jaza, iz sebe. Torej vse skupaj se mi zdi nekako "umetno", torej je v ozadju verjetno bil MOTIV (kako doseči višje samospoštovanje) in ni šlo za neko spontanost, da bi človek to delal, kar dejansko čuti iz duše in mu tako narekuje vest - ne gre za pristnost. *** Meni se zdi zanimiva Jungova razlaga, ki pravi, da je človek sposoben tudi darovanja/žrtvovanja brez sebične zahteve 'dam, da bom dobil' (vsaj, kadar ta dobiček razumemo kot zunanjo potrditev, zunanje povračilo ...). Takšno darovanje je izvirna pot do samospoznavanja, ki so jo po mojem poznali tako Kristus, Mati Tereza in še kdo. Bom poizkusila povzet.
Dar, ki je povezan z zahtevo, pravzaprav ni dar, temveč nekaj, kar si pustim vzeti, zato da bi pridobil. Nesebično darovanje, pravi Jung, pa je v nasprotju s tem zavestna in hotena prepustitev nečesa mojega. Takšno darovanje morda ni deležno zunanjega, gotovo pa se nagradi z 'notranjim' plačilom. Če želim darovati nesebično, moram dar oddati tako, kakor da bi ga uničil. Uničiti moram menjalno vrednost svojega daru/žrtve, ki jo je določila moja sebična zahteva. S tem, ko o zahtevi razmišljam in se ji odpovedujem, jo pravzaprav tudi ozaveščam. In ta zavest oz. samo-spoznanje je tisti pravi notranji dobicek za darovalca.
Naslednje spoznanje pa je še pomembnejše. Dar, kakršenkoli že, je simbol nečesa 'mojega'. Dam lahko samo tisto, kar imam. Če nečesa nimam, tega ne morem dati. Človek, ki je zmožen dati-se, pridobi še eno spoznanje, in sicer spoznanje, da je sposoben imeti-se. To pa pomeni, da je sposoben razpolagati sam s seboj, tj. s svojim jazom. Pri takšnem darovanju sem sam sebi darovalec in darovani. Vsako takšno dejanje darovanja namreč pomeni žrtvovanje (delčka mojega) jaza na oltarju lastnega sebstva.
Seveda tudi takšno nesebično darovanje implicira 'dobiček', vendar je bistvena razlika v tem, da tega dobička ne zahtevam od drugega, ampak samodejno pride od mene samega.
|