sinjeoka wrote on 11.03.2005 at 13:31:11:obleka samo skriva ... domišljija je tisto, ki išče kar je skrito, pa želi, da bi bilo odkrito
hrana je pač potreba ... pelc pa je (razen v prazgodovini) stvar blišča, nikoli pa potrebe ...
postaja mi čedalje bolj všeč ...
komentiram prvi citirani odstavčič: ja, domišljija je precej bujna, ko želi odkriti tisto skrito, in to velja tudi za razne "statement" teorije
odkrito/skrito v odnosu do obleke sem mislila ravno v tem kontekstu, se pravi zakriva neko stališče, obleka je lahko maska (pa ja, obleka pokriva telo, telo, ki ima določene misli, stališča...eno kompleksno zadevo torej) ali odkriva stališče, kot neko ideološko stališče - recimo punk image ... (tudi odkriva lahko telo obleka, če je tako krojena, s tem, ko telo kje zakrije, ga na katerem mestu odkrije, ga pa ne razkrije v celoti)
obstaja pa še eno stališče, ki ga je potrebno vzeti v zakup; telo v odnosu do obleke - in v nekem smislu je telo samo vzeto kot obleka, koža, naša lastna, je obleka, torej je tudi naše telo podrejamo modi (oblačilni)
komentiram drugi citirani odstavčič: fantastično, res, Sinjeoka, pelc je res in predvsem stvar BLIŠČA in to sem ti tudi jaz v bistvu želela povedat
vendar pa ta blišč, ni rezerviran le za "višje" sloje, vedno so ga v takšni ali drugačni obliki prakticirali tudi nižji
kot nam zgodovina obleke pravi, je moda, kot sistem bila najprej inspirirana predvsem z obleko višjih slojev, moda celo zgodovinsko izhaja iz plemiških slojev
vendar se je v procesu demokratizacije tudi sistem mode demokratiziral
in če, kot nekatere teorije pravijo, velja, da so včasih višji sloji diktirali modo, nižji sloji so pa le hoteli biti njim podobni
lahko danes trdimo ravno obratno: moda išče inspiracije ravno v "subkulturnih" gibanjih, stilih ...
seveda, mnoge teorije se da rešit z vpeljavo pojma postmodernizem ... in tko se skuša delat tudi na področju raziskovanja mode ... vendar , jaz mislim, da je, enostavno, bilo veliko prejšnjih teorij slabih, tako da možno, če se nam odpre še veliko boljših teorij, bomo lahko tudi za nazaj videli kaj, kar so te teorije spregledale
blišč je pozicija vladarja, kralja (včasih), papeža, vojske ... in blišč je ravno tista moč, ki jo imamo na razpolago tudi ženske (če ne drugače, pa s pelci) lahko ga uprizarjamo, lahko ga slečemo in zabrišemo v kot
o hrani kot o potrebi, pa greš lahko brat kar tale topik nazaj ...
srečno