sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 09:53:22:fino bi bilo, da bi začel svoje postinge brati še 1 x od začetka tega threada, ker recimo ni bilo nikoli napisano, da država zapoveduje absolutno enakost, ampak zgolj odpravlja skrajne anomalije ... in alkoholizem je skrajna anomalija, za moje pojme in ne vem zakaj bi se morala učiti sprejemat skrajne anomalije ???
Dražva 'anomalij' ne bo nikol odpravla saniranjem njenih posledic. Z odvzemujem otrok odvisnikom ne bo pravla odvisnosti, z zapiranjem agresivnižev ne bo preprečla nasilja.... Sankcioniranje je izkazovanje lastne nesposobnosti družbe, da bi se družbeni odnosi uravnavli tkorekoč samodejno. Problem je itak že v določanju anomalij, ker za anomalijo je opredeljeno vse, kar ni v skaldu s prevladujočimi družbenimi vrednotami in hoteniji, ki so povečini anomalija že sami po seb... Tko da mene je težko prepričat že o anomalijah samih po seb, kaj šele o načinih njenih odpravljanj. Še nanjboljš jih je po moje definirat kot sence, po katerih se učimo spoznavat družbena razmerja, ki jih drgač kot prek njih sploh ne bi ne bi blo mogoče presegat na drgačen način kot da jih priznamo, razpoznamo in sprejememo.
Quote:pa tudi sprejemenje bi ustavilo dinamiko ...ki jo zagovarjaš
Tega se ni za bat. Z vsako stvarjo, ki jo sprejmemo, spreminimo razmerja na način, da se nam sence pokažejo drugje ali pa vsaj na nov način.
Quote:družbena preddeterminiranost in svobodna izbira se pojmovno izključujeta .. pa tudi recimo v ameriški družbi imajo kljub dekalirirani svobodni volji za izbiro ... nenehno vojno stanje (sami proti sebi), v filmu Bowling for Colombine ti M Moore pove točno to
Ne boš verjela, ameriška družba ma veliko večjo samoočiščevalno in samoregulativno moč in dinamiko, kot smo se evropejci, še posebj slovenci, sposboni predstavljat. V tem smislu nas američani nikol ne bodo imeli za vzor, problem je samo v njihovi naivni percepciji sveta izven njih, za katerga napačno mislijo, da bo fukcioniral tko kot oni, če mu bodo 'pomagali' s svojo intervencijo.