Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 14
(Read 46386 times)
bp
Ex Member

Re: Ko beseda lahko ubija
Reply #75 - 08.10.2004 at 15:52:04

titud wrote on 08.10.2004 at 15:27:45:
Tistga, kar človk pred sabo ne razkrije, da ma  v seb, se s še tako spretno manipulacijo  ne moreš usodno dotaknt.  

Ravnokar sem izvedel, da sem neranljiv  8)  Grin

bp
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #76 - 08.10.2004 at 16:09:59

Quote:
Ravnokar sem izvedel, da sem neranljiv  8)  Grin

bp

nič več - si že razkril
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #77 - 08.10.2004 at 16:38:52

t wrote on 08.10.2004 at 16:09:59:
nič več - si že razkril

Šit, pa še prav v tem topiku je bilo govora o tem, da je včasih boljše biti tiho. Mogoče se še preveč razmišljat ne splača.  Cheesy

bp
Back to top

IP Logged

Mikron
3

Free your mind and the
rest will follow

Reply #78 - 10.10.2004 at 14:21:41

titud wrote on 08.10.2004 at 15:27:45:
Tistga, kar človk pred sabo ne razkrije, da ma  v seb, se s še tako spretno manipulacijo  ne moreš usodno dotaknt.  

aha se pravi beseda ne ubija ampak um in misel ter projekcija le teh skozi verbalni kanal
osnova za to pa je destruktivna duša, ki je to postala na podlagi preteklih vzorcev, okolice in življenja v katerem živi
8)
Back to top

A sem to jest napisu? Smiley

IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #79 - 10.10.2004 at 23:35:04

js pa tko gledam da vazn je namen... ce mamo namen pomagat je to to..... samo fora je da vcasih si zakrivamo pred lastnimi ocmi pravi namen.. recimo pod predtvezo da hocmo pomagat, je nas namen v renici izpasti pameten..ali pa da bi mi bili hvalezni ker kao pomagam...

iskren namen pomagat pomeni tudi: ce o zadevi ne vemo veliko, bomo raje tiho , ker s tem pomagamo,.. kajti  s tem da napacno svetujes zagotovo ne pomagas..

treba bit iskren do sebe.. nekak...
in tut si lahko odgovoren za to kar pocnes - poskusas
pomagat.. in verjamem, da ne bo (skor) nikol nobenmu zalga.. ce pa ze bo, je pa to potem ze njegov svet in njegove potrebi po dolocenih lekcijah(da razume pomoc kot nekaj drugega)...

ce pa delujemo pod pretvezo in smo zaslepljeni sami s sabo, potem je seveda drugace...

mogoce sem se s tem dotaknil tudi teme "komuniciranje preko interneta", kjer se doskrat zgodi da se mi , ljudje, napacno razumemo..  kaksen je nas namen , ko pisemo post... hocemo prikrito nekoga napast? pod pretvezo da samo povemo kaj si mislimo... take stvari potem kaj hitro zaidejo v razne prepire..

ce smo imeli iskren namen izraziti svoje mnenje in nic drugega.. nas opazke ostalih ne morejo zmotit..

al pa tut ne

Back to top

IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #80 - 10.10.2004 at 23:37:36

no seveda sem se dotaknil teme "komuniciranje preko interneta" heh.
sam v misluh sem imel topic na tem forumu s podobno tematiko...
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #81 - 11.10.2004 at 11:28:54

Kakor razumem je tale debata pripeljala do nekega konsenza, v smislu, da beseda lahko tudi ubija. Ja, seveda lahko, neposredno ali posredno in to tako, da se besede nalagajo ena na drugo, skozi čas, skozi zgodovino in v tem smislu smo pripadniki določene družbe soodgovorni, tako v celoti, za te besede in tudi če molčimo (in morda še posebej zaradi tega). Tako se mi vsili delovna teza, da tudi molk lahko ubija in zdi se mi, da v tej družbi vse bolj in bolj. Kot da se življenje odvija v smeri vsesplošne (družbene) depresivnosti. Odtujenosti in razosebljenosti in predvsem naveličanosti. Neko polje idej, idealov, za katerega smo menili, da smo ga že zdavnaj prežvečili in presegli (in da pravzaprav ni potrebno več) vstaja iz groba in se nam reži in piha v nas tisto smrdljivo zagrobno sapo. Puh!
Cena neobdelovanja tega polja (ali če želite: molka), je visoka.

Pred nami vstaja vsemogočna beseda, ki ne glede na to ali je ali pa je ni, potisne čez rob prepada in umori. In postavlja se vprašanje: kaj storiti ali ne storiti. Kje poiskati kriterije za to ali ono. Ali ta proces lahko nadzorujemo? Ja, tako seveda, kar pri sebi najprej. Katera instanca mojega jaza mi dovoljuje spregovoriti ali molčati. Kje se nahaja tista moja modrost? Enkrat molčimo, ker smo modri, drugikrat, zaradi istega razloga, kaj pripomnimo. Saj se tako ali tako dogaja vse brez nas ali z nami. Se dogaja. Naj se.

Takole mi danes modrost narekuje: s tole modrostjo ne bomo nikamor prišli. Povrni se k osladnim idealom in vprašaj svoje srce. Če srce dopušča revolucijo, naj bo revolucija! Srčna revolucija. Takšna, v kateri bomo sodelovali naturščki srca in bomo rekli (ne bomo molčali): glej, moje besede res niso najbolj modre in najbolj izbrane, so pa moja pulzija in tu zate zato, da ti veš, da sem tukaj jaz, ki nisem le tvoj lastni odmev. Upam, da to spoznaš in se vendarle enkrat zaveš, da nisi sam.

Tako nekako, pulzija medmrežja. V tem medmrežju resda besede zaživijo svoje lastno življenje. (Oh, ti neukrotljivi otroci!) Postanejo same svoje,  tako čez vse se razpihnejo, da navsezadnje počijo in razgalijo svojo puhlo resnico: nič. Ampak pulzija ostaja, živi in žre besede zaradi svojega obstoja.

In če se že moram odločiti med nič in nekaj, se odločam za to slednje. Ta moja odločitev, prenesena v medmrežje, pa seveda nič ne prinese in nič ne reši, še najmanj pa kakšnega življenja. Jah, in prepričana sem, da ga tudi ne pogubi.

Po glavi se mi valja namreč tole vprašanje: ali je forumsko (internetno čvekalno) okolje lahko substitut za družinsko, prijateljsko, oziroma za okolje "v živo". Konkurence je veliko: od radia, televizije, dnevnega časopisja do mobilcev. (Medij, posrednik, ki nekaj prinese, še več pa odnese.)

Pač, na žalost, je lahko. Še posebej, če si predstavljamo osebo, ki ima družinsko ipd. okolje porušeno (in morda ga ima ravno zaradi tega! pa ne samo zato ker bi bil on/ona "žrtev" medijev, ampak zato, ker so tudi drugi) in to okolje "ne funkcionira".

Zdi se mi, da je v primeru samomora mlade mamice, forumsko okolje poskušalo (naivno? nepremišljeno? neodgovorno? nestrokovno?) s svojo pulzijo, ki jo je v tistem času premoglo, nadomestiti to okolje "v živo". Vendar je ta vloga "spodletela" -- mišljeno je bilo dobro, resda naivno (naturščik), ampak se tokrat ni obneslo.

Zakaj? Prvič, ker je medijsko okolje virtualno. Drugič, ker se družinkega okolja ne da tako zlahka nadomestiti, še posebej ko je na delu vprašanje poporodne depresije ipd. Urgirati je potrebno takoj in kar se odvija kasneje, je lahko že prepozno.

Komu se lahko pripiše teža odgovornosti ali bolje: soodgovornosti? Družinsko, prijateljsko okolje sestavljajo tudi posamezniki s takšnimi ali drugačnimi lastnostmi, slabosti in napakami. Znanjem in neznanjem. Vednostjo in nevednostjo. Modrostjo in neumnostjo. Spoznanje pogosto pride za nazaj, ko je že vse prepozno.

Po mojem mnenju teža odgovornosti "pade" na družbo v celoti. Konec koncev na institucije, ki jih tudi tvorimo ljudje. Družina, šola zdravstveni sistem (v tem primeru), socialno varstvo (sic! celo naziv varstvo, pa: ali to je?). Zdravstvo: porodnišnica. Tu si, hitro opravi (rodi), potem pa čim prej odidi, rabimo postelje. Dejstvo je, da je poporodna depresija zelo pogost pojav, vendar pa v praksi osebje v porodnišnicah temu ne posveča pozornosti. Ženska naj se izvleče iz tega, kakor ve in zna. Tu bi moral biti, po mojem prepričanju, storjen prvi korak STROKOVNE pomoči. Kasneje je ženska in njeno najožje okolje prepuščeno diletantsvu, vsak lahko pomaga (ali ne) kakor ve in zna in zmore. Družinsko okolje se rado slepi. Sorodstvo prihaja na ogled dojenčka: buci buc. Ne marajo problemov. Pričakuje se, da mama polno prevzame svojo vzvišeno veliko nalogo in vlogo, pa prosim, brez jamranja. Vsi smo dali to skoz in zdaj si na vrsti ti (he he). Pa vsi raje verjamejo, da je poporodna depresija "normalni" pojav, ki mine. Manj radi verjamejo dejstvu, da poporodna depresija stane življenja, oziroma v malo boljšem primeru, psihičnega zdravja mamice (marsikatera ni sposobna skrbeti za svojega otroka). Seveda pa je res tudi to, da se večina žensk zliže.

O samomoru pa tole, kar je povedal Lacan v nekem intervjuju. Tam pravi, da je že večkrat videl, kako je upanje - to čemur pravimo svetlejši jutri - prignalo ljudi do samomora. In pravi: "Zakaj pa ne? Samomor je edino dejanje, ki lahko uspe brez spodletelosti. Če o tem nihče ničesar ne ve, izhaja to iz vnaprejšnje odločitve, da noče o tem nihče nič vedeti."

No tako, spregovorila sem.
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #82 - 11.10.2004 at 22:14:03

siaj wrote on 11.10.2004 at 11:28:54:
Tako se mi vsili delovna teza, da tudi molk lahko ubija in zdi se mi, da v tej družbi vse bolj in bolj. Kot da se življenje odvija v smeri vsesplošne (družbene) depresivnosti. Odtujenosti in razosebljenosti in predvsem naveličanosti.

Ja.
Svaka ti čast. Spregovorila si o nečem, kar bi jaz včasih najraje pozabila.

Ena stvar je ta, o kateri je prej govoril miha, da sem raje tiho, če o zadevi ne vem veliko....ker s tem naredim manj škode.
Druga stvar pa je, da včasih tudi ne odreagiram, ko bi lahko. Da sem včasih, še nekaj let nazaj, z veliko več žara, morda optimizma, odreagirala zmeraj, ko se mi je zdelo, da bi bila moja pomoč dobrodošla.
Se zalotim vedno pogosteje, da molčim, ko bi lahko govorila. Pa ne vem, ne znam čisto točno povedati, ali je temu tako, a)ker se preveč ubadam z lastnim svetom, b) ker so mi izkušnje že velikokrat pokazale, da včasih nima smisla ali pa c) ker se je tudi mene že polotila odtujenost medčloveška.
Ne vem.
Zna biti, gre za kombinacijo vsega trojega.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #83 - 12.10.2004 at 08:49:07

Lilith wrote on 08.10.2004 at 11:35:54:
Moje mnenje je, da znam ustrezno komunicirati z večino ljudi na tem forumu, še celo s teboj v zadnjem času, izjema pa je seveda Little Star.

V bistvu je za to več razlogov - prvi je gotovo ta, da po mojem mnenju uteleša relativizem v njegovi najbolj čisti obliki. Relativizem, na katerega sem jaz v svoji biti alergična. Naslednji je ta, da išče mojo bližino ravno skozi ta relativizem, skozi katerega me poskuša poceni diskreditirati.  (Govorim o ceneni diskreditaciji v smislu zrelosti vzročno posledičnih povezav, katere zagovarja).
Seveda ji je okolje (torej tale forum, ki po svoji strukturi uteleša odprto misel) ravno zaradi tega bolj naklonjeno ali raje recimo bolj podobno kot pa meni.

Jaz osebno sem prepričana, da lahko nekritična odprta misel hitro privede do bluzenja. Problem ekstremnega relativizma vidim v tem, da se ljudje niso pripravljeni srečati s sabo, niso se pripravljeni srečati z lastno bolečino - ker je tako lažje preživeti..

Tvoji razlogi, za katere misliš, da medve ne zmoreva komunikacije so čist mimo kar se mene tiče. Vendar razumem, da me vidiš tako. Ja, tako se ponavadi vidi drugega, če ne znaš videti s srcem.

Lahko bi ti naštela kr nekaj primerov, podprtih z argumenti, ko si me ti diskreditirala. Hendikepirala pravzaprav. "Ubila" z besedo. Pa ti ne bom. Veš zakaj? Ker si me prizadela in si ne zaslužiš moje odveze. Sama boš šla enako pot.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #84 - 12.10.2004 at 09:06:11

Molk ni tolk posledica odtujenosti od drugega kot posledica odtujenosti od sebe oz. nepripravljenosti soočit se z lastnimi stališči.  To ne pomen, da jih nimaš oz. da te nč ne zanima, ampak da nimaš tko močne  naveze s samim sabo, da bi ta stališča kakorkoli že artikuliral,  magari zmotno s stališča drugega. Zato se je po moje dobr izrazit, magari 'napačno' in forumi so po moja  dobra priložnost za tako izražanje, saj ne pogojujejo zbliževanja  s sabo z zbliževanjem z drugimi. Odtod tud nelagodje, ki nas obide takoj, ko opazmo, da se dva ali več ljudi na forumu 'ujame' oz.  podpira v stališčih. Idelana forumska situacija je torej zame ta, da si zbogan s svojimi stališči ne glede na stališča drugih, to pa si lahko seveda samo, če jih artikuliraš,  k temu te seveda pripravjo ravno stališča teh drugih, če se že sam od sebe ne moreš.        
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #85 - 12.10.2004 at 09:09:41

Lilith wrote on 11.10.2004 at 22:14:03:
Se zalotim vedno pogosteje, da molčim, ko bi lahko govorila. Pa ne vem, ne znam čisto točno povedati, ali je temu tako, a)ker se preveč ubadam z lastnim svetom, b) ker so mi izkušnje že velikokrat pokazale, da včasih nima smisla ali pa c) ker se je tudi mene že polotila odtujenost medčloveška.
Ne vem.
Zna biti, gre za kombinacijo vsega trojega.

jaz tudi

pri čemer vzrok tiči v dejstvu, da so ljudje v stiski običajno tisti, ki si sami nočejo pomagati ... delati nekaj proti njihovi volji, pa je že v štartu obsojeno na neuspeh in zato energijo raje tratim za bolj uspešne projekte, kot je ujčkanje ljudi tipa "bogi, bogi jaz"

Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #86 - 12.10.2004 at 09:20:15

sinjeoka wrote on 12.10.2004 at 09:09:41:
je že v štartu obsojeno na neuspeh in zato energijo raje tratim za bolj uspešne projekte, kot je ujčkanje ljudi tipa "bogi, bogi jaz"

ja, maš prav

sam a se spomniš pri 16-ih ko smo bolj al manj neuspešno hotli rešit vse svoje prijatle
včasih se vprašam, a ni blo v tisti naivnosti 100x več srca, kot ga imam danes za ljudi Roll Eyes
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Valentinaa
5

V iskanju svojega ORIGINALA.

Reply #87 - 12.10.2004 at 09:26:07

Molk ubija. Saj če nekgo ne zna nekaj zelo strokovno svetovati, je vsaj nekaj, če prisluhne, nudi svoje sočutje, oporo. Brez povračila, mogoče tudi brez zahteve, da se ga posluša in upošteva. Enostavno, da nekaj da sočloveku iz srca, iz duše.

Back to top

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #88 - 12.10.2004 at 09:29:17

sinjeoka wrote on 12.10.2004 at 09:09:41:
jaz tudi

pri čemer vzrok tiči v dejstvu, da so ljudje v stiski običajno tisti, ki si sami nočejo pomagati ... delati nekaj proti njihovi volji, pa je že v štartu obsojeno na neuspeh in zato energijo raje tratim za bolj uspešne projekte, kot je ujčkanje ljudi tipa "bogi, bogi jaz"

Zakaj bi bil pa namen komunikacije pomagat drugmu? A če tega namena nimaš oz. iz iskušenj oceniš, da je tak namen brezpoden, a pol boš kar tiho iz strahu, da mu ne bi škodoval drugmu? Zakaj se pa ne bi izrazu s polno zavestjo, da  drugmu ne moreš s tem nč pomagat? Človek kot samozavedajoče bitje ne  rab komunikacije samo z drugmu, večino komunikacije itak porab za komunikacijo  s svojimi lastnimi mislimi. Ampak zakaj bi bil ta proces samo tih in notranji, zakaj ga ne bi delil z drugimi, ki so v tej komunikaciji sabo enako samotni?    
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #89 - 12.10.2004 at 09:31:17

titud wrote on 12.10.2004 at 09:29:17:
Ampak zakaj bi bil ta proces samo tih in notranji, zakaj ga ne bi delil z drugimi, ki so v tej komunikaciji sabo enako samotni?    

Ne pozabi, da nis(m)o vsi ekstraverti.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 14