Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14
(Read 46445 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: Ko beseda lahko ubija
Reply #135 - 12.10.2004 at 12:49:08

titud wrote on 12.10.2004 at 12:33:59:
Osnovni problem ubogega jaza je zmerom v tem, da mu neakaj fali, ni važno kaj. Da se ne zveda, da je sam v seb celovit, da ničesar od zunaj ne rab da bi bil popoln in kot je  tak kot je čist  o.k.. Saj nobenmu v bistvu ne moreš nč dat drugega kot občutek, da je o.k. tak kot je, ki pa pa ga spet ne moreš  nikomur 'dat', če za samega sebe  nimaš tega občutka....        

ali z drugimi besedami ... to je nekdo, ki je klonil pred življenjem in njegovo neizprosno borbo za preživetje
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #136 - 12.10.2004 at 13:00:26

Quote:
Men se dozdeva, da je bolj ubogi jaz tisti, ki ne dojame, da ni celovit (celovit že nekje v sebi), vendar nikakor samozadosten. Ubogi jaz se mi tudi zdi tisti, ki se tolaži, da ker je rešil nekatere probleme sam, da se bo na tak aroganten način lahko tudi še v nadalje obnašal (v stilu - tvoj problem, ne moj). Ne, ne, ne in ne - to enostavno ni več aktualno, je preživeto, ker je potrebno prepoznati, se zavedeti, da smo se že zdavnaj prepoznali in več celovitost ne obstaja v takšni obliki kot je nekoč, ko smo "imeli čas", ampak samo preko drugega.
Nikoli ne bi preživeli brez ljubezni drugih!

ubogi jaz iz mojih postov ni ne argoganten, niti se ne tolaži, da je karkoli uspel rešit, pa tudi obnaša se ne, da je vse probleme rešil sam

se pa res jaz kot sinjeoka obnašam tako, da sem vse dosedanje probleme uspela rešit in to s trmo in voljo ... pa tudi jaz sinjeoka se zaveda, da se nekaterim ljudem v stiski da pomagat in zaradi teh redkih je vredno poskusiti pomagati ... toda, če na drugi strani ni videti, da je pomoč sprejeta ali učinkovita se jaz sinjeoka od takega človeka umaknem, ker mu ne morem pomagati (lahko temu rečeš tudi samokritika)
Back to top

IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #137 - 12.10.2004 at 13:07:55

sinjeoka wrote on 12.10.2004 at 13:00:26:
ubogi jaz iz mojih postov ni ne argoganten, niti se ne tolaži, da je karkoli uspel rešit, pa tudi obnaša se ne, da je vse probleme rešil sam

se pa res jaz kot sinjeoka obnašam tako, da sem vse dosedanje probleme uspela rešit in to s trmo in voljo ... pa tudi jaz sinjeoka se zaveda, da se nekaterim ljudem v stiski da pomagat in zaradi teh redkih je vredno poskusiti pomagati ... toda, če na drugi strani ni videti, da je pomoč sprejeta ali učinkovita se jaz sinjeoka od takega človeka umaknem, ker mu ne morem pomagati (lahko temu rečeš tudi samokritika)

Lahko temu rečeš tudi užaljenost, ker ni bilo pričakovane hvaležnosti al kaj, lahko je kompleks ali lack of will or love for others. Kajti, če ni videti, da je pomoč sprejeta, še ne pomeni, da je ni bilo. Presoja se itak subjektivno.

Umik je lahko tudi samomor.

Sicer pa nisem govorila o pomoči, temveč o pozornosti in sočutju.
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #138 - 12.10.2004 at 13:11:09

lola wrote on 12.10.2004 at 12:39:35:
En bk, imaš popolnoma prav.  Smiley

Mislim pa, da je pri tej zadevi šlo za nekaj drugega. Da je prav, da svoje besede ob določenih priložnostih ali v določnih situacijah pazljivo izbiramo, saj z njimi lahko po nepotrebnem naredimo več škode kot koristi. Včasih je bolj, kot povedati svoje mnenje, potrebno le prisluhniti, podpirati, tolažiti.

Nekje čisto na začetku da, potem pa je zašla debata v dokazovanje, kdo da ima prav in kdo da ne /milo rečeno/.
Jaz osebno se popolnoma strinjam s teboj, da je v besedi moč. In če pomislim, da je beseda samo izražena misel, kakšna moč je šele misel sama. In ker je besedna izraznost okrnjena, kakšna škoda je, da nismo telepati. In če pomislim, kako lahko misel zaviješ v celofan besed, kakšna sreča je, da nismo telepati.

en bk
Grin
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #139 - 12.10.2004 at 13:12:29

Quote:
Men se dozdeva, da je bolj ubogi jaz tisti, ki ne dojame, da ni celovit (celovit že nekje v sebi), vendar nikakor samozadosten. Ubogi jaz se mi tudi zdi tisti, ki se tolaži, da ker je rešil nekatere probleme sam, da se bo na tak aroganten način lahko tudi še v nadalje obnašal (v stilu - tvoj problem, ne moj). Ne, ne, ne in ne - to enostavno ni več aktualno, je preživeto, ker je potrebno prepoznati, se zavedeti, da smo se že zdavnaj prepoznali in več celovitost ne obstaja v takšni obliki kot je nekoč, ko smo "imeli čas", ampak samo preko drugega.
Nikoli ne bi preživeli brez ljubezni drugih!

Kaj pa je ljubezen drugih drugega kot dajanje drugmu občutka zaupanja vase, v svojo celovitost. Starševska ljubezen do otroka se izraža  skoz ustvarjanje takega okolja, v katrem bo otrok lahko suvereno razvijal potencile, ki jih ima  ta  otrok v seb.  Brez take ljubezni otrok svojih potencilaov ne more razvit, v bistvu je naloga vseh članov   skupnosti,  da  si vzajemno omogačajo razvoj lastnih potetncialov, od partnerske do rodovne, nacinalne in globalne. Tiste skupnosti, ki   ljubezni  ne izkazujejo  na tak način, ustvarjajo necelovite/odvisne/pohabljene/arogantne   posameznike in so tud same necelovite/odvisne/pohabljene/arogantne.   
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #140 - 12.10.2004 at 13:29:40

titud wrote on 12.10.2004 at 12:44:17:
Po moje nas iritira nezmožnost sprejetja paradoskalnega  dejstva, da smo  vsi eno vsak na svoj način. Undecided Smiley

Hm...a to nezmožnost enačiš s samovšečnostjo, potrebo po potrjevanju, negotovostjo, občutkom večvrednosti ali manjvrednosti, zaverovanosti vase...?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #141 - 12.10.2004 at 14:21:00

en_bk wrote on 12.10.2004 at 13:29:40:
Hm...a to nezmožnost enačiš s samovšečnostjo, potrebo po potrjevanju, negotovostjo, občutkom večvrednosti ali manjvrednosti, zaverovanosti vase...?

Vse naštete osebnostne lastnosti so izraz naše  nezmožnosti, da se razpoznamo kot celovit mikrokozmos, vsak kot povsem izvorno središče. v kakterem univerzum odseva na edinstven in neposnemljiv način (teilhard de cardin) oz. naše nezmožnosti, da izkorsitimo svojo zavest za to, za kar je bla ustvarjena: (1) da prepozna svoj izvor v višji enosti, da (2) temu izvoro zadosti in mu izrazi spoštovanje, da (3) razumno in odgovorno izpolni njegove zahteve ter (4) duši kot celoti tako zagotovi najkavostnješe življenje in razvoj (C.G. Jung)
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #142 - 12.10.2004 at 14:48:59

Quote:
Lahko temu rečeš tudi užaljenost, ker ni bilo pričakovane hvaležnosti al kaj, lahko je kompleks ali lack of will or love for others. Kajti, če ni videti, da je pomoč sprejeta, še ne pomeni, da je ni bilo. Presoja se itak subjektivno.

Umik je lahko tudi samomor.

Sicer pa nisem govorila o pomoči, temveč o pozornosti in sočutju.

lahko temu rečeš tudi tako

najina stališča se popolnoma razlikujejo v točki, ko ti zagovarjaš vztrajanje na statusu quo, jaz pa vztrajam, da je treba staus quo tako ali drugače presekati

v statusu quo se reševalec izčrpava, zato da ubogi jaz ne stagnira, ampak ostaja v neki točki svoje ubogosti ... žal je tak status quo precej navidezen, ker se stanje poslabšuje zelo počasi ... ubogi jaz namreč s pristopom "majhnih korakov" zažira v reševalca in reševalec mora v stanje ubogega jaza vlagati čedalje več energije, da le ta ne zdrsne ... toda tistega počasnega drsenja milimeter po milimeter vseeno ne more zaustaviti

... zato jaz zagovarjam šok terapijo ... ubogemu jazu dovolim da pade, kolikor globoko se mu zahoče, in nekje v globinah bede se odloči, ali mu je zadosti hudo in tam noče več ostati ... če se mu bo lastna beda zdela dovolj bedna, da bo našel moč za dvig

seveda pa se lahko odloči tudi za beg v samomor ... toda iz vidika zakona karme svojega vozlja ne bo rešil in v naslednjem življenju se mu bo lekcija ponovila ...

... zato je beg nesmiseln in je edino volja tisto kar najde pravo pot ....
Back to top

IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #143 - 12.10.2004 at 14:55:30

titud wrote on 12.10.2004 at 13:12:29:
Kaj pa je ljubezen drugih drugega kot dajanje drugmu občutka zaupanja vase, v svojo celovitost. Starševska ljubezen do otroka se izraža  skoz ustvarjanje takega okolja, v katrem bo otrok lahko suvereno razvijal potencile, ki jih ima  ta  otrok v seb.  Brez take ljubezni otrok svojih potencilaov ne more razvit, v bistvu je naloga vseh članov   skupnosti,  da  si vzajemno omogačajo razvoj lastnih potetncialov, od partnerske do rodovne, nacinalne in globalne. Tiste skupnosti, ki   ljubezni  ne izkazujejo  na tak način, ustvarjajo necelovite/odvisne/pohabljene/arogantne   posameznike in so tud same necelovite/odvisne/pohabljene/arogantne.    

Nekak preposplošeno se mi zdi tole. Resnično me zanima, ali je v naravi, da je staršu otrok blagoslov na ta način, da mu lahko skozenj omogoča primerno okolje, ali mu je po novem potrebno skrbeti za dva individuma in ne samo enega.

Ali lahko kdaj en "pohabljenec" sploh zaživi kot celovit? Kdaj oz. kako je to razvidno? In pa še, kdaj je nekdo sploh pohabljen? To niso kar tako vprašanja a ne.  

O odvisnosti smo veliko diskutirali in nekdo, ki je si je dopustil odvisnost lahko zares razume za razliko od večine, ki je soodvisnih, vendar se tega sploh ne zaveda in ne prizna.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #144 - 12.10.2004 at 15:02:44

Quote:
Ali lahko kdaj en "pohabljenec" sploh zaživi kot celovit? Kdaj oz. kako je to razvidno? In pa še, kdaj je nekdo sploh pohabljen? To niso kar tako vprašanja a ne.  

O odvisnosti smo veliko diskutirali in nekdo, ki je si je dopustil odvisnost lahko zares razume za razliko od večine, ki je soodvisnih, vendar se tega sploh ne zaveda in ne prizna.

pohabljenec lahko zaživi kot celovit ... kako se to vidi ... recimo ne kadi, ne pije, se ne drogira, je telesno čil ... v dobri kondiciji, ima dobre odnose z okolico in je zadovoljen s službo ... zadovoljen je s tem, da je tukaj in zdaj v svoji koži....

... kako se začne pot iz bede ... z ozaveščanjem in tudi z odgovornim prevzemanjem lastne krivde za določeno stanje v katerem se nahaja... (to še ne pomeni, da je krivda izključno in samo na strani "pohabljenca")
Back to top

IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #145 - 12.10.2004 at 15:04:42

sinjeoka wrote on 12.10.2004 at 14:48:59:
lahko temu rečeš tudi tako

najina stališča se popolnoma razlikujejo v točki, ko ti zagovarjaš vztrajanje na statusu quo, jaz pa vztrajam, da je treba staus quo tako ali drugače presekati

v statusu quo se reševalec izčrpava, zato da ubogi jaz ne stagnira, ampak ostaja v neki točki svoje ubogosti ... žal je tak status quo precej navidezen, ker se stanje poslabšuje zelo počasi ... ubogi jaz namreč s pristopom "majhnih korakov" zažira v reševalca in reševalec mora v stanje ubogega jaza vlagati čedalje več energije, da le ta ne zdrsne ... toda tistega počasnega drsenja milimeter po milimeter vseeno ne more zaustaviti

... zato jaz zagovarjam šok terapijo ... ubogemu jazu dovolim da pade, kolikor globoko se mu zahoče, in nekje v globinah bede se odloči, ali mu je zadosti hudo in tam noče več ostati ... če se mu bo lastna beda zdela dovolj bedna, da bo našel moč za dvig

seveda pa se lahko odloči tudi za beg v samomor ... toda iz vidika zakona karme svojega vozlja ne bo rešil in v naslednjem življenju se mu bo lekcija ponovila ...

... zato je beg nesmiseln in je edino volja tisto kar najde pravo pot ....

Glej, kje imam jaz v večini problem. Ustavi se mi zares prav tu, v neki določitvi. V tvojem primeru, da zagovarjam stališče status quo. Pa kje to vidiš in kaj sploh misliš pod to? Zakaj ne dojameš, da je to tvoja percepcija mene - tukaj bo skoraj zmeraj odpor z moje, ker v določitvi, kakšna sem jaz ni potrebne senzibilnosti za nadaljno kreativno komunikacijo (vsaj kar se mene tiče).

Seveda lahko ubogemu jazu dopustiš, da pade kolikor globoko hoče, vendar če mu to ti dopustiš, to ni šok, in ni padel. To je moj point.

Vsega pa tud ne moremo pobrati z vidika karme, ker enostavno ne gre tako, da bi jo lahko z razumom pogruntali in kar trdili, ja lekcija se bo ponovila. Ne, življenje je veliko bolj skrivnostno. Ni pa sploh možno zbežati, vsaj pred seboj ne.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #146 - 12.10.2004 at 15:16:38

Quote:
Glej, kje imam jaz v večini problem. Ustavi se mi zares prav tu, v neki določitvi. V tvojem primeru, da zagovarjam stališče status quo. Pa kje to vidiš in kaj sploh misliš pod to? Zakaj ne dojameš, da je to tvoja percepcija mene - tukaj bo skoraj zmeraj odpor z moje, ker v določitvi, kakšna sem jaz ni potrebne senzibilnosti za nadaljno kreativno komunikacijo (vsaj kar se mene tiče).

evo res je se strinjam, lahko sem čisto mimo udarila ... toda tale moja percepcija se navezuje na neko tvoje prejšnje pisanje o tvojem doživljanju zdravnikov - psihiatrov in o tem, da si se bolj razumela s permisivno zdravnico, ki ti je dopuščala da živiš še naprej tako kot živiš .... toda ali ti je sploh pomagala gledano dolgoročno... ali je zgolj omilila trenutno bolečino

(evo priznam, lahko sem čist falila )

Quote:
Seveda lahko ubogemu jazu dopustiš, da pade kolikor globoko hoče, vendar če mu to ti dopustiš, to ni šok, in ni padel. To je moj point.

se strinjam ne dopustim padca, ga pa tudi ne bremzam
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #147 - 12.10.2004 at 15:33:30

Quote:
Nekak preposplošeno se mi zdi tole. Resnično me zanima, ali je v naravi, da je staršu otrok blagoslov na ta način, da mu lahko skozenj omogoča primerno okolje, ali mu je po novem potrebno skrbeti za dva individuma in ne samo enega.

Starši dojemamo otroka kot da mu kaj manjka, čeprav mu ne manjka prav nč. Dolžni smo mu nudit le okolje, v katerem bo uspeval s tistim, kar ima trenutno razvito,  razvito ima pa zmerom sprot točno, kar v takem okolju lahko sam  razvije in ne tisto, kar bi mu mi kot starši neposredno 'dali', ker bi mu to 'falilo'. Za ustvrajanje tega okolja pa je seveda potrebna  čist podobna 'skrb' kot je potrebna za ustvarjanje okolja, v katerem razvijamo lastne postenciale. Polji 'skrbi' se v odnosu starš-otrok pokrijeta, zato ni treba 'skrbet' za dva, ampak gre za delovanje v istem polju ljubezni.  

Quote:
Ali lahko kdaj en "pohabljenec" sploh zaživi kot celovit? Kdaj oz. kako je to razvidno? In pa še, kdaj je nekdo sploh pohabljen? To niso kar tako vprašanja a ne
.

Pogabljenc seveda lahko živi celovito, če se te pohabljenosti zaveda. Tega,  da je pohabljen, pa  se začne zavedat,  ka  ga neustavljivo začne  privlačit tisto, kar bi ga naredilo celovitga. Celovitosti pa ni brez ljubezni oz. se celovitost brez ljubezni  reče  odvisnost.     

Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #148 - 12.10.2004 at 16:21:32

m wrote on 12.10.2004 at 09:43:57:
kaj pa če so tisti, ki s  tabo niso našli skupnega jezika (z izjemo Little Star, vsa čast ji), enostavno skorajda prenehali s komunikacijo?

torej, še enkrat:
govorim o tistih, ki niso našli skupnega jezika
če so morda enostavno prenehali s komunikacijo
in tu je izjema Little Star
(pri čemer jo ful občudujem)
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

m
5
p

Reply #149 - 12.10.2004 at 16:23:32

Toni_Zamene wrote on 12.10.2004 at 10:02:01:
To, kdo je in kdo ni, se naj odloči vsak sam.
Da pa malo vzpodbudim "dinamiko" administratorjev .  Mislim, da mogoče Vida ni,.. pa še kdo. Ne vem...

ok, pol pa mi malo razloži smernice pa pogoje ipd., da vidim če se priklopim koaliciji Smiley
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14