siaj wrote on 04.08.2004 at 21:51:04:mene pa neko vprašanje muči --- in to že kar nekaj časa: zakaj kulture, mnoge kulture in skupnosti, razen zahodne, niso poznale "duševnih" bolezni pred posegom zahoden kulture?

meni se zdiš exo zlo pameten, tko da, prosim, me res zanima tvoja razlaga ... pa seveda tudi drugih, ki se na psihične bolezni spoznajo
Zakaj niso poznale nekatere prvobitne, npr. indijanske kulture duševnih bolezni, npr. če si vzamemo za primer aljaške Inuite v Ameriki? Prvič, zato, ker so več ali manj živeli na rodovno plemesnki ureditvi, vsak je imel svoje funkcije, ki so mu bile določene nekako že od rojstva in delno od njegovih sposobnosti - torej nihče ni bil "preobterečen" //
Razlogovo je še več, če vlečemo paralelke in priomerjave z našim mislenim svetom:
- danes ljudje tekmujemo drug z drugim, že v OŠ se poudarja nezdrava kompeticija (tekmovalnost), ko zmagovalec dobi vse, poraženec pa nič, pri čemer se poraženec počuti, kot da je nula, zmagovalca pa hitro napuh prevzame, da goji smovšečnost, kar še bolj krepi individualizem in izpodrinja solidarnost, če smo vsi tekmeci in vsak gleda, "kdo bo koga", da preživi
- blazno velike družbeno-socialne razlike se pojavljajo, kjer se nekako srednji razred oži, bogatejši postajajo še bogatejši, revnejši, ki so tako ali drugače izigrani, zatirani in izkoriščani, da več ali manj delajo za bogato dekadenčno eltito, ker tukaj so redki pri nas, ki so prišli do premoženja na pošten način, z delom, ker je komunizem uničil meščanski sloj, iz katerega bi se morala razviti zdrav kapaitalizem, npr. milejša oblika angleškega, ki je dosti manj agresiven kot slovenski
Ja, psoeldica takega življenja je jasno streh, kateremu smo podvrženi noč in dan, vse nekam hiti beži, "živčno".... Nekaj časa nazaj se mi je ena smejala, ker sem šel po parku v MB pa pozdravil starejšega gospoda, ker so se nama srečale oči, češ da se to ne dela v mestu? Hm, zdaj pa poglejte, kako smo razosebljeni, da raje v tla pogledamo, kot da bi človeka vljudnostno pozdravil ali mu naklonil kako malo opazko, npr. nasmeh.... Tega recimo v afriški kulturi ne poznajo, kar priča dejansko za večjo socializiranost, povezanost, ker to nas dela ljudi, saj le vslogi in sožitju z vsemi ljudmi,lahko posameznik uspe...
No, ko sem že pri aljaških Indijancih, pa lahko sklepaš iz vsega tega, kar jim je prinesla naša "napredna" in "moderna" družba:
- niso poznali lastnine, ampak so verjeli, da ljudje pripadamo Zemlji, ne pa da bi si jo lahko razdelili na parcele in rekli, to je MOJE, in če stopiš na mojo zemljo te ubijem, kot so razmišljali "kavboji"
- uskrunili smo njihvo vero, npr. v Avstraliji so naredili aboridžinsko sveto goro Ulgoru v turistično atrakcijo, kot da bi naše cerkve preoblikovali v "ringišpili" in bi s turna skakali banđijuping, kar priča, kako spoštujejo belci domorodce, imajo jih za "cigane"
Torej glavni faktor je ta, da so jim uničili kulturo, nekega naroda ne ubiješ tako, da daš pobiti več milijonov pripadnikov zasovraženega naroda, kot je to delal Hitler z Judi, ki so preživeli holokavst ravno zarad svoje kulture, ker so skupaj držali kot medeninasti vijaki - ne, ubiješ jih tako, da jih kulturno okrniš, da jim vzameš vrednote, tradicijo, pokuriš izročila, knjige, spomine - šele takrat je nek narod dokončno mrtev, ko izgubi svojo kulturno identiteto.... In to se je zgodilo na Aljaski, v Sudanu (Nube), Avstralija..... vse zaradi bogatih naravnih nahajališč nafte, zlata, dragih kamnov, surovin....ubijati za denar. ANjvečja brezposelnost je na Aljaski, največ samomorov, največ alkoholizma, ker so Indijance evropeizirali oziroma amerikanizirali - ne posznajo več svojega jezika, ne izročila, ne tradicije, ne nič, duhovno so jih oropali za par krajcarjev in jih strpali v rezervoarje, ker je njihova zemlja bogat z nafto - stik s samim sabo so zgubili na tak način, to so poeče z namenom te multinacionalke, ko so jim ponujale "Whiskey"... vedeli so, da si jih lahko pokorijo le na tak način, da jim uničijo kulturo in jih asimilirajo, spremenijo v svoje te "divjake" - pravi divjaki so bili oni...
Isto se dogaja z današnjo kulturo danes v Evropi, Bog ni več Bog, ampak zlato tele potrošništva, bog uživanja, bog Karibov in ostalih odročnih krajih, kjer pridejo zdolgočaseni evropejski turisti, misleč, da je to "raj", ko pa so zaprti v nekakšnem getu, za primer si vzami Venezuelo, blazna revščina, na eni strani bogastvo turističnih kampov, ki so jih ogradili celo z bodečimi nežami pred ostalo "nesnago" (reveže, lačni....), makaki raj, raj je lahko samo v glavi posameznika, neglede kje se nahaja, le da ima izpolnjene osnovne življenjske pogoje, da ni lačen in žejen in ima streho nad glavo..... Propadli bomo kot Rimsko cesarstvo, če ne bo kraja temu, ki ga niso uničili zunanji vpadi Barbarov, ampak je razpadel navznoter, zaaradi korupcije, nemoralnosti, hedonizma, ker ljudem ni bilo nič več sveto, napuh jih je prevzel, ko so sami postali "bogovi"....