Quote:Kar precej sem se zapletel, vrtim se v začaranem krogu, brez potrebe, čeprav včasih čutim da je rešitev tukaj nekje ampak jaz je ne vidim...
Ma, kar je zapleteno, se lahko tudi odplete, ane?

Te pa zelo dobro razumem, začarani krog je najhujši. Ko se počutiš, kot bi bil v neki temni, temni luknji, prav stisnjen v eno kepico ždiš tam, okoli tebe je sicer polno vrat, vsa so zaprta… katera so prava? Katera so tista, ki mi bodo pokazala odsev sonca na nebu, ko jih bom odprl?
Ampak ena izmed vseh tistih vrat so tista, veš! Ena izmed vrat so tista vrata, ki ti pokažejo pot proti soncu. Pot proti rešitvi… A kako jih najti?
Hm, ko sem se jaz znašla v takšnem začaranem krogu (sicer iz čisto drugačnega, tudi precej lažjega naslova), so bila tista vrata, ki so meni pokazala pot na sonce, prav tista, na katerih je pisalo: nazaj k sebi… Treba je bilo iti prav tja, kjer so bili moji strahovi doma. Treba se je bilo ozreti v preteklost, pogledati, kdo in kaj sem, kako sploh delujem, kateri so moji strahovi, česa se bojim, zakaj reagiram tako, kot reagiram, katere maske nosim, da se branim pred tistim, kar mi moji strahovi napovedujejo, … in še mnogo, mnogo tega. In tudi zate obstajajo prava vrata! In po mojem mnenju na njih piše nekaj zelo podobnega, kar je pisalo tudi na mojih. Za njimi se skriva sicer drugačna zgodba, kot je bila moja, ampak odkrivanje prav tiste zgodbe je tista pot, ki pelje k tvoji rešitvi.
In nekaj takšnega naj bi bila tudi tista psihoterapija. Nič drugega, kot samo to. Pravzaprav samo odkriti, kdo in kaj si ti, česa te je pravzaprav strah, česa se bojiš, pred čim bežiš. In se potem prav s tistim soočiti, tisto preseči. Tako počasi izgine tudi strah. In posledično tudi anksioznost, seveda. Se da te zadeve pogosto tudi brez strokovne pomoči izpeljati, vendar se močno bojim, da v tvojem primeru brez nje žal ne bo šlo. Če gre res za bivanjski strah, potem ga boš sam verjetno res težko presegel. Najprej sploh odkril, kar ta tvoj bivanjski strah je. Česa se sploh v svojem bistvu tako zelo bojiš, da se takrat bojiš celo za svoje preživetje. In odkriti ta strah ti bo lahko res pomagal samo zelo dober strokovnjak.
Si se kdaj sploh s kom pogovarjal o sebi? Pa s tem ne mislim tistih površinskih pogovorov, čvek čvek pogovorov o tem, kaj se mi je včeraj zgodilo (brez razmišljanja, zakaj se mi je to zgodilo, kaj se je takrat dogajalo v meni, zakaj sem odreagiral tako, kot sem odreagiral, sem zadovoljen s svojo reakcijo, kako bi rad odreagiral,…) ali pogovorov, ki se tičejo zunanjih faktorjev življenja. S tem mislim prav na tisto, kar se skriva v tvojem srcu, tvoji duši. S tem mislim prav dotakniti se svojega otroštva, okolja, v katerem si odraščal, kaj so te učili starši, kaj bližnja okolica, kako so se do tebe obnašali tvoji starši, kako si ti tisto doživljal, kako si se naučil reagirati,… Si sploh kdaj komu v življenju zares odprl svoje srce, dovolil, da pokuka vanj in vidi, kaj se v njem dogaja? Imaš koga, s katerim bi se o tem lahko pogovarjal? Morda je to prvi korak na tvoji poti? Se mi zdi, da ti psihiatri ravno ne dišijo najbolj. Se morda motim?
Ti želim vse dobro...