Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 19 20 21 22 23 ... 28
(Read 97436 times)
picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Re: Posilstvo
Reply #300 - 30.07.2004 at 06:28:39

sinjeoka wrote on 29.07.2004 at 08:19:38:
Zdaj bi se lahko zapeli pri vprašanju kaj je zloraba. Posilstva o katerih teče tukaj beseda, so zelo kompleksen pojav. V nasprotju s prepričanjem "črede" se posilstva večinoma ne dogajajo od nezancev na cesti, ampak se kot storilec pojavlja nekdo, ki ga žrtev pozna.

Drugo, verjetno se še marsikdo spomni, da so še kako generacijo nazaj mlade neveste učili o "izpolnjevanju zakonskih dolžnosti". S tem izrazom seveda nso mislili na kuhanje in likanje, ampak na spolnost. In če obstaja "dolžnost žene" obstaja tudi "pravica" moža zahtevati (tudi proti ženini volji) svoje "pravice". Če si svojo pravico vzame s silo, to pač ni nič narobe, ker itak uvaljablja nekaj kar je prav.

Zato do predkratkim posilstvo med zakoncema sploh ni obstajalo.

Potem so se pa našle "prenapete" ženske, ki so trdile, da je spolnost pravica posameznika (torej tudi žensk) in da v tem kontekstu ne obstaja nekaj čemur so rekli " zakonska dolžnost žene".

Seveda, vzorcev v glavi predvsm tistih mož, ki do spolne zadovoljitve ne znajo, nočejo ali ne morejo priti, je bilo zgolj s črko zakona nemogoče, pripraviti do tega, da iod nekega momenta spoštujejo spolno nedotakljivost žene.
(sicer pa itak sami veste kako je že s prometnimi prekrški ... večja je možnost, da te kaznujejo, bolj verjetno se boš držal tistih 50 km/h)

Zatorej seje za družbo začel proces učenja, kaj je posilstvo. Sodstvo je tisto, ki družbi daje neko povratno informacijo o tem, ali se je "zakon prijel".

Če potencialni storilci vidijo, da sistem preprečevanja ne deluje, je toliko bolj verjetno, da bodo s svojim ravnanjem (posiljevanjem) nadaljevali.

In naša družba s svojim kaznovalnim sistemom (odpuščanjem) storilcem, daje nevaren signal, da se posilstvo splača.

iz tega dela posta, se vidi, da nisi imela opravka s profilom posiljevalca. Kajti posiljevalci niso neki imbecilni idioti, ampak ljudje, ki so sposobni presoje in zavedanja

In se s teboj čisto strinjam, da se bo storilec spremenil takrat, ko bo sam hotel. Toda ... ali se ti ne zdi, da bi se pripravljensot na spremembe povišala, če bi se obsojeni posiljevalec soočil z dilemo ... ali na (karikiram) Goli otok, do smrti ali v proces ozaveščanja in spremembe?

Celotna slika ... del celotne slike, je tudi to, da so posiljevalci zelo inteligentni. Da pri njih ni problem, da "ne morejo", ampak "nočejo", ker jim ni treba.

zanimivo, isto ugotavljam tudi jaz, da se ljudje na moje pisanje odzovejo "avtomatsko" in da sploh ne preberejo kaj pišem.

Ne lola, ne Lilith in ne jaz nimamo problemom z idejo "sprejemanja", ker nenazadnje samo sprejemanje prinese olajšanje. Toda vasaj kar se mene tiče, menim, da je pred sprejemanjem še ena faza, faza katarze (soočenja in bolečine). Brez tega dela, pa je "sprejemanje" zgolj tlačenje zadev v podzavest. In ta koncept "sprejemanja" se meni zdi perverzen.

In kolikor jaz razumem lolo in Lilith in kakor tudi jaz poskušam ravnati, je to, da skušam ljudem dopovedat, da posiljevalčci niso "reveži na duhu", ampak spretni manipulatorji "ki izkoriščajo luknje v sisitemu"

Sinjeoka,se zelo strinjam z vsem,kar si napaisala,se pravi,posiljevalci si zaslužijo kazen zaradi njihovega delikta,faza katarze je nujna pred sprejemanjem(kar govori tudi Miška,kolikor jo jaz razumem) ...,ne strinjam se s tabo samo v tem,da ne ločiš dejanja od osebe.Dejanje je posilstvo,oseba pa je še vedno oseba,ki ima več segmentov osebnosti in eden izmed teh je tudi motenost na področju o katerem se pogovarjamo.Npr.,predstavljaj si človeka,ki je tebi recimo na strokovnem področju za izreden vzgled(občuduješ in spoštuješ njegova dela,preštudirala si vse knjige,ki jih je napisal,itd) in je recimo tudi veliko prispeval za dobrobit človeštva v strokovnem smislu,je pa tudi nekoč posilil dekle,vendar tega nihče ne ve...Se pravi,JAZ dejanje razlikujem od osebnosti in tukaj me vaše razmišljanje moti.Naj še enkrat povdarim,posilstvo kot dejanje obsojam,posiljevalca pač poskušam razumet in ker sta pač posilstvo in posiljevalec v paketu Grin,se mora posiljevalca kaznovat.To je moje mnenje.Sicer se je pa tut lilith to na TA učila.Nikoli ne obsojamo osebe,ampak dejanje(katera pozicija se najbolj izplača?++,kolkr jst vem še iz TA)..Ok,dost o tem...

V enem postu je bilo tudi povedano,da je posiljevalec žival,s čimer se ne strinjam(na tak način kot je povedal t seveda ja),vsak človek si zasluži vsaj minimalno spoštovanje že samo zato,ker je človek.Pika.Zopet ločujem dejanje od osebe(jst mislm,da se sam tukej razlikujemo,lahk pa da se motim).

Aja,še to te moram vprašat.Sem te prav razumela,ko praviš,da so posiljevalci zelo inteligentne osebe,ki niso motene(moj izraz psihično prizadete)? Jaz trdim,da se tak človek pač ne zaveda,kaj je s tem dejanjem naredil,vsaj v takšnem smislu,kot če jaz vem,da delam napako pa je še nisem zmožna popravit,ker....(miljon vzrokov).Npr.,popravi ti eno  svojo 'napako',za katero veš da jo imaš.In če veš,da jo delaš,zakaj je še vedno nisi popravila(ali pa jaz,saj je vseeno)?Zakaj še vedno prizadeneš ljudi z njo?Posilstvo je sicer MNOGO hujše dejanje,kot najbrž tvoja najhujša 'napaka',pa vseeno poskusi razmisliti o tem. Pa ne se preveč zapet za prvi del odstavka,povdarek je na drugem delu(da se ne zaveda ne svojega dejanja,ampak kaj je s tem naredil).
Upam,da si me vsaj malo razumela,kaj sem ti hotela povedat.
Lep dan ti želim,v bistvu vsem.
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #301 - 30.07.2004 at 09:32:32

picola wrote on 30.07.2004 at 06:28:39:
Sinjeoka,se zelo strinjam z vsem,kar si napaisala,se pravi,posiljevalci si zaslužijo kazen zaradi njihovega delikta,faza katarze je nujna pred sprejemanjem(kar govori tudi Miška,kolikor jo jaz razumem) ...,ne strinjam se s tabo samo v tem,da ne ločiš dejanja od osebe.Dejanje je posilstvo,oseba pa je še vedno oseba,ki ima več segmentov osebnosti in eden izmed teh je tudi motenost na področju o katerem se pogovarjamo.Npr.,predstavljaj si človeka,ki je tebi recimo na strokovnem področju za izreden vzgled(občuduješ in spoštuješ njegova dela,preštudirala si vse knjige,ki jih je napisal,itd) in je recimo tudi veliko prispeval za dobrobit človeštva v strokovnem smislu,je pa tudi nekoč posilil dekle,vendar tega nihče ne ve...Se pravi,JAZ dejanje razlikujem od osebnosti in tukaj me vaše razmišljanje moti.Naj še enkrat povdarim,posilstvo kot dejanje obsojam,posiljevalca pač poskušam razumet in ker sta pač posilstvo in posiljevalec v paketu Grin,se mora posiljevalca kaznovat.To je moje mnenje.Sicer se je pa tut lilith to na TA učila.Nikoli ne obsojamo osebe,ampak dejanje(katera pozicija se najbolj izplača?++,kolkr jst vem še iz TA)..Ok,dost o tem...

še vedno je lahko tak človek občudovan kot strokovnjak, toda ne vem zakaj za zločin ne bi moral biti kaznovan? morda zato, ker se je s svojo strokovnostjo odkupil?

res ne vem ... kako pa ti razuimeš posiljevalca ... ali lahko malo bolj natančno razložiš?

V enem postu je bilo tudi povedano,da je posiljevalec žival,s čimer se ne strinjam(na tak način kot je povedal t seveda ja),vsak človek si zasluži vsaj minimalno spoštovanje že samo zato,ker je človek.Pika.Zopet ločujem dejanje od osebe(jst mislm,da se sam tukej razlikujemo,lahk pa da se motim).

sicer sem t-ja prebrala tudi jaz, toda t odgovornost zločinca gradi, na tem, da je človek ... (samo živali so lahko neodgovorne)

Aja,še to te moram vprašat.Sem te prav razumela,ko praviš,da so posiljevalci zelo inteligentne osebe,ki niso motene(moj izraz psihično prizadete)? Jaz trdim,da se tak človek pač ne zaveda,kaj je s tem dejanjem naredil,vsaj v takšnem smislu,kot če jaz vem,da delam napako pa je še nisem zmožna popravit,ker....(miljon vzrokov).Npr.,popravi ti eno  svojo 'napako',za katero veš da jo imaš.In če veš,da jo delaš,zakaj je še vedno nisi popravila(ali pa jaz,saj je vseeno)?Zakaj še vedno prizadeneš ljudi z njo?Posilstvo je sicer MNOGO hujše dejanje,kot najbrž tvoja najhujša 'napaka',pa vseeno poskusi razmisliti o tem. Pa ne se preveč zapet za prvi del odstavka,povdarek je na drugem delu(da se ne zaveda ne svojega dejanja,ampak kaj je s tem naredil).
Upam,da si me vsaj malo razumela,kaj sem ti hotela povedat.
Lep dan ti želim,v bistvu vsem.

aha, torej zato, ker se ne zaveda kaj je s svojim dejanjem drugim storil ... ali mu nebi ravno zato, dali za poskusit na lastni koži, izkušnjo posilstva (tokrat seveda v vlogi žrtve), da mu bo postalo jasno, kaj je drugim storil

... lahko greva stavit, da bi se takemu predlogu vsak uprl ... ker se vsakemu jasno, da ga ne čaka nič prijetnega (seveda, pa se lahko motim, in morda obstaja tudi kak posiljevalec, ki si misli, da je biti posiljevan totalen užitek)

vsekakor jmenim, da je za popravljanje napak nujno potreben feedback, jaz brez tega nebi niti zavedala, da kaj počnem narobe... nekatere lekcije v življenju sem se morala naučiti tudi na hard way
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #302 - 02.08.2004 at 14:50:58

Sinjeoka,prosila bi te samo eno stvar:preberi dobro,kaj sem napisala.Zdi se mi,da si si ustvarila en predsodek o meni(in to je ta,da zagovarjam posiljevalca(v tem primeru).In zaradi tega ne vidiš,kaj sem v resnici napisala.Strinjam se s tabo,da mora biti posiljevalec kaznovan!Samo se ne strinjam s tabo,da se ga obravnava kot eno žival,kot en izmeček družbe,itd,NJEGOVA DEJANJA PA.In njegova dejanja si zaslužijo definitivno ostro obsodbo in kazen...
Tako...tolk o tem,upam,da si me razumela,kaj sem ti hotela sporočit.
Mislim pa,da se večina teh naših 'prepirov' in debat začne s tem,kako eni vse branimo,itd,nekateri pa jih napadajo...In smo si skoz v laseh.Ne vid pa nobeden,da poskušamo samo naredit razliko med DEJANJI nekoga in OSEBO,ki je to dejanje storila.In mi branimo osebo,dejanja pa ne.In mislim,da se tukej zapletemo.Kaj misliš? Al pa mislite,no?
Lep dan vam želim. Wink
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Mikron
3

Free your mind and the
rest will follow

Reply #303 - 02.08.2004 at 16:35:51

A ni Ljubljana nekoč že imela sramotilni oder?
Roll Eyes
Back to top

A sem to jest napisu? Smiley

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #304 - 02.08.2004 at 20:17:06

Picola, nekako se mi zdi, da vem, kaj sporočaš z ločevanjem med dejanji in osebo. Tovrstno ločevanje je ključ do dobre komunikacije in medosebnih odnosov.

Ampak....poskusi razmišljati še skozi to iztočnico...
Kaj mene določa kot osebo? Določa me moje vedenje, mišljenje, čustvovanje, zaznavanje.... In če je v neki situaciji vse to okrnjeno...vzamiva primer posiljevalca...vedenje je wrong....čustvovanje egocentrično (briga njega za žrtvino trpljenje)....mišljenje je spoiled (večinoma zanikajo posilstvo...ali ga minimalizirajo, opravičujejo....).... kaj potem še ostane posiljevalcu kot osebi v tej točno določeni situaciji? Pri čemer si upam trditi, da tudi v drugih situacijah in relacijah ne funkcionira kaj veliko bolje, torej je v splošnem neodgovorna oseba.

In če je ločevanje med osebo in njenim dejanjem res pomembno v zgoraj omenjen namen...potem se vprašam...zakaj bi sploh želela imeti dobre odnose z nekom, ki me je posilil?
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #305 - 03.08.2004 at 15:14:29

Glih sem se danes pogovarjala s prijateljico o tem...Zanimivo... Smiley
Jst si predstavljam ločevanje osebe od dejanja v tem,da razumem,da je oseba=njegovo bistvo(predstavljaj si dojenčka,ki je tako čist in nepokvarjen-potem pa prištej sem njegove vzgojitelje-starše,itd.,od katerih pobere vzorce po katerih potem deluje=dejanja).Tako jst razlikujem.Oseba=bistvo(lahko mi še kdo pomaga najt kako besedo),njegova dejanja pa so pogojena z njegovimi vzorci.To je to. In poskušam sprejeti tisto njegovo bistvo,dejanj pač ne.Na svet je(po mojem mnenju)prišel nepokvarjen in tista nepokvarjenost po moje vedno ostane nekje globoko v vsakem še tako 'pokvarjenem' človeku.
In še vedno ne mislim,da bi mogla met z nekom,ki bi me posilil,dobre odnose...
V glavnem,s prijateljico smo prišle tut do zaključka,da je tole zelo zapletena tema in da v bistvu nimava še popolnoma razjasnjenih stvari...(kar se tiče sprejemanja pa to).
In hvala lillith,ker si se potrudila razumeti me.Lep dan ti želim. Wink,vsem,no. Smiley
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #306 - 04.08.2004 at 15:17:59

picola wrote on 03.08.2004 at 15:14:29:
Glih sem se danes pogovarjala s prijateljico o tem...Zanimivo... Smiley
Jst si predstavljam ločevanje osebe od dejanja v tem,da razumem,da je oseba=njegovo bistvo(predstavljaj si dojenčka,ki je tako čist in nepokvarjen-potem pa prištej sem njegove vzgojitelje-starše,itd.,od katerih pobere vzorce po katerih potem deluje=dejanja).Tako jst razlikujem.Oseba=bistvo(lahko mi še kdo pomaga najt kako besedo),njegova dejanja pa so pogojena z njegovimi vzorci.

jaz se s teboj do nepokvarjenem otroku strinjam
pa o slabih družinskih vzorcih tudi

toda..

jaz ljudi ocenjujem zgolj po dejanjih ... besede se slej ko prej izkažejo le za zelo cheap obljube... nenazadnje, bistvo človeka se po moje, realizira v njegovih dejanjih...

zakaj?

tvojo teorijo bi mogla sprejeti, toda sprejemanje se mi "zatakne" v trenutku, ko se vprašam, ali je mogoče družinske vzorce preseči (tako v dobrem kot v slabem smislu)

In moja ugotovitev je to, da človeka dela človeškega to, da se je zmožen učiti. Čist banalen primer, naše babice pojma niso mele o kompjuterju, netu, kreditnih karticah... pa to danes povprečni mulariji ne predstavlja nevemkakšnega bavbav napora ...
se še spomnim mojega srednješolskega učitelja računalništva, ki je 1x celo izjavil. da so se končno v naši generaciji celo punce skulirale in se ne bojijo več računalnikov Cheesy

torej preseganje vzorcev je možno, toda terja določen napor...

negativni vzorci, in predvsem neki stereotipi so še malo bolj zajebani za preseč, a še vedno se to presegat da ...

tako da s tega vidika .. nekoga, ki posiljuje, gledat kot ubogo žrtev družinskih vzorcev ne morem, v končni fazi je dejanje še zmeraj posledica zavestne odločitve in to navkljub vzorcem...

Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #307 - 05.08.2004 at 15:20:02

Se večinoma strinjam s tabo.Do zadnjega stavka,kjer se samo DELOMA strinjam s tabo.Res,da skor na moreš gledat enga posiljevalca kot ubogo žrtev itd.,še posebej,če se to zgodi teb,al pa tvoji hčerki,itd.S tem se strinjam.Ampak potem mi ne da miru razmišljanje o odpuščanju,o katerem smo se tut pogovarjal.Za samo žrtev posilstva je v končni fazi,da odpusti posiljevalcu,najboljša rešitev,ker,mislim,da se skor vsi strinjamo,je to pogoj za normalno življenje,lahko zboliš,verjamem,da celo zboliš za rakom,če v sebi nosiš globoke zamere.Se istočasno tut zavedam,da ni veliko ljudi,ki bi lahko to nardil.Vsaj v kratkem času ne.Če razmišljam o sebi,lahko celo upam rečt,da mogoče v tem življenju celo ne bi bila sposobna odpustit.Lahko pa tut.Delala bi na tem sigurno,ker vem,da bi blo to zame najbolj ok(po katarzi čustev,seveda).V glavnem,kar hočem povedat je to,da konc koncev,če bi jst posiljevalcu odpustila,bi ga mogla videt kot ubogo žrtev nasilja nad njim v njegovem otroštvu.Drugače mu ne bi zmogla odpustit.Ne vem sicer,kako delujete ostali,jst pač delujem(npr. v drugih primerih,če me kdo prizadane) tako.Zato me tut zanima med drugim,kaj je pri vas glavni dejavnik,zaradi katerega lahko odpustite osebi,ki vas je prizadela.Ful bi bla vesela,če bi tut vidla še kakšen drug način,npr.vaš.
Še vedno pa kazen mora bit,itd,vse kar smo se menl pred tem.
Aja,še to bi rada povedala,da mi je v tem ozračju velik lažje debatirat,kot pa v prejšnjem Wink,k SMO kr hotl en druzga prepričat v svoj prov.Itak tako ne moreš nobenga prepričat(na silo mislm) in sem se spet nekej naučila.Pa še to,odločla sem se,da bom poskušala gledat tebe Sinja in Lillith kot nekoga,ki mi da ful teme za razmišljat,s tem postajam pametnejša... Grin,vidim stvari iz vče zornih kotov,itd., ne pa kot nekoga,ki ga je  potrebno prepričat v moj prov.Se bom trudla od zdej naprej.
V glavnem lepo se imejte.Čao.
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #308 - 05.08.2004 at 17:36:09

picola wrote on 05.08.2004 at 15:20:02:
Zato me tut zanima med drugim,kaj je pri vas glavni dejavnik,zaradi katerega lahko odpustite osebi,ki vas je prizadela.Ful bi bla vesela,če bi tut vidla še kakšen drug način,npr.vaš.

Odpustim lahko človeku, ki:
-prepozna, da me je prizadel (pri tem mu lahko pomagam)
- mu je žal, da me je prizadel
- mu je incident "svet" v tem smislu, da svoje sile usmeri v to, da se ista stvar v prihodnje ne bi več ponovila.

Včasih iz meni "neznanih" razlogov odpustim tudi komu, ki še zdaleč ne izpolnjuje teh pogojev, ampak to je pa že čisto stvar moje notranje dinamike, ki me vleče k temu točno določenemu človeku.
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #309 - 05.08.2004 at 19:35:06

ČE SKLEPAM PO SEBI,bi potem v tvojem primeru jst mela okrog sebe ljudi,ki se jim ni težko opravičit al pa bi v sebi gojila zlo velik zamer... Res pa je,da je veliko lažje oprostit v takšnih primerih,kot si navedla ti(čeprav se bolj malokrat ponudi priložnost za to,ker sej vemo...zlo težko je priznat svojo napako in se iz srca opravičit). Se pravi,da tut jst odpuščam po tem ključu.
Samo kaj pa če se ti človek ne opraviči?A se splača za to gojit zamero do konca življenja in s tem v bistvu samo škodit sebi? To me mal muči.Čeprav sem skor prepričana,da to ni prava rešitev. Verjamem pa(in vem iz lastnih izkušenj) ,da je največkrat kar tako na lepe oči zelo težko oprostit.
Moram pa mal popravit eno od svojih prejšnjih izjav.Ne da zmorem oprostit,če jemljem osebo kot eno ubogo žrtev(to se mi zdi tako pomilovalno),ampak,da ji zmorem najt olajševalne okoliščine( mogoče je to en in isti šmorn,lepš se pa le sliš... Grin)
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #310 - 05.08.2004 at 19:47:34

picola wrote on 05.08.2004 at 19:35:06:
Samo kaj pa če se ti človek ne opraviči?A se splača za to gojit zamero do konca življenja in s tem v bistvu samo škodit sebi?

Jaz se v tem primeru poskusim fizično distancirati od človeka, kar mi olajša tudi čustveno odvezovanje od njega. Saj nekaj časa je še hudo, sploh če je to oseba, ki sem jo imela rada...s časom pa bolečina nekako zbledi...Se mi je že zgodilo, da sem srečala osebo, ki me je prizadela in sem se v sebi prvi hip odzvala z veseljem...s pol sekundnim zamikom pa sem se spomnila, kaj mi je naredil....in seveda ne bom šla ponovno spuščati osebe, ki ni sposobna obžalovati svojega dejanja, v svoje življenje, mar ne?

Tako da- moj odgovor je fizična distanca in pa čas, ki je itak najboljši zdravnik, kar jih je. Pa želim si, da se bi iz vsake izkušnje kaj naučila- predvsem kakšnih ljudi mi v življenju ni treba. Da ne bi bila kot tisti osel iz pregovora. Wink
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #311 - 05.08.2004 at 19:58:42

picola wrote on 05.08.2004 at 19:35:06:
Moram pa mal popravit eno od svojih prejšnjih izjav.Ne da zmorem oprostit,če jemljem osebo kot eno ubogo žrtev(to se mi zdi tako pomilovalno),ampak,da ji zmorem najt olajševalne okoliščine( mogoče je to en in isti šmorn,lepš se pa le sliš... Grin)

A veš kaj pa mene zanima?
Če iščemo olajševalne okoliščine ...mar jim s tem ne odvzamemo tudi njihove osebne odgovornosti za neko dejanje?

Pa še ena stvar...saj mi tvoje razmišljanje o agresorjih v bistvu sploh ni tako tuje...čeravno moje besede na forumu govorijo drugače...gre za proces, za pot, ki sem jo morala prehoditi, da sem prešla od tvojega (mojega nekdanjega) do mojega sedanjega mišljenja.
V bistvu je tak odnos do agresorjev, kot ga izražaš sedaj ti, bil pri meni precej povezan s slabo samopodobo, z nekim skritim prepričanjem, da mi lahko vsi vse naredijo, pa se niti zagovarjati ne rabijo za to...
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #312 - 05.08.2004 at 20:04:44

Se srinjam s tabo,Lilith,ampak tukej se mi zopet postavi eno vprašanje.Kaj pa če jst to osebo zopet po 'naključju' srečam,al pa če jo 'moram' srečevat vsak dan al pa vsake tolk časa? Fajn je,če se lahk popolnoma fizično distanciraš od nje,sam kaj pa če okoliščine tega ne dovoljujejo(sicer v končni fazi res lahko zapustiš npr. službo,šolo,mesto,državo,sam se mi zdi,da to ni to...-pol se lahk seliš celo življenje...) ?
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #313 - 05.08.2004 at 20:15:25

picola wrote on 05.08.2004 at 20:04:44:
Se srinjam s tabo,Lilith,ampak tukej se mi zopet postavi eno vprašanje.Kaj pa če jst to osebo zopet po 'naključju' srečam,al pa če jo 'moram' srečevat vsak dan al pa vsake tolk časa? Fajn je,če se lahk popolnoma fizično distanciraš od nje,sam kaj pa če okoliščine tega ne dovoljujejo(sicer v končni fazi res lahko zapustiš npr. službo,šolo,mesto,državo,sam se mi zdi,da to ni to...-pol se lahk seliš celo življenje...) ?

To so pa najhujše stvari... Bežati res ni nobena rešitev...Ampak fizična distanca nam v bistvu olajša proces čustvenega odmika. Če pa moramo dnevno srečevati osebo, ki se nam po možnosti še posmehuje ali daje drugačne negativne signale....to je pa zame najhujše, kar se mi lahko pripeti... Nimam odgovora, žal...Verjetno bi ravnala od situacije do situacije različno...pa odvisno od teže dejanja...pa od odnosa agresorja do mene... Če bi bilo potrebno za ohranitev mojega duševnega zdravja...bi tudi odšla.
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #314 - 06.08.2004 at 20:50:33

Lilith wrote on 05.08.2004 at 19:58:42:
A veš kaj pa mene zanima?
Če iščemo olajševalne okoliščine ...mar jim s tem ne odvzamemo tudi njihove osebne odgovornosti za neko dejanje?

Pa še ena stvar...saj mi tvoje razmišljanje o agresorjih v bistvu sploh ni tako tuje...čeravno moje besede na forumu govorijo drugače...gre za proces, za pot, ki sem jo morala prehoditi, da sem prešla od tvojega (mojega nekdanjega) do mojega sedanjega mišljenja.
V bistvu je tak odnos do agresorjev, kot ga izražaš sedaj ti, bil pri meni precej povezan s slabo samopodobo, z nekim skritim prepričanjem, da mi lahko vsi vse naredijo, pa se niti zagovarjati ne rabijo za to...

Se pravi,če te prav razumem, potem praviš tudi to,da imajo veliki modreci in učitelji(do katerih meni sicer manjka še par stoletij... Grin)slabo samopodobo.Al sem jst čist mim usekala pa oni sploh ne gledajo na te sitauacije tako? Sicer pa če prav preberem tvoj post,se mi zadnje besede zopet zdijo napeljevanje na to,da branim agresorja.Ne vem sicer,če me razumeš,da jst tega ne počnem(zdi se mi bolj,da me ne razumeš). Verjamem v to,da vsakdo odgovarja za svoja dejanja,ampak se mi zdi,da če hočem živeti naprej,če hočem,da se ne obremenjujem z dogodkom,se pravi,če želim odpustiti,moram nujno o agresorju ne misliti ničesar,še najmanj pa nekaj slabega(dejanja pa še vedno ne zagovarjam).Ker meni ne gre nekej skupej,da jst agresorja sovražim(ali imam kakršnekoli negativne občutke do njega) in obenem rečem,da sem odpustila.Men to pač ne gre.
SmileyNe vem,Lilith,če bova midve kdaj prišle skupaj... sicer pa v končni fazi to najbrž sploh ni važno-ti si ravno tako prepričana v svoj prav,kot jaz(resnica je najbrž nekje na sredini) in na tem bo po vsej verjetnosti tudi ostalo... In prav je tako.Sej smo ja različni ljudje z različnim razmišljanjem in različnimi mnenji,vsakega pa glede na njegova prepričanja čakajo samo njegove izkušnje...tako da ni dvakrat za rečt,da v toku življenja tudi midve ne spremeniva svojega mnenja... Smiley
Lep dan ti želim. Cheesy
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Pages: 1 ... 19 20 21 22 23 ... 28