sinjeoka wrote on 29.07.2004 at 08:19:38:Zdaj bi se lahko zapeli pri vprašanju kaj je zloraba. Posilstva o katerih teče tukaj beseda, so zelo kompleksen pojav. V nasprotju s prepričanjem "črede" se posilstva večinoma ne dogajajo od nezancev na cesti, ampak se kot storilec pojavlja nekdo, ki ga žrtev pozna.
Drugo, verjetno se še marsikdo spomni, da so še kako generacijo nazaj mlade neveste učili o "izpolnjevanju zakonskih dolžnosti". S tem izrazom seveda nso mislili na kuhanje in likanje, ampak na spolnost. In če obstaja "dolžnost žene" obstaja tudi "pravica" moža zahtevati (tudi proti ženini volji) svoje "pravice". Če si svojo pravico vzame s silo, to pač ni nič narobe, ker itak uvaljablja nekaj kar je prav.
Zato do predkratkim posilstvo med zakoncema sploh ni obstajalo.
Potem so se pa našle "prenapete" ženske, ki so trdile, da je spolnost pravica posameznika (torej tudi žensk) in da v tem kontekstu ne obstaja nekaj čemur so rekli " zakonska dolžnost žene".
Seveda, vzorcev v glavi predvsm tistih mož, ki do spolne zadovoljitve ne znajo, nočejo ali ne morejo priti, je bilo zgolj s črko zakona nemogoče, pripraviti do tega, da iod nekega momenta spoštujejo spolno nedotakljivost žene.
(sicer pa itak sami veste kako je že s prometnimi prekrški ... večja je možnost, da te kaznujejo, bolj verjetno se boš držal tistih 50 km/h)
Zatorej seje za družbo začel proces učenja, kaj je posilstvo. Sodstvo je tisto, ki družbi daje neko povratno informacijo o tem, ali se je "zakon prijel".
Če potencialni storilci vidijo, da sistem preprečevanja ne deluje, je toliko bolj verjetno, da bodo s svojim ravnanjem (posiljevanjem) nadaljevali.
In naša družba s svojim kaznovalnim sistemom (odpuščanjem) storilcem, daje nevaren signal, da se posilstvo splača.
iz tega dela posta, se vidi, da nisi imela opravka s profilom posiljevalca. Kajti posiljevalci niso neki imbecilni idioti, ampak ljudje, ki so sposobni presoje in zavedanja
In se s teboj čisto strinjam, da se bo storilec spremenil takrat, ko bo sam hotel. Toda ... ali se ti ne zdi, da bi se pripravljensot na spremembe povišala, če bi se obsojeni posiljevalec soočil z dilemo ... ali na (karikiram) Goli otok, do smrti ali v proces ozaveščanja in spremembe?
Celotna slika ... del celotne slike, je tudi to, da so posiljevalci zelo inteligentni. Da pri njih ni problem, da "ne morejo", ampak "nočejo", ker jim ni treba.
zanimivo, isto ugotavljam tudi jaz, da se ljudje na moje pisanje odzovejo "avtomatsko" in da sploh ne preberejo kaj pišem.
Ne lola, ne Lilith in ne jaz nimamo problemom z idejo "sprejemanja", ker nenazadnje samo sprejemanje prinese olajšanje. Toda vasaj kar se mene tiče, menim, da je pred sprejemanjem še ena faza, faza katarze (soočenja in bolečine). Brez tega dela, pa je "sprejemanje" zgolj tlačenje zadev v podzavest. In ta koncept "sprejemanja" se meni zdi perverzen.
In kolikor jaz razumem lolo in Lilith in kakor tudi jaz poskušam ravnati, je to, da skušam ljudem dopovedat, da posiljevalčci niso "reveži na duhu", ampak spretni manipulatorji "ki izkoriščajo luknje v sisitemu"
Sinjeoka,se zelo strinjam z vsem,kar si napaisala,se pravi,posiljevalci si zaslužijo kazen zaradi njihovega delikta,faza katarze je nujna pred sprejemanjem(kar govori tudi Miška,kolikor jo jaz razumem) ...,ne strinjam se s tabo samo v tem,da ne ločiš dejanja od osebe.Dejanje je posilstvo,oseba pa je še vedno oseba,ki ima več segmentov osebnosti in eden izmed teh je tudi motenost na področju o katerem se pogovarjamo.Npr.,predstavljaj si človeka,ki je tebi recimo na strokovnem področju za izreden vzgled(občuduješ in spoštuješ njegova dela,preštudirala si vse knjige,ki jih je napisal,itd) in je recimo tudi veliko prispeval za dobrobit človeštva v strokovnem smislu,je pa tudi nekoč posilil dekle,vendar tega nihče ne ve...Se pravi,JAZ dejanje razlikujem od osebnosti in tukaj me vaše razmišljanje moti.Naj še enkrat povdarim,posilstvo kot dejanje obsojam,posiljevalca pač poskušam razumet in ker sta pač posilstvo in posiljevalec v paketu

,se mora posiljevalca kaznovat.To je moje mnenje.Sicer se je pa tut lilith to na TA učila.Nikoli ne obsojamo osebe,ampak dejanje(katera pozicija se najbolj izplača?++,kolkr jst vem še iz TA)..Ok,dost o tem...
V enem postu je bilo tudi povedano,da je posiljevalec žival,s čimer se ne strinjam(na tak način kot je povedal t seveda ja),vsak človek si zasluži vsaj minimalno spoštovanje že samo zato,ker je človek.Pika.Zopet ločujem dejanje od osebe(jst mislm,da se sam tukej razlikujemo,lahk pa da se motim).
Aja,še to te moram vprašat.Sem te prav razumela,ko praviš,da so posiljevalci zelo inteligentne osebe,ki niso motene(moj izraz psihično prizadete)? Jaz trdim,da se tak človek pač ne zaveda,kaj je s tem dejanjem naredil,vsaj v takšnem smislu,kot če jaz vem,da delam napako pa je še nisem zmožna popravit,ker....(miljon vzrokov).Npr.,popravi ti eno svojo 'napako',za katero veš da jo imaš.In če veš,da jo delaš,zakaj je še vedno nisi popravila(ali pa jaz,saj je vseeno)?Zakaj še vedno prizadeneš ljudi z njo?Posilstvo je sicer MNOGO hujše dejanje,kot najbrž tvoja najhujša 'napaka',pa vseeno poskusi razmisliti o tem. Pa ne se preveč zapet za prvi del odstavka,povdarek je na drugem delu(da se ne zaveda ne svojega dejanja,ampak kaj je s tem naredil).
Upam,da si me vsaj malo razumela,kaj sem ti hotela povedat.
Lep dan ti želim,v bistvu vsem.