picola wrote on 29.07.2004 at 03:58:38:Hm...izredno zanimivo branje. Moje mnenje je,da ima vsaka stran svojo zgodbo.In da je vsak napadalec istočasno tudi žrtev,v tem smislu,da je bil tudi on najbrž zlorabljen v svojem otroštvu in ima popolnoma popačeno sliko o svetu.In da žrtev,ki je bil posiljena,nikoli več ne bo živela življenja tako,kot ga je prej.Ne bom govorila o tem,da za se vsako bolečino skriva zaklad,ker mora to ugotovit vsaka oseba,ki je bolečino izkusila.Verjamem npr.,da če jaz očetu ne bi oprostila stvari,ki mi jih je storil, JAZ ne bi zmogla it naprej.Se pravi,kot je rekel Apostat ,odpuščamo predvsem zaradi sebe.
Zdaj bi se lahko zapeli pri vprašanju kaj je zloraba. Posilstva o katerih teče tukaj beseda, so zelo kompleksen pojav. V nasprotju s prepričanjem "črede" se posilstva večinoma
ne dogajajo od nezancev na cesti, ampak se kot storilec pojavlja nekdo, ki ga žrtev pozna.
Drugo, verjetno se še marsikdo spomni, da so še kako generacijo nazaj mlade neveste učili o "izpolnjevanju zakonskih dolžnosti". S tem izrazom seveda nso mislili na kuhanje in likanje, ampak na spolnost. In če obstaja "dolžnost žene" obstaja tudi "pravica" moža zahtevati (tudi proti ženini volji) svoje "pravice". Če si svojo pravico vzame s silo, to pač ni nič narobe, ker itak uvaljablja nekaj kar je prav.
Zato do predkratkim posilstvo med zakoncema sploh ni obstajalo.
Potem so se pa našle "prenapete" ženske, ki so trdile, da je spolnost pravica posameznika (torej tudi žensk) in da v tem kontekstu ne obstaja nekaj čemur so rekli " zakonska dolžnost žene".
Seveda, vzorcev v glavi predvsm tistih mož, ki do spolne zadovoljitve ne znajo, nočejo ali ne morejo priti, je bilo zgolj s črko zakona nemogoče, pripraviti do tega, da iod nekega momenta spoštujejo spolno nedotakljivost žene.
(sicer pa itak sami veste kako je že s prometnimi prekrški ... večja je možnost, da te kaznujejo, bolj verjetno se boš držal tistih 50 km/h)
Zatorej seje za družbo začel proces učenja, kaj je posilstvo. Sodstvo je tisto, ki družbi daje neko povratno informacijo o tem, ali se je "zakon prijel".
Če potencialni storilci vidijo, da sistem preprečevanja ne deluje, je toliko bolj verjetno, da bodo s svojim ravnanjem (posiljevanjem) nadaljevali.
In naša družba s svojim kaznovalnim sistemom (odpuščanjem) storilcem, daje nevaren signal, da se posilstvo splača.
picola wrote on 29.07.2004 at 03:58:38:Sem za kaznovanje storilcev,mislim pa,da bi morala biti kazen kompleksna-od prisilnega dela,do intenzivne psihoterapije itd.,čeprav dvomim,da tako hudo psihično
prizadeta oseba,ki ima popolnoma popačeno predstavo o svetu(vsaj kar se tiče nedotakljivosti človeškega telesa) zmore dojeti,da dela narobe,če pa že dojame pa zelo težko spremeni svoj referenčni okvir,se pravi ,da se bo spremenil samo takrat,ko bo on pripravljen na to in ne ko bomo mi ti zahtevali od njega,kar pa mogoče ne bo v tem življenju-verjamem namreč v reinkarnacijo in to je moje verjetje).
iz tega dela posta, se vidi, da nisi imela opravka s profilom posiljevalca. Kajti posiljevalci niso neki imbecilni idioti, ampak ljudje, ki so sposobni presoje in zavedanja
In se s teboj čisto strinjam, da se bo storilec spremenil takrat, ko bo sam hotel. Toda ... ali se ti ne zdi, da bi se pripravljensot na spremembe povišala, če bi se obsojeni posiljevalec soočil z dilemo ... ali na (karikiram) Goli otok, do smrti ali v proces ozaveščanja in spremembe?
picola wrote on 29.07.2004 at 03:58:38:Se pravi:nisem na strani storilca,sem za kaznovanje in razumem žrtev,da občuti sovraštvo,gnus,bes,jezo,željo po maščevanju in kar je še teh čustvenih stanj,ki pašejo tukej zraven.Se pravi,se strinjam z vsakim po malo in se ne strinjam z nekom,ki pravi,da se lahko postaviš samo na eno stran.Jaz mislim,da je fora glih v tem,da razumeš obe strani in šele potem lahko vidiš celotno sliko.
Celotna slika ... del celotne slike, je tudi to, da so posiljevalci zelo inteligentni. Da pri njih ni problem, da "ne morejo", ampak "nočejo", ker jim ni treba.
picola wrote on 29.07.2004 at 03:58:38:Kar se pa tiče teh for,da eni skos branijo in eni skos napadajo je pa po mojem mnenju v nas samih.Moje izkušnje so takšne,da ko se najde nekdo,ki ima izrazito stališče o nečem in ga izraža zelo napadalno in vztraja pri svojem,noče,ne želi ali pač ne zmore sprejeti in razumeti tudi druge strani(tako dojemam na tem forumu poste od Sinje,Lillith in Lole-pač moje osebno mnenje),ko se zapletem z njim v debato,tudi če sem prej imela(delno)podobno mnenje,grem avtomatsko v drugo skrajnost(se pravi,kdor na moč napada,dobim 'poriv',da na moč branim-seveda pa je lahko tudi obratno-če nekdo nekaj na moč brani,potem dobi človek 'poriv',da na moč napada-branilce in svoje mnenje...) in če se razvneta čustva umirijo na eni strani,se ponavadi tudi na drugi in tukaj se strinjam z nekom,ki je izjavil,da je pretirano čustvovanje velikokrat ovira pri reševanju problemov.Sem pa mnenja,da je normalno,da je prva reakcija burna,kasneje pa se stanje umiri.Ravno tako je pri žrtvi posilstva(pa ni važno,kaj je zdej tukej kasneje-slej ko prej si bo žrtev naredila veliko uslugo,če bo napadalcu odpustila njegovo dejanje NJEJ).Sicer je pa to samo moje mnenje in je možno,da se motim.
zanimivo, isto ugotavljam tudi jaz, da se ljudje na moje pisanje odzovejo "avtomatsko" in da sploh ne preberejo kaj pišem.
Ne lola, ne Lilith in ne jaz nimamo problemom z idejo "sprejemanja", ker nenazadnje samo sprejemanje prinese olajšanje. Toda vasaj kar se mene tiče, menim, da je pred sprejemanjem še ena faza, faza katarze (soočenja in bolečine). Brez tega dela, pa je "sprejemanje" zgolj tlačenje zadev v podzavest. In ta koncept "sprejemanja" se meni zdi perverzen.
In kolikor jaz razumem lolo in Lilith in kakor tudi jaz poskušam ravnati, je to, da skušam ljudem dopovedat, da posiljevalčci niso "reveži na duhu", ampak spretni manipulatorji "ki izkoriščajo luknje v sisitemu"