Hehe, sinjeoka… vidim, da si vzameš čas zame…

Khm, khm… le zakaj?

Ampak seveda sem si tudi jaz vzela čas zate…
OK, pa pojdiva lepo po vrsti…
sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:16:40:in kje je kakšna akcija? s tvoje strani, da bi to zlorabo preprečila?
Sinjeoka, govoriš o stvareh, ki jih očitno niti približno ne poznaš. Ne poznaš strahov, ki se dogajajo v žrtvah, ne poznaš občutkov krivde, ki jih žrtve nosijo, ne poznaš razmišljanja žrtve, ki ga sprejmejo seveda preko svojih staršev (očeta), da je to, kar se dogaja, pravilno in normalno,… ne poznaš še marsičesa, ki se dogaja v človeku, ki je žrtev zlorabe. Očitno tega pač ne poznaš ali pa se te ne dotakne. Če bi namreč poznala to, če bi se te te stvari dotaknile tudi v srcu in ne samo v razumu, potem takšnih stvari verjetno ne bi govorila. In mi je žal, ampak res ne veš, kaj sem naredila za to, da bi se konkretno ta zloraba končno preprečila. In kaj še delam. Ve pa to ona, ki je žrtev in meni je to dovolj...
Aja, tole ti pa lahko povem: si moreš misliti, da v njej v tem trenutku ni niti kančka želje po maščevalnosti do očeta? Da v njej ni niti kančka tega, da bi si želela, da bi oče doživljal iste občutke groze, kot jih doživlja ona? Da bi si predvsem želela odpustiti mu? Vem sicer tudi jaz, da so jeza, gnev, gnus in odpor do očeta, še skriti pod plastmi občutkov, ki jih je trenutno sposobna čutiti ona. In da bodo po vsej verjetnosti prišli na plan tudi ti občutki. Morda tudi občutek maščevalnosti, kaj pa vem. Ampak s tem se bomo ukvarjali potem. V tem trenutku je pomembno vse kaj drugega in nekoga, ki nosi v sebi takšen način razmišljanja, kot ga nosiš v sebi ti, bi ona kot žrtev nikoli ne sprejela. Vsaj v tem trenutku ne. In vsaj do sedaj nikogar takšnega ni…
Sicer bi ti o tem tudi lilith verjetno lahko veliko več povedala, bojda študira psihologijo in naj bi o tem kar precej vedela. In njej bi ti vsekakor več verjela, kot verjameš meni, pa tudi veliko lažje bi stvari sprejemala od nje, kot jih sprejemaš od mene. Čeprav me čudi tudi njen način razmišljanja, ker to naj vsekakor ne bi bil način, na kakšnega naj bi razmišljal nekdo, ki mu je (ali bo) psihiatrija poklic. Delo z ljudmi, takšnimi in drugačnimi, žrtvami in storilci, naj bi v prvi vrsti vsebovalo sprejemanje…
sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:16:40:ajao stupid me, ti si sočutna s storilcem in ga razumeš
To, da si ti stupid, si rekla ti in ne jaz. Da sem sočutna s storilcem, ravno ne morem reči, vsekakor pa poskušam razumeti tudi njega.
sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:16:40:ti si po moji opredelitvi podobna zločinka kot fotr iz zgornjega posta
As you wish – tvoja svobodna izbira in tvoja svobodna odločitev…
sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:16:40:ker zločin po mojem mnenju ni samo metanje v vrečo, ampak tudi držanje le te
Eh, ja… nikjer nisem rekla, da držim vrečo. Ravno nasprotno – trudim se v smeri, da bi se dejanja ustavila. In očitno res ne veš, kako dolga in težka pot je to. Da žrtev sploh razume, da ni ona kriva zlorabe. Da ni normalno to, kar se ji dogaja. Da je sploh sposobna poskusiti prekiniti zlorabo. In še mnogo mnogo stvari…
Si morda vedela, zakaj tako malo zlorab sploh konča na sodiščih? Zato, ker se žrtev, če že pride do te stopnje, da je zmožna in pripravljena zlorabo sploh prijaviti, ponavadi največkrat po prijavi umakne? Ker traja preveč časa od same prijave, do obravnave na sodišču in v tem času se dogajajo ne samo zlorabe, ampak še kaj hujšega? Morda veš, da večina tistih deklet, ki so zlorabo prijavile, potem zanika to dejstvo samo zato, da bi se preprečile grozote, ki so se začele dogajati potem, ko je poskusila zlorabo ustaviti? Ustrahovanja, grožnje, maltretiranje,… ?
In ja – če tebi pomeni biti ob žrtvi, ji poskusiti pomagati razumeti, da sploh sprevidi, kaj se ji dogaja, da sploh razume nekatere stvari, ki so nam kristalno jasne, v njej pač napačno zapisane, vzporedno pa se zloraba še vedno dogaja, ker žrtev ne zmore reči ne in ustaviti zlorabe – če tebi torej to pomeni držanje vreče – ja, potem držim vrečo. In sem po tvojem mnenju zločinec. Tudi prav…
sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:16:40:če bi ti dejansko brala brez naglice, bi ugotovila, da sve z Bardotom zadeve poštimala
Jaz sem brez naglice brala tudi način, kako ti vstopaš v komunikacijo in izražaš svoja mnenja. In ne gre samo za tale thread in tole temo. Veš, včasih je pot pomembnejša, kot cilj…