Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 ... 28
(Read 97370 times)
Miska
5

Re: Posilstvo
Reply #165 - 27.07.2004 at 23:09:46

Jakob_Ostrjan wrote on 27.07.2004 at 22:07:44:
Pa ljudje: a vi niste brali Dalajlame? Mar mislite, da njegove besede o tem, da je rešitev za človeštvo samo v razvijanju sočutja, letijo na rožice, čebelice in srečne zaljubljence? Mislim ej...

Salonski pozitivec in intelektualni duhovnež je kaj lahko biti! Ko se pa življenje dotakne duše in srca nekoliko globje, tam, kjer se skriva resnica, pa vsi takoj v en glas: dajmo ga, hudiča prekletega! Resnica ni slepa! Slepi so njeni iskalci! Ker, če ne bi bili slepi, bi vedeli, da je sploh ni treba iskati! Ker je povsod okoli nas... In s tem v nas!

Jakob, do sposobnosti sočutiti do vseh in vsakogar je treba narediti kar nekaj korakov, prestopiti kar nekaj stopnic. In to, kar uči (piše) Dalajlama - sočutje, je le končna stopnja. Ki jo bomo dosegli… ampak nekoč in nekje…

By Dalajlama: »če upoštevamo kompleksnost naše vrste – zlasti dejstvo, da premoremo misli in čustva, kot tudi domišljijo in zmožnost kritike – postane očitno, da naše potrebe presegajo raven čutov. Razširjenost nemira, stresa in zmede, negotovosti in depresije med ljudmi z zadovoljenimi osnovnimi življenjskimi potrebami jasno kaže na to. Naših stisk, tako tistih, ki jih doživljamo navzven – denimo vojn, kriminala in nasilja – kot tistih, ki jih doživljamo navznoter – duševnega trpljenja – ni mogoče rešiti, če ne odpravimo tega osnovnega primanjkljaja.« Najprej je treba torej odpraviti osnovni primanjkljaj, da bi lahko dosegli nekaj višjega. Pa saj bereš Dalajlamo, ane? Tole je citat iz njegove knjige Etika za novo tisočletje.

In izključno samo o sočutju tudi lahko govori le salonski pozitivec in intelektualni duhovnež. Takšen, ki ne ve, da je do pravega sočutja nemogoče priti kar takoj in naenkrat. Do njega se pride postopoma. Preko ozaveščanja, razumevanja, sprejemanja,…. odpuščanja. Tudi o tem govori Dalajlama, ane? Ne samo o sočutju kot tisti končni stopnji, h kateri je treba stremeti…

In tudi s tegale tvojega posta vsaj jaz ne začutim nekega globokega sočutja do nas ubogih revčkov, ki (še) ne znamo sočutiti do vseh in do vsakogar. Od nekoga, ki premore samo še sočutje, bi se verjetno pričakovalo kaj drugega kot to, kar si napisal ti…

Učimo se vsi. Tudi jaz. In tudi ti…  Smiley

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #166 - 28.07.2004 at 11:16:40

Miska wrote on 27.07.2004 at 20:05:07:
In govorila sem tudi z žrtvijo posilstva. Tudi z deklico recimo, ki jo je posilil njen oče. Šestletno. In se zloraba nadaljuje še danes, ko je stara 26 let...

in kje je kakšna akcija? s tvoje strani, da bi to zlorabo preprečila?

ajao stupid me, ti si sočutna s storilcem in ga razumeš  Undecided

Za Miska wrote on 27.07.2004 at 20:05:07:
nekoga bedastoče, za nekoga ne. Je odvisno od človeka, kako dojame zadevo, je odvisno od tega, kdo in kaj ta človek je in je odvisno od tega, na katerem delu svoje poti se nahaja. In meni je pač vseeno, kako to opredeliš in določiš ti…

ti si po moji opredelitvi podobna zločinka kot fotr iz zgornjega posta

ker zločin po mojem mnenju ni samo metanje v vrečo, ampak tudi držanje le te

[
Ti je Bardo danes tudi o tem dovolj povedal. Pojdi še enkrat brat njegove poste, morda boš pa razumela, kaj ti je želel sporočiti? Če ne boš brala v naglici in jezi (da ne dodam še česa Wink ) in če boš zmogla videti, da tudi kdo, ki je drugačnega mnenja kot si ti, lahko napiše marsikaj zelo dobrega/pametnega/uporabnega, boš lahko marsikaj prebrala v njegovih postih. Tudi odgovor na tole tvoje vprašanje… Smiley

Miska wrote on 27.07.2004 at 20:05:07:
O tem te pa, prosim, ne govori, ne sodi in ne zaključuj. Ne poznaš niti Bardota, ne poznaš niti mene in ne veš, kakšno pot sva hodila vsak v svojem življenju, ne veš, kaj se nama je dogajalo in niti ne veš, v kakšni vlogi, s katerega pola in zakaj nastopava tule tako, kot nastopava… oz. nastopa predvsem Bardo. Jaz sem itak napisala samo, da se strinjam skoraj z vsem, kar je napisal on…

če bi ti dejansko brala brez naglice, bi ugotovila, da sve z Bardotom zadeve poštimala

sicer pa, je že s priznavanjem, da posiljevalec zasluži kazen, povedal dovolj

in je za moje pojme čisto njegov problem, če v kazni ne vidi maščevanja (meni zadostuje, da vidi, da je kazen potrebna)
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #167 - 28.07.2004 at 11:24:15

arelena wrote on 27.07.2004 at 21:17:38:
Smileystrinjam se in z Bardom in Miško...
tudi psihično ali verbalno posilstvo obstaja , mar ne?
mislim da je dovolj besed in da je čas za dejanja ... Roll Eyes

Jao...

če prav razumem, kaj tule med vrsticami piše...torej, če prav razumem, da se sedaj sinjeoko obtožuje, da je psihična in verbalna posiljevalka....

in če se tule gori kar levom rukom nekoga tako obsodi...

potem si še jaz dovolim
njene tožnike/sodnike obsoditi...NEUMNOSTI.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #168 - 28.07.2004 at 11:30:18

Miska wrote on 27.07.2004 at 23:09:46:
Jakob, do sposobnosti sočutiti do vseh in vsakogar je treba narediti kar nekaj korakov, prestopiti kar nekaj stopnic. In to, kar uči (piše) Dalajlama - sočutje, je le končna stopnja. Ki jo bomo dosegli… ampak nekoč in nekje…

By Dalajlama: »če upoštevamo kompleksnost naše vrste – zlasti dejstvo, da premoremo misli in čustva, kot tudi domišljijo in zmožnost kritike – postane očitno, da naše potrebe presegajo raven čutov. Razširjenost nemira, stresa in zmede, negotovosti in depresije med ljudmi z zadovoljenimi osnovnimi življenjskimi potrebami jasno kaže na to. Naših stisk, tako tistih, ki jih doživljamo navzven – denimo vojn, kriminala in nasilja – kot tistih, ki jih doživljamo navznoter – duševnega trpljenja – ni mogoče rešiti, če ne odpravimo tega osnovnega primanjkljaja.« Najprej je treba torej odpraviti osnovni primanjkljaj, da bi lahko dosegli nekaj višjega. Pa saj bereš Dalajlamo, ane? Tole je citat iz njegove knjige Etika za novo tisočletje.

In izključno samo o sočutju tudi lahko govori le salonski pozitivec in intelektualni duhovnež. Takšen, ki ne ve, da je do pravega sočutja nemogoče priti kar takoj in naenkrat. Do njega se pride postopoma. Preko ozaveščanja, razumevanja, sprejemanja,…. odpuščanja. Tudi o tem govori Dalajlama, ane? Ne samo o sočutju kot tisti končni stopnji, h kateri je treba stremeti…

In tudi s tegale tvojega posta vsaj jaz ne začutim nekega globokega sočutja do nas ubogih revčkov, ki (še) ne znamo sočutiti do vseh in do vsakogar. Od nekoga, ki premore samo še sočutje, bi se verjetno pričakovalo kaj drugega kot to, kar si napisal ti…

Zanimivo, da jaz Dalajlamo razumem drugače, meni Dalajlama ne deluje ravno fatalist, glede na prizadevanje za Tibet, sem pa sploh prepričana, da ni tako vdan v usodo in sprejemanje.

Predvsem Miška, kje je tukaj tvoje sočutje do žrtve?

Če obsodiš zločin in dejanje ...

ali se ti ne zdi, da je potrebno zločincu najprej povedat, da to kar počne ni sprejemljivo in da nekoga boli ... ne pa da ga pustiš da ga sračka ...

torej pogovarjava se o cilju in ne o sredstvih ... (ker na sploh ugotavljam, da ima folk tukaj pomešane pojme)
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #169 - 28.07.2004 at 11:32:49

arelena wrote on 27.07.2004 at 21:17:38:
Smileystrinjam se in z Bardom in Miško...
tudi psihično ali verbalno posilstvo obstaja , mar ne?
mislim da je dovolj besed in da je čas za dejanja ... Roll Eyes

glede na to, da si se spravila name, lepo prosim povej

A) kje si našla verbalno posilstvo (Kot zločin)?

B)s čim sem koga verbalno posilila? (pa quote prosim)

C) ali so to tista dejanja, h katerim pozivaš, za destigmatizacio žrtve ...?
Back to top

IP Logged

apostat
Ex Member

Reply #170 - 28.07.2004 at 11:32:53

Hja, kje je tukaj akcija ali reakcija, kaj boš storila s to kopico leporečnih besed, bodo kaj pomagale žrtvam posiljevalcev? Ne, ne... Torej, predlagaj rešitev? Sveta ni mogoče spremeniti - ti se sicer lahko spremeniš, ampak do konca sveta bo zlo sestavni del našega življenja. Dalajlama gor ali dol, resničnost ni pocukrana, treba je biti aktiven, preveč teoriziranja, pa nič prakse, udejstvovanja in konkretnega planiranja ne vidim v teh pocukranih besedah, ki so po eni strani puhle, ker stojijo na idealih, ker pa nikoli ne bo idealnega sveta, še skoz bo nasilje in kriminal, je to na nek način brezpredmetno, v kolikor se ne konkretizira in materializira vse to, kar je bilo povedano... Pri kristjanih mi je recimo to všeč, da niso tako preklemano pasivni kot tile new-age teologi in npr. budisti.....  Embarrassed
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #171 - 28.07.2004 at 11:38:54

sicer quotam exota, toda replay je ta miško

apostat wrote on 28.07.2004 at 11:32:53:
Sveta ni mogoče spremeniti - ti se sicer lahko spremeniš,

recimo s spremembo svojega odnosa do sočutja?
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #172 - 28.07.2004 at 11:44:38

By Dalajlama: » – zlasti dejstvo, da premoremo misli in čustva, kot tudi domišljijo in zmožnost kritike

your words speak for them self and against your belief Undecided
Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #173 - 28.07.2004 at 11:59:43

Smileydraga Lilith...
kaj ti razumeš ali bereš med vrsticami je popolnoma prepuščeno tebi...
in ravno tako etiketiranje, če ti to odgovarja, namreč meni ne.
nakazala sem preprosto , da v naši družbi obstaja vse vrste posilstva in ne le na fizični ravni - na žalost ...in za to smo odgovorni prav vsi mi , ali nam je to všeč ali pa ne.
odgovorni smo v tem ali pogledamo proč , češ to se ne dogaja meni ali pa premalo naredimo, da bi to preprečili oz. premalo pomagamo žrtvam...
in moje mnjenje je , da je treba delo na osebni ravni, najprej to .
nimam se za nekoga , ki bi spreminjal svet , ker se zavedam , da edino lahko spremenim sebe in svoj pogled ...na drugi način pa po svojih možnostih vedno pomagam ljudem v stiski...
ni mi do polemiziranja in le podajam svoje mnenje o tem , da se razumemo
res nisem sama doživela fizičnega nasilja , a psihično in verbalno sem in mislim , da tudi vsak od nas in dobro vem , kako se takrat počutiš...
kot sem rekla ...za kaznovanje obstajajo drugi , ki imajo to pristojnost , in s tem se strinjam
moja pozornost pa je usmerjena predvsem v žrve in v razmišljanje o konkretni pomoči in njihovi rehabilitaciji
vsak pa ima pač svoje mnenje o tej stvari in ravno tako svojo morebitno rešitev...
in mislim , da je tudi to da se z nekom strinjam ali pa ne , moje osebno mnenje ...in nič drugega
če je komu to všeč prav , če drugemu ni , tudi prav
saj na koncu to sploh ni pomembno ...
zdi se mi edino pomembno , da se o tem problemu pogovarjamo odkrito in ni več tabu tema...
Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #174 - 28.07.2004 at 12:24:48

Ljudje smo si različni in kot je bilo že povedano, nekateri bolj preferirajo ukvarjanje s storilcem, nekateri pa bolj z žrtvijo.
Eni so po duši bolj 'policaji', drugi pa bolj 'dohtarji'.

Taka razmejitev je koristna, saj se naloge tako že po naravni poti dobro porazdelijo.
Opaziti pa je mogoče tudi, da lahko med 'policaji' in 'dohtarji' zaradi različnih pristopov prihaja tudi do nesporazumov ali celo konfliktov, čeprav oboji služijo istim ciljem.

Jaz sem nekako bolj nagnjen na tisto drugo stran, ki daje večji poudarek žrtvi in jo poskuša ozdraviti povzročenih ran.

Problematika kriminalcev, njihove rehabilitacije, prevzgoje in podobnih zadev me ne zanima prav dosti ali skoraj nič. Najpomembneje se mi zdi, da se jih onemogoči v nadaljnem škodovanju in s tem je ta plat medalje za mene opravljena.
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #175 - 28.07.2004 at 12:46:42

Hehe, sinjeoka… vidim, da si vzameš čas zame… Grin Khm, khm… le zakaj? Wink Ampak seveda sem si tudi jaz vzela čas zate…

OK, pa pojdiva lepo po vrsti…

sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:16:40:
in kje je kakšna akcija? s tvoje strani, da bi to zlorabo preprečila?

Sinjeoka, govoriš o stvareh, ki jih očitno niti približno ne poznaš. Ne poznaš strahov, ki se dogajajo v žrtvah, ne poznaš občutkov krivde, ki jih žrtve nosijo, ne poznaš razmišljanja žrtve, ki ga sprejmejo seveda preko svojih staršev (očeta), da je to, kar se dogaja, pravilno in normalno,… ne poznaš še marsičesa, ki se dogaja v človeku, ki je žrtev zlorabe. Očitno tega pač ne poznaš ali pa se te ne dotakne. Če bi namreč poznala to, če bi se te te stvari dotaknile tudi v srcu in ne samo v razumu, potem takšnih stvari verjetno ne bi govorila. In mi je žal, ampak res ne veš, kaj sem naredila za to, da bi se konkretno ta zloraba končno preprečila. In kaj še delam. Ve pa to ona, ki je žrtev in meni je to dovolj...

Aja, tole ti pa lahko povem: si moreš misliti, da v njej v tem trenutku ni niti kančka želje po maščevalnosti do očeta? Da v njej ni niti kančka tega, da bi si želela, da bi oče doživljal iste občutke groze, kot jih doživlja ona? Da bi si predvsem želela odpustiti mu? Vem sicer tudi jaz, da so jeza, gnev, gnus in odpor do očeta, še skriti pod plastmi občutkov, ki jih je trenutno sposobna čutiti ona. In da bodo po vsej verjetnosti prišli na plan tudi ti občutki. Morda tudi občutek maščevalnosti, kaj pa vem. Ampak s tem se bomo ukvarjali potem. V tem trenutku je pomembno vse kaj drugega in nekoga, ki nosi v sebi takšen način razmišljanja, kot ga nosiš v sebi ti, bi ona kot žrtev nikoli ne sprejela. Vsaj v tem trenutku ne. In vsaj do sedaj nikogar takšnega ni…

Sicer bi ti o tem tudi lilith verjetno lahko veliko več povedala, bojda študira psihologijo in naj bi o tem kar precej vedela. In njej bi ti vsekakor več verjela, kot verjameš meni, pa tudi veliko lažje bi stvari sprejemala od nje, kot jih sprejemaš od mene. Čeprav me čudi tudi njen način razmišljanja, ker to naj vsekakor ne bi bil način, na kakšnega naj bi razmišljal nekdo, ki mu je (ali bo) psihiatrija poklic. Delo z ljudmi, takšnimi in drugačnimi, žrtvami in storilci, naj bi v prvi vrsti vsebovalo sprejemanje…

ajao stupid me, ti si sočutna s storilcem in ga razumeš  Undecided

To, da si ti stupid, si rekla ti in ne jaz. Da sem sočutna s storilcem, ravno ne morem reči, vsekakor pa poskušam razumeti tudi njega.

ti si po moji opredelitvi podobna zločinka kot fotr iz zgornjega posta

As you wish – tvoja svobodna izbira in tvoja svobodna odločitev…

ker zločin po mojem mnenju ni samo metanje v vrečo, ampak tudi držanje le te

Eh, ja… nikjer nisem rekla, da držim vrečo. Ravno nasprotno – trudim se v smeri, da bi se dejanja ustavila. In očitno res ne veš, kako dolga in težka pot je to. Da žrtev sploh razume, da ni ona kriva zlorabe. Da ni normalno to, kar se ji dogaja. Da je sploh sposobna poskusiti prekiniti zlorabo. In še mnogo mnogo stvari…

Si morda vedela, zakaj tako malo zlorab sploh konča na sodiščih? Zato, ker se žrtev, če že pride do te stopnje, da je zmožna in pripravljena zlorabo sploh prijaviti, ponavadi največkrat po prijavi umakne? Ker traja preveč časa od same prijave, do obravnave na sodišču in v tem času se dogajajo ne samo zlorabe, ampak še kaj hujšega? Morda veš, da večina tistih deklet, ki so zlorabo prijavile, potem zanika to dejstvo samo zato, da bi se preprečile grozote, ki so se začele dogajati potem, ko je poskusila zlorabo ustaviti? Ustrahovanja, grožnje, maltretiranje,… ?

In ja – če tebi pomeni biti ob žrtvi, ji poskusiti pomagati razumeti, da sploh sprevidi, kaj se ji dogaja, da sploh razume nekatere stvari, ki so nam kristalno jasne, v njej pač napačno zapisane, vzporedno pa se zloraba še vedno dogaja, ker žrtev ne zmore reči ne in ustaviti zlorabe – če tebi torej to pomeni držanje vreče – ja, potem držim vrečo. In sem po tvojem mnenju zločinec. Tudi prav…

če bi ti dejansko brala brez naglice, bi ugotovila, da sve z Bardotom zadeve poštimala

Jaz sem brez naglice brala tudi način, kako ti vstopaš v komunikacijo in izražaš svoja mnenja. In ne gre samo za tale thread in tole temo. Veš, včasih je pot pomembnejša, kot cilj… Smiley
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #176 - 28.07.2004 at 12:51:25

arelena wrote on 28.07.2004 at 11:59:43:
Smileydraga Lilith...
kaj ti razumeš ali bereš med vrsticami je popolnoma prepuščeno tebi...
in ravno tako etiketiranje, če ti to odgovarja, namreč meni ne.
nakazala sem preprosto , da v naši družbi obstaja vse vrste posilstva in ne le na fizični ravni - na žalost ...in za to smo odgovorni prav vsi mi , ali nam je to všeč ali pa ne.
odgovorni smo v tem ali pogledamo proč , češ to se ne dogaja meni ali pa premalo naredimo, da bi to preprečili oz. premalo pomagamo žrtvam...

zanimivo, od kod jemlješ verbalno posilstvo? kaj to sploh je? (klevetanje, obrekovanje, nestrinjanja, teženje s svojim mnenjem)

in če te prav razumem, za verbalno posilstvo smo krivi vsi, za dejansko, pa nismo krivi vsi in zato lahko gledamo stran

če hočeš pomagati žrtvi, ji moreš najprej sploh prizanti, da je žrtev. S tem ko sočustvuješ s storilcem, žrtev ne dobi priznanja, da je doživela nasilje (ker je nasilje pa ja posledice sistema, katere žrtev je storilec)

ni mi do polemiziranja in le podajam svoje mnenje o tem , da se razumemo

ni ti do polemiziranja ... kaj pa potem počneš v tem topiku, ko se oglašaš s svojim mnenjem (temu se reče polemiziranje)
in polemiziranje= dajanje mnanj ni nič slabega

kot sem rekla ...za kaznovanje obstajajo drugi , ki imajo to pristojnost , in s tem se strinjam
moja pozornost pa je usmerjena predvsem v žrve in v razmišljanje o konkretni pomoči in njihovi rehabilitaciji
vsak pa ima pač svoje mnenje o tej stvari in ravno tako svojo morebitno rešitev...

zanimivo, za kaznovanje so pristojni drugi, za rehabilitacijo pa nimamo pristojnih organov (a veš kaj so Centri za socialno delo?)

Poleg tega, daj no napiši že svojo vizijo rešitve... mahanje z "rehabilitacijo" ni rehabilitiralo še nikogar

zdi se mi edino pomembno , da se o tem problemu pogovarjamo odkrito in ni več tabu tema...

dokler govoriš ti je izmenjava mnenj, če pa kdo napiše kaj drugega je pa verbalno posilstvo

dvoličnost, da kar zaudarja
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #177 - 28.07.2004 at 12:52:37

sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:30:18:
Zanimivo, da jaz Dalajlamo razumem drugače, meni Dalajlama ne deluje ravno fatalist, glede na prizadevanje za Tibet, sem pa sploh prepričana, da ni tako vdan v usodo in sprejemanje.

Vsakdo vsako stvar razume na svoj način, seveda. Saj menda veš, da vsakdo svet in ljudi v njem doživlja skozi svoja barvna stekla? Ki so obarvana glede na to, kdo in kaj smo, glede na vzorce, ki so nam jih vtisnili starši, družba, okolica,… glede na naš način razmišljanja, glede na… ? In moja barvna stekla so morda obarvana rdeče, tvoja morda modro. In jaz neko stvar preberem/doživim rdeče obarvano, ti modro, seveda. Baje prav zato obstajajo pogovori in baje so prav zato pogovori med ljudmi tako zelo pomembni. Ker le tako se lahko učim prepoznavati moja rdeče obarvana stekla in jih nevtralizirati. Tudi tvoja modra. In obratno, seveda. Če je želja in volja po tem…

Predvsem Miška, kje je tukaj tvoje sočutje do žrtve?

Sočutje ponavadi izražam konkretno osebi, ki ji je namenjeno. V tem primeru žrtvi, torej…

Če obsodiš zločin in dejanje ...

Jaz obsodila nisem, sinjeoka. Če obsojaš ti, ne pripenjaj tega tudi drugim. Vsaj vsem po vrsti ne…

ali se ti ne zdi, da je potrebno zločincu najprej povedat, da to kar počne ni sprejemljivo in da nekoga boli ... ne pa da ga pustiš da ga sračka ...

Najprej je treba dejanje prekiniti. Da se zločin ne dogaja več. Potem morda obstaja celo možnost zločincu povedati, da to, kar počne, ni sprejemljivo in da nekoga boli. Poudarek na »morda«. Ker je to pač odvisno od zločinca samega, ali je sploh sposoben to razumeti. In sprejeti. Tako kot je tebi moje razmišljanje tuje in ga nikakor nočeš razumeti in sprejeti, tako je tudi zločincu to, da njegova dejanja niso sprejemljiva in da nekoga bolijo, lahko težko dopovedati… Poskusiš vedno, seveda. Se potrudiš. Ampak če ne gre, pač ne gre. Če je nekdo zaprt za sprejemanje nečesa, se mora najprej on odpret, da bo sploh lahko kaj prišlo do njega. Zunanji faktorji postanejo nepomembni, če se sprememba ne zgodi v njemu. Ključ za odpiranje te ključavnice se nahaja v njemu. In edino on lahko odklene ključavnico, ki odpira ta vrata…

torej pogovarjava se o cilju in ne o sredstvih ... (ker na sploh ugotavljam, da ima folk tukaj pomešane pojme)

Hm, jaz sem pa vedno mislila, da se za dosego cilja uporabljajo sredstva… nekateri uporabljajo takšna, drugi pač drugačna… Ampak le z uporabo kakršnihkoli sredstev je mogoče doseči cilj. Včasih se ga lahko doseže tudi brez uporabe njih. In govoriti o sredstvih za dosego cilja in o sami poti, kako priti do cilja, je meni pač pomembnejše, kot govoriti o samem cilju…
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #178 - 28.07.2004 at 12:53:56

apostat wrote on 28.07.2004 at 11:32:53:
Hja, kje je tukaj akcija ali reakcija, kaj boš storila s to kopico leporečnih besed, bodo kaj pomagale žrtvam posiljevalcev? Ne, ne... Torej, predlagaj rešitev? Sveta ni mogoče spremeniti - ti se sicer lahko spremeniš, ampak do konca sveta bo zlo sestavni del našega življenja. Dalajlama gor ali dol, resničnost ni pocukrana, treba je biti aktiven, preveč teoriziranja, pa nič prakse, udejstvovanja in konkretnega planiranja ne vidim v teh pocukranih besedah, ki so po eni strani puhle, ker stojijo na idealih, ker pa nikoli ne bo idealnega sveta, še skoz bo nasilje in kriminal, je to na nek način brezpredmetno, v kolikor se ne konkretizira in materializira vse to, kar je bilo povedano... Pri kristjanih mi je recimo to všeč, da niso tako preklemano pasivni kot tile new-age teologi in npr. budisti.....  Embarrassed

apostat, se pa res ne spomnim, kje sem točno to že prebrala – sveta ne moreš spremeniti, lahko pa spremeniš sebe. In če se spremenim jaz, če se spremeniš ti, če se spremeni on, če se spremeni ona, … potem se bo počasi spremenil tudi svet. Ne morem narediti vsega, lahko pa naredim največ, kar lahko – spremenim sebe, torej. In jaz se to vsekakor trudim početi…

Baje je srednja pot itak najboljša – nekaj teorije, nekaj prakse, pa gre. Včasih hitro, včasih počasi, ampak gre pa… Smiley

Nasilje in kriminal bosta obstajala na svetu toliko časa, dokler bosta obstajala v nas. Sveta ne moreš spremeniti, lahko pa spremeniš sebe. Torej?

P.S: Poznam kristjane, ki so zelo pasivni in poznam new-age teologe (kot jih imenuješ ti), ki so zelo aktivni…
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #179 - 28.07.2004 at 12:54:48

sinjeoka wrote on 28.07.2004 at 11:38:54:
sicer quotam exota, toda replay je ta miško

recimo s spremembo svojega odnosa do sočutja?

In o tem, koliko sem jaz sposobna sočutiti in koliko ne, res ne bi zgubljala časa, da bi tebe prepričevala v to…. Meni je predvsem pomembno, da vem to sama in da to začutijo tisti, ki jim je moje sočutje tudi namenjeno…
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 ... 28