Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 ... 28
(Read 97263 times)
Bardo_Thodol
5

Re: Posilstvo
Reply #150 - 27.07.2004 at 15:59:03

sinjeoka wrote on 27.07.2004 at 15:40:16:
no, zdaj mi pa prosim še to objasni kdo ali kaj kreira moralo ali etiko...

Moralo ali etiko kreiramo ljudje.
Ljudje nismo "črnobeli", slabi-dobri, čustveni-razumarski, srečni-nesrečni.  Ljudje smo vse to hkrati in tudi vse tisto kar je vmes.
Moralno-etičnih konceptov brez razuma ne bi mogli nikakor skupaj spraviti. Kot začimba v dobri juhi, so temu pripomogla tudi čustva, vse skupaj pa je pripeljalo do tega, kar imamo, kar pa spet ne bi hotel soditi ali je dobro ali slabo. Verjetno je nekaj vmes.

Quote:
sicer pa tvoja logika nekako pomeni to
posilstvo=nesreča
neposilstvo=sreča

Zadeve so dokaj relativne (niso črno bele) vendar po pravilu nesrečo prinaša vse, kar je na silo in proti svobodni volji.
Sreča je lahko tudi dober seks in če se partnerja dogovorita, da je lahko prisotna tudi določena mera sile ali posilstva (bolj v igri, kot za res) je lahko tudi tako posilstvo sreča (za oba).
Tudi ne bom trdil, da nekateri ne morejo bit srečni, če nič ne seksajo, ima svakakvih  Cheesy

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #151 - 27.07.2004 at 17:56:08

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 15:02:19:
Če nekdo trdi, da je za srečo potrebna tudi nesreča, nesrečno počutje pa povzročajo tudi posilstva, pretepi in uboji, potem je to to.
Ali pa misliš, da je mogoče imela (in to v tem topiku) v mislih, kakšno drugo ali pa kar tako eno abstraktno nesrečo?

Jaz bolj verjamem, da je kapaciteta za trpljenje povezana s kapaciteto za doživljanje sreče...torej kolikor bolj trpimo v bad situaciji, toliko bolj smo srečni, ko se pojavijo pogoji za to.

Je pa tudi res, da nas slabe stvari v življenju učijo ceniti tiste dobre....ampak še zmeraj ne verjamem, da mora to biti ravno posilstvo ( ali da je sinjeoka imela ravno to v mislih).
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #152 - 27.07.2004 at 17:58:47

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 15:59:03:

Jaz ostro ločim med etiko in moralo. In moji etični principi bodo zmeraj nad obče priznano moralo.
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #153 - 27.07.2004 at 18:10:09

Jao, jao… danes se je tukajle skorajda posilstvo zgodilo… ampak Bardo vloge žrtve pač noče prevzet… Grin

Se pa lahko podpišem pod skorajda vse, kar je Bardo napisal, razen pod tole sigurno ne:

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 12:47:20:
Mater ste ženske maščevalne  Cheesy

… ne posplošuj Bardo, prosim, ker ne velja za vse… Wink
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #154 - 27.07.2004 at 18:23:56

Miska wrote on 27.07.2004 at 18:10:09:

Miška, se opravičujem, jasno da niste vse maščevalne (ali vsaj ne vedno, ravno tako ne, kot moški)  Cheesy

Saj sem hotel napisati "mater ste ene ženske maščevalne" in sem že popravljal, potem se pa premislil in zanalašč ostal provokativen, ker me je zanimalo, če bo kdo opazil   8)

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #155 - 27.07.2004 at 18:39:58

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 15:59:03:
Ljudje nismo "črnobeli", slabi-dobri, čustveni-razumarski, srečni-nesrečni.  Ljudje smo vse to hkrati in tudi vse tisto kar je vmes.
Moralno-etičnih konceptov brez razuma ne bi mogli nikakor skupaj spraviti. Kot začimba v dobri juhi, so temu pripomogla tudi čustva, vse skupaj pa je pripeljalo do tega, kar imamo, kar pa spet ne bi hotel soditi ali je dobro ali slabo. Verjetno je nekaj vmes.

hvala you got the point

ama sva se v tem pregovarjanju oddaljila od bistva

jaz ne pravim, da so žrtve žejne krvi, jaz pravim, da vsako kaznovanje (tudi robotsko) vsebuje tudi maščevanje. Recimo javnost se ne pritožuje nad kaznovalnim režimom za kurje tatove, ker jim feeling za pravičnost pove, da so odslužili kazen primerno svojemu zločinu.
(pa ima ta kazen v sebi tudi komponento maščevanja - ne glede na to ali si si ti to sposoben priznati)

Žrtve so načeloma sposobne tudi odpuščanja, če je storilec sposoben kesanja.

Tako, zdaj sva pa v tisti ozki skupini zločincev, kamor spada večina pedofilov in posiljevalcev, za katere se tukaj načeloma strinjamo, da so njihove kazni premile glede na storjen zločin. Poleg tega se tu pojavlja problem povratništva, ki je posledica dejstva, da ti zločinci v svojem ravnanju ne vidijo zločina in se ga zato tudi ne kesajo.

Problem je torej dvojen. Kazen je premila in zato žrtve ne dobijo zadoščenja od družbe, da je posilstvo svinjarija najhujše vrste (z drugo besedo maščevanja). In zaradi mile politike kaznovanja zločinec, ki tako ali tako v svojem ravnanju ne vidi, da bi bilo kaj narobe, ampak je le uboga "žrtev sistema", dobi dodatno potrditev, da se mu zločin splača.

Maščevanje danes ni tisto, ko šprica kri, je dobilo precej bolj  civilizirano obliko humanega zapora, toda maščevanje za zločin je zmeraj bil in bo v funkciji rehabilitacije žrtve. Seveda, ti lahko tukaj slepomišiš, da nisi maščevalenn, jezen .... ker je tole nenazadnje samo forum in so dejanja očem skrita. Toda človeška narava in feeling za etiko in moralo je v tebi sestavljena, tako kot si že sam ugotovil, tudi iz čustvene komponente. Kar v besedah sicer lahko zanikaš, dejansko pa ne  Undecided

Vendeta, o kateri tukaj teče beseda,  naj bi bila zgolj način kako gospodu zločincu pokazati, zakaj je njegovo dejanje moralno zavržno.

Raziskave namreč kažejo, da je ravno ta segment zločincev, najbolj nepoboljšljiv in povratniški, zaradi grozljivosti zločina samega pa poleg tega družbeno nevarnejši.

Kaj potemtakem s takim človekom sploh lahko narediš?

Kazen je učinkovita le če jo zločinec sprejme kot pravično. (posiljevalec načeloma sebe ne vidi kot zločinca)

Rehabilitacija je praktično neučinkovita, ker ni prostovoljnega sodelovanja s trani zločinca.

Zato prosim Miško in Bardota, da mi lepo prosim povesta ali obstaja še kak drug način takim trdobučnim zločincem dopovedat, da je posilstvo zločin; ne da bi pri tem uporabil metodo " klin se s klinom zbija?" ???

drugače pa, najlažje je bit humanist, ko se zločin dogaja drugemu  Undecided
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #156 - 27.07.2004 at 18:42:09

Miska wrote on 27.07.2004 at 18:10:09:
Jao, jao… danes se je tukajle skorajda posilstvo zgodilo… ampak Bardo vloge žrtve pač noče prevzet… Grin

Se pa lahko podpišem pod skorajda vse, kar je Bardo napisal, razen pod tole sigurno ne:

bejbi bejbi

ali si kdaj že govorila s kakim pedofilom o zločinu, ali si kdaj recimo bila v tacenskem kriminalističnem muzeju?

... da govoriš take bedastoče
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #157 - 27.07.2004 at 18:51:11

sinjeoka wrote on 27.07.2004 at 18:39:58:
Žrtve so načeloma sposobne tudi odpuščanja, če je storilec sposoben kesanja.

Sposobnost kesanja je nujen predpogoj odpuščanja. Če ni kesanja oz. priznanja krivde, ostane žrtev zaciklana v proces dokazovanja, da se ji je zgodilo nasilje.

drugače pa, najlažje je bit humanist, ko se zločin dogaja drugemu  Undecided.

Še kako res. Se zadnjič predlagala t-ja za izjavo leta s podobno tezo, zdaj pa še tebe.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #158 - 27.07.2004 at 18:55:51

Jaz zločincu niti nimam nobenega namena razlagati, kaj je dobro in kaj zlo. Moj namen je zločinca le čimbolj učinkovito onemogočiti (pa zaradi mene lahko tudi s kastracijo), da podobnih dejanj ne bo mogel več storiti.  Sicer pa nimam do njega nobenega posebnega čustvenega odnosa.

Morda pa zločince najbolj rajca ravno ta želja žrtve po maščevanju, da se z njimi čustveno ukvarjajo tudi še dolgo po dejanju. Morda storilec na tak perverzen način kupuje pozornost od žrtve.

Po mojem mnenju ga lahko še najbolj kaznuješ tako, da zate po dejanju, ko je bil odstranjen, sploh ne obstaja več. Preprosto se je treba prenehati z njim miselno in čustveno ukvarjati. Za ukvarjanje s kaznjenci obstajajo posebne službe.

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #159 - 27.07.2004 at 19:02:13

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 18:55:51:
Jaz zločincu niti nimam nobenega namena razlagati, kaj je dobro in kaj zlo. Moj namen je zločinca le čimbolj učinkovito onemogočiti (pa zaradi mene lahko tudi s kastracijo), da podobnih dejanj ne bo mogel več storiti.  Sicer pa nimam do njega nobenega posebnega čustvenega odnosa.

Morda pa zločince najbolj rajca ravno ta želja žrtve po maščevanju, da se z njimi čustveno ukvarjajo tudi še dolgo po dejanju. Morda storilec na tak perverzen način kupuje pozornost od žrtve.

Po mojem mnenju ga lahko še najbolj kaznuješ tako, da zate po dejanju, ko je bil odstranjen, sploh ne obstaja več. Preprosto se je treba prenehati z njim miselno in čustveno ukvarjati. Za ukvarjanje s kaznjenci obstajajo posebne službe.

Strinjam se čisto z vsem.
Razen s tistim delom "nimam do zločinca nobenega posebnega čustvenega odnosa".
Se lahko ti strinjaš, da je s pozicije žrtve nemogoče ne imeti čustveni odnos do zločina in zločinca?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #160 - 27.07.2004 at 19:10:03

Lilith wrote on 27.07.2004 at 19:02:13:
Se lahko ti strinjaš, da je s pozicije žrtve nemogoče ne imeti čustveni odnos do zločina in zločinca?

Vem, da je težko, za mnoge celo nemogoče, vendar po mojem mnenju je to pravilen odnos do storilca, predvsem pa do samega sebe.

Posiljen sicer res še nisem bil   8) vendar so tudi meni  že prizadejali kaj hudega in kolikor se spomnim, je bilo najtežje takrat, kadar sem dogodek še dolgo premleval in načrtoval nekakšna maščevanja ali kaj podobnega, najlažje pa takrat, kadar sem se potrudil na vse skupaj čimprej pozabiti.

Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #161 - 27.07.2004 at 20:05:07

Hehe, sinjeoka… napad z vsemi topovi, kar jih premoreš (ja, ja, vem – nekaj jih imaš še skritih v rezervi Wink ), je itak tisto, kar sem tudi pričakovala kot tvoj odziv na moj post…

sinjeoka wrote on 27.07.2004 at 18:42:09:
bejbi bejbi

Naj ti bo. Ti dovolim, da me kličeš bejbi, če se ti potem bolje počutiš… Grin

ali si kdaj že govorila s kakim pedofilom o zločinu, ali si kdaj recimo bila v tacenskem kriminalističnem muzeju?

Sem. Govorila sem s storilcem posilstva. Tudi s storilcem poskusa posilstva, kar je v bistvu isto, če upoštevaš, da je žrtvi uspelo zbežati zaradi srečnega spleta okoliščin. In žrtev je bila še zelo mladoletna, torej bi temu lahko rekla celo pedofil. Kaj boš rekla, če ti povem, da sem bila sama ta žrtev, ki ji je, hvala Bogu, uspelo zbežati še pred samim dejanjem?

In govorila sem tudi z žrtvijo posilstva. Tudi z deklico recimo, ki jo je posilil njen oče. Šestletno. In se zloraba nadaljuje še danes, ko je stara 26 let...

V tacenskem kriminalističnem muzeju pa res še nisem bila. In ti misliš, da bi ogled tega muzeja spremenil moj pogled na to? Ne bi, sem prepričana v to...

... da govoriš take bedastoče

Za nekoga bedastoče, za nekoga ne. Je odvisno od človeka, kako dojame zadevo, je odvisno od tega, kdo in kaj ta človek je in je odvisno od tega, na katerem delu svoje poti se nahaja. In meni je pač vseeno, kako to opredeliš in določiš ti…

Zato prosim Miško in Bardota, da mi lepo prosim povesta ali obstaja še kak drug način takim trdobučnim zločincem dopovedat, da je posilstvo zločin; ne da bi pri tem uporabil metodo " klin se s klinom zbija?" ???

Ti je Bardo danes tudi o tem dovolj povedal. Pojdi še enkrat brat njegove poste, morda boš pa razumela, kaj ti je želel sporočiti? Če ne boš brala v naglici in jezi (da ne dodam še česa Wink ) in če boš zmogla videti, da tudi kdo, ki je drugačnega mnenja kot si ti, lahko napiše marsikaj zelo dobrega/pametnega/uporabnega, boš lahko marsikaj prebrala v njegovih postih. Tudi odgovor na tole tvoje vprašanje… Smiley

drugače pa, najlažje je bit humanist, ko se zločin dogaja drugemu  Undecided

O tem te pa, prosim, ne govori, ne sodi in ne zaključuj. Ne poznaš niti Bardota, ne poznaš niti mene in ne veš, kakšno pot sva hodila vsak v svojem življenju, ne veš, kaj se nama je dogajalo in niti ne veš, v kakšni vlogi, s katerega pola in zakaj nastopava tule tako, kot nastopava… oz. nastopa predvsem Bardo. Jaz sem itak napisala samo, da se strinjam skoraj z vsem, kar je napisal on…
Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #162 - 27.07.2004 at 21:17:38

Smileystrinjam se in z Bardom in Miško...
tudi psihično ali verbalno posilstvo obstaja , mar ne?
mislim da je dovolj besed in da je čas za dejanja ... Roll Eyes
Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

Jakob_Ostrjan
4

Samo srce
Kranj
Reply #163 - 27.07.2004 at 22:07:44

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 18:55:51:
Moj namen je zločinca le čimbolj učinkovito onemogočiti (pa zaradi mene lahko tudi s kastracijo), da podobnih dejanj ne bo mogel več storiti.  Sicer pa nimam do njega nobenega posebnega čustvenega odnosa.

Zelo učinkovito, moram reči... Kot da je v žensko vagino mogoče na silo penetrirati samo s penisom...

Saj, če bi do storilca imel kakšen pozitiven čustven odnos, potem bi do njega čutil sočutje.

Tole moje pisanje ne leti samo nate, Bardo. Si ravno pri roki, da tvoje besede ponucam za tisto, kar bi rad povedal vsem...

Pa ljudje: a vi niste brali Dalajlame? Mar mislite, da njegove besede o tem, da je rešitev za človeštvo samo v razvijanju sočutja, letijo na rožice, čebelice in srečne zaljubljence? Mislim ej...

Salonski pozitivec in intelektualni duhovnež je kaj lahko biti! Ko se pa življenje dotakne duše in srca nekoliko globje, tam, kjer se skriva resnica, pa vsi takoj v en glas: dajmo ga, hudiča prekletega! Resnica ni slepa! Slepi so njeni iskalci! Ker, če ne bi bili slepi, bi vedeli, da je sploh ni treba iskati! Ker je povsod okoli nas... In s tem v nas!
Back to top

PA BOHLONEJ, K' STE TOLE BRAL...

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #164 - 27.07.2004 at 22:45:32

Jakob_Ostrjan wrote on 27.07.2004 at 22:07:44:
Zelo učinkovito, moram reči... Kot da je v žensko vagino mogoče na silo penetrirati samo s penisom...

Hehe, čeprav s kastracijo nisem mislil čisto resno, se kot možnost vseeno pojavlja, saj so bili znani primeri, ki so jo nekateri tudi prostovoljno sprejeli, v zameno za zmanjšanje kazni. (Nekoč so bili pa kastrati znani tudi kot odlični pevci in nekateri so bili  slavne in cenjene osebnosti, vendar tudi brez spolne želje )

Naj omenim še to, da  pri kastraciji  ne odrežejo penisa, ampak testise, ki proizvajajo spolni hormon testosteron.
(in bika spremenijo v vola)
Ko se proizvodnja hormona ustavi, poide tudi libido. S svojim binglnom lahko sicer še vedno veselo mahaš naokoli, vendar kakšna posebna želja po kakršnem koli penetriranju se bo zminimalizirala. Večji del trika okoli  spolnosti je v kemiji in magiji hormonov.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 ... 28