Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 28
(Read 97420 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: Posilstvo
Reply #105 - 27.07.2004 at 11:32:00

arelena wrote on 27.07.2004 at 11:07:53:
Winkko razmišljam in berem o tem , vidim , da je govor pretežno o tem , kako bi kaznovali take ljudi...se strinjam
a , kje je debata o tem , kako bi pomagali žrtvam?
te ostanejo v anonimnosti , same s svojo težko izkušnjo in največkrat še stigmatizirane.
mislim da , če bi bolj razmišljali , kako in na kakšen način pomagati tem , bi naredili več pozitivnega ...
žal so besede včasih premalo , potrebna bi bila dejanja
kaj menite?

ali se ti ne zdi, da je ravno taka razprava tudi del destigmatiziranja žrtve... recimo, da se obsodi (govorim z moralnega vidika) storilca?

sicer jih bom spet kasirala kot ostra ... vendar mene ravno taki pozivi k kvazi strapnosti spravljajo ob živce, tudi del nudenja zadoščenja skozi kaznovanje storilca je del ali način rehabilitacije žrtve

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #106 - 27.07.2004 at 11:32:35

japka wrote on 27.07.2004 at 11:31:51:
Ne veš, ker dokler ne posiljuje ni posiljevalec.

na kakšne preventivne ukrepe pa potemtakem misliš  ???

Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #107 - 27.07.2004 at 11:35:09

Winkpomoči so res potrebni oboji , a ne bi o Ruglju... Grin
lahko bi bili vsi bolj aktivni na področju skupin za samopomoč , na fizični in psihični bazi...
t. i. duhovnost bi morala bolj zaživeti v življenju in ne le v mnenjih in besedah...
tu , pri nas imamo skupino , ki volontersko skrbi za odvisnike vseh vrst , organizira srečanja staršev , pogovore in podporo in začelo se je z dekletom , ki je izstopila iz samostana , šla direktno na cesto ...med te ljudiin začela z delom .
tudi njej ni bilo lahko , ker ni imela nič...pomagali smo ji prijatelji z obleko in ji omogočili stanovanje.
danes ima svoj program in donatorje , ki jih je priskrbela sama( brez pomoči države) in vse lepo teče...
ta oseba ima karizmo in verjame , da je takih še veliko ...le . če ne bomo preveč gledali stran( ker je tako pač lažje)
Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #108 - 27.07.2004 at 11:35:26

japka wrote on 27.07.2004 at 11:22:47:
Ne samo kako pomagati žrtvam, zanimivo bi bilo tudi kako preprečit takšna dejanja. Preventiva. Pomagat kot žrtvam tudi storilcem, preventivno.
Da se to ne bi dogajalo.
Da bi jutri bil dan lepši..

Preventiva proti storilcem...ne bo šlo. Človekove pravice so tako zastavljena, da ne jaz ne ti nimava zakonske pravice posegati v nekoga, za katerega veva, da je pokvarjen, ni pa še nič protizakonitega storil.

Preventiva da se nekaj hudega tebi ne naredi, je pa biti pozoren, brati med vrsticami, pravočasno prepoznati pokvarjenca in mu ne dovoliti v tvoje življenje.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #109 - 27.07.2004 at 11:37:08

sinjeoka wrote on 27.07.2004 at 11:32:00:
ali se ti ne zdi, da je ravno taka razprava tudi del destigmatiziranja žrtve... recimo, da se obsodi (govorim z moralnega vidika) storilca?

sicer jih bom spet kasirala kot ostra ... vendar mene ravno taki pozivi k kvazi strapnosti spravljajo ob živce, tudi del nudenja zadoščenja skozi kaznovanje storilca je del ali način rehabilitacije žrtve

se podpišem
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #110 - 27.07.2004 at 11:51:07

Saj ravno to "terapevtsko" nudenje zadoščenja, oziroma satisfakcija ob trpljenju drugih nasploh, po moje zelo lepo ilustrira, kako sprevržena je lahko človeška narava, tudi če tako na prvi pogled ne izgleda.

V svojem imenu lahko trdim, da ne čutim (več) nobenega zadoščenja, če tam v kakšni ječi enega moralnega reveža maltretirajo ali mu režejo kožo s hrbta, ker je meni ali mojim najbližjim storil kaj hudega.  Seveda ga je treba onemogočiti, da česa podobnega ne bo imel več prilike početi, vendar, lepo vas prosim, ne zaradi mojega zadoščenja, da se bom potem kao bolje počutil, ker je tudi ta prasec vendarle dobil tisto, kar si zasluži, ampak preprosto in zgolj zaradi neke splošne varnosti.

Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #111 - 27.07.2004 at 11:54:35

Smileyne mislim s tem na strpnost s takimi ljudmi ...v mislih sem imela razumevanje in konkretne akcije v zvezi s tem.
če bi vask od nas kaj naredil...vključno z menoj..., potem bi bilo drugače.
v svoji okolici imam precej ljudi s to izkušnjo in včasih je korak že pogovor in podpora
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #112 - 27.07.2004 at 11:59:45

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 11:04:27:
Takrat, ko bi pa začutil željo po maščevanju in si zaželel napadalcu odrezati glavo, iztakniti oči in podobne grozote, pa takoj padem na tisto nravstveno raven, ki me morda približa ali celo izenačuje z napadalcem.
Žrtvin odnos do napadalca, je tisti, ki ga ali izenačuje z napadalcem ali ne izenačuje

Bardo, ne vem, če se tega zavedaš, vendar vsaka žrtev, ki bi brala tvoj pogled na stvar, bi se počutila dvakrat zlorabljeno- najprej s strani agresorja, sedaj pa še s tvoje strani.
Zakaj?
S svojo filozofijo dušiš oz. zanikaš naravni potek reagiranja. Naravni potek reagiranja je takšen, da je žrtev ob zlorabi prizadeta, jezna in želi storilca kaznovati (maščevati).
Tvoj pristop reagiranja je umetna tvorba in vsebuje dušenje jeze, na nek način nastavljanje drugega lica, tezo, da je treba vse pretrpeti, vse razumeti... Enostavno se s to nenaravno držo postaviti nad storilca.

Sicer govoriš o lastnih izkušnjah, ki pa jim jaz težko verjamem, da so te dejansko osebno tako zelo ogrožale, ker potem tvoja filozofija enostavno ne bi več zdržala.

Tovrstni pristop je zame navadno preseravanje, kajti če storilca ne kaznujemo (oz. maščujemo, saj govorim na osebni ravni, iz pozicije žrtvinih naravnih čustev), ga pravzaprav nagradimo. Wrong, wrong, wrong. Angry
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #113 - 27.07.2004 at 11:59:46

sinjeoka wrote on 27.07.2004 at 11:32:00:

Še vedno ni dovolj povzdigovanja besed v korist destigmatizacije žrtev. Žrtve so stigmatizirane od prijave posilstva naprej, v preiskovalnem postopku, v sodnem postopku, v družini, v družbi.

Kaj pa je drugo kot stigmatizacija žrtve, ko začnejo besedičiti o razlogih storilca, o njegovem trpečem otroštvu, o človekovih pravicah, o karmi, ob tem pa še o dvomljivem moralnem življenju žrtve, o njeni naivnosti.

Ne glede na razloge in okoliščine je storilec odgovoren za svoja dejanja.  In zato se mora, tako kot je Toni napisal, zavedati svojih dejanj in do njih zavzeti moralno držo. Vsako iskanje razlogov je v bistvu iskanje izgovorov.  
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #114 - 27.07.2004 at 12:08:38

arelena wrote on 27.07.2004 at 11:54:35:
Smileyne mislim s tem na strpnost s takimi ljudmi ...v mislih sem imela razumevanje in konkretne akcije v zvezi s tem.
če bi vask od nas kaj naredil...vključno z menoj..., potem bi bilo drugače.
v svoji okolici imam precej ljudi s to izkušnjo in včasih je korak že pogovor in podpora

lahko kar začneš .. jaz sem pa korak za tabo

dokler pa pozivaš druge, da naj nekaj storijo je pa zame navadna nakladancija

tukaj konkretno se pogovarjamo o problemu stigmatizacije žrtve posilstva z nekim kvazi opravičevanjem dejanja

glede na to, da imaš okoli sebe prece ljudi s to izkušnjo reagiraš nekam netipično (oni pa očitno tudi)
Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #115 - 27.07.2004 at 12:13:56

Smileyja, potrebno je da vsak od nas sprejme in se zaveda odgovornosti za vse , kar počne...
in normalno je , da se odzovemo na take situacije in tudi potrebno je da se...
a še vedno mislim , da premalo storimo in preveč govorimo
in kljub temu ne bom igrala Boga  in bom raje svojo energijo usmerila za pomoč (čeprav še tako malo ) takim ljudem , ki so v stiski
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #116 - 27.07.2004 at 12:25:09

Lilith wrote on 27.07.2004 at 11:59:45:
Tovrstni pristop je zame navadno preseravanje, kajti če storilca ne kaznujemo (oz. maščujemo, saj govorim na osebni ravni, iz pozicije žrtvinih naravnih čustev), ga pravzaprav nagradimo. Wrong, wrong, wrong. Angry

Ali sem mogoče kje napisal, da se storilca ne sme kaznovati?
Mislim, da že ene deset postov nazaj trobim, kako si jaz predstavljam idealno in učinkovito kaznovalno politiko, ki mora storilca predvsem onemogočiti, ne pa pri publiki vzbujati maščevanja na osebni ravni ali krvoželjnih apetitov.

Omenil sem tudi, da bi bili po mojem prepričanju idealni "egzekutorji" brezčustveni roboti, ker bi potem odpadla tudi vsa tista za žrtev neprijetna in dostikrat nepotrebna zasliševanja, ki najpogosteje služijo le izživljanju in prikriti privoščljivosti tako zasliševalcev kot tudi ostale prisotne publike.

Ja, res bi lahko potrdil, da verjetno res še nisem bil prav zares življensko ogrožen zaradi nasilja drugih, čeprav bi v veliko situacijah s samo malce drugačnim obnašanjem prav lahko postal tudi žrtev.
Ko sem bil še mlajši, sem bil večkrat od "frendov" tudi tepen (no kasneje se je tudi to obrnilo  Cheesy ), vendar ko sem postajal zrelejši, sem do takih konfliktov postajal bolj  indiferenten, jeza, ki je tako značilna za nedozorelost, se je začela počasi izgubljati in z več razumevanja pride tudi več strpnosti in posledično manj nasilja.

Back to top

IP Logged

Toni_Zamene
4

Po svoji podobi.

Reply #117 - 27.07.2004 at 12:32:17

Lilith wrote on 27.07.2004 at 11:59:45:
Bardo, ne vem, če se tega zavedaš, vendar vsaka žrtev, ki bi brala tvoj pogled na stvar, bi se počutila dvakrat zlorabljeno- najprej s strani agresorja, sedaj pa še s tvoje strani.
Zakaj?
S svojo filozofijo dušiš oz. zanikaš naravni potek reagiranja. Naravni potek reagiranja je takšen, da je žrtev ob zlorabi prizadeta, jezna in želi storilca kaznovati (maščevati).
Tvoj pristop reagiranja je umetna tvorba in vsebuje dušenje jeze, na nek način nastavljanje drugega lica, tezo, da je treba vse pretrpeti, vse razumeti... Enostavno se s to nenaravno držo postaviti nad storilca.

Sicer govoriš o lastnih izkušnjah, ki pa jim jaz težko verjamem, da so te dejansko osebno tako zelo ogrožale, ker potem tvoja filozofija enostavno ne bi več zdržala.

Tudi sam  vidim te stvari tako.

Besede Barda, da me moja želja po maščevanju izenači z nasilnežem ,govori o namernem spregledu vzrokov in posledic v duhu neke   filozofije. Filozofija " drugega lica " se v praksi človeštva ni najbolj obnesla. Ob tem koliko krutosti so, so bili ( in bodo ) deležni nekateri ljudje, se mi zdi, da sem do njih s tovrstno filozofijo enako krut, če ne še bolj, ker zahtevam od njih, da se odpovedo temu  kar ob tem čutijo.
Back to top

Svašta.

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #118 - 27.07.2004 at 12:33:48

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 12:25:09:
Ali sem mogoče kje napisal, da se storilca ne sme kaznovati?

Ti zlorabljaš besedo maščevanje za neko nravstveno izenačevanje žrtve s storilcem in to je moment, v katerem ti očitam zlorabo žrtve.
Jaz ti skušam dopovedati, da je maščevanje naraven proces in v bistvu enakoznačen kaznovanju.
Ti pa kaznovanje ločiš od maščevanja- prvega zagovarjaš, drugega degradiraš na nivo nravstvene pokvarjenosti. Paradoksa oz. umetne tvorbe, ki jo na ta način povzročaš, pa očitno ne vidiš?

Bardo_Thodol wrote on 27.07.2004 at 12:25:09:
Ko sem bil še mlajši, sem bil večkrat od "frendov" tudi tepen (no kasneje se je tudi to obrnilo  Cheesy ), vendar ko sem postajal zrelejši, sem do takih konfliktov postajal bolj  indiferenten, jeza, ki je tako značilna za nedozorelost, se je začela počasi izgubljati in z več razumevanja pride tudi več strpnosti in posledično manj nasilja.

Jeza ni nezrelo čustvo oz. ni značilna za nedozorelost, kot ti ponujaš, pač pa je naraven način reagiranja, naravna posledica doživete zlorabe.
Dušenje jeze je veliko manj zdravo in zrelo kot pa izražanje le-te, če je upravičena.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #119 - 27.07.2004 at 12:40:27

jaz se pa sprašujem zakaj nekateri raje sočustvujejo z zločincem kot pa z njegovo žrtvijo ???
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 28