Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 
(Read 30082 times)
lola
5

Maribor
Re: koliko so odločitve sploh racionalne?
Reply #90 - 17.03.2004 at 13:43:11

Quote:
ja.

razlago pa si lahko najdes v svojem napisanem spodaj (ce bos dovolj pozorna in iskrena).
Hari bol.

???   ???   ???   ???   ???

Hari bol.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #91 - 17.03.2004 at 13:45:34

lola wrote on 17.03.2004 at 13:43:11:
    ???   ???   ???   ???   ???

Hari bol.

ja... Hari bol! Wink

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #92 - 17.03.2004 at 13:46:54

Quote:
ja... Hari bol! Wink

Grin Grin Grin

boli me za Harija ...

Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #93 - 17.03.2004 at 14:19:12

Bardo_Thodol wrote on 17.03.2004 at 13:46:54:
Grin Grin Grin

boli me za Harija ...

Grin    Grin     Grin     Grin

ja, bo že držalo, da je boljši Bol na Braču  Grin
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #94 - 19.03.2004 at 09:22:21

Sem zadnjic cist tako impulzivno Wink vprašala kolega: ej, kaj je to racionalizem? Pa izstreli: racionalizem je ugotavljanje vzroka in posledice. Ha? Smiley Dobra, ne? Pa pravim še vnadalje: torej osnovo vprašanje je itak ZAKAJ, ne? No, sam pol sem se spomila, da je ugotavljanje vzroka in posledice pravzaprav raziskovanje oz. znanost. In največjim znanstvenikom je pravzaprav falil en velik del racionalizma, kot vem. So meli svojo inteligenco in energijo, bili so nekako bili na meji med norim in genijalnim. Kot otroci Smiley
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #95 - 19.03.2004 at 11:15:20

lola wrote on 17.03.2004 at 14:19:12:

Grin    Grin     Grin     Grin

ja, bo že držalo, da je boljši Bol na Braču  Grin

Ker sem jest glih Bol na Braču ven privlekel, se čutim poklicanega da ga razložim....

Hari Bol je enako Bolu na Braču po mojem pojmovanju, sam en uporablja prvo, drugi drugo tretji bo reku BTC City.... Wink))

Vsak si sam izbira svojga boga, klic in čaščenje po njemu na njega, spoštujmo vsakega.
Kiss Kiss Kiss
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #96 - 19.03.2004 at 11:24:36

Gru Gru wrote on 19.03.2004 at 11:15:20:
Vsak si sam izbira svojga boga, klic in čaščenje po njemu na njega, spoštujmo vsakega.

Bog je sam en, za vse univerzalen, ker drgac ne bi mogu bit Bog, Absolut.

res pa je to, da ga vsak izmed nas, individualnih dus po svojih zmoznostih zaznava in v skladu s tem casti. s tem realiziranim znanjem lahko iskreno spostujemo vsakogar glede na njegovo trenutno pozicijo.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #97 - 19.03.2004 at 12:48:54

Quote:
Bog je sam en, za vse univerzalen, ker drgac ne bi mogu bit Bog, Absolut.

res pa je to, da ga vsak izmed nas, individualnih dus po svojih zmoznostih zaznava in v skladu s tem casti. s tem realiziranim znanjem lahko iskreno spostujemo vsakogar glede na njegovo trenutno pozicijo.

Hari bol.

Ja se strinjam.
Po svojem spoznanju častiš svoje Bogove  Wink....

Sam tisti "verni" častilci, pa imajo tudi imena zanje (Krisna, Alah, ...), po mojem mnenju nekaj tako vse-mogočnega, absolutnega niti nima imena. Ime je čisti človeški product... Wink
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #98 - 19.03.2004 at 12:54:12

Gru Gru wrote on 19.03.2004 at 12:48:54:
Sam tisti "verni" častilci, pa imajo tudi imena zanje (Krisna, Alah, ...), po mojem mnenju nekaj tako vse-mogočnega, absolutnega niti nima imena. Ime je čisti človeški product... Wink

ce je nekdo vsemogocen in absoluten, zakaj naj ne bi imel imena? seveda ga ima. veliko njih, oz. neomejeno njih.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #99 - 19.03.2004 at 15:49:13

Quote:
ce je nekdo vsemogocen in absoluten, zakaj naj ne bi imel imena? seveda ga ima. veliko njih, oz. neomejeno njih.
Hari bol.

Zakaj pa potem ti tako prisegaš samo na eno ime?  Wink

Jaz raje v tej neskončnosti imen puščam in si dovolim "brezimenost"  

Grin Grin Grin -

je precej lažje kot celo incoklupedijo vseh verstev štdiragt.

Wink Cheesy Wink Smiley
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #100 - 22.03.2004 at 08:36:59

Gru Gru wrote on 19.03.2004 at 15:49:13:
Zakaj pa potem ti tako prisegaš samo na eno ime?  Wink

ja, res dajem povdarek na dolocena sveta imena Boga. po nasvetu duhovnega učitelja in Sri Chaitanya Mahaprabhu-ja.

Quote:
Jaz raje v tej neskončnosti imen puščam in si dovolim "brezimenost"

to je ena izmed moznosti ja... sam ni pa edina, tko da ne mors trdit, da absolutno in vsemogoce nima in ne more imeti imena, kot si trdil neki postov nazaj.  

Quote:
je precej lažje kot celo incoklupedijo vseh verstev štdiragt.

po svobodni volji.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #101 - 23.03.2004 at 08:24:13

Po moje je odločitev vedno racionalna. Ker je odločitev kot taka pač v domeni ratia. Lahko pa na končno odločitev vplivajo različni dejavniki, lahko se odločamo na podlagi čustvenih kriterijev, poslušamo glas srca, vendar je končna odločitev vedno racionalna.

Izražanje čustev in vdajanje strastem ni stvar odločanja, ampak bolj reakcij, podzavesti in vegetativnega živčevja. Odločamo se vedno o nečem, večinoma v zvezi s tuzemeljskimi načini preživetja fizičnega, torej o tem ali onem, in sicer v glavi, pri tem pa tehtamo kriterije, dejstva, čustva, glasove, občutke, izkušnje itn.

Torej mislim, da je tudi iracionalna odločitev končno racionalna in da iracionalno ne pomeni čustveno, temveč nesmotrno ali nespametno. Čustvena reakcija pa ni odločitev ampak reflex.

Srce čuti in ve, um je tisti, ki je v dilemi, razmišlja in se odloča. Prav zaradi zveze ratio-emotio, pa ju mogoče površno vidimo kot izključujoče nasprotje.

Nekaj čutim in se to v glavi odločim tukaj napisati ...  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #102 - 23.03.2004 at 09:36:29

Nekateri se odločajo in reagirajo zgolj na podlagi čustev.

Zakaj?

Izraženega čustva ti sogovornik ne more sprocesirati in obrniti na glavo. Čustvena energija je preprosto taka kot je - dokler ne izraziš novega čustva.

Taki emocionalni človečki se v glavi pač ne znajdejo najbolje. Velikokrat se zaciklajo: kaj pa če? ah, ne. ali pa tudi? ... itd. Smiley
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #103 - 23.03.2004 at 10:45:20

ixtlan wrote on 23.03.2004 at 09:36:29:
Izraženega čustva ti sogovornik ne more sprocesirati in obrniti na glavo. Čustvena energija je preprosto taka kot je - dokler ne izraziš novega čustva.

Narobe interpretirat izrazeno custvo s strani tistega, ki mu je bilo namenjeno, je po mojem vcasih lahko podobno enostavno, kot narobe interpretirat kakrsenkoli drug znak iz katerih je sestavljena komunikacija.

Recimo, ce se razjezis na nekoga, ker imas ti slab dan in se potem se nekaj ne zgodi po tvojih pricakovanjih in navelican vsega streses jezo na dezurnega krivca. Mislis, da bo razumel, da imas samo slab dan? Po mojem mnenju velikokrat ne. Imas ljudi, ki so custveno disleksicni, ki ne znajo prepoznat in med seboj vedno mesajo izraze nekaterih custev (recimo strah in presenecenje, ...)

bp
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #104 - 23.03.2004 at 11:11:02

če bom žalosten, je to dejstvo ... reci mi potem, da nisem žalosten?
če bom izžareval ljubezen, je to dejstvo ... prepričaj me, da te ne ljubim?
če bom jezen, je to dejstvo ... mi boš rekel, da sploh nisem?
...itd...

tvoja disinterpretacija, ja ... ampak, moje čustvo ostane

medtem, ko se moje mentalne trditve, če nisem ravno nek močan intelekt, večinoma da zmanipulirati in obrniti na glavo

in v tem primeru, se mi je zelo težko odločiti na podlagi razuma - ker sem zbegan (dialog v glavi: kaj če? kaj pa če ne? ali pa...)

na podlagi čustev pa ni debate

vidiš razliko?
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9