Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 
(Read 30033 times)
bp
Ex Member

Re: koliko so odločitve sploh racionalne?
Reply #105 - 23.03.2004 at 11:22:15

ixtlan wrote on 23.03.2004 at 11:11:02:
če bom žalosten, je to dejstvo ... reci mi potem, da nisem žalosten?
če bom izžareval ljubezen, je to dejstvo ... prepričaj me, da te ne ljubim?
če bom jezen, je to dejstvo ... mi boš rekel, da sploh nisem?
...itd... imaš potem še cel spekter

medtem, ko se moje mentalne trditve, če nisem ravno nek močan intelekt, večinoma da zmanipulirati in obrniti na glavo

vidiš razliko?

Primer isces ... ok .... gres k psihiatru in ti bo rekel, da nisi zalosten ampak si depresiven. Predpisal ti bo Prozac ali kaj podobnega, da ne bos vec. Tvoja zalost se nekaj casa ne bo vec pojavila, ti pa si bil zmanipuliran.

Se enega ... prides tecen domov iz sluzbe, kjer nic ni slo, kot si pricakoval in se se zacnes pogovarjat z zeno o neopravljenih hisnih opravilih, ona pa se zacne umikat ali se postavi v obrambni polozaj in ti rece, da pri prici nehaj povzdigovat glas. ti pa se cudis zakaj, saj vendar govoris s cisto normalnim tonom, morda malo bolj odlocno kot sicer. Smiley

Imas ljudi, ki niso sposobni prepoznati lastnih custev. Delujejo zelo razburjeno ali nervozno, vendar bodo trdili, da so povsem mirni. Delovali bodo pobito in zalostno, pa bodo vztrajno trdili, da so celo veseli.

bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #106 - 23.03.2004 at 11:27:14

Mae wrote on 23.03.2004 at 08:24:13:

Torej mislim, da je tudi iracionalna odločitev končno racionalna in da iracionalno ne pomeni čustveno, temveč nesmotrno ali nespametno. Čustvena reakcija pa ni odločitev ampak reflex.

Srce čuti in ve, um je tisti, ki je v dilemi, razmišlja in se odloča. Prav zaradi zveze ratio-emotio, pa ju mogoče površno vidimo kot izključujoče nasprotje.

Neracionalnost   odločitve enačimo z njeno  čustveno obarvanostjo predvsem zato, ker čustvenost enačimo s subjektivnostjo. Subjektivno pa je po defoltu nekaj različnega od objektivnega, pri čemer nam objektivno pomeni razumno v smislu zdave ljudske pameti oz.  common sensa, subjektivno pa pristransko in vsaj potencilano napačno.

Zaradi svoje predvidljivosti je družbeno zaželjeno razmumno odločanje, ker pa se je tud splošno razumno pogosto  izkazalo za popolnoma noro in neracionalno,  je novodobna razumevanje razumnosti v vse mečji meri zopet  utemljeno na subjektivnosti, torej intuitvnem vpogledu v resnico, ki ni pa ni več vzpostavljeno na dualizmu med ratiom in emotoim kot ga je vzpostavilo razsvetljenstvo in ki je na tak način obračunalo s srednjeveškim monopolm cerkve nad resnico (več o zgodovinskem razmerju med čustvenim in racionalnim http://www.gape.org/geeklog/public_html/article.php?story=20021016151044852&quer... )
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #107 - 23.03.2004 at 11:31:00

sem medtem, ko si pisal, že dopolnil odgovor... Wink
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #108 - 23.03.2004 at 11:56:55

ixtlan wrote on 23.03.2004 at 11:11:02:
in v tem primeru, se mi je zelo težko odločiti na podlagi razuma - ker sem zbegan (dialog v glavi: kaj če? kaj pa če ne? ali pa...)

na podlagi čustev pa ni debate

vidiš razliko?

Vidim, jo tudi osebno poznam Smiley

Moj ne vedno uresniceni ideal v taksni situaciji pa je, da bi uspel premagat ta svoja konfliktna custva in vseeno sprejeti odlocitev, za katero sem mnenja, da jo je potrebno sprejet in bo najboljsa zame. Custveni zmedi navkljub.

bp
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #109 - 23.03.2004 at 12:21:43

Jaz se pa po vsem napisanem vedno bolj sprašujem, ali sploh obstajajo racionalne odločitve?

Ali ni za vsako še tako "racionalno" odločitvijo v ozadju neko čustvo, ki tako ali drugače vpliva na odločanje?
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #110 - 23.03.2004 at 12:32:42

Quote:
Vidim, jo tudi osebno poznam Smiley

Moj ne vedno uresniceni ideal v taksni situaciji pa je, da bi uspel premagat ta svoja konfliktna custva in vseeno sprejeti odlocitev, za katero sem mnenja, da jo je potrebno sprejet in bo najboljsa zame. Custveni zmedi navkljub.

bp

Ja, valda. Tudi jaz. Govorim pa o raznolikosti in o tem kako nekateri sprejemajo odločitve. Pa o moči čustev v pogovoru. Včash sm mu navado čustveno doživljat pri sebi in nato intelektualno razlagat drugim (po tem, ko sem razložil sebi in sprejel potrebno odločitev-kot praviš). Je pa to imelo precej majhno težo pri poslušalcu... ker sem izpustil (ali zelo okrnil) čustva pri razlagi.

Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #111 - 23.03.2004 at 12:47:13

lola wrote on 23.03.2004 at 12:21:43:
Jaz se pa po vsem napisanem vedno bolj sprašujem, ali sploh obstajajo racionalne odločitve?

Ali ni za vsako še tako "racionalno" odločitvijo v ozadju neko čustvo, ki tako ali drugače vpliva na odločanje?

se nekdo razmislja podobno kot jaz
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #112 - 23.03.2004 at 12:56:07

sinjeoka wrote on 23.03.2004 at 12:47:13:
se nekdo razmislja podobno kot jaz

seveda. je znanstveno dokazano, da kot predstavnici nežnejšega spola pretežno uporabljata desno polovico možganov, ki ni analitična.

so pa nekatere odločitve čisto racionalne. to, da bom kupil delnice v pravem času, nima čist nobene veze s čustvi.

Grin
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #113 - 23.03.2004 at 13:10:06

ixtlan wrote on 23.03.2004 at 12:56:07:
seveda. je znanstveno dokazano, da kot predstavnici nežnejšega spola pretežno uporabljata desno polovico možganov, ki ni analitična.

so pa nekatere odločitve čisto racionalne. to, da bom kupil delnice v pravem času, nima čist nobene veze s čustvi.

Grin

tole je bila pa direkt brca v temo ... črni petek na new yorški borzi se je zgodil ravno zaradi čredenega ravnanja delničarjev ...

ravno tako so v 90-h new economies delnice letele v višave, brez neke dejanske podlage ... služilo se je zaradi razlike v prodajnih in nakupnih cenah vrednostnih papirjev, ne pa toliko od realnega kapitalskega donosa ...

... do o insajderstvu, menedžerskih opcijah zdajle ne bi...

borzništvo je precej bolj podobno šloganju kot pa rationalnim odločitvam...

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #114 - 23.03.2004 at 13:20:50

lola wrote on 23.03.2004 at 12:21:43:

Gotovo vplivajo, pa vendar lse ahko zgodi, vsaj v nekaterih primerih, da sprejmes enako odlocitev, ne glede na to, ali si pobita, razburjena, vesela, zaljubljena, zalostna, ...
V taksnem primeru pa custva na tvojo odlocitev gotovo ne vplivajo Smiley

bp
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #115 - 23.03.2004 at 14:08:56

sinjeoka wrote on 23.03.2004 at 13:10:06:
tole je bila pa direkt brca v temo ... črni petek na new yorški borzi se je zgodil ravno zaradi čredenega ravnanja delničarjev ...

ravno tako so v 90-h new economies delnice letele v višave, brez neke dejanske podlage ... služilo se je zaradi razlike v prodajnih in nakupnih cenah vrednostnih papirjev, ne pa toliko od realnega kapitalskega donosa ...

... do o insajderstvu, menedžerskih opcijah zdajle ne bi...

borzništvo je precej bolj podobno šloganju kot pa rationalnim odločitvam...

še vedno ne vidim čustvene povezave s tem, da spremljam kako se giblje trg in potem kupim takrat, ko mislim (beri: mislim), da bo najbolje

če je pa toliko pa toliko ljudi vraževernih ali jih igra na srečo ali špekulira, je pa to njihova stvar, ne moja  Grin

tvoj quote je pa lep primer emocionalne odločitve, da na vsak način ugovarjaš in kot tak tudi lep primer nespametne emocionalne odločitve.  Grin Grin tudi racionalne odločitve so lahko pametne ali pa nespametne (oz koristne ali nekoristne). uporabljaš pač tisto kar ti v nekem primeru lahko bolje služi.

Kiss Kiss Kiss
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #116 - 23.03.2004 at 14:27:21

ixtlan wrote on 23.03.2004 at 14:08:56:
še vedno ne vidim čustvene povezave s tem, da spremljam kako se giblje trg in potem kupim takrat, ko mislim (beri: mislim), da bo najbolje

Morda pohlep, ali pa potreba dokazati (očetu, ženi), da si uspešen, sposoben, dokazati, da moški obvlada analitično mišljenje,  samopotrjevanje, ...
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #117 - 23.03.2004 at 14:50:46

Temeljne žvljenske odločitve so lahko pravilne le, če so intuitivne, ker so praviloma preveč kompleksne, da bi jih lahko učinkovito razdelali le na zavestnem nivoju  zgolj na podlagi racionalne analize.

Racionalno ponvadi enačmo s tistim,  česar se zavedamo, pri čemer se seveda lahko zavedamo tud svojih čustev in jih čisto racionalno tud analiziramo tko kot  to  b.p. dela.

Iracionalno ponavad enačmo s tistim, kar  je storjeno tkorekoč v čustvenm afektu ali pa je plod neke imaganirne resničnosti  v popolni odsotnosti  čustvene komponente sploh.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #118 - 23.03.2004 at 15:10:23

ixtlan wrote on 23.03.2004 at 14:08:56:

če je pa toliko pa toliko ljudi vraževernih ali jih igra na srečo ali špekulira, je pa to njihova stvar, ne moja  Grin

tvoj quote je pa lep primer emocionalne odločitve, da na vsak način ugovarjaš in kot tak tudi lep primer nespametne emocionalne odločitve.  Grin Grin tudi racionalne odločitve so lahko pametne ali pa nespametne (oz koristne ali nekoristne). uporabljaš pač tisto kar ti v nekem primeru lahko bolje služi.

Kiss Kiss Kiss

glede na to, da poznam kar nekaj mulcev, ki se gredo borzne špekulante pri nas ti lahko za 90% od njih povem, da se odločajo za nakup/prodajo po nasvetu kolegov, ki jim svetujejo kolegi  ... itd.

koliko je taka odločitev sploh racionalna  Grin

kolk sem emocionalna v odgovorih .. bolj nič, ama borza je meni en velik hec in za sex-om en velik družbeni ta-boo za pederiranje
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #119 - 23.03.2004 at 15:16:56

lola wrote on 23.03.2004 at 14:27:21:
Morda pohlep, ali pa potreba dokazati (očetu, ženi), da si uspešen, sposoben, dokazati, da moški obvlada analitično mišljenje,  samopotrjevanje, ...

Grin Grin Grin (morda)

ampak naštela si motive - ključna beseda je "ZAKAJ" poskušam uspeti, priti do denarja ipd...  

odločitev KDAJ bom kupil pa je čisto racionalna in ni odvisna od tega ali sem od očeta v otroštvu dobil ustrezno podporo ali nisem

dobr zej se mi pa že skorej da ne da več masturbirat na to temo... razen, če boš spet kej zabavnga napisala  Tongue

aja no sam še to... kaj pa odločitev, da prestavim kolo v nižjo prestavo, ko se cesta začne vzpenjati? je to mogoč kj povezan z mojim odnosom z mt?  Grin

no ja.. nekam sva mogoč useen pršla. se mi zdi, da nej bi bile odločitve tipa "KDAJ" pretežno racionalnega izvora

pa nikol nisem reku, da ženske ne obvladajo analitike in da smo zato tipi superiorni. samo povprečno dalj časa se zadržujete v desni polovici možganov, ki pa ni analitična (seveda so vedno izjeme, ampak statistično gledano...) zato ste nam tipom tut všeč. tut sam sem raje v desni kot v levi. še rajš pa obe polovici utišam  Grin
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9