Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 ... 19
(Read 90178 times)
DaBi
Ex Member

Re: Verjamete v obstoj hudiča?
Reply #30 - 27.02.2004 at 17:04:20

Grin
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #31 - 01.03.2004 at 21:32:29

Hudič je lahko state of mind, lahko je neka zunanja protiutež Bogu. Vse zaradi možnosti izražanja svobodne volje, preizkušnje, izbire, odločitve in posledic. Kot plus in minus, kot yin in yang, obstaja lahko tako eden kot drugi. Razločevalna energetska komponenta oziroma kriterij ločevanja med obema pa je veselje. Za poimenujmo ga Bog, je značilno, da daje veselje tudi brez vsakega posebnega vzroka za veselje. Lahko ti nenadoma podari ljubezen do sebe, te notranje zgane in pritegne k sebi z mirom, veseljem in močjo, ne da bi ti naredil kar koli kar bi to povzročilo ali zaslužilo. Nasprotno pa poimenujmo ga Hudič, počne vse, da bi ti odvzel veselje. Bog ti z veseljem daje razgibanost in življensko dinamiko, Hudič pa te zaradi strahu dela odrvenelega, povzroči, da se osredotočaš na neko fiksno idejo bodisi slabo, katere se moraš rešit, ali dobro, za katero se moraš gnat. V tej s strani Hudiča povzročeni osredotočenosti, izgubiš sebe in svoje veselje. Torej prisotnost ali odsotnost veselja odkriva kateri duh te vodi, ali si obrnjen proti svetlobi ali proti senci. To je bistveni kriterij odločanja med obema, na podlagi katerega lahko opustiš pot, stremenje, službo, zvezo v kateri se mučiš, ipd., ter se obrneš in nadaljuješ pot proti soncu. Možnost svobodne volje dopušča Bog, s čimer dokaže svojo suverenost oz. nedualizem. Mislim, da gre za state of energy v nas samih ali zunaj (naravne neprilike ipd.), mi pa smo tukaj to learn, prosper and enjoy.  Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #32 - 01.03.2004 at 22:27:58

Hudič je arhetip,  iz skupnosti in v skupnosti generirana primitivna predstava, ki na simbolni ravni personificira zlo.

Zlo se pojavlja  v naši percepciji in je odraz našega dojemanja in videnja sveta.

Dozdeva se nam, da je nekaj pokvarjeno ali da ne deluje dobro, ker pač ni v skladu z našimi željami, hotenji, predstavami in razumevanjem o tem, kako bi "moralo" biti in ker nam kot tako "gre na živce", smatramo to za slabo - zlo.

Zlo seveda dejansko obstaja, tega ni mogoče zanikati, vendar obstaja le v prej navedenem kontekstu.
Ko se namreč spremenijo naše želje in pričakovanja,  ter predstave in dojemanja, se za nas spremeni ali celo popolnoma izgine tudi predstava o zlu.

Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #33 - 02.03.2004 at 13:18:37

Embarrassedvčasih,ko gledam ta svet in dogajanje v nje  m   ,si mislm Embarrassed Roll Eyes....če .bi bila jaz BOG,bi šla na pir in vreščala,vpila,...jokala.do onemoglosti...
Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #34 - 02.03.2004 at 13:22:01

arelena wrote on 02.03.2004 at 13:18:37:
.če .bi bila jaz BOG,bi šla na pir in vreščala,vpila,...jokala.do onemoglosti...

Cheesy
zanimiv način "reševanja" težkih problemov.

Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #35 - 02.03.2004 at 15:11:32

arelena wrote on 02.03.2004 at 13:18:37:
Embarrassedvčasih,ko gledam ta svet in dogajanje v nje  m   ,si mislm Embarrassed Roll Eyes....če .bi bila jaz BOG,bi šla na pir in vreščala,vpila,...jokala.do onemoglosti...

Ja resnično, zakaj tega ne storiš   Grin Grin

Ob predpostavki, da je Bog veobsegajoč, vseprežemajoč, se le ti sama upiraš, temu, spusit boga iz sebe....

Wink Wink Wink
Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

arelena
5

Reply #36 - 02.03.2004 at 16:46:19

Kiss Smileyin ne spravljaj me v skušnjave....mogoče včasih tudi to pomaga,bom upoštevala tvoj nasvet
Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

Me&MySelf
Guest

Reply #37 - 02.03.2004 at 21:25:18

Bardo_Thodol wrote on 01.03.2004 at 22:27:58:
Hudič je arhetip,  iz skupnosti in v skupnosti generirana primitivna predstava, ki na simbolni ravni personificira zlo.

Kaj pa če so to bitja, ki imajo svoj lasten razum, voljo vendar jih ti s svojimi čutili ne moreš zaznat, ker živijo v človeku nedojemljivem prostoru in smo mogoče ljudje precej omejena bitja, da bi kaj takega doumeli. Ker nimajo fizičnega telesa znajo na človeka bolj na duhovni ravni. Človek se zanaša na svoja čutila, kar lahko vidi in prime in zato je v taka bitja zelo težko verjeti, da obstajajo. Včasih še navaden pes bolj občuti kaj se dogaja v človekovi notranjosti, kot pa človek sam. Pes namreč občuti gospodarjevo žalost in to zna tudi pokazat.

Meni je recimo všeč v filmu Matrix ko reče Morpheus:
Kaj je "resnično"?
Kako definiraš "resnično"?
Če govoriš o tem,kar lahko občutiš, kar lahko zavohaš, okusiš in vidiš,potem je "resnično" zgolj električni signali,ki jih sprejemajo tvoji možgani.

Res da je to samo film, vendar resnic je lahko več kot samo tista, ki jo človek vidi ali čuti...
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #38 - 02.03.2004 at 21:54:52

Bravo!  Cheesy Tudi sama mislim, da je Matrix prava matrica za te teme.  Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #39 - 03.03.2004 at 09:08:07

Quote:
Kaj pa če so to bitja, ki imajo svoj lasten razum, voljo vendar jih ti s svojimi čutili ne moreš zaznat, ker živijo v človeku nedojemljivem prostoru in smo mogoče ljudje precej omejena bitja, da bi kaj takega doumeli.

Na tak špekulativen način si je mogoče zamisliti karkoli hočeš in verjemi, da si lahko predstavljam bitja, pred katerimi bi tudi Satan s celotnim zborom peklenščkov vred zardeval, kot kaka sramežljiva devica.  

Bolj zanimivo se mi zdi vprašanje kako so tovrstne fantazije osnovane na realnosti v kateri bivamo ali pa gre le za zablodelo domišljijo in predvsem ali kaj takega lahko pomembno vpliva na naša življenja mimo naše volje. Če ne, potem mi dol visi ali "obstajajo".

Mimogrede, Matrica mi tudi ni neznana in kot SF fan sem pregledal vse tri dele pa še animirane dodatke Animatrix za povrh, tako, da bi na to temo lahko zastavli kar cel topik.  Cheesy

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #40 - 03.03.2004 at 10:09:54

vsi vemo/cutimo, da nedvomno obstaja se nekaj, kar je onkraj zmoznosti nasih materialnih cutil in spekulacij nasega materialnega uma in inteligence. za tisto stvar podrobneje vidt/obcutit mormo (ce hocemo) sledit dolocenemu procesu, ki nam "tisto" lahko razodene/razodeva. eni sledijo takmu  procesu iz radovednosti, eni zarad tega ker s trenutnim stanjem niso zadovoljni, eni iz strahu, eni ker upajo na izboljsanje ...

posiljevat ljudi, ki jih ne zanima(s) je nesmiselno in izguba cajta. prav tako skrivat proces pred ljudmi, ki jih zanima(s) je prav tako ena vrsta nasilja.  

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Me&MySelf
Guest

Reply #41 - 03.03.2004 at 10:29:59

[quote author=aryan link=board=vera;num=1076418195;start=30#40 date=03/03/04 at 10:09:54]posiljevat ljudi, ki jih ne zanima(s) je nesmiselno in izguba cajta. prav tako skrivat proces pred ljudmi, ki jih zanima(s) je prav tako ena vrsta nasilja.  
quote]
S tem se strinjam. Se opravičujem če sem bil s svojimi izjavami in razmišljanji do koga nasilen...
Back to top

IP Logged

Me&MySelf
Guest

Reply #42 - 03.03.2004 at 10:31:53

Še enkrat...
Quote:
posiljevat ljudi, ki jih ne zanima(s) je nesmiselno in izguba cajta. prav tako skrivat proces pred ljudmi, ki jih zanima(s) je prav tako ena vrsta nasilja.  

S tem se strinjam. Se opravičujem če sem bil s svojimi izjavami in razmišljanji do koga nasilen...
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #43 - 03.03.2004 at 10:45:08

Quote:

nasilje in ne-nasilje morata bit sharmonizirana/transcendirana s pomocjo ljubezni. skodovat drugim ali pa jim ne-skodovat, se ne pomeni delati dobro drugim. delati dobro drugim je ljubezen. delat dobro drugim pa se deli na tri grupe. delati dobro njihovemu grobemu materialnemu telesu, delati dobro njihovemu subtilnem materialnemu telesu in delati dobro njihovemu "onkraj" materialnem, torej spiritualnem telesu. razlicni posamezniki dajejo razlicne povdarke oz. prioriete. tako kot pr seb tako tud pri drugih.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Me&MySelf
Guest

Reply #44 - 03.03.2004 at 10:55:29

Quote:
nasilje in ne-nasilje morata bit sharmonizirana/transcendirana s pomocjo ljubezni. skodovat drugim ali pa jim ne-skodovat, se ne pomeni delati dobro drugim. delati dobro drugim je ljubezen. delat dobro drugim pa se deli na tri grupe. delati dobro njihovemu grobemu materialnemu telesu, delati dobro njihovemu subtilnem materialnemu telesu in delati dobro njihovemu "onkraj" materialnem, torej spiritualnem telesu. razlicni posamezniki dajejo razlicne povdarke oz. prioriete. tako kot pr seb tako tud pri drugih.

Se opravičujem če bom spet nasilen s svojo izjavo ampak tole je pa že malo nakladanje...
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 ... 19