Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 10
(Read 30560 times)
surla17
Guest
tobačna ljubljana
29.01.2004 at 09:55:03
 
kakšni so kej vaši občutki ob ukinitvi proizvodne u tobačni?

jaz sem razpizden, ker lahko eni kapitalisti u britaniji, ki so kupili eno firmo u namčiji, vplivajo na ljudi u ljubljani in na najstarejšo fabrko u lublan. se prau, vplivajo na našo tradicijo!

kurc pa kapitalitem!
Back to top
 
 
IP Logged
 
stane
5
*****
Offline

ZDRAVO, SALE!
Posts: 975
celje
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #1 - 29.01.2004 at 14:50:19
 
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: tobačna ljubljana
Reply #2 - 30.01.2004 at 09:16:15
 
Ljubljana, 28. januar 2004
Anarho sindikat – Svobodna organizacija delavstva

anarhosindikat[at]email.si

Tel.: 031 892 967

Kontaktna oseba: Peter Korošeco zainteresirana javnost

o sindikati

o Tobačna Ljubljana

o mediji

Poziv na zasedbo tovarne in borbo za ohranitev delovnih mestOb odločitvi vodstva Tobačne Ljubljana o odpuščanju 260 zaposlenih in zaprtju proizvodnih obratov"To je za vse zelo žalosten dan. Prizadetim zaposlenim bomo ponudili veliko možnosti, da si poiščejo novo delo. Delavcem bomo pomagali pri izobraževanju, učili jih bomo, kako se prijavi za službo, napiše življenjepis …"

S tem nizom umazanih zavajanj in spreobračanjem resnice je direktor Tobačne Ljubljana Peter Uhlig ob končni odločitvi o skorajšnjem zaprtju tovarne nameraval pomiriti čustva 260 delavk in delavcev, ki bodo oropani osnovnih življenjskih pogojev, ter se poskušal očistiti krivde pred zaposlenimi.

Tukaj ni nobenih nejasnosti: še enkrat se odkrito kaže brutalni obraz globalnega kapitalizma in njegovih metod, ter Države, ki takemu ekonomskemu sistemu omogoča vse pogoje. Politične elite so se odkrito izjasnile, da selitev proizvodnje v tujino podpirajo, vedoč da s tem brezpogojno na ulice postavljajo tisoče ljudi.

Vsi nam lažejo - od Vlade do opozicije, ki izkorišča našo socialno stisko za nabiranje volilnih glasov in za preboj na oblast, od lastnikov do šefov, ki imajo polna usta praznih, neuresničljivih obljub s ciljem, da iz nas surovo iztisnejo še zadnji dobiček, še poslednjo kapljo znoja, še nekaj krvavega denarja.Na nas delavce gledajo kot na potrošna sredstva, kot orodja za ustvarjanje dobička. Zaradi svojih interesov po milijardnih dobičkih uničujejo naša življenja in prihodnost naših otrok. Dobra podjetja očitno pomenijo dobro samo za njihova vodstva in lastnike, nikakor pa ne za nas, delavke in delavce; saj ravno dobro stoječa podjetja zapirajo svoje tovarne in se selijo v tujino, pri tem pa odpuščajo ogromno ljudi. Ko nas ne potrebujejo več, nas enostavno zavržejo, brez vesti.

Dovolj nam je laži o novih delovnih mestih, potem ko z vsakim dnem propadajo tovarne zaradi nesposobnosti in velikih apetitov vodstva. Nova delovna mesta, ki se ponujajo, nikakor ne ponujajo zaposlitve vsem, ki bodo odpuščeni.Če želimo dejansko poskrbeti za prihodnost nas in naših otrok, če se dejansko želimo rešiti izkoriščanja in lažne socialne varnosti, če želimo nekaj spremeniti in si zagotoviti dostojno življenje, je čas, da se začnemo zavedati resničnih vzrokov družbene bede, da začnemo zdraviti bolezen in ne le simptomov. Kapitalistična ureditev temelji na izkoriščanju človeka po človeku in služi – skupaj z Državo – velikim lastnikom kapitala in politikom, da gradijo svoje bogastvo na naš račun; dokler bo obstajal kapitalizem, bodo obstajali izkoriščevalci, ogromne družbene razlike in še naprej bomo izkoriščani. Potrebno se je boriti za temeljno spremembo!

Za izgubo našega dela niso krivi abstraktni pojavi, za razumevanje katerih smo »preneumni«, kot nas prepričujejo pomembneži iz ekonomsko-političnega vrha. Dokler bo vrednota dobička nad človeškim življenjem, dokler bodo o naših usodah odločali šefi, ki nočejo vedeti, kaj pomeni življenje v bedi, lepše prihodnosti, delovnih mest in dostojnega življenja ne moremo pričakovati.V želji po lastnem preživetju in ustvarjanju nujnih fizioloških življenjskih potreb se moramo še danes upreti propadanju tovarn, ki za nas pomenijo vir teh.

Obdržimo tista delovna mesta, ki jih imamo, da nam ne bo potrebno iskati novih. Vemo, kaj se je zgodilo in se še vedno dogaja s tekstilno in usnjarsko industrijo; vidimo, kaj se še kar naprej dogaja tudi v drugih panogah in proizvodnjah. Vidimo, kakšen odnos imajo do selitve proizvodnje v tujino politične elite in vidimo, kakšna je prihodnost mnogih delavk in delavcev. Po vsem skupaj je razvidno, da naši oblastniki gledajo samo nase in na svoje interese – za nas pa imajo pripravljen najbolj črn scenarij ter odkrito podpirajo še hujše izkoriščanje manj plačanih delavcev v tujini.

Kaj nam po vsem tem ostane? Nobena Vlada ali politika ne bo naredila ničesar za nas – prepuščeni smo sami sebi in edini izhod je, da nekaj storimo sami! Ne dovolimo, da nam odvzamejo naša delovna mesta! Samo zaradi radikalnega odpora in borbe delavk in delavcev je vodstvo podjetja večkrat v kritičnih situacijah ob zaprtju tovarn kar naenkrat našlo čudežne rešitve, ki so obdržale proizvodnjo.Iz teh razlogov odprto pozivamo vse zaposlene Tobačne Ljubljana, da se postavijo za svoje pravice in svoja delovna mesta! Čas je za odpor proti kapitalističnemu izkoriščanju in borbo za našo prihodnost! Pozivamo zaposlene na stavko in v končni fazi – če druge rešitve ne bo – na zasedbo tovarne, saj je to edini dokazani način, s katerim je moč obdržati delo.

Pozivamo tudi vse ostale delavke in delavce Tobačne Ljubljana ter delavke in delavce ostalih tovarn in podjetij, da se s solidarnimi stavkami ali protesti pridružijo in s tem izrazijo dejansko podporo 260 ljudem (kot tudi vsem drugim z isto usodo), ki bodo izgubili službe zaradi selitve proizvodnje.V tem času moramo biti združeni, saj naša nepovezanost pomeni našo šibkost in z druge strani moč izkoriščevalcev. Bomo le mirno čakali, da po vrsti nadaljujejo zapiranja naših tovarn, da nas brezčutno mečejo na ulice? Bomo dovolili, da nas ob vstopu v Evropsko unijo več deset tisoč ostane brez dela? Kam nas bo to pripeljalo?! Začnimo z ustanavljanjem celic odpora na naših delovnih mestih – združimo se, da se bomo pripravljeni upreti temu kapitalističnemu fašizmu!Danes je na vrsti Tobačna Ljubljana. Jutri bo to neka druga tovarna v nekem drugem mestu. Danes smo vsi Tobačna Ljubljana. Stopimo združeno in skupaj podrimo egoistične načrte parazitov, ki živijo od našega dela.

Kapitalisti, naši šefi in politiki ne poznajo našega življenja in naših problemov preživetja. Ne poznajo delovnega človeka in ga nočejo poznati. Ustvarimo čas, ko nas bodo prisiljeni spoznati!

S fizično in moralno podporo ter solidarnostjo

Anarho sindikat – Svobodna organizacija delavstva


--------------------------------------------------------------------------------


* Pismo v .DOC in .PDF formatu se nahaja na naslovu http://www.avtonomija.org/anarhosindikat
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: tobačna ljubljana
Reply #3 - 30.01.2004 at 09:56:51
 
Zelo zanimivo, da se naša vlada ne odzove.

Nekaj let nazaj so poskušali zapreti Renaultovo tovarno v Belgiji, pa se je Belgijski vladi uspelo tolk vmešat, da so tovarno vsaj prestrukturiral ne pa zaprl.

Naši vladniki niso gospodarstveniki ampak politikanti.
Slovenija bo kmalu postala to kar je bila pred I svetovno vojno...gospodarstvo v rokah tujcev, politiki pa servilni bahači...pa naj še nekdo reče, da se zgodovina ne ponavlja..  Cry
Back to top
 
 
IP Logged
 
stane
5
*****
Offline

ZDRAVO, SALE!
Posts: 975
celje
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #4 - 30.01.2004 at 10:18:51
 
Sinjeoka, po toči zvoniti je prezgodaj.
Zakaj si pa svoj delež v družbeni lastnini prodala za prazen certifikat??? ??? ???
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: tobačna ljubljana
Reply #5 - 30.01.2004 at 10:41:27
 
Zakaj se je folk začel tako razburjati ravno ob primeru Tobačne, kjer je lastnik tujec? Ko so pa naprimer pred desetletjem domači (ob)lastniki zaprli večino tovarn v Mariboru (TAM, Metalna, ...) in pognali na cesto na tisoče delavcev in obubožali celo regijo, pa "nikomu ništa".

Na posledice bi bilo treba misliti takrat, ko se je tovarna prodajala tujcem in če je sedanji lastnik ocenil, da mu tovarna v našem močno obdavčenem okolju prinaša le izgubo, jo ima vso pravico zapreti  ali pa proizvodnjo preseliti drugam.  

Če gostilničar nima dovolj prometa in če mu zaradi visokih dajatev državi gostilna prinaša le izgubo, mu nihče ne more preprečiti, da gostilne ne bi smel zapreti in odpustiti kelnarc. Kljub globokemu sočutju do zaposlenih, bo gostilničar valjda najprej poskrbel zase in se poskušal znebiti izgube.  Če posel ne gre, pač ne gre. Če je pa država ali širša družbena skupnost tako močno zainteresirana, da meni, da bi morala ostati gostilna kljub vsemu odprta, naj pa poseže vmes s subvencijami in poskuša "gostilno" ter  v njej zaposlene rešiti.

Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #6 - 30.01.2004 at 10:41:38
 
stane wrote on 30.01.2004 at 10:18:51:
Sinjeoka, po toči zvoniti je prezgodaj.
Zakaj si pa svoj delež v družbeni lastnini prodala za prazen certifikat??? ??? ???


Dražavni skladi so angleškim lastnikom  ob prevzemu prodali  svoje lastniške deleže.  Zdaj naj ta  izkupčikek raztalajo brezposlenim, da se bodo ti že sami kako opomogli. Če državni skladi tega dnarja nimajo, naj prodajo svoje  delnice v kašni drugi firmi, da bodo do njega prišli: bo to šola zanje, da bodo vedli, da če svoje delnice prodajo napačnemu, bodo zato čist konkretno finačno odgovarajl folku v firmah, ki so ga v imenu države z napčno poslovno odločitvijo pustil na cedilu!  
Back to top
 
 
IP Logged
 
stane
5
*****
Offline

ZDRAVO, SALE!
Posts: 975
celje
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #7 - 30.01.2004 at 10:54:32
 
E, tu se pa s tabo ne strinjam. Vsak delavec tobačne je svoj delež v družbeni lastnini že zdavnaj prodal in nima z državnimi skladi nič, razen morda njihovo delnico.
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #8 - 30.01.2004 at 11:32:57
 
Bardo_Thodol wrote on 30.01.2004 at 10:41:27:
Zakaj se je folk začel tako razburjati ravno ob primeru Tobačne, kjer je lastnik tujec? Ko so pa naprimer pred desetletjem domači (ob)lastniki zaprli večino tovarn v Mariboru (TAM, Metalna, ...) in pognali na cesto na tisoče delavcev in obubožali celo regijo, pa "nikomu ništa".

Na posledice bi bilo treba misliti takrat, ko se je tovarna prodajala tujcem in če je sedanji lastnik ocenil, da mu tovarna v našem močno obdavčenem okolju prinaša le izgubo, jo ima vso pravico zapreti  ali pa proizvodnjo preseliti drugam.  

Če gostilničar nima dovolj prometa in če mu zaradi visokih dajatev državi gostilna prinaša le izgubo, mu nihče ne more preprečiti, da gostilne ne bi smel zapreti in odpustiti kelnarc. Kljub globokemu sočutju do zaposlenih, bo gostilničar valjda najprej poskrbel zase in se poskušal znebiti izgube.  Če posel ne gre, pač ne gre. Če je pa država ali širša družben askupnost tako zainteresirana, da bi morala ostati gostilna kljub vsemu odprta, naj pa poseže vmes s subvencijami in poskuša "gostilno" ter tako v njej zaposlene rešiti.Folku se država za svoje napačne poslovne odločitve ne more odkupit  niti s socialnimi transferji  niti s podpiranjem zgubaške  proizvodnje. Če bi se jest zanjdu v taki situaciji kot so se znajdl delavci tobačne, bi že najdu pravno podlago, da bi državu tožu za odškodnino za škodo, ki mi so mi jo napravli njeni pooblaščenci s svojimi  škodljivimi poslovnimi odločitvami. Če bi to ratala praksa, bi se država po eni strani hudičevo pazila, komu bo prodajala svoj kapital.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #9 - 30.01.2004 at 11:41:53
 
stane wrote on 30.01.2004 at 10:54:32:
E, tu se pa s tabo ne strinjam. Vsak delavec tobačne je svoj delež v družbeni lastnini že zdavnaj prodal in nima z državnimi skladi nič, razen morda njihovo delnico.Državni skladi  svojih delnic v firmah nimajo od certifikatov, te so od državljanov  pokupili čist privatni investicijski skladi. Dražava ma svoje deleže v firmah prek odškodninskega (denaocinalizacijski) sklada in raznih skladov, s med katerimi je največji kad in s katerim  je do odhoda na triglav upravljal lenič. Ti skladi s certifikati veze nimajo, vsaj pri prodaji leka pa je blo zlo pomebno, a se bo državni delež prodajal al ne in tle je imela država odgovornost, da ne bo  s prodajo svojih delnic zajebala firmo (napr. ob prikritem sovražnem prevzemu).      
Back to top
 
 
IP Logged
 
stane
5
*****
Offline

ZDRAVO, SALE!
Posts: 975
celje
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #10 - 30.01.2004 at 11:51:14
 
No, ja v začetku je bil ves kapital v podjetju družbena lastnina družben, torej od vseh državljanov, potem pa je parlament z zakonom, po demokratični poti sprejetim Roll Eyes, del aktive tega podjetja podržavil, del pa v certifikate obrnil, podjetje družbena lastnina pa likvidiral.
Tisti del, ki je državen, bo pa sedaj šel za poplačilo dolgov države in mirna bosna.
Kje imaš potem še kakega individualnega upravičenca, ko pa se ne ve, čigava je država Grin Grin Grin Wink
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: tobačna ljubljana
Reply #11 - 30.01.2004 at 12:08:36
 
titud wrote on 30.01.2004 at 11:32:57:
Če bi se jest zanjdu v taki situaciji kot so se znajdl delavci tobačne, bi že najdu pravno podlago, da bi državu tožu za odškodnino za škodo, ki mi so mi jo napravli njeni pooblaščenci s svojimi  škodljivimi poslovnimi odločitvami.

Komu bi se pa pa pritožil?
To je ja vse ista naveza!
Kot, da bi kokoš  lisici potožila, da se ji zdi, da nekdo krade iz kurnika.Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #12 - 30.01.2004 at 12:13:28
 
stane wrote on 30.01.2004 at 11:51:14:
Tisti del, ki je državen, bo pa sedaj šel za poplačilo dolgov države in mirna bosna.


Eanko  kot za  plačilo dolgov neodovrne prejšnje države  bi ta dnar lahko šel tud poplačilo dolgov, ki jo je nova država z napčnimi poslovnimi odločitvami pozročila državljanom. V končni fazi zmerom najebe posmazenik, država bi zato morala odgovrjat posmezniku. Tle bi se moral najt magari tud pravno osnova, iz katere bi oškodovani posameznik lahko tožu državo.

Quote:
Kje imaš potem še kakega individualnega upravičenca, ko pa se ne ve, čigava je država Grin Grin Grin Wink


Da ima država materialno odgovorna inuvidualnim upravičencem  za svoje šlamparije, se je lepo pokazal pri izbrisanih. Tisti, ko jih zbrišejo z dela, bi po tej logiki enako moral terjat državo za njen del odgovorsoti, če ne drgač, bi se blo dobr potrudit pa najt kašen protiustven zakon ali predpis, ki je omogoču državi  tako škodljivo prodajo svoje  lastnine.   Res je biznis biznis in da je po napačni polsovni  odločitvi brez veze jokat, ampak je sitaucija čist drgač, če država sama seb  da lastnino in si s tem ustvarja poslovno okolje, ki  ga pol zlorablja  sebi v prid  na račun državljana, ne da bi jo ta mogel prijet za jaca drgač kot čez par let na volitvah.
Back to top
 
 
IP Logged
 
stane
5
*****
Offline

ZDRAVO, SALE!
Posts: 975
celje
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #13 - 30.01.2004 at 12:20:20
 
Likvidacija družbene lastnine  brez referenduma je bilo neustavno dejanje.
In kaj zdaj ??? ??? ??? Roll Eyes
Pravzaprav bi morala država res delnice le natisniti in jih razdeliti, potem pa vse zakone prilagoditi temu dejstvu.
Kak dober advokat bi to zlahka dokazal.
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: tobačna ljubljana
Reply #14 - 30.01.2004 at 12:22:30
 
Bardo_Thodol wrote on 30.01.2004 at 12:08:36:
Komu bi se pa pa pritožil?
To je ja vse ista naveza!
Kot, da bi kokoš  lisici potožila, da se ji zdi, da nekdo krade iz kurnika.Če imel v zavesti, da me je država sposobna  nategnit, bi si vsaj potrudu najt  način, da se pred njo v prihodnje zavarujem. Če pa se prepustiš sanjam o njeni dobronamernosti  in njeni socilani zaščiti   je to isto, kot da bi se  pustu lisicam pitat, da te bodo lahko še naprej skuble.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 10