Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 11
(Read 29715 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: začasna stranka DD
Reply #45 - 27.01.2004 at 22:53:36

torej bodo ljudje en dolocen cas realno gledani za svoje delo cedalje manj plačani

...ali misliš zapreti meje?

in zakaj 10% in ne 15%

kaj pa če tega odstotka naše gospodarstvo ne doseže?

še vedno nisi pojasnil povezave med ničelno rastjo dohodkov prebivalstva, dobičkom podjetij in borbo za tržni delež..

problem današnje ekonomije namreč ni v proizvodnji, ampak v prodaji

peko lahko naredi nevemkoliko čevljev, če jih ne proda...in priznam..imajo obupne modele
Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #46 - 27.01.2004 at 22:58:21

sinjeoka wrote on 27.01.2004 at 22:53:36:
torej bodo ljudje en dolocen cas realno gledani za svoje delo cedalje manj plačani

Ne bodo Shocked Roll Eyes Tongue
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #47 - 28.01.2004 at 09:16:40

sinjeoka wrote on 27.01.2004 at 13:04:29:
1. Si zamenjal vzrok s posledico...namreč pravilno je, ko se poveča konkurenčnost, se poveča tudi dobiček. Konkurenčnost pomeni sposobnost nastopanja na trgu in sposobnost biti boljši, učinkovitejši pri prodajanju svojih proizvodov/storitev v primerjavi s ponudniki podobnih storitev/blaga...konkurenčnost danes temelji na inovativnosti..Finska Nokia je en tak lušten primer

Slovenija je imela narazpolago dobrih 10 let in je štartala iz večje konkurenčnosti gopodarstva vsaj v primerjavi z vsemi drugimi kandidatkami za vstop v eu, pa ni naredila nobenga booma, kvečjemu je to prednost zapravla. Zakaj? Po moje zato, ker slovenija zarad globoke (zgodovisko pogojene) ideloške razcepljenosti, zarad globokega razkoraka med urbano in ruralno mentaliteto, zarad globoko vcepljenega odpora proti centarlizmu (predvsem ljubljanskemu),  zarad pokrajinskih samozadostnosti in samozaverovanosti (ki so posledica slabih komunikacij), zarad navezanosti prevelikega števila prebivalstva na državne jasli (od upokojencev,  študentov in socilano ogroženih do paradržavnih firm in podjetij, odvisnih od državnih investicij in porabe) ob hkratnem vseplošnem   induvidualizma slovencev (nenavjaneosti na lastno državo oz. osebne nelojalnosti državi ).... , preprosto ne more dosečt nacinalnega konsenza o čemerkoli.
Če povzamem: konkurenčnosti slovenije  kot celote jest  ne vidim v tem, da se bomo enotno zmenil in ustvarjali konkurenčnost iz centra po državni direktivi pa spodbudi ampak nasprotno v tem, da država prizna svojo nespososbnost in s tem masksimalno prepusti folku, da vsak s svojo kreativnostjo/inovativnostjo prispeva h konkurenčnosti države kot celote. To pomen, da zaupa državljanu, da sam najboljš ve, kje pa kakao bo najboljš razvil svoje proizvodne in sploh vsakršne potencilale in da mu s svojo poltiko sledi, ne pa da mu ona diktira pogoje in ga s tem pasivizira. Jest v DD res vidm en mehanizem, da bo država prisiljen sledit državljanu in se mu podrejat. Nobena državna politekonomska elita ni bolj kreativna  pa inovativna od državljana, ki mora skrbet za svoj ljubi kruhek saj pri nas iz zgoraj omenjenih razlogov ne bo nikol deloval tak način pozitivne selekcije, da bi sposobne pa  kareativne spravil v vrhove državne uprave.  

Quote:
2.Zakaj pravim, da so naši faksi zanič. Imela sem možnost študiranja v tujini in vsaj kar se pravne znanosti tiče nam bog pomagaj. Danes ob vstopu v EU v Sloveniji ne premoremo nobenega (kaj šele kvalitetnega programa) prava EU, ne poznamo predmeta človekovih pravic, prava globalizacije, prava privatizacije...
Za ekonomija pa vem po principu dobrih prijateljev, ki so tut študirali zunaj.

Vsak bi moral imet svobodno izbiro študirat od zunaj in s tem bi se izboljšala tud kvaliteta domačga študija. Če gredo ven študirat samo ta bogati, bo še zmeraj dost velk pritisk siromakov na domače univerze, da jim ne treb bit konkurenčni. Ko bo  vsak študent imel izbiro, a bo svojo dividendo (pa mogoče še dividende svojih staršev) potrošu za študij doma al pa v tujini, se bodo  univerze zaradi usihanja državnih virov morale nujno prenovit in bit bolj 'konkurenčne' (konkurenčnost se da marit napr.po tem, kakšen donos ima za posameznika  investicija v študij doma  v primerjavi z enako investicijo v študij v tujini)  

Quote:
4.daj obrazloži zakaj tebi dividenda pomeni isto kot transparentnost. Poglej si zelo aktualen primer dogajanja v steklarni Rogaška slatina koder je lastništvo v 58% rokah delavcev, pa ne morejo sami izbrati uprave!!!
Ali ti sploh veš kako se obračunavajo dividende?

Transparentnost bo posledica pritiska folka na izplačilo čim večjega  DD. Folk bo zahteval od države, da nadzira zakonitost delovanja firm, če ne  bo državno upravo zamenjal na volitvah. Zarad pritiska države bodo  tud nadzorni sveti pritiskal na upravo, da dela legalno in s tem se bo povečal tud izkazan dobiček v korist delničarjev firm. Državlajnu tko ne bo več vrlina, če firme goljufajo državo, ampak bo to občutu kot kriminalno denjanje, ker bo neposredno ogljufan sam. Večjega pritiska po transparetnosti si jest ne morem predstavljat, tud če sam pojma nimam, kako se obračunavjo dividende.      
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #48 - 28.01.2004 at 09:30:51

stane wrote on 27.01.2004 at 15:54:44:
Dobro, da se ne bom samo s Sinjeoko ukvarjal, te speče stranke, na katere si pa mislil. Prav speče, ali one, ki z enim očesom še gledajo. Dve sta taki, si mislim, Demokrati Slovenije, ne Janša, oni ta stari in Nova stranka, Dervenškova. Ti dve se še včasih kje zasledi, ostalih štirideset je pa popolnoma v avtu.
Kaj pa parlamentarne, je zrela katera, kaj misliš?

S parlamentarnimi strankami nimaš kaj pristopat samo z idejo o DD, kolikor si jo razvil v knjigi o soli. Z njimi se lahko pogajaš samo kot enakovredna stranka z jasnim programom, da te  občutijpo kot kolikortoliko resno  politično kunkurenco.
Z izvenparlamentarnimi  strankami se lahko boljš pogajaš na ravni idej, ker lahko svoje programe laži prilagajo tvoji ideji, ker majo manj za zgubit. Samo moraš po moje tud svojo idejo razvit vsaj do nivoja, da te starnke opustijo v  svojih programih vse, kar je v nasprotju z idejo o DD.
Zato je dobr imet eno pregledno spletno stran, da pregledajo  ocenjo, kolk je tisto, za kar se zavzemaš, kompatibilno z nihovimi programi pa idejami. Po moje bi se ti marsikatera brepogojno pridružla, kar pa bi formalno gledano lahko pomenilo, da se ti pridružiš njim, ker oni majo stranko že registrirano, ti pa še ne.
Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #49 - 28.01.2004 at 09:33:42

stane wrote on 27.01.2004 at 10:39:52:
Zakaj pa spečo stranko?
Potem je ja bolje poskusit dobit takoj eno aktivno.
Ampak po vrsti, najvažnejše se mi zdi postavit fondament in na njem začeti graditi.
Vseeno se mi zdi, da je najboljši fondament kar cela knjiga, ki bi morala biti dostopna vsakomur vsak moment iz Pozitivk, kot teoretična osnova ekonomske demokracije in hkrati opozorilo, do kakšne usodne napake lahko pride, če je oblast odtujena( jodirana sol).
Naslov bi prilagodil kar v slogan, ki bi se potem povsod in stalno ponavljal - ČIGAVA JE TVOJA DRŽAVA, DA NIMA ZDRAVE SOLI ?
Svoje strani pa vsaj v začetku stranka sploh ne rabi, komentarji in ostalo se lahko odvijajo kar tu, kot se sedaj.
Vsake par dni pa bi bilo morda dobro objavljati na pozitivkah kar po vrsti odlomke iz knjige, vedno pod glavnim naslovom ČIGAVA........
Ljudem je potrebno vzbuditi pozornost, češ, kaj za vraga je to, da me kar naprej sprašujejo, čigava je moja država.
Zamisel o državi blaginje bi bilo potrbno začeti širiti, širiti, širiti in to bi bil ravno največji šok nasproti realnosti sedanje države, ki del svojih državljanov vse bolj siromaši, s tem pa moralno siromaši cel narod.
Feniks mora vzleteti, za njim se bo dvignila cela jata golobov in razsvetlila sivino z optimizmom.
Celemu narodu je potreben realen optimizem, ne pa optimistične nerealne napovedi, kako bo v Evropi vse lepše kar tako, ker to preprosto ne bo na starih osnovah.
Z delnico države in malo zdrave pameti pa je to realno možno na nikogaršnjo škodo, vsem v korist in lepoto.

Gape, se strinjaš z mojim pogledom.
Ti pripravim tekst cele knjige za objavo?
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #50 - 28.01.2004 at 09:51:32

Preden se popolnoma prepustimo fantazijam o DD, ne bi smeli pozabiti, da se bo Slovenija že čez nekaj mesecev dokončno integrirala v ekonomijo EU in da bo takrat večino pristojnosti glede odločanja o  vseh ključnih makroekonomskih  temah prenesenih iz Ljubljane v Bruselj.
Suverenost naše države bo tako glede ekonomskih vprašanj bistveno razredčena s potopitvijo v mnogo širše vode evropske skupnosti.

Če bi hoteli z enim takim predlogom, ki posega v same temelje tržnega gospodarstva, kot naprimer DD, kakorkoli uspeti, bi torej morali začeti lobirati tam, kjer se bo o tem dejansko odločalo, v  inštitucijah, ki so vplivne na evropskem nivoju. Osebno sem precej skeptičen, da bi tak predlog tam sploh resno pogledali, kaj šele, da bi začeli o morebitni njegovi vpeljavi razmišljati.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #51 - 28.01.2004 at 09:54:09

stane wrote on 27.01.2004 at 13:36:39:
Lepo, da mi ne verjameš, saj želim, da sam razumeš, da ni idej niti genijev, so le odkritja in boljši ali slabši opazovalci narave in da je tudi dati v uporabo ekonomski pojem, ki od tebe zahteva, da se držiš univerzalnih pravil.

aryan wrote : Quote:
pravs/verjames, da obstajajo neka univerzalna pravila, ki so za vse enaka? sej ce ne bi bila, pol itak ne morjo bit univerzalna, a ne? pol se najbrz ze splaca poslusat tiste, ki so boljsi opazovalci teh univerzalnih zakonov skozi odkritja/razodetja.

koga od tebe "boljsih" pa ti rad poslusas?

stane wrote on 27.01.2004 at 14:44:08:
A ti misliš, da taki boljši od tebe in mene kar po obešalnikih visijo in bi enega zame snel in mi ga poveznil na glavo

a to si hotu povedat, da nbenga boljsga (od katerga bi ti lahko kej koristnega zase zvedel) od tebe sploh ni, al da ga pac ti (trenutno) ne zaznas/priznas?
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #52 - 28.01.2004 at 10:01:55

titud wrote on 28.01.2004 at 09:16:40:
... , preprosto ne more dosečt nacinalnega konsenza o čemerkoli.
Če povzamem: konkurenčnosti slovenije  kot celote jest  ne vidim v tem, da se bomo enotno zmenil in ustvarjali konkurenčnost iz centra po državni direktivi pa spodbudi ampak nasprotno v tem, da država prizna svojo nespososbnost in s tem masksimalno prepusti folku, da vsak s svojo kreativnostjo/inovativnostjo prispeva h konkurenčnosti države kot celote.

Cao,

Bom se enkrat povedu, kar sem ze ene 5x. Jest res nisem sposoben sprevidet, kako bi lahko DD karkoli spremenila pri upravljanju drzave. Imeli bi en malo bolj transparenten in obcuten kazalnik uspesnosti, ki bi se poznal pri tem, ali je treba drzavi placati nekaj vecji ali nekaj manjsi del dohodkov (odstotek tistih, ki bi od drzave dobili vec, kot pa bi ji placevali je itak zanemarljiv)

Tudi mene moti, da drzava nima bolj aktivne razvojne politike. Se pa bojim, da je starostna struktura volilcev taksna, da je vecina starejsih in da le te bolj zanima ohranjanje njihovega premozenja in statusa quo, kot pa razvoj, ki prerazdeljuje moc in premozenje k mlajsim in aktivnejsim. Del le teh zeli ohranit cimvisje pokojnine, s katerimi se prezivljajo, del njih pa zanima vrednost njihovega v casu tranzicije pridobljenega premozenja (recimo nekdo, ki je bil v zacetku tranzicije star 42 je danes star 55 let in ga zanima predvsem njegova renta in ohranjanje premozenja) Bi znalo bit, da bi stranka, ki bi pretiravala z razvojnimi programi hitro izgubila glasove napram stranki upokojencev, katere cilj bi bil naprimer ohranit visoke pokojnine in kaksne druge konzervativne stranke, kar se bi se starejsim bolj splacalo (na kratek rok, daljsega za marsikoga od njih  ne bo vec).

bp
Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #53 - 28.01.2004 at 10:03:03

titud wrote on 28.01.2004 at 09:30:51:
S parlamentarnimi strankami nimaš kaj pristopat samo z idejo o DD, kolikor si jo razvil v knjigi o soli. Z njimi se lahko pogajaš samo kot enakovredna stranka z jasnim programom, da te  občutijpo kot kolikortoliko resno  politično kunkurenco.
Z izvenparlamentarnimi  strankami se lahko boljš pogajaš na ravni idej, ker lahko svoje programe laži prilagajo tvoji ideji, ker majo manj za zgubit. Samo moraš po moje tud svojo idejo razvit vsaj do nivoja, da te starnke opustijo v  svojih programih vse, kar je v nasprotju z idejo o DD.
Zato je dobr imet eno pregledno spletno stran, da pregledajo  ocenjo, kolk je tisto, za kar se zavzemaš, kompatibilno z nihovimi programi pa idejami. Po moje bi se ti marsikatera brepogojno pridružla, kar pa bi formalno gledano lahko pomenilo, da se ti pridružiš njim, ker oni majo stranko že registrirano, ti pa še ne.  

To o strani se strinjam, moramo imeti nek izdelek, ki ga ponujamo. Se ti strinjaš z mojim predlogom gapeu?
O strankah pa imaš tudi prav. Kaj praviš na te, ki sem jih omenil.
Seveda pa morajo delnico sprejeti brezpogojno ali pa nič.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #54 - 28.01.2004 at 10:40:45

Bardo_Thodol wrote on 28.01.2004 at 09:51:32:
Če bi hoteli z enim takim predlogom, ki posega v same temelje tržnega gospodarstva, kot naprimer DD, kakorkoli uspeti, bi torej morali začeti lobirati tam, kjer se bo o tem dejansko odločalo, v  inštitucijah, ki so vplivne na evropskem nivoju. Osebno sem precej skeptičen, da bi tak predlog tam sploh resno pogledali, kaj šele, da bi začeli o morebitni njegovi vpeljavi razmišljati.

Bruselj/evropa bosta ziher argument naših politikov, da se takih eksperimentov ne moremo it. Zame pa je edin kriterij, a se gremo uvedbo DD al pa ne ta, da se ne gremo tega na račun drugih. Če hočjo, se ga lahko gredo druge države v eu tud in na ta način nas ne  bodo nč oškodovale tko kot mi ne njih, če se mi gremo, oni pa ne. Samo naši politiki v eu takega vzajemnega principa ne bodo znal zagovrjat, zrad svoje volilkne baze  na domačem terenu pa bodo pred evropo še naprej skrival poteze države, ki bodo povzročale dumpinge, monopole in državne subvencije firmam, ki bodo nelegalno ustvarjale 'konkurenčnost' domačih firm nasprot evropskim, ki pa ne  bo odraz naše produktivnosti/kreativnost ampak iznadljiviosti na državnomafijski način.   V interesu slovenije oz. njenih elit bo tud skrivat inflacijo in se posluževat raznih trikov, da bomo formalno zadoščali kriterijem in se zato izčrpavli navznoter. To, da smo spposbni bit  bolj papšeki od papeža, smo že dostkrat pokazal.
Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #55 - 28.01.2004 at 10:50:55

Quote:
aryan wrote :

a to si hotu povedat, da nbenga boljsga (od katerga bi ti lahko kej koristnega zase zvedel) od tebe sploh ni, al da ga pac ti (trenutno) ne zaznas/priznas?

Aryan, trenutno se ne gremo visoke filozofije, niti ni na tapeti pokušina vin, katero je boljše, ampak razpravljamo o družbenoekonomskem modelu, ki naj omogoči pravo demokracijo.
Ti si pa zaradi mene lahko misliš, da so vsi ali boljši ali pa vsi slabši od tebe, mene pa v take primerjave ne moreš potegniti, ker v tem ne vidim nobenega smisla.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #56 - 28.01.2004 at 10:54:21

Bardo_Thodol wrote on 28.01.2004 at 09:51:32:
Preden se popolnoma prepustimo fantazijam o DD, ne bi smeli pozabiti, da se bo Slovenija že čez nekaj mesecev dokončno integrirala v ekonomijo EU in da bo takrat večino pristojnosti glede odločanja o  vseh ključnih makroekonomskih  temah prenesenih iz Ljubljane v Bruselj.
Suverenost naše države bo tako glede ekonomskih vprašanj bistveno razredčena s potopitvijo v mnogo širše vode evropske skupnosti.

Idealna prilika za širše testiranje zamisli so evropske volitve.
Stranka, ki bo imela ta program, bo postavila tudi 7 evropskih kandidatov.
Pomagaj izbrati ali postaviti tako stranko Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #57 - 28.01.2004 at 10:58:00

Quote:
Cao,

Bom se enkrat povedu, kar sem ze ene 5x. Jest res nisem sposoben sprevidet, kako bi lahko DD karkoli spremenila pri upravljanju drzave. Imeli bi en malo bolj transparenten in obcuten kazalnik uspesnosti, ki bi se poznal pri tem, ali je treba drzavi placati nekaj vecji ali nekaj manjsi del dohodkov (odstotek tistih, ki bi od drzave dobili vec, kot pa bi ji placevali je itak zanemarljiv)

Tudi mene moti, da drzava nima bolj aktivne razvojne politike. Se pa bojim, da je starostna struktura volilcev taksna, da je vecina starejsih in da le te bolj zanima ohranjanje njihovega premozenja in statusa quo, kot pa razvoj, ki prerazdeljuje moc in premozenje k mlajsim in aktivnejsim. Del le teh zeli ohranit cimvisje pokojnine, s katerimi se prezivljajo, del njih pa zanima vrednost njihovega v casu tranzicije pridobljenega premozenja (recimo nekdo, ki je bil v zacetku tranzicije star 42 je danes star 55 let in ga zanima predvsem njegova renta in ohranjanje premozenja) Bi znalo bit, da bi stranka, ki bi pretiravala z razvojnimi programi hitro izgubila glasove napram stranki upokojencev, katere cilj bi bil naprimer ohranit visoke pokojnine in kaksne druge konzervativne stranke, kar se bi se starejsim bolj splacalo (na kratek rok, daljsega za marsikoga od njih  ne bo vec).

bp

Pozabljaš, da se moč odločanja zaradi volilne pravice vseh, tudi enodnevnih dojenčkov, precej spremeni in približa volji povprečne starosti prebivalstva.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #58 - 28.01.2004 at 11:00:29

stane wrote on 28.01.2004 at 10:50:55:
Aryan, trenutno se ne gremo visoke filozofije, niti ni na tapeti pokušina vin, katero je boljše, ampak razpravljamo o družbenoekonomskem modelu, ki naj omogoči pravo demokracijo.

Ti si pa zaradi mene lahko misliš, da so vsi ali boljši ali pa vsi slabši od tebe, mene pa v take primerjave ne moreš potegniti, ker v tem ne vidim nobenega smisla.

aha, ok.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #59 - 28.01.2004 at 11:00:33

titud wrote on 28.01.2004 at 10:40:45:
Bruselj/evropa bosta ziher argument naših politikov, da se takih eksperimentov ne moremo it.

Tak eksperiment bi bil smiseln le v enem ekonomsko zaprtem in znotraj svojih meja natančno definiranem ter obvladljivem sistemu. Ker se pa s prvim majem meje (državne ekonomije) nepreklicno podirajo, bo čez ta prostor še močneje zapihal vseevropski veter, ki ne bo več dovoljeval zapiranja v svoj lastni vrtiček in uvajanja nekih specifičnih ekonomskih inštrumentov (kar naj bi DD bila) znotraj meja tega vrtička.

Še intenzivnejše zapiranje nerentabilnih industrijskih obratov in selitve na področja s cenejšo delovno silo,  so  znanilci tega novega vetra, na katerega pihanje ne morejo vplivati niti morebitni delničarji države.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 11