Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 5 
(Read 25173 times)
LittleStar
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #30 - 29.12.2003 at 10:24:48
 
S... wrote on 28.12.2003 at 18:28:20:
Pa zdi se mi da ima Iga prav, da se je treba najprej v celoti sprejeti, šele potem se lahko začneš izboljševat... Ok, ne vem, ampak zase vidim da sem kronično nezadovoljen, in tut ko si neki zadam in to dosežem, hočem vedno več in več... Če štartaš nezadovoljen, recimo iz 10%, pa ne veš kje je 100% zna bit problem ker si ne boš nikoli priznal da si dosegel 100%, vedno si lahko še boljši... Obsesija, ego pač... Če pa štartaš popolnoma zadovoljen sam s sabo, toraj 100%, je pa vse kar dosežeš blagoslov, če ti pa ne uspe pa tut ni problem ker si še vedno na 100%... Tole sprejemanje samega sebe je pomoje kr ena ključnih stvari v življenju...


Tale tvoja teorija me je malce zmotla, ker po moje pač ne moreš, je ne možno sebe najprej v celoti sprejeti, potem pa vse ostalo, ker je to, da sprejemaš življenje okol sebe takšno kot je, povezano, pogojeno s sprejemanjem samega sebe. 100% smo le skupaj z vsem, z vso neskončnostjo. Štarta v resnici ni in cilja tudi ne. Vse je pot. Ne moreš nečesa zunaj sebe zanikat popolnoma za dalj časa, ker je iluzorno, ker se vse spreminja. Seveda lahko in nujno je, da tudi izstopimo iz "igre", si vzamemo čas, ki ga potrebujemo za to, da naklonimo pozornost svoji duši, ne moreš pa zanikat življenja okol tebe, ker saj veš, da bolj kot nekaj zanikaš, večjo moč ima tisto nad tabo. Razmisli o tem. Ker to ni ločeno. Pravzaprav zelo začne pritiskat - in morda je prav to tista zanka - takrat je pravi trenutek, da... Torej srednja pot kot je spoznal Budha o ravno prav napeti struni... Torej ta voljnost za življenje, zavedanje drugosti, pa tud analiza, sinteza, zakaj ne, in to tako dolgo, da postane naravno stanje, ena osebna moč.

Sprejeti sebe... - ja kaj pa smo drugega kot življenje, ki potujemo skozi smrti. To ni ločeno, ni črno belo, vse je povezano. Ego se boji zase, boji se življenja, boji se spustiti svoje predstave o življenju. Problem, če je resničen, te bo itak počakal. Za preostalo pa velja tole od Bacha: razpravljaj o svojih problemih in tvoji bodo. Smiley
Pa še 1x: ko se resnično naveličamo svoje bolezni, se je znebimo.

Spet ta dobri stari ego, ki zapeljuje in pravi, da nismo to in ono, takšni in takšni, vse samo za to, da bi ga spregledali, da bi spoznali ukano in spoznali svojo pravo naravo. Ne vidiš, kako nam pomaga, zato imejmo radi tudi svoj ego.

Strah je čisto v redu. Zame je varovalo, ki mu vedno bolj zaupam. Vse ostalo pa znotraj votlo, zunaj nič.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: Strah pred seksom...
Reply #31 - 29.12.2003 at 11:05:12
 
Quote:
Pa zdi se mi da ima Iga prav, da se je treba najprej v celoti sprejeti, šele potem se lahko začneš izboljševat... Če štartaš nezadovoljen, recimo iz 10%, pa ne veš kje je 100% zna bit problem ker si ne boš nikoli priznal da si dosegel 100%, vedno si lahko še boljši...

Tole se mi zdi, da ma Zvezdica prav, ko govori o 100%.
V teoriji sicer čist drži, ampak v praksi pa ne moreš sedet v sobi tolk časa, da se začneš 100% sprejemat, pa šele pol vsega spet počet na drugačen način.
Dosti glede sprejemanja lahko narediš z namero pa ozaveščanjem, da si ves čas na tej poti, pa odkrit do sebe... da greš, pa se znajdeš sredi situacije, kjer nisi tak do sebe, kot bi rad bil, da to takrat opaziš, pobrskaš za vzroki, zakaj si to delaš, pol pa, če jih najdeš al pa ne, začneš počas ozaveščat pa spreminjat svoj odnos do sebe. Če maš namero da se vse bolj sprejemaš takega kot si, pol si že na poti do 100%, bolj ko si iskren pri spoznavanju sebe pa razumevanju situacij, boljše ti gre... pa tud se mi zdi, da je težko sprejet, kar v nekem trenutku (še) ne razumeš, razumevanje je včasih lahko kar dolg proces...
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #32 - 29.12.2003 at 11:05:13
 
Sad V čem je point pisanja nekomu? Zadnjič sem spet slišala, tokrat res malo bolj slišala eno misel, ki je zelo res: da namreč ljudje v večini sploh ne znamo poslušat. V večini namreč le čakamo na svojo priložnost, da bomo povedali svoje, medtem ko sogovornik al pa kdo govori. Isto tako je z vsem ostalim, ta površnost, um bezlja, vedno nekaj hoče Grin, nikol nismo tu, prav tu. To se mormo naučit - da smo tu. Al kaj? Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Gru Gru
5
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: Strah pred seksom...
Reply #33 - 29.12.2003 at 12:06:24
 
Quote:
To je zmedenost. Večje bedarije in streljanja klanf v prazno še pa nisem prebral. Človek bi temu rekel dvoličnost ali spreminjanje iz trenutka v trenutek.
Eh E, total zabluzeno.
Sam je pa tud fajn, da nekdo napiše kaj takega, se človek lahko vsaj nasmeji, ko prebere kaj tako zmedenega.Hvala bogu, da se ne strinjaš z menoj. Ker če bi se. Bi začel globoko dvomiti vase, da je kaj narobe z menoj. Tako pa mi vedno znova potrdiš, da je seštevek vedno 0.

Lepo se poslovi od letošnjega leta, moj prijatu

Edi
Back to top
 
 
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: Strah pred seksom...
Reply #34 - 29.12.2003 at 13:49:39
 
Eva, Eva

Debelost o kateri pišeš je samo simptom, ki kaže na psihološke probleme...nekako tako kot je povišana temperatura simptom gripe. In simptomov se ne zdravi - sprejema...važno je, da znamo simptome pravilno tolmačiti in najti pravo zdravilo za bolezen...simptomi izginejo nato sami po sebi.
Če bi zgolj sprejeli simptome kot neko danost bi si s tem zaprli pot v globino, ker bi sprejeli površino, izgled sam po sebi. (in nekako to počne sodobna zahodnjaška medicina)
Zato pravim, da je treba najprej vedeti s čim imamo opravka in nato šele sprejeti...sicer ostanemo na ravni sprejemanja simptomov.

Zato sem napisala, da je treba vedeti, da se da debelost "popraviti"...nisem se pa spuščala v kako. Zato pravim, da se debelosti ne sprejema in zato tudi ne polemiziram o debelosti iz zdravstvenih težav...ker o tem lahko govori le zdravnik...kaj in kako se da pri stvari pomagat (ta moment mislim na diabetes). Jaz tega znanja nimam. Priznam...

In ko berem Devi in Zvezdico, ko govorita o sprejemanju imam nekako občutek, da gre za princip "linije najmanjšega odpora".

Nesprejemanje ima namreč dobro plat...sili nas iskati rešitve.


Eva wrote on 29.12.2003 at 05:28:26:
V svojem življenju mamo precej več vpliva, kot si mislimo.
Kar se mene tiče, je vsaka debelost pogojena s psiho, četud je bolezenska - je namreč tud vsaka bolezen pogojena s psiho, samo so mogoče vzroki za to bolezen manj očitni. Na svojo psiho pa lahko vplivamo in posledično tudi na bolezen, odvisno od notranje pripravljenosti je, če bomo .
In kot je že Iga opozoru in se zdej učimo, ne gre za napake, ne gre za prav/narobe. Ne gre za debel suh, ker ta pojma nastaneta s primerjanjem in tud ti sinjeoka, si rekla, da primerjanje ni v redu.
In v trenutku, ko neham primerjat, jaz sem debelejša kot ona, v trenutku, ko tega ne vidim in sem človek jaz, pa je človek ona sva midva dva človeka in jaz sprejemam naju obe. Ker če naju primerjam, pol sem jaz, ki sem debela, kao slaba (zdej pr trebušnih plesalkah, bi bla slaba tista brez trebuha - prikazujem, kako je vse v družbenih merilih) in zavidam oni drugi, ki je vitka. Se prav niti sebe niti druge ne sprejemam (če ji zavidam). In to je ne-sprejemat/ljubit sebe kot drugega.
Sprejemanje je pa bistveno za spremembe zato (tole je po Thomasu  in Osvobajanju povzeto: )ker.. morm drugač stavk obrnt
Prav Thomas, če hočeš premagat svoje strahove, jih moraš najprej poimenovat. Se pravi, da v situacijo vneseš nekaj jasnosti. Pri tem jest rečem: na moji postavi se odraža, da nekaj ni v redu z mojim odnosom do hrane, zasvojena sem z njo (seveda sem do tega pršla s primerjanjem). In to, da sem si jest to priznala - to je zame sprejemanje enega dejstva v zvezi s sabo. Pravjo, da je to prvi korak.
In tole kompliciranje okrog sprejemanja se še nadaljuje, sam da zdele glih nimam več enga smisla v glavi (tok tok)
in nesprejemanje ni nikol fajn
zdej se nadaljuje kompliciranje (yes! Grin):
amm Roll Eyes no( Grin), moja "debelost" je pogojena s psiho, jest jem več kot mi je sploh treba, zarad enga občutka notranje neizpolnjenosti (zapolnjujem lukno s hrano, z nečim izven sebe). Do te notranje neizpolnjenosti je tud pršlo zarad nesprejemanja in to nesprejemanja svojga karakterja. Svojga karakterja ne sprejemam, ker ga primerjam s karakterjem drugih, z merili, ker spet nism taka pa taka, ampak drugačna in ker to glih ni sprejemljivo...
to nesprejemanje je pač za-zank-an-cija
in zdej je pa pomojem že čist jasno  Cheesy  8) Grin da če bi jest sprejemala sebe - svoj karakter, ga lepo izrazla, tazga kot je - sebe tako kot sem (čist sprejemajočo se), ne bi blo filinga neizpolnjenosti, ne bi blo poskusa zapolnitve s hrano ne bi blo "debelosti", oz, zdej ko sem že debela, pa če se začnem sprejemat, se bom posredno začela tud spreminjat, v tem primeru hujšat.
jabadaba
Grin

Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #35 - 29.12.2003 at 13:58:39
 
sinjeoka wrote on 29.12.2003 at 13:49:39:
Eva, Eva


In ko berem Devi in Zvezdico, ko govorita o sprejemanju imam nekako občutek, da gre za princip "linije najmanjšega odpora".

Nesprejemanje ima namreč dobro plat...sili nas iskati rešitve.Lahko malce razložiš tole oz. princip "linije najmanjšega odpora"?

Back to top
 
 
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: Strah pred seksom...
Reply #36 - 29.12.2003 at 14:05:21
 
če nekaj sprejmem in se s situacijo zadovoljim - sprijaznim, potem v meni ni več potrebe, da bi kaj poskusila spremeniti.

Zato hočem najprej vedeti s čim imam opravka, preden se skušam s čim sprijazniti.
Sprijazniti se je namreč treba samo z zadevami, ki se jih ne da spremeniti.

Saj poznaš: "daj mi Bog moči, da se naučim živeti s tistim, nad čimer nimam moči, da bi jo spremenil."

Zato jaz zavračam kakršnokoli apriorno sprejemanje.


Quote:
Lahko malce razložiš tole oz. princip "linije najmanjšega odpora"?


Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #37 - 29.12.2003 at 14:11:53
 
sinjeoka wrote on 29.12.2003 at 14:05:21:
če nekaj sprejmem in se s situacijo zadovoljim - sprijaznim, potem v meni ni več potrebe, da bi kaj poskusila spremeniti.

dobr si to napisala.

veckrat vidm ljudi, ki bi se radi na vsak nacin sprijaznil (kao sprejel), da z jemanjem drog ni nic narobe... torej se jim kao ni treba it zdravt odvisnosti. vemo pa da tako "sprejetje" v koncni fazi prinese se vec problemov.

Quote:
Zato hočem najprej vedeti s čim imam opravka, preden se skušam s čim sprijazniti.
Sprijazniti se je namreč treba samo z zadevami, ki se jih ne da spremeniti.

tocno to.

Quote:
Zato jaz zavračam kakršnokoli apriorno sprejemanje.

jaz tud.

ce pravmo, da je vse eno in vseeno, je zlo velka moznost da bomo mel "prebavne motnje". zemlja v obliki kruha nam zivljenje ohranja, zemlja v obliki vrca pa ne. oboje je zemlja (eno) a hkrati ni ciz isto (razlicno).
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: Strah pred seksom...
Reply #38 - 29.12.2003 at 14:19:42
 
Keč je v tem, da sprejemanje ne pomeni isto kot sprijaznjenje.

Sprejemanje sebe pomeni tudi to, da sam sebi ne odkloniš pomoči za izboljšanje.
Sprijaznjenje pa pomeni, da pomoči v bistvu ne rabiš, saj je že tako vse tako kot je, v redu.

Učitelj sprejme svojega učenca, ne sprijazni pa se z njim, kot takim, kot je zdaj, saj ga sicer ne bi imel česa naućiti.


Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #39 - 29.12.2003 at 14:24:03
 
Bardo_Thodol wrote on 29.12.2003 at 14:19:42:
Keč je v tem, da sprejemanje ne pomeni isto kot sprijaznjenje.

Sprejemanje sebe pomeni tudi to, da sam sebi ne odkloniš pomoči za izboljšanje.
Sprijaznjenje pa pomeni, da pomoči v bistvu ne rabiš, saj je že tako vse tako kot je, v redu.

Učitelj sprejme svojega učenca, ne sprijazni pa se z njim, kot takim, kot je zdaj, saj ga sicer ne bi imel česa naućiti.Eh, men se zdi to pa res isto: sprejemanje in sprijaznjenje.
Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #40 - 29.12.2003 at 14:27:53
 
Bardo_Thodol wrote on 29.12.2003 at 14:19:42:
Keč je v tem, da sprejemanje ne pomeni isto kot sprijaznjenje.

Sprejemanje sebe pomeni tudi to, da sam sebi ne odkloniš pomoči za izboljšanje.
Sprijaznjenje pa pomeni, da pomoči v bistvu ne rabiš, saj je že tako vse tako kot je, v redu.

Učitelj sprejme svojega učenca, ne sprijazni pa se z njim, kot takim, kot je zdaj, saj ga sicer ne bi imel česa naućiti.

Tako kot ucitelj lahko sprejme ucenca, tako tudi ucenec lahko sprejme ucitelja.

Ce nekdo ("ucenec") nekak spozna, da se ima od nekoga kaj za nauciti se ni nujno da se ta nekdo ("ucitelj") tud s tem strinja, torej da prevzame vlogo. in obratno, ce ucitelj misli, da ima koga kaj za nauciti, nihce drug pa se s tem ne strinja bo v koncni fazi zmeri frustracija.

tezko je najdt pravega ucitelja, skor se tezje pa je najdt pravega ucenca, ki lahko pri sebi prizna, da necesa ne ve.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: Strah pred seksom...
Reply #41 - 29.12.2003 at 15:10:37
 
sinjeoka wrote on 29.12.2003 at 13:49:39:
In ko berem Devi in Zvezdico, ko govorita o sprejemanju imam nekako občutek, da gre za princip "linije najmanjšega odpora".

Nesprejemanje ima namreč dobro plat...sili nas iskati rešitve.

Če gre pa vedno vsako učenje največkrat po liniji najmanjšega odpora... prvošolcev ne moreš učit polinomov, lahko jih pa naučiš seštevat, pa pol množit, pa višjo matematiko dojemat in pol na koncu so naenkrat doktorji za polinome...
če si debel pa ne maraš svojega telesa, nisi nič naredil, če eno uro meditiraš, joj, jest se morm sprejemat, se sprejemam, sem se že sprejel, pa greš na aerobiko trikrat, pol pa začneš v minikrilih okol hodit, da si mal samozavest pridobiš, pa čeprov se ti od treme skor bruha. Meje moraš vedno širit, ampak nikol tolk, da si zarad tega škodiš, ker če boš tako delal, pol boš vedno nazaj padel... stvari grejo počas, zahtevajo vztrajnost, iskrenost do sebe, vedno znova dovolj volje za razmišljat o vzrokih, zakaj točno se je tukaj nekaj zataknilo... ne gre za iskanje lažjih poti, ampak za delanje malih obvladljivih korakov, ki te ne ogrožajo in ti veselje, ko jih obvladaš, vedno da dovolj volje, da tvegaš še en korak dlje...

Si rekla, da ima nesprejemanje dobro plat - iskanje rešitev... misliš, da je pot iskrenega spoznavanja in sprejemanja kaj drugačna? Preko sebe nočeš več it, na istem ne moreš ostat, ker res želiš sprejet nekaj, kar ne maraš... moraš razumet, moraš najt neko rešitev, kaj naredit...

ljudje smo sicer sposobni delat marsikaj v marsikaterih pogojih, sam za vse kritika pa brca v rit ni dobra spodbuda, ampak jih prej ohromi... vsi pa smo sposobni dat največ od sebe in se najbolj spreminjat v ljubečem in do sebe nežnem ozračju...

ljubezen in sprejemanje ni enako sprijaznjenju in potuhi
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Strah pred seksom...
Reply #42 - 29.12.2003 at 15:17:49
 
Devi wrote on 29.12.2003 at 15:10:37:
ljubezen in sprejemanje ni enako sprijaznjenju in potuhi


Sprijaznjenje ni enako potuhi. Saj že sama beseda pove, da se z nečim sprijazniš, si odtlej v prijaznih odnosih, torej v srcu sprejmeš.

???
Back to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: Strah pred seksom...
Reply #43 - 29.12.2003 at 15:37:38
 
Quote:
Sprijaznjenje ni enako potuhi. Saj že sama beseda pove, da se z nečim sprijazniš, si odtlej v prijaznih odnosih, torej v srcu sprejmeš.

???

sej nisem napisala, da je enako, je IN vmes Grin sam v isto grupo sem dala, takih bolj (zame) neustvarjalnih čustev.
Sprijaznjenje... sprejemanje... men to ful nekak ni isto... sprijaznjenje (prijazen) vljuden, pač pa rečeš, ok, sej je v redu... sam tvoje pa to ni, nisi sprejel, sam prenašaš (prijazno) na sebi, ne sprejmeš pa vase kot del sebe, pa si misliš, ok, sej ne more bit boljše, stisneš zobe pa požreš (prijazno), ti pa ne paše... in sprijaznjenje ni sprejemanje, če se poleg ne vmeša tud zavedanje pa razumevanje... po sprijaznjenju z nečem, recimo, dostkrat žrtev špilaš, kao lejte kaj jaz vse prenašam, sem pa res as itd... Grin
vsaj tak si jaz to predstavljam, obenem se pa ful trudim, da se mi ja ne bi več dogajalo, da bi se mogla z nečem, kar nočem, sprijaznit, men je to ko mala smrt v duši Tongue
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: Strah pred seksom...
Reply #44 - 29.12.2003 at 15:40:45
 
Sprijaznjenje je vdaja.
Vdaš se v usodo in ne nameravaš narediti ničesar, da bi se kaj izboljšalo.

Sprejemanje pa ni nujno vdaja.

Sprejmeš se lahko tudi tako, da si odkrito in brez pretvarjanja pokažeš vse karte, ki jih imaš v rokah  in poskušaš iz takih, kot so, narediti kaj več.

Sprijaznjenje pa pomeni, da najpogosteje niti dobro ne pogledaš vseh svojih kart, ali si jih celo namenoma prikrivaš in jih take kot se ti zdi, da so, sprejmeš - in se vdaš.


Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 5