MOJE OSEBNO MNENJE:
Mislim, da je druzba v danasnejm casu dosti bolj tolerantna do samomorilcev kot je bila nekoc. K temu je verjetno prispeval tudi napredek medicine (psihiatrije) in kulturne preobrazbe (vecje strpnosti do drugacnih). Sklepam namrec, da mora samomorilec biti v nedojemljivo strasni dusevni stiski, nekaksnem brezizhodnem, brezpespektivnem in "crnogledem" stanju. Suicidnost je v vecini primerov odraz depresije in podobnih psihoticnih stanj, in je bolezen ter jo je kot tako tudi treba obravnavati in sprejeti. Samomor tudi ni odraz trenutnega stanja ampak je proces, ki se vlece skozi razlicna zivljenjska obdobja tudi po vec let. Zal pa je enkrat ta posoda "neprijetnih dozivetij" polna in zadostuje samo se kapljica, da se voda izlije cez rob.
Vendar zal se vedno obstajajo ljudje, ki razmisljajo stereotipno in upredalckajo dusevno bolne (samomorilce) med "norce", tako da je stigma za njih se vecja. Zategar si niti ne upajo poiskati strokovne pomoci, ker se bojijo da bodo izspali kot "norci" in jih bo druzba izrinila na rob, ker so "drugacni" (crne ovce) in ni nikjer prostora za njih. Zato raje posegajo po radikalnih metodah kot je samodestrukcija.
Kdo je krivec?
Verjetno najvecji del krivde nosi "nezdravo" patolosko druzinsko okolje v katerem je samomorilna oseba odrascala:
- alkoholizem (priblizno 300.000 Slovencev je alkoholikov)
- nestabilna mati (v zgodnjem odrostvu vpliva posesivno labilna mati na otroka in mu ne zna izkazovati ljubezni => custveni deficit otroka)
Potem so se tu geni ki so po mojem misljenju glavni faktor. Vemo, da dobimo polovicko genov od vsakega od starsev. Verjamem, da obstaja tudi gen za samomorilnost (mogoce je katera dusikova baza narobe vezana v dvojni vijacnici DNA). To je posledicno povezano z disfunkcijo mozganov (motena pot nevrotransmiterjev in razlicnih zivcnih prenasalcev, hormonalna nestabilnost, pomanjkanje dopamina...).
Jaz bi rekel, da je samorilnost odvisna od fizioloskega ustroja mozganov, ki pa so zopet vzrocno povezani od drugih faktorjev: dednega materiala ("tempirana bomba"), stresa, neprijetna dozivetja, smrt bliznjega (ljubljene osebe), okolja v katerem zivimo...
SE OPRAVICUJEM, KER SEM VERJETNO MALO "ZABLUZIL"