Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2111 times)
exorcist
Ex Member

Slovenci = narod samomorilcev
14.08.2003 at 17:45:13

MOJE OSEBNO MNENJE:

Mislim, da je druzba v danasnejm casu dosti bolj tolerantna do samomorilcev kot je bila nekoc. K temu je verjetno prispeval tudi napredek medicine (psihiatrije) in kulturne preobrazbe (vecje strpnosti do drugacnih). Sklepam namrec, da mora samomorilec biti v nedojemljivo strasni dusevni stiski, nekaksnem brezizhodnem, brezpespektivnem in "crnogledem" stanju. Suicidnost je v vecini primerov odraz depresije in podobnih psihoticnih stanj, in je bolezen ter jo je kot tako tudi treba obravnavati in sprejeti. Samomor tudi ni odraz trenutnega stanja ampak je proces, ki se vlece skozi razlicna zivljenjska obdobja tudi po vec let. Zal pa je enkrat ta posoda "neprijetnih dozivetij" polna in zadostuje samo se kapljica, da se voda izlije cez rob.

Vendar zal se vedno obstajajo ljudje, ki razmisljajo stereotipno in upredalckajo dusevno bolne (samomorilce) med "norce", tako da je stigma za njih se vecja. Zategar si niti ne upajo poiskati strokovne pomoci, ker se bojijo da bodo izspali kot "norci" in jih bo druzba izrinila na rob, ker so "drugacni" (crne ovce) in ni nikjer prostora za njih. Zato raje posegajo po radikalnih metodah kot je samodestrukcija.

Kdo je krivec?
Verjetno najvecji del krivde nosi "nezdravo" patolosko druzinsko okolje v katerem je samomorilna oseba odrascala:
- alkoholizem (priblizno 300.000 Slovencev je alkoholikov)
- nestabilna mati (v zgodnjem odrostvu vpliva posesivno labilna mati na otroka in mu ne zna izkazovati ljubezni => custveni deficit otroka)
Potem so se tu geni ki so po mojem misljenju glavni faktor. Vemo, da dobimo polovicko genov od vsakega od starsev. Verjamem, da obstaja tudi gen za samomorilnost (mogoce je katera dusikova baza narobe vezana v dvojni vijacnici DNA). To je posledicno povezano z disfunkcijo mozganov (motena pot nevrotransmiterjev in razlicnih zivcnih prenasalcev, hormonalna nestabilnost, pomanjkanje dopamina...).

Jaz bi rekel, da je samorilnost odvisna od fizioloskega ustroja mozganov, ki pa so zopet vzrocno povezani od drugih faktorjev: dednega materiala ("tempirana bomba"), stresa, neprijetna dozivetja, smrt bliznjega (ljubljene osebe), okolja v katerem zivimo...

SE OPRAVICUJEM, KER SEM VERJETNO MALO "ZABLUZIL"
Wink
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Re: Slovenci = narod samomorilcev
Reply #1 - 15.08.2003 at 17:39:39

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #2 - 16.08.2003 at 01:18:20

Kot prvo, mislim, da moraš imeti za samomor jajca. To ni enostavna odločitev.

Nadalje, če ga delaš, ga opravi temeljito, da ti ne spodleti.

Ko sem bil v bolnici, smo imeli na oddelku možakarja, starega 35 let, dva otroka(11,7 let). Ustrelil se je s pištolo za prašiče. Naj bi ga varala žena.
Rezultat:

Vse življenje bo hrom po levi strani telesa, do smrti v plenicah. In kdo bo najbolj najebal? Družina? On sam? Verjetno vsi skupaj.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

picola2
Guest

Reply #3 - 16.08.2003 at 02:25:58

Pol se pa midva poznava... Smiley
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #4 - 16.08.2003 at 10:01:41

Quote:
Pol se pa midva poznava... Smiley

A midva? Od kje? ??? Shocked Cheesy
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #5 - 16.08.2003 at 11:10:50

Quote:
Kot prvo, mislim, da moraš imeti za samomor jajca. To ni enostavna odločitev.

Nadalje, če ga delaš, ga opravi temeljito, da ti ne spodleti.

Ko sem bil v bolnici, smo imeli na oddelku možakarja, starega 35 let, dva otroka(11,7 let). Ustrelil se je s pištolo za prašiče. Naj bi ga varala žena.
Rezultat:

Vse življenje bo hrom po levi strani telesa, do smrti v plenicah. In kdo bo najbolj najebal? Družina? On sam? Verjetno vsi skupaj.

Ja res je bil bedak, raje bi zeno zadrgnil, bi vedel vsaj zagotovo, da je mrtva, ne pa gre sebe fentat...  Grin
Back to top

IP Logged

DylanDog
5

somewhere in space..
Reply #6 - 16.08.2003 at 15:41:23

exorcist wrote on 16.08.2003 at 11:10:50:
Ja res je bil bedak, raje bi zeno zadrgnil, bi vedel vsaj zagotovo, da je mrtva, ne pa gre sebe fentat...  Grin

??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
Zadrgnit nekoga, ubit nekoga,        ....bi bil bedak potem ja, totalni.   Primitivna agresija.  Nemoc v navidezno brezizhodni situaciji.   Primitivizem.....

PEACE and LOVE man......

......take bedastoce niso resitev,  ..nikdar........
Back to top

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #7 - 16.08.2003 at 15:49:01

DylanDog wrote on 16.08.2003 at 15:41:23:
??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
Zadrgnit nekoga, ubit nekoga,        ....bi bil bedak potem ja, totalni.   Primitivna agresija.  Nemoc v navidezno brezizhodni situaciji.   Primitivizem.....

PEACE and LOVE man......

......take bedastoce niso resitev,  ..nikdar........

Ce si pa je zasluzla, zakaj pa ne, kje so omejitve?  Grin
Back to top

IP Logged

DylanDog
5

somewhere in space..
Reply #8 - 16.08.2003 at 17:08:05

exorcist wrote on 16.08.2003 at 15:49:01:
Ce si pa je zasluzla, zakaj pa ne, kje so omejitve?  Grin

Kaj si je?   Zasluzila da bi jo moz ubil, da bi ji vzel zivlenje?   Kaj te tebi dela?  
Kako si to zasluzis, ..in kako dobis pravico da komu vzames zivlenje?

Kje so omejitve?  Kje so omejitve?!?!?   Omejitve so ze tu da nihce nimam pravice tebi vzet zivlenja ker pises taksne po forumu,  plus vse ostalo.     ...vprasaj se malo.

Omejitve so,  razum,  .....in srce,    ..dont kill,  ..karma,  ..love,   ..peace,       ..nisi Bog.

Think POSITIVE!
Back to top

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1