t wrote on 03.06.2003 at 14:36:59: Zakaj ne bi bil zadovoljen? Zakaj bi sploh potreboval večnost za zadovoljstvo?
to pa je najboljs da vprasas sebe.
ce pa bos mal inteligentno razmislu in tud v praksi pr seb opazu to tendenco po vecnem zadovoljstvu, in obstoju, bos pocas prsu v stik z samim sabo, z duso, ki je princip vecnosti (nekaj kar ni vecno ne more met zelje po vecnem zadovoljstvu). ceprav se trenutno zmotno poistoveca z minljivimi stvarmi kot sta grobo in subtilno telo.
Quote:Mogoče pa je skrivnost ravno v tem, da duša niti v večnem transcendetu ne najde zadovoljstva in se raje obrne na minljivo?
mogoce. sam kaj kmalu spozna svojo napako. ce hoces pa ciz natancno zvedt, pa dusa prave trancendence se ni takrat okusla, ker je bila na zacetku vmes (neaktivna, ne na eni ne na drugi strani), ni okusala niti trancendence skozi sluzenje notranje energije Boga, niti okusala materije, oz. sluzenja Boga preko njegove zunanje energije. dusa, oz. mi je delcek ene izmed energij/potenc Boga, ki se imenuje
tatashta. sanskrit izraz za "mejo". mi smo del mejne energije Boga in iz tam se mi odlocamo, bodisi sluzenja Bogu preko njegove notranje ali zunanje energije. vmes lahko dusa ostane le trenutek, ker je po naravi aktivna in nekje mora delovat, ce ne na eni bo pa na drugi strani. ceprav na "zacetku" ni nikjer, ima potencial delovanja na obeh straneh in slej k prej bo enga "probala" lih zarad njene naravne nagnjenosti k aktivnosti.
Quote:Aryan, kaj pojmuješ kot zavest? (pa če se da slovensko
funkcija zavesti je izkusnja, sebe ali cesa drugega. ker je smrt tudi izkusnja, ki jo le opazis kot menjavo svojega telesa (za nekatere bolj boleca za nekatere manj, odvisno od stopnje poistovecanja in navezanosti na ta telo) pomen da smo mi nekaj drugega kot telo. na podobn nacin ce gremo se bolj globok, opazmo da tud nismo mi subtilno telo iz uma, identitete in intelekta, ker tud to lahko samo opazujes. ta opazovalec smo mi, oz. zavest, oz. dusa, ki je sama po seb princip vecnosti.