Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 11
(Read 55676 times)
Bardo_Thodol
5

Re: Razsvetljenost
Reply #105 - 10.09.2003 at 16:03:46

titud wrote on 10.09.2003 at 15:42:13:
Najbrž je to zato, ker  ko se ekstince zavemo, se nam polno razkrije v svoji  praznosti, pa jo napačmo positovetmo s smrtjo.  

Z zavedanjem eksistence, se pojavi tudi zavedanje svobodne volje. S svobodno voljo pa se pojavi odgovornost, ko ti nihče  več ne predpisuje, kaj moraš delati in česar ne smeš.

Delno zaradi neštetih možnosti, ki jih svobodna volja ponuja, delno pa tudi zaradi hkratnega občutka velikanske odgovornost, se marsikomu to vendarle zazdi kot pretežko breme in se bo zato raje umaknil nazaj v varno naročje črede, kjer je vse lepo 'pošlihtano' in naloge točno določene in kjer drugi odgovarjajo zate in namesto tebe.

Občutek (sicer varljive) polnosti in varnosti v čredi je tako spet zamenjal prej strašljivi občutek praznosti, ko stojiš pred velikanskim prepadom prevelikih možnosti in odgovornosti.

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #106 - 10.09.2003 at 16:20:12

Smisel življenja je samo življenje.

(življenje ima svoj smisel v sebi samem - ne pa nekje v neki transcendeci)

Zato živimo vse do smrti - to je ta eksistenca in ves absurd ali pa absolut (dve plati istega kovanca) je v tem, da se zadeva tudi konča.

(kakorkoli se že obrneš ti rit ostane zadaj)

bp
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #107 - 10.09.2003 at 23:30:52

Quote:
Aha, torej ce poznam absolutno resnico, potem je vse samo se prijetno in fino in oh in sploh, tako na dolgi kot na kratki rok. Skratka postanem absolutno blazen, ce te prav razumem?

pomoje si kr dobr razumu ...
se reče
da (s)poznaš absolutno resnico (četudi 'iz ust drugega') moraš najprej prehodit pot.

me zanima aryan, ta tvoja (naša) duša, kje ma ona spravljene zapise o vseh identitetah, osebnostih, doživljajih ipd ???

zihr si mi že povedu, pa vseen, kje pa je v kontekstu te duše višji jaz - jaz sem.

drgač pa razsvetljenje
karma spucana
navezave 0%
sprejemanje 100%
...
tehnik morje ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #108 - 11.09.2003 at 08:33:05

Ne vem, v čem je finta, da ne sprejmete te definicije; razsvetljenja, men se zdi, da me vse not Roll Eyes

miriam wrote on 23.03.2003 at 00:24:18:
"Da si razsvetljen, pomeni, da se zmeraj zavedaš popolne resničnosti v njeni imanentni drugosti - da se je zavedaš, pa vendar ostaneš sposoben da preživiš kot žival, da misliš in čutiš kot človeško bitje, da se zatečeš, kadar koli se splača, k sistematičnemu razmišljanju. Naš cilj je odkriti, da smo zmeraj tam kjer moramo biti."

Meni je ta definicija razsvetljenosti najbolj všeč, me pa zanima kaj vi imate v mislih ko govorite o razsvetljenosti.

Smiley

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #109 - 11.09.2003 at 09:25:47

gape wrote on 10.09.2003 at 23:30:52:
me zanima aryan, ta tvoja (naša) duša, kje ma ona spravljene zapise o vseh identitetah, osebnostih, doživljajih ipd ???

zihr si mi že povedu, pa vseen, kje pa je v kontekstu te duše višji jaz - jaz sem.

jaz sem je neki podobnga ko so-ham ali ahambrahmasmi.

to pomen, da je dusa/spirit (mi) v resnic visje kvalitete kot materija, tko groba kot subtilna. ta dusa se zmotno-poistoveca z materijo (in ob tem trpi), ker ne deluje v skladu s svojo izvorno aktivnostjo, sluzenju Bogu. sluzenje je prostovoljno, ker podlaga vsaki ljubezni je sluzenje/zrtvovanje. in ker ljubezen ne pozna prisile, temvec le prostovoljnost in svobodno voljo, nam je dana moznost izbire, ki smo jo pac narobe uporabl, oz. jo narobe uporabljamo.

spoznanje "jaz sem", ali "visji jaz" je na pol poti do dokoncnega samospoznanja.

Quote:
drgač pa razsvetljenje
karma spucana
navezave 0%
sprejemanje 100%
...
tehnik morje ...

no, s temi tehnikami dosezes to "polovicno" razsvetljenje. mi res ne smemo bit navezani na materijo (nirvan, razsvetljenje, mukti, moksa, visji jaz itd.), hkrati pa moramo biti tudi navezani na Boga in mu sluziti v ljubezni. to pa je dokoncno samospoznanje in delovanje v skladu z njim. za to pa obstajajo tudi "tehnike". posebnost teh tehnik pa je ta, da je "polovicno" razsvetljenje simultano in brez prevelikega truda dosezeno kot stranski produkt.

se tukile si lohk preberes : (atma je recmo ta tvoj "jaz sem" ali "visji jaz") http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general;action=display;num=104124...
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #110 - 11.09.2003 at 09:49:17

Bardo_Thodol wrote on 10.09.2003 at 16:03:46:
Z zavedanjem eksistence, se pojavi tudi zavedanje svobodne volje. S svobodno voljo pa se pojavi odgovornost, ko ti nihče  več ne predpisuje, kaj moraš delati in česar ne smeš.

Delno zaradi neštetih možnosti, ki jih svobodna volja ponuja, delno pa tudi zaradi hkratnega občutka velikanske odgovornost, se marsikomu to vendarle zazdi kot pretežko breme in se bo zato raje umaknil nazaj v varno naročje črede, kjer je vse lepo 'pošlihtano' in naloge točno določene in kjer drugi odgovarjajo zate in namesto tebe.

Občutek (sicer varljive) polnosti in varnosti v čredi je tako spet zamenjal prej strašljivi občutek praznosti, ko stojiš pred velikanskim prepadom prevelikih možnosti in odgovornosti.

No, to se pa men zdi zelo samo ena plat medalje, eno omalovaževanje samega sebe, čeprav maš point notr, definitivno pa ne velja, da med ljudmi, četudi v čredi noben drug ne odgovarja zate in namesto tebe.

Ali ne vodijo vse poti nazaj k človeku, sočloveku?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #111 - 11.09.2003 at 10:09:38

Quote:
No, to se pa men zdi zelo samo ena plat medalje, eno omalovaževanje samega sebe, čeprav maš point notr, definitivno pa ne velja, da med ljudmi, četudi v čredi noben drug ne odgovarja zate in namesto tebe.

Vsak je odgovoren za svoja dejanja, zato drugi ne morejo odgovarjati zate, sploh pa ne namesto tebe.
Na poti sicer lahko drugim sobivanje lajšaš ali greniš, kar spada pod tvojo odgovornost. Drugače pa je za svoje odločitve odgovoren vsak zase in pred sabo in se na druge ne more zgovarjati.  V tem smislu je vsak, čeprav v čredi, s partnerjem ali kakorkoli že, še vedno sam.

Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #112 - 11.09.2003 at 10:11:58

ok
*unit of consciousness independent of body and mind*
če gledamo mal prostorsko. če si predstavljam ta unit kot svetlečo kroglico recimo, ki je pripeta s svetlobno nitjo na moje telo, ki si ga tud predstavljam kot več manjših ali večjih krogel, ki sevajo svetlobo ... lahko je celo ena sama krogla.

kje je zdej ta višji jaz?

da bi človk razumel

in kje so shranjeni zapisi ... na najnižjem nivoju, kao 'moji' zapisi ???
ne uni skupni ampak samo 'moji'.
zapisi o mojih individualnih izkušnjah.

višji jaz naj bi bil brezoseben.
mogoče da ima individum ampak pomoje ga dobi samo skozi dušo, v kateri so zapisi in je lastna Zemlji in njenim 'duhovnim' nivojem.
mogoče da ima višji jaz tud pol po (njegovem) razsvetljenju telesa (z Njegovo pomočjo - na in z in v Njegovi 'energiji') individuum, ampak je pa zihr ta čist druge kvalitete in čist drugačen od osebnosti.
to bo treba dožvet počas se mi zdi ...

po moji terminologiji na boga ne moreš bit navezan, nanj si pripet s svetlobno nitjo and there is nothing you can do about it. to da pa deluješ v skladu z njegovo voljo, to pač ni navezava, kot imenujemo navezave, ki nas 'morijo' v materiji, ker smo se sami navezal na to.
če se kdo naveže name npr. to ni tolk moj problem kolkr njegov. moj sploh ni v bistvu, dokler se na to isto navezavo ne 'pripnem' tudi sam. če jest nism navezan me to ne drži tuki, če sm, pač me.
navezava na boga me pač ne veže sm, ampak tja. in zato ona zame ni navezava amapak povezava (z Njim). ona je tam od skoz, drugo vprašanje pak je, če se je zavedam kot take.
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #113 - 11.09.2003 at 10:12:58

Kako pa naj pol to razumem, kar si napisal tule napisal (zadnji stavek)?

Bardo_Thodol wrote on 10.09.2003 at 16:03:46:

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #114 - 11.09.2003 at 10:15:14

gape, no pol pa moras prakticirat "povezavo" z Bogom, ce ti je tko ljubse recen. res, da smo mi itak ze skos povezani, ampak se mi te povezave in njenga smisla ne zavedamo se dovolj.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #115 - 11.09.2003 at 10:16:53

Quote:
Kako pa naj pol to razumem, kar si napisal tule napisal (zadnji stavek)?

Razlaga je takoj v naslednjem stavku:

" Občutek (sicer varljive) polnosti in varnosti v čredi je tako spet zamenjal prej strašljivi občutek praznosti, ko stojiš pred velikanskim prepadom prevelikih možnosti in odgovornosti. "

s poudarkom na (sicer varljive) polnosti in varnosti.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #116 - 11.09.2003 at 10:22:20

Bardo_Thodol wrote on 11.09.2003 at 10:16:53:
" Občutek (sicer varljive) polnosti in varnosti v čredi je tako spet zamenjal prej strašljivi občutek praznosti, ko stojiš pred velikanskim prepadom prevelikih možnosti in odgovornosti. "

s poudarkom na (sicer varljive) polnosti in varnosti.

in kaj je zdej za narest, bardo?

po eni strani nas je strah prevelikih moznosti in odgovornosti svobodne volje, po drugi pa je varnost crede le varljiva (torej strah ostaja). kam se nej pol umestimo, da bomo mirni in zadovoljni?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #117 - 11.09.2003 at 10:25:40

Quote:
in kaj je zdej za narest, bardo?

Pregnati strah in korajžno stopiti naprej, po poti prevzemanja odgovornosti nase.  Nehat se zgovarjati na druge in odrasti.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #118 - 11.09.2003 at 10:27:27

Bardo_Thodol wrote on 11.09.2003 at 10:25:40:
Pregnati strah in korajžno stopiti naprej, po poti prevzemanja odgovornosti nase.  Nehat se zgovarjati na druge in odrasti.

iz kje pa nej potegnemo to korajzo in pogum, da bomo premagal strah pred odgovornostjo za svoja dejanja?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #119 - 11.09.2003 at 10:29:20

Quote:
iz kje pa nej potegnemo to korajzo in pogum, da bomo premagal strah pred odgovornostjo za svoja dejanja?

Iz sebe.
Dani so nam vsi potrebni potenciali, le poiskati jih je treba.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 11