ARS
5

Preveč dobrega je lahko ... čudovito. (Mae West)
daleč od rodne barjanske grude
Nobenega očeta, ki bi mu bili dodeljen(i) otrok/otroci, osebno ne poznam.
Samo enega očeta osebno poznam, ki je ob razvezi hotel otroka, dokazoval konkretne razloge v otrokov in njegov "plus", a se je umaknil v dobro otroka oz. ko je kazalo, da se bo začelo svinjat, pa tudi zato, ker sta se, konec koncev, z mamo zmogla dogovoriti, da ne bo problemov s stiki (je že vedela zakaj, ane?); in so, na srečo otroka, od takrat dalje to tudi zmožni furat, že kar nekaj let.
Pa en bivši par osebno poznam, kjer si (neuradno - odločba je na mamo) otroka fifti-fifti delita (vsak teden je pri drugem; stanujeta dokaj blizu, tko da za šolo ni panike), oče plačuje mami preživnino, otroku pa še marsikaj. Morda mal neobičajno, morda komu vprašljivo, otroku en hjuđ plejgraund; a tko so se zmenil oz. tko furajo, že kar nekaj let.
In vsi ostali razvezani očki, ki jih osebno poznam, niti slučajno niso niti pomislili na to, da bi otrok ostal pri njih oz. v njihovi stalni oskrbi oz. - kot je zapisu BonSens - "so prav zadovoljni, ker nimajo nonstop tamalih pr seb". To pa, vsaj meni, niti slučajno ne pomeni, da ne vzdržujejo rednih stikov z otroki, ali pa da niso pogosto, veliko, kakovostno z njimi, al pa da ne plačujejo preživnine. Ne, tko jim je, preprosto, sam dost bl komot; in kar nekaj jih to odkrito prizna, več pa na najrazličnejše načine to tut pokaže.
Iz mojih izkušenj si drznem zaključek potegnt, da se tozadevna sodna praksa - otrok/otroci mami, ne pa očetu - ne bo prav kmalu spremenila, če več očetov ne bo tudi dejansko, iskreno želelo, da se otroci njim dodelijo, ne pa le verbalno in v krogu frendov; predvsem zato, manj zaradi drugih, "sistemskih", "zgodovinskih" ali drugih vzrokov.
Pa še to velja pred očmi met, da bi si nek približek lastne "sodbe" o nekem bivšem paru in odnosu ter "dodeljevanju otrok", neudeleženi "pravičniško" lahko namalali le, če bi slišali obe plati zgodbe, morda celo zgodbo (starejših) otrok; ali pa vse zelo zelo dobro poznali in jih skozi "dogajanja aktivno spremljali".
A nej se zdej lotim še tiste večine razvezanih očitov, ki jih osebno poznam in ki majo to oznako predvsem zaradi črk na rojstnem listu svojih otrok? Rajš ne. Pestre zgodbe, pa ne glede na to, al bi vzela pod drobnogled tiste izmed njih, ki plačujejo, pa (skorajda) stikov nimajo, al pa tiste, ki nobene od vseh obveznosti in uradnih pravic ne furajo, ali pa tiste, ki imajo ali pa bi imeli stike, plačevali pa ne bi.
Mimogrede, a veste, koliko je razvezanih staršev v SLO, ki ne (oz. neredno) nakazujejo drugemu staršu preživnine za otroka/otroke? Naj črkujem? 30.000 staršev (prispevek v Tedniku, par let nazaj)
Svoje zgodbe oz. zgodbe moje/najine hčere vam pa tut ne grem razlagat; jo leta iz "tragedije", preko tragikomedije - upam, da res - v komedijo (sicer z grenkim priokusom) modificirajo. Hvala bogu, da otroc rasejo! In tele svoje starševske "kufre" bojo mogl, konec koncev, vsi kar sami popedenat (pa ne glede na to, al smo njihovi starci razvezani ali pa ne).
Naj zaključim, da osebno ne poznam niti ene razvezane mame, ki bi ovirala stike otrok z očetom. Zagotovo so, saj berem in slišim "zgodbe". In mi je zaradi udeleženih otrok hudo, žalostno, da so. Da so orožje oz. igračke v rokah svojih lastnih staršev.
A fajn je ne pozabt, da so to tudi tiste izmed "zgodb", ki nam človeško, NAŠO neodgovornost ter nezmožnost komunikacije in ljubiti pripovedujejo; pa še kaj. Ja, mi za te otroke (posledično tut očite) ni vseeno.
In bom še naprej delala na tem, da bom posledično iz njih sebe spoznavala, se učila in v nulo prevzela odgovornost za svoj lajf, svoje početje. To je največ, kar lahko, to je vse, kar lahko. In posledično bo tut zarad mene svet boljši, lepši ino podobno. In v meni mir.
|