Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 11
(Read 39198 times)
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Erotika v duhovnosti
21.01.2002 at 14:24:15
 
Duhovnost nas večina povezuje z erotičnostjo in intimnostjo v enem izrazito  v negativnem  smislu:   razčustvovanosti, poželjivosti, seksualne preverznosti in prepovedanosti... Undecided

Eden izmed razlogov za tako sprevženo pojmovanje erotike v duhovnosti je po mojem osladnost tako katoliških duhovnikov kot novodobnih gurujev, ki po mojem itak delujejo tako zato, ker jim drugače ne bi verjeli, da so duhovni. Drugi razlog je njihova dejanska hipokritična erotična dejavnost v praksi. Tretji pa po mojem ta, da se za upodabljanje duhovnosti uprablja eksotično/ekstatično izrazje  iz Vzhoda ter Zahodne  srednjeveške okultnosti in magije, ne pa domači  izrazi ali vsaj moderni  strokovni termini s področja psihoologije, medicine, filozofije in druge humanistike.

Ozaveščanje bo moralo po mojem  pri nas skozi eno protestansko/trubarjansko fazo,  le tako se bodo pri nas duhovna znanja in prakse lahko zdravo prijele med rajo Angry.


Skratka: erotika v dohovnosti da ali ne in kakšna  Undecided ?


En namig prosto po Mooru/Nega duše:

Ker je erotična ustvarjalnost  v duhovnem oblikovanju sveta,  nas potem  prizvok erotike v duhovnosti ne bo niti več motil. Ker duhovni kreator je kot izvirni boter: si poželi vega v svetu, ki mu vlada. Lahko ga  ljubosumno skušamo obdržat za  domačim  ognjiščem,  a erotike mu ni pametno očitat, ker mu s tem mu kratiš tud ustvarjalnost.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #1 - 21.01.2002 at 21:17:48
 
tantra ???
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #2 - 22.01.2002 at 11:06:53
 
Ja, tantra Smiley, gape. Jo priznavam in in seji v ležečem tisku tud priklanjam,  čeprav se to morda iz zgoraj napisanega ne vid jasno. Undecided

Ampak rad bi načel tiste manipulacije duhovnosti:

da je to samo kamuflaža za drugačno spolno usmerjenost tistega, ki se z njo ukvarja

da je to samo sredstvo preko katerega se je mogoče do ene večje sexsipilnosti dokopat, ki jo potem nad drugimi zlorabljaš  

da je služi samo za ustvarjanje ega polja intimnosti, v katerem maš več šans spolne partnerje spoznavat pa menjavat...


Vse to se tud v izrazoslovju odraža, kar skupaj en stereotip o duhovnosti ustvarja, zaradi katerega se normalnemu človeku ob pomisli na duhovnost želodec obrača.  

Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #3 - 22.01.2002 at 17:05:48
 
morm rečt da ne razumem točno kaj hočeš rečt; sicer se mi zdi, nism pa zihr.
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Miro
Ex Member
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #4 - 22.01.2002 at 20:10:58
 
Jaz pa ga zelo dobro razumem is se z njim globoko strinjam.

Erotika je vrela kaša, duhovnost pa mačka, ki se vrti okoli nje. Tudi tantra. Končni cilj tantre je, vsaj po Oshoju, doseči duhovno raven skozi spolni užitek. Ko enkrat dosežeš to raven, pa naj bi erotike ne potreboval več. Cilj je torej isti: znebiti se erotike, pa čeprav na erotičen način. Osho stremi k stanju trajnega duhovnega orgazma brez telesnih užitkov, kaji telo je minljivo, duh pa ne.

Tu se z Oshojem, ki ga sicer zelo spoštujem, ne morem strinjati. Zakaj?
V življenju sta nam dana telo in razum, in to z nekim namenom. Če torej poslušaš, kaj zahtevata od tebe telo in razum, se ti ni treba spopadati z erotičnimi željami, ampak jih preprosto sprejmeš in ob priliki (oh, kako je to luštno  Smiley ) tudi zadovoljiš.

S tem ne mislim reči, da je treba poslušati samo telo in um, torej tisto, kar ob smrti odložimo. Zavest (tisto, kar odnesemo s sabo, kolikor jaz razumem) je prav tako važna. Ampak zakaj se upirati in mrcvariti svoje erotične želje in jih vklepati v od zunaj vsiljene kalupe? V imenu boga, višjih ciljev, bla bla...

Razlaga, zakaj novodobni duhovneži to počno, pa je po moje zelo enostavna: Večina ljudi, ki se je zatekla v duhovnost, se ne more soočiti z dejansko človeško erotiko. Utvarjajo si različne sheme partnerskih odnosov, sanjarijo o dušah dvojčicah, so obsedeni z zvestobo itd itd. Ko si postavijo preveč tovrstnih pogojev, lahko samo še zbežijo iz živega telesa v onostranstvo. Potem pa pravijo, da so na višjem duhovnem nivoju ???

Zakaj pa duhovni voditelji to počno, pa je tudi jasno: oblast. Bolj ko boš človeku vcepil občutek krivde zaradi (popolnoma naravnih nagnjenj), laže mu boš vladal. Katoliški duhovniki npr. to perfektno obvladajo.

Po mojem pa ima erotika svoje mesto tudi v duhovnosti, in sicer v vseh svojih oblikah. Na vsak način je vredna raziskovanja, pa ne samo teoretičnega.

"Religion is only a fear of sex",  pravita moja internetska znanca Eric in Tina. Z duhovnostjo nočeta imeti opravka. Mogoče je tudi zato toliko resnice v njunem citatu.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Andres
5
*****
Offline


Posts: 3724

Re: Erotika v duhovnosti
Reply #5 - 23.01.2002 at 03:32:53
 
Miro!

Priznam, jaz te stvari od Oshota ne poznam, ampak mogoče je pa tip mislil, da moraš toliko časa meditirat ali kaj podobnega dokler ne doživis orgazem. Saj začne se vse v možganih kajneda?
Tebe sicer bolje štekam kar si hotel povedat, ampak tisto od Tituda bom pa moral še enkrat prebrat.

Je pa nekaj kar si napisal res in je po Gorencu to tudi merljivo. Recimo vsakdo kdor je preveč zlezel v duhovnost, ali eno smer duhovnosti, ga potem samo še dol nese. V biosistemu mu Alfa pade, Beta se mu dvigne, Pi se začne dvigati za beto nakar je to že začetek biokibernetskega kriminala. Ti Miro, Reiki bržkone v živjenskem žarku izvajaš.  In verjemi, tudi guruji so med tistimi ki imajo visok Biokibernetski  kriminal. Ko ti pac enkrat beta gor zraste potem tudi seksat ne moreš več. Morda najdeš v tem odstavku vzporednico z Oshojem. Poznam pa žensko, družinsko prijateljico, ki se ji je to zgodilo. Sedaj pri 34 . letih že okrog  3 leta seksa ne več, otrok ne more imeti, prej pa je bila vedno v nekih meditacijah in kristalih. Sicer Indijka po rodu.


Quote:
Razlaga, zakaj novodobni duhovneži to počno, pa je po moje zelo enostavna: Večina ljudi, ki se je zatekla v duhovnost, se ne more soočiti z dejansko človeško erotiko. Utvarjajo si različne sheme partnerskih odnosov, sanjarijo o dušah dvojčicah, so obsedeni z zvestobo itd itd. Ko si postavijo preveč tovrstnih pogojev, lahko samo še zbežijo iz živega telesa v onostranstvo. Potem pa pravijo, da so na višjem duhovnem nivoju  


Ja veš Miro, da ima vsakdo dušo dvojčico verjamem. To ne pomeni, da je ta oseba pač najboljši partner. Lahko je to oseba istega spola in sva oba heteroseksualna. Torej sva lahko zelo dobra prijatelja, ali sva si celo  drug drugemu kot družinska člana.
No ja, tole z zvestobo je pa res poden od podna. Rečem le, da je Vesna pri izbiri partnerja bržkone vkalkulirala tudi prihodnost. In tako je tudi prav. Grin  Jaz sem ga glede tega nasrkal, zdaj se pa še štrika bojim, ker mislim, da so same kače okoli mene.  Grin

Andres
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #6 - 23.01.2002 at 09:27:28
 
Quote:
Jaz pa ga zelo dobro razumem is se z njim globoko strinjam.


Edino, kar zares trdim je, da je duhovnost  povezana  z erotiko v nekem sprevrženem smislu, ki ga javnsot zavrača.

Quote:
Tebe sicer bolje štekam kar si hotel povedat, ampak tisto od Tituda bom pa moral še enkrat prebrat.


Ostalo se le ugibanja, namigi,  v katere se ni za poglabljat.  

Quote:
Cilj je torej isti: znebiti se erotike, pa čeprav na erotičen način. Osho stremi k stanju trajnega duhovnega orgazma brez telesnih užitkov, kaji telo je minljivo, duh pa ne. Tu se z Oshojem, ki ga sicer zelo spoštujem, ne morem strinjati.  Mene se  tle osho dotakne kot možnost, en možen izhod, korak ne tolk naprej kolikor ven. Ne vem, če se  vanjga  sploh moreš prisilit,  oz.  po mojem se lahko, samo ne verjamem,  če je pol sploh to tisto. Ampak se jest se pred njim tud ne bi več na silo branil, ko do njega pride, če pride.

Quote:
Večina ljudi, ki se je zatekla v duhovnost, se ne more soočiti z dejansko človeško erotiko. Utvarjajo si različne sheme partnerskih odnosov, sanjarijo o dušah dvojčicah, so obsedeni z zvestobo itd itd. Ko si postavijo preveč tovrstnih pogojev, lahko samo še zbežijo iz živega telesa v onostranstvo. Potem pa pravijo, da so na višjem duhovnem nivoju


Iz tega pobega v duhovnsot pred soočenjem s človeško erotiko sem hotu naredit problem, tle sem  s tabo, miro, isti liniji. (Ne bi se  pa strinjal s tvojim  nepriznavanjem  tantrinčne narave duhovnosti, sem ji zgoraj priznal tud eno totalno možnost realizacije). Če oni pravijo, da so na višjem duhovnem nivoju, si mogoče samo želijo, da bi bili, pa dejansko niso. Delujejo, kot da so, a hkrati vedo, da niso, in v tem je  po mojem manipulacija, ki  na duhovnost meče slabo luč.

Quote:
Recimo vsakdo kdor je preveč zlezel v duhovnost, ali eno smer duhovnosti, ga potem samo še dol nese.


O tem biokibernetskem kriminalu bi me še kaj znimalo. Kašen link nared, andreas, al pa kakšno literaturo priporoč, prosm.

 
Quote:
Ja veš Miro, da ima vsakdo dušo dvojčico verjamem.


Jest mislim, da miro ni mislu, da ne smeš verjet, samo tolk močno si jo ne smeš k srcu vzet, da bi si  šel v eno trascedndeco  ponjo. Da bi v en  biokibernetski kriminal zarad nje zapadu kot sam praviš.


Zadeva se po mojem kreativno razvija. Gape, kaj misliš ????
Back to top
 
 
IP Logged
 
vida
5
*****
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1240

Re: Erotika v duhovnosti
Reply #7 - 23.01.2002 at 09:29:55
 
..tle pa jaz nekaj ne razumem, če mi lahko kdo odgovori - ali gre tukaj za erotiko kot posledico nekega ljubezenskega odnosa med dvema in če sta oba "duhovna" gre itak za odnos, ki je "svet", ali gre le za zadovoljevanje erotičnih želja  ???
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miro
Ex Member
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #8 - 23.01.2002 at 10:22:50
 
Quote:
..tle pa jaz nekaj ne razumem, če mi lahko kdo odgovori - ali gre tukaj za erotiko kot posledico nekega ljubezenskega odnosa med dvema in če sta oba "duhovna" gre itak za odnos, ki je "svet", ali gre le za zadovoljevanje erotičnih želja  


Če tukaj ne delaš razlike, potem je vse v redu. Erotika je prav tako duhovni naboj, tako kot ljubezen. Zato vsakršno pogojevanje na tej relaciji v človeku uničuje oboje - erotiko in ljubezen.

Kar naprej se govori: "le zadovoljevnje erotičnih potreb" in se praviloma to odklanja.
Zakaj pa ne bi kdo rekel "le zadovoljevanje ljubezenskih potreb" in to praviloma odklanjal?

Indoktrinacija pač.

Quote:
V biosistemu mu Alfa pade, Beta se mu dvigne...

Sem pa mislil, da se temu reče drugače...  Shocked


Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #9 - 23.01.2002 at 12:35:42
 
Zadeva se po mojem kreativno razvija. Gape, kaj misliš ?

itak ... vedno    Wink
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #10 - 23.01.2002 at 13:44:46
 
Quote:
..tle pa jaz nekaj ne razumem, ce mi lahko kdo odgovori - ali gre tukaj za erotiko kot posledico nekega ljubezenskega odnosa med dvema in ce sta oba "duhovna" gre itak za odnos, ki je "svet", ali gre le za zadovoljevanje eroticnih želja


Jest postavljam eno tezo, da je v kreativnem ukvarjanju z duhovnostjo  en stvariteljsko poželjiv odnos, en erotičen žar, en naboj, ki ga tisti, ki to počne, nekako izžareva. Večina nas na to 'pada' in če tak duhovnež tud s pomočjo tega naboja  laže vzbudi zanimanje enega drugega človeka/ljudi in če se med njima/njimi razvije eno vzajemno ljubezensko čustvo, je to tud za en zdrav odnos ljudi do duhovnosti čist O. K. Ljubezen pač, sama po seb duhovna zadeva.

Ostalo, kar se zlorabe erotike v imenu duhovnosti tiče, je miro skoraj vse dost jasno pa robato povedal.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #11 - 23.01.2002 at 14:54:39
 
Ne vem, kao se mi je moglo zgodit, da sem en čist podoben thread v Samozdravljenju: Duhovnost in spolnost spregledal.

Ste ga pred mojim odkritjem gape.org odprli pa kasneje bolj malo dodajal. Sem ga zdej pregledov, je dost zanimivih stvari not, zato bi predlagov, da se zadeva tam nadaljuje http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=samozdravljenje;action=display;nu...
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #12 - 23.01.2002 at 17:32:39
 
noben ne more vsega prebrat. ti tud ne.

Erotika v duhovnosti
in
Duhovnost in spolnost

mi glih ne zveni čist isto, tko da ... verjetno me je glih to zmedlo ... kaj vem ... mogoče bi pa ostalo tko kot je, tuki erotika, tam spolnost ... oboje valjda v duhovni obleki Wink
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Andres
5
*****
Offline


Posts: 3724

[url][/url]Re: Erotika v duhovnosti
Reply #13 - 23.01.2002 at 21:36:47
 
Quote:

O tem biokibernetskem kriminalu bi me še kaj znimalo. Kašen link nared, andreas, al pa kakšno literaturo priporoč, prosm.


V biokibernetski (v nadaljevanju BK) kriminal se vsakdo spotakne. Bržkone zato, ker ima takšno ime.
Ce je oseba spolno hladna še ne pomeni, da ima zato kaj BK kriminala. Med nami je ogromno ljudi, ki imajo visoko ali povišano beto, to pa sčasoma pripelje do seksualne zavrtosti. Kljub temu ima ta večina ljudi z nižjo ali višjo beto še vedno BK kriminal na 0. A vendarle. Če oseba s takšnim biosistem nekoga ubije se mu avtomatsko BK kriminal dvigne na najvišjo možno vrednost 28.   Sicer pa če ne ubije nikogar se mu v primeru "slabega življenja" beta še vedno dviga nakar nastane tudi kriminal. Jelcin je imel svoje čase BK kriminal 6, a mu je ob meritvah leto po tistem  Gorenc nameril le še 0.  Očitno v posameznih primerih alfa tudi "odpušča".
Veliko je tudi ljudi z visokim BK kriminalom, ki opravljajo zelo pomembne naloge. Poslanci, predsedniki, ministri, ljudje iz obrambnih ministrstev, tajnih služb, skratka vsi tkašni, ki krojijo svet. Krojijo ga torej proti naši volji in zato beta in po tem tudi kriminal raste.  No ja največ tistih, ki nas vodijo je bolnikov. Žal je svet ena sama beta.

link :http://www.ati-e-import.si  Upam,da  se boste med to solato znašli, v pripravi pa je nova  preurejena stran, ki bo veliko bolj pregledna.

Andres


Back to top
 
 
IP Logged
 
Oldi
Guest
Re: Erotika v duhovnosti
Reply #14 - 24.01.2002 at 07:29:25
 
Jah, a ni vse skupaj precej enostavno:
RKC nam je do spolnosti privzgojila kup prepovedi in studa povezanega s spolnimi organi (vsaj nekaterimi). Prav zaradi tega bi jaz vsak veronauk v smislu vtiranja nekih naukov v glavice naših malčkov prepovedal vsaj do 18 leta.
Kar se pa tiče vzgibov zakaj se kdo ukvarja z duhovnostjo, je pa vmes seveda lahko - in skoraj vedno tudi je, erotika. Sicer pa gre za mešanico
- premoženskih koristi (nekaterih vodij)
- potrebe po biti glavni
- potrebe po razumeti
- iskanje okolja s sebi podobnimi bitji za "paritev"
- direktni erotični vzgibi zaradi katerih si duhovni voditelji delajo hareme
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 11