Eh, ne vem. Najprej tole: meni je že sama beseda »duhovnost« nesimpatična. Morda zato, ker menim, da smo mi še zelo daleč od tega, da bi se lahko poimenovali, da smo duhovni? In niti ne vem, ali imam najprej sama pri sebi sploh razčiščen sam pojem tele besede. Kaj pa sploh je duhovnost? In kdo je po definiciji duhoven človek? Edi, da ti ne bo treba brskat po SSKJ:
duhóvnost -i ž ( ) knjiž. 1. usmerjenost k nematerialnim vrednotam
Usmerjenost k nematerialnim vrednotam? Hmm… Potemtakem, smo pa VSI duhovni… Verjamem namreč, da ima vsakdo izmed nas vsaj kakšno nematerialno vrednoto, ki mu nekaj pomeni… Nekdo več, drugi manj – in kje se začne razlikovati??
Pa pustimo to. Da se navežem na samo temo – odvisnost od duhovnosti. Po mojem mnenju postane nekdo odvisen od tega takrat, ko prične s tem obremenjevati najprej samega sebe. In v končni fazi svojo okolico. Ko razmišljanju o tem podredi vse ostale stvari v svojem življenju. Ko to ni samo zanimanje, ki prihaja iz njegovega srca, ampak so vse ostale stvari v življenju podrejene temu. In morda zato tudi zanemarjene. Poleg razmišljanja, branja in pogovarjanja o tem, mora po mojem mnenju človek tudi čutiti… In živeti… In živeti zame pomeni preživeti vsak dan v takšnem svetu, kakršen nas pač obdaja (po mojem mnenju prav malo duhoven

) in kljub temu ohraniti svoj (višji) jaz.
Quote:Veliko razmišljam o tem(medsebojni odnosi,Bog,osebna rast),veliko govorim o tem,veliko delam oz. poskušam delati na tem...,veliko(glede na to,da nimam interneta,hehe)preživim na netu(v službi)-na tem forumu,veliko berem o tem,po glavi mi gre v glavnem samo še to...
In če to počneš zato, ker si tega sama želiš, picola, in če to počneš v tolikšni meri, kot si to sama želiš, pa če se o tem rada pogovarjaš, pa bereš, pa razmišljaš – po mojem mnenju to ni odvisnost. Je samo obdobje v tvojem življenju, ki si ga namenila temu. Baje je tudi res to, da gre vsako pravo zanimanje v plus, pa potem zaradi nasičenosti v minus, pa potem spet v plus, pa spet v minus, le odkloni so vedno manjši, dokler se po nekem času krivulja ne umiri in ustavi na neki točki. In tista točka je prava zate.
Edino tisti stavek: »po glavi mi gre v glavnem samo še to…«, me je malce »prestrašil«.

Ampak, ker si napisala v glavnem – predvidevam, da poleg vsega tega tudi čutiš in življenje živiš…
Tako, da bi ti jaz rekla: ne obremenjuj se s tem. Če veliko razmišljaš o osebnostni rasti, o odnosih med ljudmi in o drugih nematerialnih vrednotah (

), ti kar mirno to počni še naprej. Da le sama sebe ne obremenjuješ preveč in da svoje okolice ne posiljuješ s tem. Dokler so to samo tvoja razmišljanja in pogovori, ki zanimajo tako tebe, kot tudi ljudi okoli tebe, pa se, vsaj meni, zdi vse OK.
m.