Titud,
Ja zdej si me pa cist demoniziral. Da vidis v moji filozofiji zametke marksizma, pa potem se zametke protestantskega kapitalizma, mislm... OK, priznam, da so mi se vedno prisotni simptomi komunizma npr. v meni ljubljenem nasem Rdecem revirju cist simpaticni. Pa po profesiji se v bistvu ukvarjam z ekonomijo. Pa vseeno... Cist sem sokiran.
No, pa dejmo zdej salo na stran.
Titud, prevec hitro si potegnil zakljucek.
Namrec, veckrat sem ze rekel, da lahko en plan resnicno dojames le znotraj njega samega. Dojeti custveni plan iz fizicnega plana ni mogoce. Vendar, ker vsi plani vplivajo vzajemno drug na drugega lahko na podlagi teh vplivov potegnes korespondence, se posluzujes analogije itd., itd. Tako lahko iz fizicnega plana veliko izves o custvenem planu tudi npr. z uporabo simbolov, ki mu po svojem bistvu pripadajo, saj imajo tudi svojo fizicno pojavo, dostopno vsem ljudem.
Isto zivali pripadajo po svojem bistvu custvenem planu, vendar se kako delujejo tudi v fizicnem planu, ker morajo pac ohraniti pri zivljenju svoje fizicno telo, ki jim je dano.
Isto je bilo s clovekom. Da je dejansko prislo do porasta sodobne znanosti, se je clovek po svojem delovanju moral enostavno spusti se globje navzdol v fizicno. To niso potem neki zametki marksizma ali kapitalizma, temvec enostavno Zakon Narave. Evolucija. Ce bi bil clovek pac malce manj pohlepen in brezobziren do socloveka, bi bil danes kapitalizem s svojim zakonom prezivetja cist OK in naravna zadeva.
Sploh pa morda pojav variant al'a kvantna fizika, M teorija, pa strune varianta, ze nakazujejo, da gre na zahodu krivulja ze pocasi navzgor.
Sicer pa ne pozabi, da videti ptico na fizicnem planu ne pomeni isto, kot videti isto ptico na custvenem planu. O tem smo ze precej diskutirali.
Pa se nekaj moras vedeti. Ti prehodi niso ostri, niti hitri, niti dokoncni. Navsezadnje obstoj umetnosti v tistem najglobjem aspektu, ki ga med drugim utelesa tudi Marko Pogacnik kaze, da del clovestva tudi na Zahodu se vedno zivi po svojem bistvu v custvenem planu. Pa tudi, popolnoma sleheren clovek (tudi najhujsi materialist, ateist, marksist itd., itd.) tudi na Zahodu se vedno poseduje sposobnost za njemu nekoc povsem normalno zavestno delovanje na custvenem planu. Le zazeliti si ga mora, pa potem se kaj narediti v tej smeri. Torej, ga tudi izkusiti...

. Cist simpl (kao).
Naj bo zadnji odstavek hkrati tudi odgovor na tvoje vprasanje. Pa se eno cool knjigo od Engelsa ti priporocam, ceprav se mi zdi, da sem ti jo ze.
Naslov je Nemska kmecka vojna. Naj recem, da je ni prevec resno za jemat. Sam, za nekoga, ki ga zanima duh ideologije v svojih zametkih, pa se zgodovina 15-16. stol. zna biti zanimiva zadeva. Zame ze.
Lp
politkomisar Jst