Hi Titud,
Sem pred kratkim bral, pa se ne morem spomniti kje, zgolj odstavek o tem, "...da, ko se je v srednjem veku zgodil prenos duhovnega znanja iz propadajocih starih babilonskih sol v Evropo..."
Pa imam knjigo, ki je podrobna geometricna studija stevilnih gradov Friderika II, vnuka bolj znanega Friderika Barbarose, ki je v srednjem veku vladal na Siciliji in juzni Italiji. No, v sami knjigi, ki je napisana iz strogo strokovno arhitekturnega stalisca, imamo prikazano popolno vzporednico z arabskimi stavbami tistega casa iz Bliznjega in Srednjega vzhoda...
Hocem reci, da po mojem mnenju evropska duhovna tradicija delno filozofsko temelji na duhovnem znanju stare Grcije. Sokrat, Aristotel, Pitagora itd., itd. Tudi stevilni krscansko-katoliski misleci so se sklicevali nanje. Ampak po mojem mnenju pa tisto dejansko prakticno znanje, ki je danes prisotno v evropskem prostoru dejansko izvira iz podrocja Srednjega in Bliznjega Vzhoda. Navsezadnje je npr. modri Salomon mecen prostozidarjev. Tudi Kristus je iz tam...
In kaj je mene v zvezi s Salomonom najbolj prijetno presenetilo? Pod njegovo vladavino se je staro znanje preneslo tudi v sedanjo Etiopijo, ki je na moje presenecenje krscanska.
No, severno od Etiopije, pa je ze Egipt z zopet na moje prijetno presenecenje s se vedno vec milijoni se zelo dejavnih Koptov. To so dejansko se tisti prvi izvorni kristjani, za katere lahko povsem mirno recemo, da so dejanski nasledniki starih Egipcanov in ne egiptovski arabci, ki radi pozabljajo na dejstvo, da so tja pridrli sele vec stoletij kasneje. Tudi njih so obiskali krizarji, pa so jih Arabci hitro vrgli v morje.
No, to je bilo cisto tko mimogrede, bolj za mojo duso

, pa da nekako dokazem, da evropsko duhovno znanje v prakticnem smislu ne izhaja npr. iz stare Grcije. Mislim, da iz stare Grcije dejansko izhaja sodobna znanost, kot ti pravis.
Stara Grska kultura, da uporabim krscansko terminologijo ni presegla sfere Svetega duha, oz. custvenega plana. To lahko vidis skozi proucevanje npr. njihovih tragedij. Vse po vrsti pripadajo custvenemu planu. Vanj oz. v lastno psiho, ki mu tudi pripada, so bili stari Grki odlicno vpeljani, pa ravno zato svoje znanosti razen na papirju niso uspeli ustvariti tudi v prakticnem smislu, kot to nam uspeva danes.
In, ko je nastopilo krscanstvo, je bila lepota starih Grkov ze mocno postarana in zgubana, dobesedno izrojena.
Po drugi strani pa krscanstvo, pa bi izmed njegovih stevilnih vej izpostavil ravno rimo-katolistvo, po duhovnem znanju presega staro-grsko kulturo. V svojem znanju je s Kristusom en nivo nad njem. Je pa res, da vsaj navzven tega znanja ocitno ne kaze. Zato pa imamo na tem forumu tudi topic Sveta mesta

No, da ze koncno naredim zakljucek...
Po mojem mnenju je Antika predalec, kar ne pomeni, da moramo pozabiti nanjo. Po mojem mnenju moramo iskati odgovor v srednjem veku. V zgodnjem srednjem veku so nova plemena poselila evropski prostor. V visokem srednjem veku se je zakljucilo pokristjanjevanje, pa tudi sicer so se okrepili duhovni temelji evropske tradicije, kar lahko vidimo tudi v sami gotiki, pojavu alkemije, magije tudi crne itd., itd., v poznem srednjem veku pa so se zaceli pocasi formirati temelji danasnjih Evropskih drzav, ceprav tole zadnje verjetno ne drzi cist povsem oz. samo za posamezne primere.
Nekje v tistem casu se je s Turki pojavila tudi nova sveza kri, ki je pometla s se preostalim ostankom Antike v evropskem prostoru, Bizancem...
Zdej, kaj v bistvu sploh hocem povedati. Namrec, tradicija govori, da je v Antiki cloveku vladala podzavest, sedaj pa mu vlada zavest.
Je pa po moje zavest tista, ki je omogocila razvoj sodobne znanosti do danasnje prakticne mere. In po moje se je znanost v prakticnem vidiku zacela razvijati sele po srednjem veku, ko so bili znotraj njega tudi v fizicnem smislu izbrisani vsi ostanki Antike kot predstavnika podzavesti.
Sele nato, ko je bila podzavest v delovanju cloveka resnicno dokoncno izbrisana, je um kot forma dobil dovolj svobode, da je zacel oblikovati sodobno znanost gnan skozi moc se vedno zivih custev starega sveta. Torej ravno tistega sveta, katerega dokoncen fizicni propad je cakal, da je lahko dosegel ponovni vzpon fizicnega sveta (Feniks). Tokrat na drugacen nacin. Tokrat na nacin, ki je povzrocil odmik od nase notranjosti/podzavesti/psihe itd. oz. kot kdo hoce
To je zopet dokaz, da planov med sabo ne gre mesati, pa tudi da je harmonija med plani cilj...
Tko, da ti vsekakor moram dati prav s pripombo, da v iskanju sebe nikakor ne smemo zanemariti ali podceniti fizicnega plana. Prav tako tudi ne smemo pozabiti kaj je nas dejanski duhovni izvor. Vse je povsem enako pomembno.
To oboje hkrati pa zanemarjajo ravno vsi prestevilni zahodnjaki, ki sledijo prestevilnim vzhodnim solam, adaptiranim zahodu... Pa ker je takih tudi na tem forumu izredno zelo veliko, oz. smo kristjani v manjsini, bom raje nehal

.
Lp
Jst