Titud,
Mislim, da si me razkrinkal. Vse kar lahko recem je Amen. Trboveljci in kolega s katerimi grem na pohod se mi sam rezijo... Ampak, glede na to, da so sli moji sefi/tujci v Celovec samo zaradi Kentucky chicken-a, ker ga pri nas pac se ni, lahko recem, da sem jaz se kolikor tolk normalen...

.
No, pa da gremo naprej...
Zdej, Gape pravi, da je nadum tisto, kar daje prave intuitivne odgovore navzdol umu, ki nato deluje itd., itd.
No, to je vsekakor res. Ampak to je pot mistikov. To je pot ljudi, ki so ponavadi zaprti za zidovi, ali pa nekje odmaknjeni, saj je njihovo delovanje usmerjeno strogo v samega sebe. Krscanstvo je polno takih ljudi/svetnikov. Ti nato popisejo svoje notranje izkusnje seveda na nacin, ki je edini mozen, skozi globoko simboliko, potem pa akademiki delajo doktorate iz njihovih spisov, nobeden pa ne razume za kaj se sploh gre, saj gre za popolnoma druge dimenzije uma, ki jih navaden um ni sposoben prenesti v vsakdanje zivljenje in razumevanje. To tudi pojasni nesposobnost resnega delovanja mistikov izven njihove psihe.
No, mene osebno to ne zanima. Navsezadnje tudi Kristuts ni bil mistik. Mozakar je bil ocitno sposoben mocno vplivati na svojo okolico in tudi delovati v njej, pa tudi njegovo podajanje znanja je bilo hkrati namenjeno ljudem na zelo razlicnih duhovnih stopnjah. To pa ti da lahko samo razumevanje vsakdanjega zivljenja med preprostimi ljudmi samimi.
To pa je tudi tisto, kar se meni zdi res pomembno. Zdej, um sestavljen iz dveh komponent? S tem sem mislil na nase delovanje na fizicnem planu, kjer smo trenutno tudi usidrani. Namrec, vsi nivoji znotraj in izven cloveka so prezeti drug z drugim. Niso loceni, kot si morda nekdo predstavlja. Zato se tudi rece, da so vsi enako sveti, saj vsi vplivajo drug na drugega. Custveni plan na fizicni plan in obratno. Pa vendar ti plani delujejo po zakonih, ki veljajo predvsem samo zanje, ostalo pa so vplivi od drugje.
Da dam primer, ki sem ga pobral iz tega foruma. Npr. let vrane. Vsi se strinjamo, da lahko let vrane, ki ti prekriza pot nekaj pomeni. Vendar, ce srecas vrano v njenem naravnem okolju, lahko to nekaj pomeni, lahko pa tudi ne. Namrec vemo, da zivali po svojem delovanju pripadajo zgolj custvenemu planu, ceprav zivijo in delujejo v fizicnem planu, saj ne premorejo domisljije, kot clovek, ki ti omogoca delovanje v custvenem planu.
Pa vendar so s svojimi telesi povrzene zakonom fizicnega plana in morajo zato kdaj tudi kaj pojesti.
Tako lahko po zakonu analogije sklepamo, da vrana v svojem delovanju na fizicnem planu v bistvu sledi njej korespondentnim izlivom energije iz custvenega plana navzdol v fizicni plan. In, ce se ti izlivi ticejo tebe, jih vrana zacuti, jim sledi, ti z letom prekriza pot in to je potem to.
Zdej, moje vprasanje je, kako bos v svojem razumevanju vrane zdruzil obe komponenti njenega ravnanja. Ne smemo namrec pozabiti, da je mikrokosmos po silah korespondentno enak makrokosmosu.
Pa vendar, ravno tukaj je hakeljc. Videti let vrane na fizicnem planu je eno. Videti oz. sanjati let vrane na custvenem planu pa ni nujno, da analogno odseva tudi let vrane na fizicnem planu, pa ceprav se nas "fizicni" um to trudi nam dopovedati na vse moci.
Ta vrana primer je malce skrajen, vendar, ce ga preneses v nase vsakdanje zivljenje, v vsakdanje primere, kot je druzenje z ljudmi, sluzba, hrana, punca, denar, revije, obleke, sport itd., itd., itd., bos ugotovil, da se nam to dogaja na popolnoma vseh ravneh nasega fizicnega zivljenja. Stalno smo izpostavljeni pritiskom iz custvenega plana. Pa nekateri delujejo tudi v skladu z njimi, nekateri pa ne.
In to je tisto, ko sem rekel, da moramo izuriti svoj um se za drugacne termine, pogoje, ki nam vladajo, ne da bi s tem izgubili moc delovanja v strogo fizicnem planu, kar se tako prerado dogaja mistikom in pa ucencem vzhodnih sol, kjer je to itak ideal.
V tem smislu lahko tudi razumemo stalno zahvaljevanje nasih prednikov Bogu za vse kar so pridelali, pojedli itd. Pac so se zavedali, da ni vse odvisno samo od njihovih misic. Danes pa nam je to vse povsem samoumevno ravno zaradi pretirane zagledanosti v fizicni plan...
Po moje sem dal zdaj odgovor tako Gape-tu kot tebi.
Kar se tice vpliva antike na sodobno znanost sem morda malce spekuliral ravno na podlagi tvojega posta. Priznam. Druzbena gibanja poznam precej slabse kot ti.
Vsekakor pa mislim resno, da nas duhovni izvor prihaja iz tistih podrocij, krscanstvo pa je njihov legitimni naslednik vsaj v evropskem prostoru. Pa tudi primere, ki sem jih navajal so dejstva. Pa vendar ocitno krscanstvo v svoji simboliki danes ni sposobno zadeve (ali pa namenoma) podati na nacin, kot je to uspevalo Kristusu v njegovem casu. Zato, pa bi se morali izuriti tudi v drugacnem razumevanju "resnicnosti", ne da bi s tem izgubili sodobno znanost. Zopet v skladu, da so vsi nivoji enako pomembni. Namrec, po mojem mnenju se moramo samo obrniti malce okoli....
Lp
Jst