Sidha,
Hvala k si se oglasu. Jest sem pa ze mislil, da sva midva s Titudom prevec dolgcajtna, da bi naju sploh kdo se bral

.
Zdej pa glej in se uci kaj je to strast...
Titud,
Torej..., khm..., khm...., kje sva ze ostala? Aha, sej res, pri tradiciji!
Ja, po moje je tradicija vredu zadeva, sam ni bistvo tradicije v preteklosti, temvec v selekciji.
Namrec, v duhovnosti je bistvo tradicije, da obdrzi tisto staro kar je v novih casih uporabno, sprejme tisto novo, kar je uporabno in zopet zavrze staro neuporabno in ne sprejme novo neuporabno.
Enacenje tradicije s preteklostjo je med ljudmi splosno sprejeto vendar, vsaj v Zahodni tradiciji, zmotno pojmovanje.
A pojem duse in duha si uporabljal na podlagi Plotinove filozofske razlage spodaj? Ce ne, dej malce razlozi tale dva pojma.
Glede pojma dusa se ze dalj casa pripravljam, da malce globje pogledam kako je s tem. Namrec, ce gledas moje pretekle poste lahko vidis, da sem v razlagah vedno omejen samo na osebnost cloveka. Vkolikor govorim o dusi, govorim samo preko "kristusove simbolike". Pa se to v bistvu samo nakazujem. O posameznih podrocjih clovekove duse, ki jih je vec, kot je vec podrocij clovekove osebnosti, se mi sicer nekaj svita, samo v celoto pa zadevo tezko povezem. Precej abstraktna in tezko razumljiva rec.
Se bom se vrnil k celi stvari, sam rabim mal vec casa.
Je pa tale Plotin ocitno bil res zelo zanimiv clovek. Sploh to, da je po moje tudi poznal "poganske vede" tako kot teoretik in praktik, pa se rosno mlado in zato verjetno duhovno se cisto in notranje izredno mocno krscanstvo, pa verjetno tudi vzhodne variante... To me cist rajca. Me prav zanima, kako je on vse te spremembe dozivljal. Po moje je cutil, da je Stari svet duhovno prazen in da je vzpon sveze krvi v obliki krscanstva neizogiben. Kot velikemu praktiku/teoretiku mu morda to sploh ni delalo problemov. Pac v skladu z definicijo tradicije, ki sem jo podal zgoraj.
Namrec, ideja o materiji, ki da jo je imel, me povsem spominja na krscanski pristop vkljucno z razlicnimi krscanskimi sektami.
Morda je bila to samo reakcija na duhovno siromasenje anticnega sveta. Npr. bil je polen ritualov, ki so morda pri ljudeh izgubili notranji pomen in pridobili na zunanjem. Pravijo, da je bila ena najvecjih pridobitev krscanstva v tem, da je odpravilo krvave daritve bogovom in uveljavilo zgalne. To vsekakor simbolizira tudi zeljo po preseganju materialnega tudi v Plotinovem smislu.
Ceprav nocem soditi prehitro o tem, saj gre morda samo za napacno razumljeno simboliko. Zato bi si vzel malce vec casa preden ti zacnem solit mozgane, da Plotin ze ni vedel o cem govori

.
Ja, sem se zdej spomnil, ko sem bral kratek zivljenjepis nekega krscanskega svetnika, ki je bil zelo aktiven pri pokristjanjevanju mislim, da neke dezele v srednjeveski Skandinaviji. Je mozak zapisal, da se je lokalnemu, seveda poganskemu, vracu pomracil um od zalosti, ko je videl, kako ljudje mnozicno sprejemajo novo vero.
Nikoli ne bom pozabil stare resnice, ki jo je nekako v tem smislu izrekel poganski carovnik Merlin. Rekel je, da je edini nacin, da ubijes bogove ta, da pozabis nanje. Tocno to se je zgodilo z bogovi vraca, ki tega ni prenesel. V tem smislu lahko tudi povsem upraviceno razumemo silovit odpor cerkve do nam predragega komunizma. Rajs tukaj neham govort, ker od tu naprej mi komunizem ni vec vsec...
Drugace pa Zahodna tradicija pravi, da je materialni svet npr. posledica kristalizacije npr. duhovnega sveta. Na tem temeljijo tudi korespondence itd., itd. in vsa filozofija, ki sem jo zajel v zadnjem odstavku mojega zadnjeg posta zgoraj. Ta filozofija pa je vsaj na prvi videz, glede odnosa do materialnega, v nasprotju s Plotinovo.
Lp
Jst