Quote:A ni tako, da lahko nekdo le zase ve, kako misel vzame, tisto prepoznavanje drugih misli, pa je zgolj občutek, ki ga lahko pri sogovorniku preveriš morda z iskrenim vprašanjem - kako si to mislil?
Se strinjam s tabo. Vsaka misel, vsako dejanje nam je ogledalo, ki ga doživimo na podlagi svojih izkušenj, svojih ran in seveda svojih »dobrih« strani. In težko vemo, kaj se dejansko skriva za mislijo, če človeka dobro ne poznamo in ne verjamemo v njegovo iskrenost. In seveda to lahko preverimo z vprašanjem – kako si to mislil, kot praviš. Tako delam tudi sama, vendar nekoga, ki ga srečam kar tako, tega pač ne morem vprašati. To zelo rada naredim takrat, ko človeka začutim bližje. Takrat rada preverim, kako je kakšno stvar mislil. Ravno zaradi tega, da se izognem napačnemu doživljanju in napačnemu sklepu. Pri tistih ljudeh, pri katerih pa tega ne morem narediti, pa poskusim pogledati nekako »od zunaj«. Ker poznam svoje rane (in ponavadi seveda odreagiramo in doživljamo na podlagi svojih ran), vem, kako jaz kakšno stvar doživim. In vem, da sploh ni nujno, da je bila misel tudi tako izrečena ali mišljena. In poskusim pogledati od zunaj, se nekako oddaljiti od sebe, pogledati nekako »od zgoraj«. In seveda ne takoj vzeti kot iskreno ali neiskreno – saj človeka vendar ne poznam dovolj dobro.
Quote:Želim, da bi bila v večjem stiku sama s seboj, kar pomeni, da bi znala iskreno odreagirat. Takole preko neta je lažje, kot v živo, ker imaš čas za premislek.
Tegale ne razumem prav dobro. Vsaka tvoja iskrena reakcija je tista prva reakcija, ki bi jo napisala v tistem trenutku, ko prebereš kakšen post. To je iskreno. To si ti. Tale čas za premislek pa ti po mojem mnenju da le možnost, da premisliš zadevo in odreagiraš tako, kot bi želela odreagirati. In na ta način je net morda bolj pripraven, ja. Ampak pomembno bi bilo, da se preko neta to naučiš, da boš znala to potem uporabljati v realnem življenju. Takrat je časa za premislek sicer bistveno manj in je tudi vprašanje – ali je nujno potrebno vedno iskreno odreagirat? Ne vem, ampak po mojem mnenju z ljudmi, ki ti niso ravno preveč blizu ni potrebno biti ravno vedno najbolj iskren. Iskren v smislu, da jim ne odkriješ ravno cele sebe, ampak da ne lažeš. Preprosto delček sebe obdržiš zase. Saj ga ni treba deliti ravno z vsemi ljudmi. Ga oni delijo s teboj? Ne veš, v veliki večini primerov ne. Je pa pomembno vedeti, kaj in kdo si ti, biti torej iskren sam do sebe. In to svojo iskrenost deliti z ljudmi, ki so ti blizu.
Quote:Se mi zdi, da me človek lahko najbolj prizadene z prijaznostjo oz. komplimentom. Ne znam najbolje sprejemat tega in mi postane nerodno, potem pa ponavadi kakšna butasta izleti

ven, al pa se kam zaletim, kaj prevržem ipd. Brez heca - pridejo takšna obdobja. No, al pa čist profesionalno izvedem sprejem poklona.
Ja, LittleStar, pa saj vsi poznamo tele fore, se mi zdi. Morda na kakšen drug način, zavračamo recimo komplimente, ki so namenjeni nam (»oh, to je zaradi obleke«, ali pa »saj v resnici nisem pameten, imel sem srečo«), ali si izmišljamo izgovore, da lepo izgledamo (»to je zasluga moje frizerke, ki bi znala polepšati še krastačo«, ali »modra je pač moja barva«), ali zasluge, ki pripadajo nam, pripisujemo drugim (»hvala bogu, da mi je pomagal Jože«) in podobno. Jaz se vsaki prijaznosti ali komplimentu zahvalim – preprosto pogledam v oči in rečem hvala, ob tem pa se zavedam, da je kompliment ali prijaznost lahko iskren ali pa se za njim še kaj skriva. Ampak zdaj se spet lahko vrnem na začetek tele moje klobase…
m.