Andres wrote on 12.11.2001 at 23:03:30:Maxix
A kdo upravlja z naso usodo? Saj sem ze napisal, da je to tema v prazno, ker vsi nikoli ne bomo istega mnenja.
Seveda pa so glavne stvari v zivljenju dolocene vnaprej. Taksno je pac moje mnenje.
No in sedaj sem zasil samega sebe. Glave stvari v zivljenju so dolocene vnaprej. Ce grem cez cesto v stacuno po cigarete to pomeni, da po moji logiki to ni doloceno vnaprej. Vendar v stacuni se mi lahko zgodi kaj usodno dobrega ali usodno slabega. Jebemo, najbolj, da neham kadit.
Dragi Andres
Glede mnenj.
Iz mojega vidika ni nobena debata v prazno, saj je vsaka priložnost, da pobrskamo po notranjosti in se izrazimo ter poskušamo vzpostaviti razumevanje z drugače mislečimi - in se ob poti tudi kaj novega naučiti...
Zame cilj pogovorov tu ali kjerkoli drugje ni prepričavanje drugih.
Hmm. Zkaj pa bi morali biti vsi istega mnenja? Ravno to dejstvo, da se razlikujemo, nam daje priložnost da se drug od drugega kaj novega naučimo...
Zame teme v prazno enostavno ni...
Te razumem, ja. Tnx za mnenje.
No, moje mnenje glede usode pa je naslednje:
Verjamem, ne, VEM, da imamo svobodno voljo in da lahko zelo (do tiste mere, do katere smo pripravljeni in zreli) vplivamo na potek svojega življenja. Moje vsakdanje življenje je izraz tega dejstva. V zadnjih nekaj letih sem popolnoma spremenil precej področij: zamenjal sem službo, svoj odnos do sebe in drugih, do partnerice sem v boljšem odnosu, komunikacija je na kvalitetnejši ravni itd...
Moje življenje je sedaj bolj izpolnjeno, kot je bilo pred 5 leti. Srečen sem bolj kot prej.
To seveda ne bi bilo mogoče, če bi bil popolnoma pogojen z usodo.
Karma ni absolutna, ima pa svoj vpliv, kot si že ti omenil.
In pa.
Imam kar precej izkušenj s pomočjo drugim skozi terapijo Clearing. V tej terapiji se dela na odstranjevanju mentalnih vzorcev, stališč in fixnih idej.
Prav neverjetno je, koliko ljudi ima v svojih umih stališča v zvezi z usodo (usojeno mi je, da...; ne bo mi uspelo, ker mi ni usojeno da...; usoda ni hotela, da...; nima smisla, ker je vse usojeno itd...)
Vse to so seveda le stališča, ki jih je oseba (tudi sam sem imel te frke) zavzela, ker je tako lažje živeti.
Lažje je verjeti, da smo pogojeni z usodo, kot pa biti odprt, odgovoren in se truditi za doseganje ciljev v svojem vsakdanjem življenju (in s tem v duhovnosti)...
...ali kot pravi Mahavatar Babaji (
www.napredek.org/Babaji/sribabaji.htm) :
"...S trdim delom in neprestanim trudom lahko spremenite celo svojo usodo.
Vsi veliki modreci, svetniki, sanyasiji in vsi Glasniki Boga, ki jih je svet videl, so dosegli vse kar so, skozi trdo delo in Karma yogo. S Karma yogo so spremenili naravo samo.
Zato ne smete v življenju nikoli obupati!
Dobro si zapomnite, da tudi sam Bog ne more doseči, kar lahko s trdim delom dosežete v! Karma (akcija, delovanje) je način, ki lahko spremeni celo smer, ki jo je začrtal sam Bog!..."
Enough said.
edmond c.