90%???? Teh 90% nastaja predvsem zaradi denarja.
Brez tega bi bilo manj razlik na svetu, prestiz bi se ne tretiral, velika vecina pa bi bila v istem sloju. V taksnem sistemu bi pac 90% odpadlo. Morda pa bi nastalo 90% necesa drugega kar Miro ni nastel.
Morda bi imeli za 90% vec casa, saj bi v svetu brez denarja delali le 3 ure ali manj.
No, ker smo bili danes pri stevilu 11 in zadnjic pri SFRJ sem se domislil se necesa. Tako.. Tudi SFRJ je praznovala dan republike 29.11. Skupno stevilo 29.11.1944 ne da enajstice in bi to brzkone tudi veljalo, da je zato toliko let ta tvorba zdrzala skupaj.
NHLplayer! V SFRJ je bilo resnicno manj stresa, vendar to ne smes pogojevati z danasnjo Slovenijo. Po celem svetu je od takrat veliko vec stresa. Se ptic ni vec toliko v mestih kot prej. Vzrok ni le onesnazenost.
Spomnim pa se nekega clana komunisticne partije, ki je rekel tam nekje med 1984-1988: "Pa kaj se greste, zakaj se ozirate samo za zahodom. Tam je stres in ljudem bankovci ne cvetijo na plocnikih. Pehajo za denarjem, ker jim mesecni dohodek ne zadostuje.
V Jugsolaviji resda imate nizjo placo, vendar tudi neprimerno visjo cocialno in osebno varnost."
Takrat so se mu v glavnem smejali, oziroma s tako izjavo med drzavljani ni mogel pozeti prikupnosti. Vendar tip, cetudi komunist, je bil dobro sezanjen.
In se nekaj sem opazil pred casom. Ce gledam moje stare slike, tam iz leta 1970-1980 ter primerjam oblacila recimo na solskih slikah nas sosolcev skupaj s kakimi ameriskimi slikami, ravno tako sosolcev te nase generacije.
Ma dejto no, kaksna Amerika!!

Takrat nas je pa Tito res fajn oblacu.
Drugacen primer so avtomobili. Tam so bili Americani res bolj spredaj in enako velja z vso tezko industrija.
Farmacija. Americani so morali narediti strupeno Viagro, ter vsa leta bolnike z herpesom, luskavico, eksemom ipd posiljati od zavarovalnice do zavarovalnice. Pri nas je ena fermacevtska firma uredila vse. Izdelali so Locacorten in ta je pomagal skoraj vsem. Za boljsi nagon pa je vedno veljalo, da pomaga Kiki riki.

Zdravstvo? Cel svet je posiljal paciente v Jugoslavijo, se najvec pa jih je prislo v casu vojne IRAK-IRAN Takrat so zaprli Beogradsko letalisce Surcin, zaprli so tudi vse dovodne ceste in pristalo je vojno letalo. Ob stezi so cakali vojni kamioni z oznako Rdecega kriza. Iz letala so v tovornjake nosili ranjence iz Irana, medtem ko so v drugih tovornjakih sedeli ze zdravi, ponovno za borbo pripravljeni borci Iraka.
Tudi to je bila Jugoslavija in sad neuvrscenosti.
Opevani Good year ruberr, made in USA kot vem, so se danes priznane. Toda cela Jugoslavija je vozila Savine in Borovo a nihce se ni rekel, da bi bilo zato, ker so bile Jugoslovanske, trpeli vozniki, pesci asfalt.
Vendar se je v Jugoslaviji resnicno opazila balkanska seksualna zavrtost. Bolj ko si sel cez Kolpo, manj je bilo moznosti in seveda vec ljubosumja. Celo batine sem nekoc dobil v Tivatu.
Razlog: Neko zensko sem prosil za ples, nedalec proc pa je stal njen moz.
Joj kako lepo je biti v Reykjaviku doma

Brez dvoma je bila v tistem casu Jugoslavija v vseh pogledih naprednejsa drzava, kot vecina Evropskih.
Danes, ko se pisemo 2001 so nas prehiteli Poljaki, Cehi, Madzari, skratka, vse te drzave so naredile hiter preskok, medtem, ko se mi se vedno basemo ali v NATO ali EU, nediscipliniranost do drzavljanov, pevelika nezaposlenost, pesek v oci drzavljanom, ze enajsto leto trajajoce afere. Za zgoraj nastete drzave svet vsaj ve da obstajajo in priblizno se tudi ve kje so. In kaj je naredila slovenska vlada?
Iz ust jim smrdi zato bi rad videl kaksne barve jezik imajo.

Andres