Dragi kreden Vesel sem spremembe tvojega besednjaka, spoštovani kreden. Zares si se potrudil, in to cenim. Hvala ti za vse dobre nauke, prepričan sem, da si tokrat vse zapisal v dobri veri. Z veseljem sem prebral ta tvoj zadnji post. Je pa tako nabit z mnogoštevilnimi vprašanji, da preprosto ne vidim, kako bi mogel na vse kar takoj odgovoriti. Zato mi oprosti, če ti tokrat odgovorim le na nekaj izmed njih, počasi pa bodo prišla vsa na vrsto. Moj namen je bil takšna vprašanja reševati v direktoriju z imenom, npr. Krščanska Cerkev pri nas in v svetu, ali kaj podobnega. Ne želim si direktorija Katoliška Cerkev, ker je po mojem mnenju preozek, mora obseči krščanstvo kot celoto, kakor tudi vse ločine oziroma gibanja, ki so krščanstvu blizu. Sem sodi tudi cela vrsta novodobnih iskanj, ki jih nekateri zaradi nezmožnosti boljše in primernejše definicije pogosto tudi po krivici trpamo pod skupno ime NewAge. Vsaj meni ta izraz ne pomeni nič slabega, prevajam ga z novodobnim, kar meni pomeni nova iskrena iskanja.
Quote:Dragi Samson, kakor je pokvarjena krščanska cerkev, tukaj mislim kompletno RKC, si pokvarjen z njo vred tudi ti.
Hvala za osebno kritiko, kreden. Verjemi mi, da se že vse življenje trudim, da bi postal boljši, tudi ta hip. Zmoli kakšno molitvico zame, da bom pri tem naporu prečiščevanja samega sebe z Božjo pomočjo na koncu vendarle bolj uspešen. Žal mi je, da te moja pokvarjenost, kot ti praviš, menda pohujšuje.
Quote:Dragi Samson, ki si tako podkovan o katoliški veri, kaj misliš, je Jezus mislil s svojim pridiganjem na to, kar počne in je počela RKC.
No ja, res je, sem še kar 'podkovan'. S tem ne pričakuj, da sem nezmotljiv ali vseveden, daleč od tega, poznam pa mnogokaj, kar večina kristjanov ne more poznati v take detajle. Jezus je s svojim pridiganjem vsekakor opozarjal svojo bodočo Cerkev še bolj ko druge. Nekako zahteval je, da morajo biti člani Njegove Cerkve boj Bogu podobni, bolj »popolni« ko drugi. »Če hočeš biti popoln, prodaj vse...« je rekel bogatemu mladeniču, ali, »Vi pa bodite popolni, kot je popoln vaš Oče, ki je v nebesih...«, ali »kdor ne bo ko ta otrok, ne bo videl nebeškega kraljestva...«. Vse to in še mnogo več je Jezus govoril potencialnim članom Njegove Cerkve, ki jo je ustanovil. To torej pomeni, da Jezus obsoja prav vse slabo, kar se pojavi v Cerkvi, in hvali prav vse dobro, kar v Cerkvi najdemo. Ne pozabi pa, da je apostole potrdil za apostole in jih je poslal v svet oznanjat njegov nauk kljub dejstvu, da so bili slabotni, grešni. Da je Petra postavil za njihovega glavarja kljub dejstvu, da ga je v stiski celo zatajil. Sklep: Jezus misli o Cerkvi zelo prizanesljivo, verjame v zmago dobrega in tako svoj nauk in zakramentalne moči zaupa prav tej Cerkvi, ki jo ti tako zelo preganjaš. Vprašaj se torej raje, kaj Jezus misli o tem, kar počenjaš ti. Mislim, da bi bilo zate osebno to mnogo bolj pomembno vedeti.
Quote:Je Jezus mogoče želel, da s ev imenu boga pobije na miljone človeških življenj, je Jezus hotel da se veliki škofje družijo z nacisti in osebno z Adolf Hitlerjem, kaj misliš, je Jezus rekel pobijajte živali, kaj misliš je Jezus rekel, da se naj gradijo mogočne cerkve, da naj cerkev na račun neumnih bogati, kaj misliš o tem, je Jezus to govoril.
Ne, Jezus je bil odločno proti vsakršni moriji. Jezus nebi odobraval cerkvenega sodelovanja s Hitlerjem, česar so se visoki predstavniki Cerkve zelo dobro zavedali in zato s Hitlerjem pri njegovih nečednostih prav nič niso sodelovali. Tvoje govorjenje o sodelovanju škofov s Hitlerjem je zgodovinska neresnica. To vem zanesljivo. Oprosti, ampak zgoljufali so te, ko so ti to vtepali v glavo.
O pobijanju živali niti ni govoril. Je pa iz njegovega nauka popolnoma razvidno, da je proti slehernemu mučenju oziroma pobijanju iz objestnosti. V bistvu je bil nekakšen borec za ohranitev naravnega ravnovesja, če smo pozorni na duh njegovega izražanja.
Glede svetišč je bil zelo jasen: »Prihajajo časi, ko bodo Gospoda častili na vsaki gori...« Ni pa obenem niti z besedico omenil, da svetišč nebi smeli zidati. Strinjam pa se s teboj, da je preveliko razkošje cerkva pogosto upravičeno pohujšanje tistih, ki o krščanstvu globlje razmišljajo. Bog ne potrebuje razkošnih cerkva, Bog potrebuje plemenita srca ljudi. V tem smislu tudi naju vabi k večji plemenitosti.
Quote:In kakor spremljam stvar, je vse več ljudi proti takšni cerkveni diktaturi, se ti ne zdi, ali si pa že toliko zaveden, da tega niti opaziš ne.
Sam neke posebne »diktature« ne opazim. Že desetletja sem poznan »oporečnik« Cerkve znotraj Cerkve. Pogosto se slišijo moje dobronamerne kritike, ki jih mnogi zelo težko poslušajo, mnogi pa, še zlasti tisti bolj pri vrhu, pa jih vendarle cenijo. Vem pa, da je vendarle ta Cerkev Kristusova, to nam je povedal sam Kristus, torej je moja dolžnost zadeve reševati znotraj Cerkve in ne zunaj nje. Diktature v pravem pomenu v Cerkvi preprosto ni. So pa zadeve, ki jih moramo nujno reševati in pri tem je nezamenljiva vloga nas, ki smo znotraj in obenem dovolj poučeni, da se lahko nosimo s samim razgledanim klerom na njihovem lastnem področju. Upam, da to na nek način ceniš tudi ti. Verjemi mi, da pri tem ne gre le za neko sporedno delo, ampak za neprestan študij in neprestano garanje.
Quote:Če hočete zdaj cerkvi obrniti hrbet, Bogu pa ostati zvesti, potem velja: "Bog da, cerkev ne, zato niste sami!" Že v bibliji, v Janezovem razodetju, se glasi: "Izstopite iz nje, ljudstvo moje!" (18, 4) Mišljen je izstop iz posvetne cerkve.
No, v tej razlagi se preprosto ne morem strinjati s teboj. Gre namreč za klic k izstopu iz zablod, ki se tu pa tam porajajo tudi znotraj Cerkve, ne pa iz Cerkve kot take. Tvoja razlaga je samovljna in ne odgovarja tekstu, ki ga skušaš pojasnjevati. Stvari si vzel iz konteksta, tako se pa v tej zadevi ne dela. To ni znanstveno.
Quote:Cerkvenega blagoslova ne potrebujete za zakonsko srečo niti blagoslova za umirajoče, za vaš dušni blagor. Nauk o večnem prekletstvu ne izvira od Jezusa, temveč je cerkveno zavajanje, da bi vas zastrašila. Temu lahko zdaj naredite konec.
Cerkvenaga blagoslova, kot institucije, mogoče res ne, potrebujemo pa božjega blagoslova in za našo zakonsko srečo in za pomoč pri umiranju in za svoj dušni blagor. Jezus je pa Cerkvi dal oblast in dolžnost, da v njegovem imenu razdeljuje te božje blagoslove. Spet si stvari po svoje razumel. In nauk o večnem prekletstvu tudi izvira direktno od Jezusa. O tem govori razmeroma pogosto. Očitno Sv. Pismo bereš strašansko površno. Oglej si samo sledeče Jezusove besede: »Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! (Mt 25,41).
Quote:V tej cerkvi že davno ni mogoče nič več rešiti, le še sebe in druge pred njo.
Totalna zabloda. Ti Cerkve preprosto ne poznaš, in prav zaradi takšnih bi potrebovali za to področje prav poseben direktorij.
Quote:Kraljestvo miru naj dobi najprej obliko v človeških srcih, kajti "Božje kraljestvo je v vas" (Luka, 17, 21)
Gotovo je predvsem v nas, če živimo po božji volji. Lahko pa je v nas tudi Satanovo kraljestvo. Si si kdaj postavil to vprašanje zase osebno, ne zgolj za druge? Koristilo bi ti. Jaz se niti takih vprašanj samemu sebi ne izogibam.
Kaj več pa v naslednjih debatah. Upam, da sem ti tudi s tem ustregel. Pa super se imej in še enkrat hvala za konstruktiven prispevek.