m
|
Odreči se konkurenčnemu boju
Vrnimo se k čudovitemu stavku v evangeliju o tem, kako moramo izgubiti sebe, da bi našli sebe (Mt 16,25). Isto temo srečamo v večini religiozne, duhovne in mistične literature.
Kako lahko izgubimo samega sebe? Ste kdaj poskusili kaj izgubiti? Bolj ko poskušate, težje je. Stvari izgubljate takrat, ko tega ne poskušate; ko se ne zavedate. Kako lahko umremo sebi? Govorimo o smrti, ne o samomoru. Ni nam rečeno, naj se ubijemo, ampak, naj sebi umremo. Povzročati si bolečino, povzročati si trpljenje bi bilo samopremagovanje. Učinkovalo bi prav nasprotno. Nikoli niste tako polni sebe kot takrat, ko občutite bolečino. Nikoli niste tako osredotočeni nase, kot takrat, kadar ste potrti. Nikoli niste bolj pripravljeni pozabiti nase kot takrat, ko ste srečni. Sreča vas osvobodi samega sebe. Trpljenje, bolečina, beda in depresija pa povzroče, da ste priklenjeni sami nase. Poglejte, kako dobro se zavedate zoba, kadar vas boli. Kadar vas ne boli, se niti ne zavedate, da ga imate v ustih. Enako se ne zavedate glave, kadar nimate glavobola. Toda stvar je čisto drugačna, kadar imate močan glavobol.
Zato je zelo napačno, zelo zgrešeno misliti, da si je za umiranje sebi potrebno povzročati bolečino, se odpovedovati, se trpinčiti, kot so to tradicionalno razumeli. Odreči se sebi, umreti sebi, izgubiti sebe pomeni razumeti svojo pravo naravo. Ko boste to dosegli, se bo "sebe" razblinil.
Vzemimo, da nekega dne nekdo vstopi v mojo sobo. "Vstopite. Ali mi lahko poveste, kdo ste?" vprašam. Pravi: "Napoleon sem." Rečem: "Pa ne oni pravi Napoleon..." Odgovori: "Prav tisti. Bonaparte, francoski cesar." "Kaj pa veš," si rečem, medtem ko si mislim: "Pri tem človeku pa moram paziti." "Sedite, vaše veličanstvo," rečem. "Pravijo, da ste dober duhovni vodja. Imam duševni problem. Zaskrbljen sem. Ugotavljam, da težko zaupam v Boga. Moja armada je v Rusiji, in vidite, ponoči ne spim in se sprašujem, kako se bo to izteklo." Torej rečem: "Vaše veličanstvo, seveda vam lahko nekaj predpišem za to. Svetujem vam, da preberete šesto poglavje Matejevega evangelija: "Poglejte lilije na polju... ne trudijo se, ne predejo."
Ob tem se sprašujem, kdo je bolj nor, ta človek, ali jaz. Toda nadaljujem s tem blaznežem. To je tisto, kar moder guru stori z vami na začetku. Nadaljuje z vami, vaše probleme vzame resno. Obrisal vam bo solzo ali dve z lica. Zmešani ste, a se še ne zavedate tega. Toda kmalu pride čas, ko vam bo spodmaknil preprogo oizpod nog in rekel: "Nehaj že; nisi Napoleon." V slavnih dialogih Katarine Sienske je zapisano, da ji je Bog rekel: "Jaz sem, ki sem. Ti si, ki te ni." Ste že kdaj izkusili svoj ne-biti? Na vzhodu imamo prispodobo za to. Gre za podobo plesalca in plesa. Bog naj bi bil plesalec, stvarstvo pa njegov ples. Ne tako, kot da bi Bog bil veliki plesalec in vi mali. O ne. Vi sploh niste plesalci. Vi ste plesani. Ali ste že izkusili to? Torej ko oni človek pride k pameti in spozna, da ni Napoleon, ne neha obstajati. Še naprej obstaja, toda nenadoma spozna, da je nekaj drugega, kot je mislil, da je.
Zgubiti sebe pomeni nenadoma spoznati, da ste nekaj drugega, kot ste mislili da ste. Mislili ste, da ste središče, sedaj ugotovite, da ste satelit. Mislili ste, da ste plesalec, sedaj se doživite kot ples. Gre le za analogije, prispodobe, ki jih ne velja vzeti dobesedno. Dajejo vam le vodilo, namig, so le kazalci, ne pozabite tega. Ne vztrajajte preveč trdovratno pri njih. Ne vzemite jih preveč dobesedno.
|