Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 5597 times)
Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Kaj je duhovnost
06.07.2010 at 08:12:14

Glede sexa in duhovnosti bi se vprašal kaj duhovnost sploh je oziroma kaj je potrebno, da do nje prideš. Po moje je najprej treba razčistiti posvetne aspekte našega bivanja, kar je v bistvu zelo težko, razen če smo imeli srečo in nam je bilo ravno prav z rožicami postlano. Skratka šele ko si polno integriran (kot naj bi se temu mislimda reklo v psihoterapiji), si zrel za kaj več, če to sploh obstoja.
Sex je po moje tako močan, da te, če nisi integriran in če duhovnost ne temelji na integriranosti, povsem razsuje, zato je za večino ljudi duhovnost možna samo brez seksa in če obrnem, pri ogromni večini kao duhovnežev je duhovnost  čista fikcija.
Postavlja se vprašanje kaj torej sploh je duhovnost, kaj pa če je to samo popolna integriranost, torej da smo v svojem delovanju lahko svobodni oziroma neodvisni od te posvetne navlake odvisnosti od vsega mogočega - od odnosev, hipermarketov, sexa, ljubezni, newageja, sprejemanja s strani drugih... Ampak takih ljudi je za prste ene roke.
Skratka dohovnost ogromne večine duhovnežev je (new age pa še posebe) beg pred samim sabo, sex pa bomba v to zmedo. Če je zmeda dovolj velika, se bombe naslednji dan niti ne opazi kaj dosti Smiley

Tole sem napisal v sosednji temi a ker ne sodi tja in bi znalo biti blizu resnici, sem se odločil odpreti novo temo.

Torej duhovnost pomeni integriranost in postavlja se vprašanje, ali je do integriranosti moč priti prek duhovnosti, po moje ne, na ta način se pride samo do zmede.
Back to top

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.

IP Logged

kreten40
Ex Member

Re: Kaj je duhovnost
Reply #1 - 06.07.2010 at 11:16:59

Hmnja, meni je bilo vedno zanimivo mišljenje, da se je treba za "razsvetljenje" odpovedati sexu. In če to storiš, potem ne moreš biti "integriran" ker je sex ena od osnovinih potreb čoveka v precejšnjem delu aktivnega življenja.

Res pa je tudi, da odtegovanje sredstev za zadovoljitev osnovnih potreb (hrana-post, spanje, voda, spolna abstinenca) lahko sproža spremenjena stanaj zavesti. Ampak meni se zdi, da je to precej daleč od stanja duhovnosti, ki si (večina) želi ...
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #2 - 06.07.2010 at 14:51:31

Sex je sex. Kaj ima to veze z duhovnostjo? Ima jo če si z njim obremenjen. V kakršnem koli smislu, tudi z dvomi.
Kaj je treba in kaj ne. Oslarije. Treba je samo umret.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Reply #3 - 06.07.2010 at 15:06:48

Duhovnost je za nekatere mukotrpna pot v nek od fizisa oddaljeni svet in čim manj si v fizičnem in čustvenem svetu, bližje in dlje v duhovnega lahko prideš.

Sem pa pri odprtju teme predvsem mislil na dilemo, ali duhovni svet kot tak sploh obstaja, mislim ali gre za nekaj izven nas (mislim na nematerialno), ali pa je vse le fikcija kao duhovnežev.
V resnici pa je duhovnost morda samo maksimalna integriranost, torej odsotnost vse krame, samo kaj potem še ostane, prvobitna čista občutenja vsega????
Back to top

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #4 - 06.07.2010 at 16:44:29

Materija ali nematerija, oboje je odvisno od niča. Nobena materija in s tem nematerija ni neodvisna od nič. Vse se preobrazi v nič (ni trajno) in iz niča izhaja. Vendar pa absolutnega niča ni. Nič ni oprijemljiv, ni kot praznina, ki je lahko simbol, in je v niču. Duhovnost ni oprijemljiva in se ne da meriti. Praznina se da. Če primerjaš duhovnost s praznino, ti da nek oprimek, pa naj bo to v trpljenju, seksu ali pa sreči, itd.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #5 - 06.07.2010 at 20:12:35

Quote:
Duhovnost je za nekatere mukotrpna pot v nek od fizisa oddaljeni svet in čim manj si v fizičnem in čustvenem svetu, bližje in dlje v duhovnega lahko prideš.

Za nekatere mogoče res..vendar prideš v isto sranje, kjer si bil.
Ponavadi ljudje bežijo v neke kvazi duhovnosti ravno zato, ker se jim je težko soočiti z nekim delom sebe.
Vsakega izmed nas vodi potreba po sreči in ljubezni in če ne gre po eni poti, pa mora po drugi. Smiley

Duhovni svet seveda ni ločen od fizičnega, ampak je duhovnost le nek način življenja.
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #6 - 06.07.2010 at 20:48:33

ja, preobremenjenost s seksom je cela jeba.
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

gemba
4

Slovenia
Reply #7 - 06.07.2010 at 21:11:27

Duhovnost je znanje o sebi, o subjektu ali želja po tem znanju.
KNOW YOURSELF !

Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #8 - 06.07.2010 at 23:56:56

Oldio wrote on 06.07.2010 at 08:12:14:
Glede sexa in duhovnosti bi se vprašal kaj duhovnost sploh je oziroma kaj je potrebno, da do nje prideš. Po moje je najprej treba razčistiti posvetne aspekte našega bivanja, kar je v bistvu zelo težko, razen če smo imeli srečo in nam je bilo ravno prav z rožicami postlano. Skratka šele ko si polno integriran (kot naj bi se temu mislimda reklo v psihoterapiji), si zrel za kaj več, če to sploh obstoja.
Sex je po moje tako močan, da te, če nisi integriran in če duhovnost ne temelji na integriranosti, povsem razsuje, zato je za večino ljudi duhovnost možna samo brez seksa in če obrnem, pri ogromni večini kao duhovnežev je duhovnost  čista fikcija.
Postavlja se vprašanje kaj torej sploh je duhovnost, kaj pa če je to samo popolna integriranost, torej da smo v svojem delovanju lahko svobodni oziroma neodvisni od te posvetne navlake odvisnosti od vsega mogočega - od odnosev, hipermarketov, sexa, ljubezni, newageja, sprejemanja s strani drugih... Ampak takih ljudi je za prste ene roke.
Skratka dohovnost ogromne večine duhovnežev je (new age pa še posebe) beg pred samim sabo, sex pa bomba v to zmedo. Če je zmeda dovolj velika, se bombe naslednji dan niti ne opazi kaj dosti Smiley

Tole sem napisal v sosednji temi a ker ne sodi tja in bi znalo biti blizu resnici, sem se odločil odpreti novo temo.

Torej duhovnost pomeni integriranost in postavlja se vprašanje, ali je do integriranosti moč priti prek duhovnosti, po moje ne, na ta način se pride samo do zmede.

Duhovni svet vsekakor obstaja in se prepleta tudi z materialnem. Duhovnost je za razliko od materialnega neskončna in ni omejena tako kot materialno. Torej lahko rečemo, da je duhovnost v svoji neskončnosti večna. Bivanje duhovnega v materialnem svetu, najlepše in najpreprostejše lahko spoznamo po svoji neskončnosti, ki se izraža z zmožnostjo razmnoževanja v neskončnost vsake materialno življenjske vrste, po svojem sadu. Če duhovno ne bi prebivalo v materialnem, potem samo materialno ne bi imelo možnosti razmnoževanja v neskončnost in bi slej ko prej propadlo v svoji omejenosti.

Človek  je prej duhovno bitje, kakor pa materialno, vendar so njegovi duhovni čuti s katerimi je bil v začetku dobro in popolno opremljen, postopno zakrneli, zaradi vedno večje sle po čutno mesenem življenju in prekomernem zadovoljevanju mesenih čutov. Dandanes se človek ne zaveda svojih notranjih duhovnih čutov, še manj pa njihov pomen in namen, ostala pa mu je nekakšna slutnja, da nekje mora obstajati nekaj več in ni le samo smrt tista, ki vse skupaj zaključi.

Kdor veselega srca sledi tej svoji slutnji, začne v svoji poštenosti odkrivati nov svet, ki ga ob prebujanju svojih duhovnih čutov, vedno bolj zaznava. Razvijajoče se človekova duhovnost postaja vedno bolj združena z duhovnim svetom, za katerega obstoj, pa ne rabi nobenih dokazov, saj ga preprosto občuti in živi v njemu. Dviganje v duhovnost lahko človeka pripelje samo njegova poštenost, čisto srce in ljubezen do bližnjega. Druge poti enostavno ni; new age duhovnost, samotarstvo, puščavništvo, instant duhovnost in kaj vem kaj še vse počnejo ljudje, da bi začutili duhovnost, v srcu pa ostajajo trdi do bližnjega, lažejo, varajo in grabijo materialne dobrine na kup iz vseh strani, ne oziraje se na bedo svojega brata.

No, pa danes je duhovnost največji hit, in kdor se ne gre duhovneža je po trenutni posvetni modi starokopiten in zaostal in seveda manj vreden, roke si pa seveda manejo šarlatani, ki odnesejo polne žepe domov, rezultat je pa seveda obojna še večja duhovna otrdelost in utrjeno pogrezanje v materialno.

Da, nas sex ovira na duhovni poti je resnica, vendar zaradi tega še ni potrebno živeti v celibatu, saj je nujen za razmnoževanje vrste. Prekomerni sex, ki pa ni namenjen oživitvi živega sadu v ženi, pa škoduje in ovira duhovno zorenje človeka. Nekdo, ki živi v celibatu zaradi duhovnega zorenja, ne more pa premagati goreče želje po seksu, mu celibat prav nič ne pomaga in dosegel bo ravno nasproten učinek, kot si ga želi. Vsako fanatično odrekanje in trpinčenje samega sebe ne pripelje do duhovnega napredka, ampak še v večjo duhovno otrdelost.

Kot sem že rekel; edina pot duhovnega zorenja se začne z veselim in čistim srcem, poštenjem in ljubeznijo do bližnjega, zelo preprosto, a vendar za večino nepremostljivo.

No pa lep pozdrav.

Back to top

Vrnimo Življenju življenje.

IP Logged

satis
5

Reply #9 - 07.07.2010 at 08:12:38

Oldio wrote on 06.07.2010 at 08:12:14:

Naša vera uči, da je spolnost sestavni del identitete duše. Problem nastane, ko duša sprejme materialno telo in začne popačeno doživljati čutno uživanje, ki zato ni absolutno in ne prinaša trajnega zadovoljstva. Recimo, vsi smo lahko to že izkusili, kar uči B. Gita, ko pravi, da je sreča, ki nastane pri stiku čutov s predmeti čutne zaznave najprej kot nektar, kasneje pa se sprevrže v strup. Samo opazuj 99% parov po prvi zaljubljenosti, kako to prekleto drži. Nektar postane strup, dedci začnejo lazit po gostilnah, ženske strupeno govorijo o možeh, druži jih skupaj bolj posvetni interes kot resnična ljubezen...

Obstaja pa duhovna sreča, ki ne mine, ali kot je rekla ena članica naše vere:

Kad te Krišna jednom dotakne v srcu i razmazi svojim nektarom, to ne možeš zaboraviti. Kao ovisnik, kad tad ti se vraćaš po još. Ti si gotov, mrtav za sve drugo. Sve je blijedo u usporedbi s Njim. Uništen si za materijo, pokvaren, deprogramiran....

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Reply #10 - 07.07.2010 at 08:20:55

Robi wrote on 06.07.2010 at 20:12:35:
Quote:

Za nekatere mogoče res..vendar prideš v isto sranje, kjer si bil.
Ponavadi ljudje bežijo v neke kvazi duhovnosti ravno zato, ker se jim je težko soočiti z nekim delom sebe.

Ampak če te guru prepriča in porine v neko religijo, si kuhan in pečen. Sploh če je tako zgrajena, da je odmik od zapovedanega poguben, vera pa močna. Tak človek živi daleč od sebe v nekem namišljenem duhovnem svetu.
Moja frendica recimo verjame v črne in bele angele in v to, da se mora verbalno čim manj vpletati v ta svet, mislim v odnose, čustva..., sploh če je posredi debata o sexu. Že telesna bližina brez spolnosti ji ruši njen svet iz kart. Mi jo uspe "iztrgati" iz tega sveta, imava se krasno, uživa, pravi da se še ni nikoli tako nasmejala, potem me pa par dni ne pogleda, ker je z najinim druženjem na svoji duhovni poti naredila nekaj korakov nazaj in da se tega ne bo šla več.

V ta svet jo je potegnila ena boleča tosvetna izkušnja in od takrat pravi, da ta svet ni zanjo, zato gre v svet duhovnosti. Problem je, da si je zgradila kar soliden svet, ki se ji zlepa ne bo podrl, karkoli ji ta svet ruši je delovanje tačrnih, kar ji dokazuje, da je njen svet edino pravi - vse se ujema. Skratka klasična pozitivna povratna zanka iz katere skorajda ni poti nazaj, pravi, da se bo leta 2012 videlo kateri bodo zmagali (beli ali črni) in potem bo vse drugače in bo tudi ona lahko zaživela bolj posvetno življenje. Sad
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #11 - 19.07.2010 at 18:48:32

Dobra tema!!!
Integrirana osebnost-psihološka fraza-psihiatrov!!!!

Prava beseda je vesoljno samospoznanje-kjer si samospoznana x ciklično živa individualna samopojavnost vseobsežne vesoljne samobitnosti. Vse kar živiš ti živi vesolje na lastni individualni ravni--- realizirano v tebi samemu. To ni stvar duhovnosti in materijalizacije je kompleten individualni vidik tvojega lastnega življenja.Nič ne moreš odvzeti ne dodati to si ti v lastnem vesoljnem individualnem izrazu.Vsa sreča vse znanje vsa hotenja,vse zmote, to je vesolje samo realizirano v tebi samemu.Ko znaqš sebe ovrednotiti kdo in kaj si-živiš in se ne pečaš z bedarijami lastne individualne ---ego svobodne volje lastnega omejenega uma.Naš um je lahko največji prijatelj in največji sovražnik on ustvarja ego voljo. Wink  Vse življenje se odvija na nivoju našega uma od njega je odvisen naš miselni koncept.Ta pa nam omogoča ovrednotenje nas samih in našega početja.Imamo dve poti realno,ki jo sprejmemo kot dejstvo ali kot življenjsko fikcijo-utopijo,ki nas vedno bega in meče iz ravnotežja. Toda tudi tu je caka-Mi smo gensko pogojeni-tega dejstva se ne da zavreči!!!Mislite! Wink
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1