Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5
(Read 22027 times)
kmet
1
*

I Love YaBB 2!

Re: Community Garden
Reply #15 - 26.10.2008 at 23:15:54

Quote:
Se mi je pa danes, med štihanjem Wink, utrnilo, da do tega lahko pridemo le z odnosom in s komunikacijo z 'živimi' stvarmi: v odnosih z drugimi ljudmi in bitji. Noben predpis nam tega ne more vbiti ... v srce . In nobeno teoretiziranje mi ne more dati takega vpogleda, kot mi ga pol ure na soncu v neposredni komunikaciji z zemljo.  Cheesy

Sej glih zato pa. Čim večim ljudem omogočit, da se bodo ukvarjali z zemljo, rastlinami, živalmi in drugimi živimi ljudmi ne pa s tistimi ki jih gledajo na ekranih.

Quote:
Kaj ti danes štihaš,a boš delala zimsko praho,ali boš sadila česen?

Drgač je pa treba grede zdele jesen samo zrahljat z vilami ali za ta namen posebej oblikovanim orodjem, raztresti po njih kompost, ga rahlo vmešati v zgornjo plast zemlje in jih prekriti z zastirko. Tako počakajo pripravljene na spomladansko sajenje.

Quote:
Vse bo preje, preden umre zadnja riba in zadnje drevo, verjemi v soljudi!!!!

To z ribam in drevesi je zgolj prispodoba. Zanje me v bistvu sploh ne skrbi. Bolj me skrbi za človeški rod. Življenje na Zemlji se bo nadaljevalo tudi brez nas. Jest kakšnega posebnega zaupanja v ljudi nimam in ne vem od kod tebi tak optimizem. Moraš imeti res neki v rokavu. Hope so!   Wink

Quote:
Malo sem preračunal. V Sloveniji je 2 mil. prebivalcev in če bi se vsakemu dodelilo 15 m2, bi to zneslo 3000 hektarjev ali 30 km2 zemlje. Bi šlo, brez velikih poseganj v zveličano privatno lastnino.

Če kje pol to v Sloveniji ni mogoče. Vsaj zaenkrat ne. Kot sem napisal že zgoraj sam nimam posebnega zaupanja v ljudi, o Slovencih pa sploh ne dobrega mnenja. Sam poglej kako se cufajo kje za kakšen meter zemlje. So pripravljeni za advokate zmetat cela premoženja. Pa da o fovšiji ne govorim. Če je sosed kupu novga Golfa mormo met mi glih tacga al pa mal bolšga. Jebi ga bomo pa sam makarone pa fižol jedl. Sej veste kaj mislm.

lp
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #16 - 26.10.2008 at 23:33:09

Lej ga, Boštjan. Tako nezaupljiv in črnogled pa res ni potrebno biti. Vse lepo gre, ko je pošteno pripravljeno. To o nezaupanju je predvsem do vlade in parlamenta. Tisto o veliki foušiji, je pa ta budalaština naših nedoraslih novinarjev. Zagledajo zarukanega tujca, pa že igrajo neke hlapce. Pri nas so novinarji že dolgo hlapci in nič ne bo pomagalo.
Glede tožarjenja za zemljo je pa kriva malo trma, predvsem pa naše sodstvo.

Poglej sam resnico in ne verjemi vsega. Sedaj pa menda ne boš vrgel puške v koruzo in odšel na svoj vrt kazat kako debel krompir si vzgojil. Ne krivi drugih za svoje nepoznavanje.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #17 - 27.10.2008 at 10:30:19

Alojz in Sandib wrote on 26.10.2008 at 20:36:39:
m

Kaj ti danes štihaš,a boš delala zimsko praho,ali boš sadila česen?
Pred kratkim sem izdelal sadilec za česen.Priključek na traktor in sočasno lahko trije sadilci sadijo vsak v svojo vrsto,pa še peljejo se.
m malo me skrbi tvoje nezaupanje v lasten rod. Sebi zaupaš,ali tudi ne? Vse bo preje, preden umre zadnja riba in zadnje drevo, verjemi v soljudi!!!! Kar se tiče terorja- odpade!! Je pa v osnovi tvoje razmišljanje realno s kančkom pesimizma do soljudi.Do sedaj upravičeno!

Praho sem delala, ja. Ni mi jasno, če je bil tadrugi odstavek tud meni namenjen? Tisto o zadnji ribi pa drevesu nisem jaz izjavila - je pa res, da ne zaupam lih v lasten rod. In to nezaupanje je dejansko osnovano na tem, da še pri sebi - ne glede na to, kako lepe in visoke ideje imam - opažam, da mi jih ne uspe 100% živet.  Wink In ja, včasih tud jaz pomislim, da nas bo moralo pošteno po glavi usekat, da se bomo zbudili. Mogoče so se oni tamehki že, zdaj pa čedalje bolj trdi ostajamo .... ??  Roll Eyes

Boštjan, sem pozabla včeraj vprašat, daj malo bolj to razloži, kaj si pa ti predstavljaš pod community garden, kje to vidiš v Sloveniji, kaka je tvoja vloga pri vsem skupaj, in kje vidiš nas - zakaj si se obrnil na ta forum?
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #18 - 27.10.2008 at 13:21:14

Boštjan.kmet

Tvoja ideja ni nič novega.Že judje in prvi kristjani so ustanavljali t.i. samoskrbovalne komune 'kibice'tako so se imenovali v Izraelu jih še malo prakticirajo. Toliko vem o zadevi. Ja kekci po svetu pač želijo iti na stara pota,ki so minula, a se zagotovo še vrnejo čez kakšnih 25000 let na Zemljo.

Lp Alojz Cool
Back to top
« Last Edit: 27.10.2008 at 16:29:55 by Alojz in Sandib »  

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

kmet
1
*

I Love YaBB 2!

Reply #19 - 28.10.2008 at 00:16:35

Quote:
Posted by: ajgor      Posted on: Yesterday at 23:33:09
Lej ga, Boštjan. Tako nezaupljiv in črnogled pa res ni potrebno biti. Vse lepo gre, ko je pošteno pripravljeno. To o nezaupanju je predvsem do vlade in parlamenta. Tisto o veliki foušiji, je pa ta budalaština naših nedoraslih novinarjev. Zagledajo zarukanega tujca, pa že igrajo neke hlapce. Pri nas so novinarji že dolgo hlapci in nič ne bo pomagalo.
Glede tožarjenja za zemljo je pa kriva malo trma, predvsem pa naše sodstvo.

Poglej sam resnico in ne verjemi vsega. Sedaj pa menda ne boš vrgel puške v koruzo in odšel na svoj vrt kazat kako debel krompir si vzgojil. Ne krivi drugih za svoje nepoznavanje.

Ja sej vlada in parlament sta odraz ljudstva. Imamo take voditelje, kot si jih zaslužimo, take, kot smo sami. Ko bomo zrasli kot posamezniki in ko bomo zrasli, kot narod takrat bodo iz tega naroda izšli tudi drugačni politiki in naši vladalci, ki bodo spet naš odraz tako kot so te sedaj.
Sori ne štekam kaj imajo novinarji s fovšijo ampak fovšijo lahko zaslediš na vsakem koraku. Primer z Golfom ni izmišljen! Če se spomnim samo kako je bilo pri moji stari mami v bloku, kjer stanujejo večinoma starejši. Nekdo je kupil klimo in v roku 6 mesecev je imelo klimo že pol bloka. Po mojem jih je grela fovšija, da so se morali tako intenzivno in v velikem številu hladiti, ker prej očitno potrebe po klimah ni bilo. Cheesy
Pa ne samo fovšija tudi to, kako morajo biti boljši kot drugi, bolj moderni, bolj 'in'. Otrokom že v vrtcu kupujejo cunje priznanih blagovnih znamk, čevlji morjo bit itak tanajboljši, da o igračah ne govorim. In kaj sporočajo starši s takim ravnanjem svojim otrokom? Žalostno se mi zdi, sa je to v otroških očeh vredno več, kot če starši ali stari starši z njimi preživijo kakšno dodatno urice, se grejo ven igrat ali na sprehod. Je pa res, da si v današnjih časih, ko je tempo tako napet lažje privoščijo dat 100 EUR kot pa si vzeti uro časa. In kaj naredi človek, ki nima podobnih vrednot ima pa nerazvito nizko zavest? Pusti se potegniti v ta vrtinec nerazumnega trošenja in služenja denarja. Ne da bi bil glih fouš ampak boji se izpasti drugačen. Kaj bojo pa rekl če moj otrok ne bo imel 6 parov čevljev, vsaj 4 bund in za k vsaki zraven vsaj 2 komopleta kap, rokavic in šalov. Namesto da bi na potrošniške bedake gledal zviška in jih pomiloval v vsej njihovi neumnosti. Jim bil zgled, kako se da živeti tudi drugače in mogoče koga s svojim zgledom celo premamil, da se reši iz začaranega kroga, ki ne pelje nikamor. To je le en primer ampak na ta način deluje cela naša družba.
Mislim da sem ti resnico kar dobro opisal. Take ne vidiš po televiziji in drugih medijih. Tako resnico televizija ustvarja.

Quote:
Posted by: m      Posted on: Today at 10:30:19

Boštjan, sem pozabla včeraj vprašat, daj malo bolj to razloži, kaj si pa ti predstavljaš pod community garden, kje to vidiš v Sloveniji, kaka je tvoja vloga pri vsem skupaj, in kje vidiš nas - zakaj si se obrnil na ta forum?

Košček zemlje, kjer bodo ljudje, ki zaradi življenja v mestih nimajo druge možnosti, lahko obdelovali svoj vrt oziroma če bi bilo po moje skupni vrt. Kjer se bodo družili, bili v stiku z naravo in skrbeli za svoje telesno in duševno zdravje. Se izobraževeli o načinih pridelave, shranjevanja in tudi pripravi hrane. Spoznavali prednosti okolju prijaznega (trajnostnega) načina obdelovanja zemlje in se odmikali od potrošniškega načina življenja. Počasi spreminjali svoje vrednote in jih prenašali na mlajše generacije.
Kje to vidim v sloveniji? Povsod, kjer so za kaj takega ugodni pogoji. Predvsem v blokovskih naseljih, povsod tam, kjer živi predvsem starejša populacija, v bivših industrijskih mestih, kjer je po propadu industrije kupna moč bistveno zmanjšana. Skratka tam, kjer živijo ljudje, ki niso zmožni, ne ki nočejo, ampak niso zmožni slediti tempu, ki ga narekuje sodobna potrošniška družba. Pokazati ljudem, ki so zaradi tega zafrustrirani, nesrečni celo otopeli, da obstaja tudi druga možnost, neka alternativa, ki jo sami zaradi svoje zaslepljenosti z bliščem kiča, ki se jim ga ponuja na vsakem koraku, niso sposobni videti.
Ker sem v fazi zbiranja podatkov in ker se mi zdite družba razgledanih ljudi z visoko razvitio zavestjo in povezavo z vestjo, me seveda zanima vaše mnenje o vsem skupaj. Želel sem tudi, da bi se razvila bolj konkretna debata, kako to uresničiti, kot pa ta ki se dogaja zdaj (ampak je tud ta zanimiva in koristna).
Kakšna je moja vloga trenutno, vidite sami kakšna bo pa še ne vem. Odvisno, kako se bodo stvari razvijale, kakšne ljudi bom spoznal, kakšni bodo odzivi tukaj in drugje.
Kot prvo je potrebno stvar konkretno dodelati, jo predstaviti ljudem, ki bi lahko kakorkoli prispevali svoj delež k uresničitvi projekta in potem projekt izpeljati.

Quote:
Posted by: Alojz in Sandib      Posted on: Today at 13:21:14

Tvoja ideja ni nič novega.Že judje in prvi kristjani so ustanavljali t.i. samoskrbovalne komune 'kibice'tako so se imenovali v Izraelu jih še malo prakticirajo. Toliko vem o zadevi. Ja kekci po svetu pač želijo iti na stara pota,ki so minula, a se zagotovo še vrnejo čez kakšnih 25000 let na Zemljo.

Vem da ni nič novega. Pa sej to ni nič hudega, tudi ideje je možno reciklirati in v vsakem obdobju imajo drugačno vrednost.
Ne vem kaj je s samooskrbo in samozadostnostjo narobe. Saj kolikor sem razbral je tvoj cilj ravno to - energetska neodvisnost vsakega posameznika. To nam bo dalo svobodo. Zakaj torej kekci?

lp

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #20 - 28.10.2008 at 08:05:35

Ja sej vlada in parlament sta odraz ljudstva. Imamo take voditelje, kot si jih zaslužimo, take, kot smo sami. Ko bomo zrasli kot posamezniki in ko bomo zrasli, kot narod takrat bodo iz tega naroda izšli tudi drugačni politiki in naši vladalci, ki bodo spet naš odraz tako kot so te sedaj.

No vidiš. Takšnim foram o voditelju in ljudstvu nasedaš ker pišejo o tem. Verjetno poznaš propagando. prisilo. Po tvoje si S. Korejci zaslužijo ta režim. Pokvarjen posameznik se skrije za kolektivnim. Kolektivna krivda, še iz samoupravljanja.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #21 - 28.10.2008 at 09:32:02

Jest se imam sicer, kar se tega tiče za laika, oz. za aberveznika, mi je pa domač primer enega skupnega vrta.

V manjšem predmestnem blokovskem naselju, kjer sem odraščal in ki je bilo postavljeno tam nekje v 50. letih, ko se vsega še niti ni dalo kupit v štacuni, so se stanovalci odločili, da bodo zemljišče, ki je bilo del tega naselja (pripadajoče funkcionalno zemljišče), uporabili za vrtičke.

Skupno zemljišče se je namesto za park ali igrišča razdelilo na kakšnih 30 parcel in vsaka družina je na svoji parcelici sadila svoj krompir, solato, fižol, paradajz in kakšno rožco. Se skoraj ne spomnim, da bi se kdo tudi kasneje temu odrekel.

Nekateri vrtičke opuščajo šele v zadnjih letih, nekaj res starejših sosed, ki še živijo same, se ne počuti sposobne same obdelovat svojega dela, soseda po smrti žene praktično ni več na spregled.

Prenos znanja je potekal bolj v družinah, nekaj pa sveda tudi z "osmozo" od sosedov. Gotovo je bil to kraj, kjer si se lahko srečal in klepetal s sosedi, vendar obdelovanje vrtička vseeno ni bil v mojih očeh nikdar kakšen poseben družaben dogodek, da bi šel kdo delat na vrt prvenstveno zaradi družbe in ne zaradi solate.

Barak in podobnega si na vrtičkih ni postavil nihče, razen soseda, ki si je postavil garažo, je bilo orodje lahko shranjeno zadosti blizu po kleteh in bi bilo škoda zemlje. Taisti sosed je je šel tudi nažagat nekaj dreves v okolici, ker "so delala senco njegovim paradižnikom".

Čudi me v teh dneh pravzaprav predvsem to, da so ti vrtički še vedno tam, še vedno so vsi obdelani (interesentov je še pa še, poznam celo ljudi ki se dnevno vozijo z avtobusom čisto na drug konec  Ljubljane da lahko gojijo svojo solato) in da tega zemljišča v teh časih še ni uspel kdo "olastninit" in da tam še ni zrasel kakšen nov stanovanjski blok.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #22 - 28.10.2008 at 12:40:54

bp

Izgubili smo vizijo družbene ureditve,ki bi omogočala pravično konsezno dellitev vseh dobrin.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #23 - 28.10.2008 at 13:43:47

Alojz in Sandib wrote on 28.10.2008 at 12:40:54:
bp

Izgubili smo vizijo družbene ureditve,ki bi omogočala pravično konsezno dellitev vseh dobrin.

Saj je ni. Vizije namreč. Ni sistema-reda za pravičnost.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #24 - 28.10.2008 at 15:33:52

Quote:
bp

Lp,Igor

Samospoznana samobitnost je v bistvu spoznanje vesoljnega reda življenja. Do tedaj ostajajo nesamospoznanim ravno vizije.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #25 - 28.10.2008 at 15:47:24

Alojz in Sandib wrote on 28.10.2008 at 15:33:52:
Quote:
bp

Lp,Igor

Samospoznana samobitnost je v bistvu spoznanje vesoljnega reda življenja. Do tedaj ostajajo nesamospoznanim ravno vizije.

Seveda, samo te vizije, ko jih spraviš v razum in nato poskušaš realizirati se sfižijo in postanejo še en sistem, družbeni red, ki je nepravičen.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #26 - 28.10.2008 at 15:53:46

Quote:
Alojz in Sandib wrote on 28.10.2008 at 15:33:52:
Quote:
bp

Lp,Igor

Seveda, samo te vizije, ko jih spraviš v razum in nato poskušaš realizirati se sfižijo in postanejo še en sistem, družbeni red, ki je nepravičen.

Lp,Igor

Ti to veš,drugi ne!! Smo takšni in takšni.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #27 - 28.10.2008 at 16:06:29

Alojz in Sandib wrote on 28.10.2008 at 15:53:46:

Vendar smo. Kljub gnilemu sistemu.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #28 - 28.10.2008 at 16:22:20

Quote:

Lp,Igor

Sistem je pa tako ves v riti. Individualno moramo prerasti zadeve,da bi kolektivno samobitno v našem prostovoljnem konsenzu delovalo v prid nas samih in ostalega življenja.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #29 - 28.10.2008 at 16:28:16

Alojz in Sandib wrote on 28.10.2008 at 16:22:20:
Quote:

Lp,Igor

Sistem je pa tako ves v riti. Individualno moramo prerasti zadeve,da bi kolektivno samobitno v našem prostovoljnem konsenzu delovalo v prid nas samih in ostalega življenja.

Vsak sistem ti uniči svobodno voljo in samospoznanje. To je potrebno uvideti. Ne pa poslušati neke vizije sistema Pahorja, Janše, Turka ali RKC.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5