No, ja, ... bom še enkrat razložu :
Sfingo so postavili Staroegipčani, kot spomenik "Shivintzu", ker jim je naredil toooooooliko dobrega ( Staroegiptovskemu ljudstvu, namreč ).
Vidiš, že tu si se močno uštel v latnici, ker pač že Stari Egipt ni toliko star, kot navajaš to ti.
No, in, tudi ime "Sfinga" , je prišlo iz imena taistega Staroegiptovskega poglavarja , z imenom Shivinz, ali Shivintz , ...
Da, - bil je najnaprednejši poglavar tistega časa

8 + še mnooogo pozneje, recimo do Salomona ).
Namreč, vpeljal je mnoooge nadvse koristne + modre reforme v do tedaj ubogo Staroegiptovsko ljudstvo.
Zaradi tega so ga tako vzljubili, da so mu postavili kar spomenik, + - to tako ogromen

Ravno za takšno obliko, pa so se odločili iz posebnega vzroka.
Namreč, ta naš "poglavar", katerega je izvolilo ljudstvo, je imel psa čuvaja.
Vendar, to ni bil navaden pes čuvaj .
To je bil oooOOOooogrooomen pes čuvaj, večji kot sam lev .
In, tudi nadvse pameten/inteligenten je bil.
Vedno je stal svojemu gospodarju Shivintzu ob strani, ter mu neustrašno varoval črede ovac + goveda pred levi.
Da, ... z lahkoto je opravil z tolpo levov.
Iiiin, tako je Shivintzu rasla čreda, skupaj z vplivom pri ljudeh .
Ker pa je bil to moder mož, po Božji naravi, iznajdljiv, + dober po srcu, je logično, da ga je ljudstvo hitro izvolilo za svojega vodjo.
Innn, ker je bil tako priljubljen na eni strani, ... je na drugi strani tudi rasla nevoščljivost njegovih nasprotnikov, ki so se tudi našli .
Eni izmed drugih takratnih ljudstev, drugi pa tudi izmed njihovih vrst.
In, tako so večkrat izvedli atentat nanj, vendar mu nikakor + nikakor niso mogli do živega.
Namreč ravno taisti zvesti pes čuvar, ki ga je spremljal kamorkoli je že šel, + ga varoval tudi pred levi, je tudi vedno spal pri njem .
In, kadarkoli so se pritihotapili tatovi + morilci k njemu, je ta znameniti pes zaradi svojega izrednega čuta , takoj opravil z sovražno nastrojenimi proti njemu .
Ljudstvo je bilo zelo navdušeno nad njegovim dobrosrčnimi + modrimi ukrepi / reformami , zato so se zbrali in postavili kip , v obliki psa, z človeško glavo, ki pa ponazarja izredno inteligenco tistega znamenitega psa, kateri je Shivintza pripeljal tako visoko + daleč .
Tako je to bilo, ker ; "tako mi je govoril Gospod".

In, kaj praviš, Sfinga kje da nosi, kaj da nosi , ... zapuščino ?
Hja, seveda, staro zapuščino materije = starino

.
Je pa res, da so pozneje Eseni predelali prostore v tleh pred Sfingo, za uporabo svojih zvijačnih namenov/ukan , ko so ...

Tako mi je govoril Gospod Mojster Bog.

No, pa ju3 naprej, juheeejjjjjjj, ...
by Boštyxz + # spiritual team SI, + #

#
p.s., joooooooj, kolk' sem vesel, da mi je to bilo razodeto