titud wrote on 23.11.2007 at 11:23:16:gape wrote on 22.11.2007 at 16:31:20:titud wrote on 22.11.2007 at 14:44:49:'vsi ljudje vse vedo'
to j pa zihr res ...
Če to drži, potem se je za vprašat, s koliko ljudmi se je treba posvetovat, da se da pravilno napovedat nek posamičen dogodek oz. določit pravilno stanje neke posamične stvari. Pa ne samo koliko ampak tudi koga (strokovnjke ali laike ali oboje in v kašnem razmerju), v kakšnem odnosu so ti med sabo (npr. ali pripadajo skupnemu kulturnemu okolju, vrednotam...), ali se med sabo posvetjejo o tem vprašanju (tehnologija zbiranja odgovorov oz. ali smejo vedet za mnenja drugega ali naj ga zgolj predvidivevajo)...
Meni se pa zdi ta rek bolj cinična izvedba v smislu tistega "veliko babic - kilavo dete".
Recimo, če je vednost nekaj, kar se primarno veže na ljudi in če je vednost mišljena kot nek potencial, katerega premorejo vsi ljudje v nekem danem trenutku, potem to nekako gre skozi, vendar zgolj na ta način. Če pa je vednost nek ideal, ki velja za neko idealno bitje, potem to ne drži.
Prav tako sem prepričan tudi, da vednost ne nastaja skozi posvetovanje, temveč skozi raziskovanje - vednost ni stvar demokratičnega procesa odločanja, temveč stvar argumentacije in dejstev. Vednost je stvar posameznika kot nekega subjekta, ki ve (oziroma za katerega se predpostavlja, da vse ve - npr Boga itd.) ne pa stvar množice.
titud wrote on 23.11.2007 at 11:23:16:Če verjamemo v terorijo, da vsi 'ljudje vse vedo', potem je za odgovor na vprašanje s koliko ljudmi se je treba posvetovat za pravilen odgovor na posamezno vprašanje treba po moje na vprašat te 'vse ljudi'. Seveda pa se hkrati postavi vprašanje načina zbiranja odgovovorov/mnenj, zato bi se tud glede treba posvetovat z 'vsemi ljudmi'...
Po moje je teorija, da "vsi ljudje vse vedo" predpostavlja prvo stopnjo vedenja - stopnjo mnenja - vsak ima lahko svoje mnenje, ki je prvo stopnjo gotovosti in zanesljivosti (temu bi se lahko reklo tudi anketarska stopnja ali blefersko sranje); naslednja stopnja je prepričanje, ki je nekoliko močnejše in bolj ponotranjeno mnenje, še močnejša stopnja pa je upravičeno prepričanje, ki je že podkrepljeno z določenimi evidencami in argumenti - upravičenemu prepričanju pa že lahko rečemo znanje. Razliko med prvo in drugo ali tretjo stopnjo lahko opažamo vsak dan pri "informativnih oddajah", kjer nam prvo stopnjo mneja ponavadi predstavljajo brezimeni predstavniki vseh iz ulice, drugo oziroma tretjo stopnjo pa "strokovnjaki".
uživajte!