Pozdravljena MGD in meggy!
Oprostita, da sem zaradi terenskega dela zamudil začetek debate o vegetarijanstvu in ... Šri Krišni

.
Glede prehranjevanja z mesom, klanjem živali lahko poudarim le svojo izkušnjo. Že kot 9-10 letni otrok sem začutil zakol oslička v naši reji kot hud notranji udarec. Občutek je bil res grozljiv - v sebi sem se res zagrozil in šel čimdlje stran, hrane oz. mesa pa se takrat nisem dotaknil, sploh pa nisem pojedel nič od tega oslička, tolikšen odpor sem imel ko sem to doživel, čeprav sem takrat že malo mesa jedel, več pa presne hrane. Fora je v tem, da sem/smo tega rjavkastega oslička imeli res radi, bil je tako prikupen in ne kaj posebno trmasti. Njegova nasilna smrt se me je res dotaknila, tega ne pozabim in od tedaj točno vem, da je ubijanje žival kot ubijanje naše ljubezni do vsega živega. In z rednim jedenjem res postaneš bolj notranje otopel, sploh se ne moreš začutiti v dno duše. Takšna je bila moja izkušnja v naslednjih letih, dokler nisem videl klavnice, prebral ovržene trditve o njujnosti mesa v prehrani in se pričel postiti. Tako sem spet dobil več notranjega občutka. Tu sploh ne gre za kazensko zapoved, ampak za priporočilo v naše dobro, za čistost naše duše. Pa tudi za pošteno in iskreno ljubezen do življenja, kar mesojedec ne more ponuditi povsem. Učitelj nas želi na notranjem potovanju podpreti in blagosloviti. Toda tega ne bo mogel če bomo imeli "mlinski kamen" okrog vratu. Le še globje bomo potonili v tem oceanu preužitkov, v tem bo užival le naš um, ne pa telo in duša. Telo samo se ne meni za te "znanstvene" trditve o vitaminih, pa o beljakovinah, ... njemu morate dati čisto hrano iz okolice, čisto vodo in dovolj počitka pa bo se samo pobralo, izvilo iz muk. Tada tolikooo ljudi tega ne razume več in se pehajo, naslajajo za prazne, domišljave užitke, ki bolj pozunanjeni. To niso naši resnični, notranji občutki v katerih predvsem sodeluja naša duša. Tako sem to izkusil in pot Sant Mat temelji na notranji izkušnji. Le da je začetniku do tega težko priti ker je tako obremenjen z celo zbirko egoističnih prepričanj. V tej duhovni praksi se naučiš opustiti te notranja prepričanja in se potrudiš iskati prave odgovore. Šele ko v sebi ovržeš neko prepričanje, potem si lahko postaviš vprašanje in tvoja notranjost ti bo odgovorila do tiste stopnje kolikor si sposoben.
O potrebnosti mesa pa tudi moja izkušnja - delam v gradbeništvu, večinoma zelo težavna dela, na velikih višinah, pogosto 12 ur ali več za povprečno plačo, veliko potujem, v vseh vremenskih razmerah, se normalno prehranjujem, ne preveč a vendar raznoliko, včasih kakšen dan samo sokove, pa sem še vedno vegetarijanec in mesa sploh ne pogrešam več. Teorije o potrebnosti velikih količin beljakovin so pri meni padle. V krvi je akumulirano ogromno beljakovin in je tudi 40 dnevni post bistveno ne zmanjša. Sicer pa poskusite meso brez teh maskirnih začimb pa se lahko takoj prepričate o užitnosti, dobrem okusu tako cenjenega mesa. Sadje pa ni treba začiniti, kajne? Kdo potemtakem nas zavaja? Kdo je to v nas samih in zunaj nas samih? Odprite že svoje notranje oči!
Šri Krišna je v Bhagvad Giti nastopil kot učitelj bojevniku Arjuni, vendar je izrekel nekaj kar ga ne postavlja ob bok svetnikom. On v bistvu nastopa kot Avatar, v različnih osebah skozi človeško zgodovino. On izboljšuje in vnaša novo harmonijo na naš planet ko ljudje duhovno pademo. Uči tudi umetnost predanosti Bogu in ljubezni. Tako je deluje tudi Sai Baba in se razglaša že toliko omenjeni Maitreja. Njujno delovanje nas ne more razsvetliti, privesti v naš pravi Dom in zato nista kompetentna Učitelja. V vsem imata vlogo uravnoteženja dobrega napram zlu. V bistvu ga vidimo tako, onadva nas na notranji poti ne zanimata kaj dosti, nas zanima le ta Učitelj, ki prinaša več in trajnešo rešitev. Morda se ne bi strinjali z gornjimi trditvami, jaz se jih trudim bolj izkusiti in potem bom videl kaj je res in kaj ne. Učenje Sant Mata o notranjem Zvoku in notranji Svetlobi pa po moji izkušji drži in deluje. Teh izkušenj nima smisla opisovati zato, ker bo vsak imel itak svojo melodijo in svojstvena videnja.
Se opravičujem za dolge sestavke, vendar skušam nadoknaditi nekaj več odgovorov. Ponujam vam le praktične odgovore na vprašanja, toliko da o tem ne filozofiram. Sicer pa me sodelavci, večina prijateljev in družina sprejemata takšnega kot sem in ne komplicirajo. Hvala Bogu! Le zakaj bi, ko tudi njim gre na bolje?

LP in uživajte v pomladi!